Fosse dionne 01 PVF header, Fosse Dionne

Ontdek Fosse Dionne, een natuurlijke bron in het dorpje Tonnerre

Fosse Dionne: natuurlijke bron in de Bourgongne

Fosse Dionne is de bekendste bezienswaardigheid in Tonnerre. Het dorpje ligt net boven het natuurpark van de Morvan, in het zuiden van het departement Yonne. In dit artikel nemen we je mee naar deze bijzondere plek.

LEES OOK: 12 Bezienswaardigheden in de Bourgogne

Leestip! Voor onze inspiratie en reizen naar de Bourgogne gebruiken wij De Groene Reisgids – Bourgondië van Michelin. De reisgids is te koop bij Bol.com.

Fosse Dionne

Fosse Dionne is een natuurlijke karstbron die vroeger, vanaf 1785, werd gebruikt als wasplaats. Het water is zo helder, dat je de bodem bijna kunt zien. Een deel van het water is nu bedekt met waterplanten, wat de bron alleen maar mooier maakt. De kleur van het water is bijna surreëel, wisselend van turquoise naar smaragdgroen, afhankelijk van het weer en de hoeveelheid water die uit de bron stroomt. Dit is gemiddeld 300 liter per seconde, maar kan nog hoger oplopen.

Je kunt je voorstellen dat er veel legendes en verhalen de ronde doen over deze wonderschone maar tegelijkertijd ietwat lugubere plek. Als je denkt de bodem te zien, is dat slechts een illusie, want een groot gedeelte van het water bevindt zich ondergronds. De onderwatergrot is 360 meter lang en heeft een maximale diepte van 60 meter. In deze diepe grot komen alleen ervaren duikers, die het mysterie en de oorsprong van deze bron tot op de dag van vandaag nog niet hebben kunnen oplossen. In het verleden zijn meerdere duikers om het leven gekomen tijdens een poging om de origine van dit natuurverschijnsel te achterhalen. Om deze reden is het al enige tijd niet meer toegestaan om er te duiken. Vanuit de grote, ronde put stroomt het water verder door een nauw kanaaltje, tussen eeuwenoude, hoge gebouwen door. En aan de andere kant, in een halve maan rondom de Fosse Dionne, vind je gekleurde oude panden, die een schitterende weerspiegeling vormen op het water. Dit is echt een schilderachtige, mysterieuze plek waar je je in de middeleeuwen waant.

LEES OOK: De 10 mooiste dorpen van de Bourgogne

Fosse dionne 01 PVF, Fosse Dionne
Fosse dionne 02 PVF, Fosse Dionne

Fosse dionne 03 PVF, Fosse Dionne
Fosse dionne 04 PVF, Fosse Dionne
Fosse dionne 05 PVF, Fosse Dionne
Fosse dionne PVF, Fosse Dionne
Fosse dionne 06 PVF, Fosse Dionne
Tonnerre feest PVF, Fosse Dionne

Overnachten in de Bourgogne? Dit zijn onze tips:

Holiday Home The Old Bakery

Holiday Home The Old Bakery, Fosse Dionne

Authentiek vakantiehuis in Viviers, op 10 minuten rijden van Tonnerre. De accommodatie is sfeervol ingericht en onder andere voorzien van een volledige keuken, twee slaapkamers, zithoek en een badkamer. Er is een terras aan de achtenkant waar je kunt zitten en genieten van het zonnetje.

Meer info en boeken

Natuurhuisje in Annay sur Serein

Natuurhuisje in Annay sur Serein, Fosse Dionne

Prachtig vakantiehuis midden in de glooiende velden van de Bourgongne. Het natuurhuisje is van alle gemakken voorzien. Er zijn vijf slaapkamers, twee badkamers, een wasmachine, uitgeruste keuken en een gezellige zithoek. In de tuin vind je een groot terras, fruitbomen en bloemen.

Meer info en boeken

Meer Bourgogne? Dit vind je vast ook leuk:

Lees ook:

Veelgestelde vragen over de Bourgogne:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Bourgogne?

Een aantal van de mooiste plekken in de Bourgogne zijn De Abdij van Fontenay, de prachtige stad Dijon en De Morvan. Bekijk hier 12 hoogepunten van de Bourgogne.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Yonne?

In de Yonne kun je verschillende mooie bezienswaardigheden vinden, zoals de stad Auxerre, de wijngaarden van Chablis en Château d’Ancy-le-Franc. Lees hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van de Yonne.

Wat zijn de mooiste campings in de Bourgogne?

Mooie campings in de Bourgongne zijn bijvoorbeeld Camping Huttopia Etang de Fouché, Camping L’Étang de la Fougeraie en Camping Sites et Paysages Le Village des Meuniers. Ontdek hier de 10 mooiste campings in de Bourgogne.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen in de Bourgogne?

Ben je op zoek naar een mooi vakantiehuis in de Bourgogne? Bekijk hier 10 prachtige vakantiehuizen in de glooiende heuvels van Bourgogne!

Wat zijn de beste glamping en safaritenten in de Bourgogne?

Wat dacht je van luxe kamperen in de Bourgogne? In safaritent of andere glamping-accommodatie geniet je van een comfortabele kampeervakantie tussen de wijngaarden en heuvellandschappen. Bekijk hier 10 mooie glamping & safaritenten in Bourgondië.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Vézelay Yonne shutterstock 555263857, Fosse Dionne

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Yonne

Yonne is een prachtig departement in de Bourgogne met wijngaarden, stadjes en natuur. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Yonne.