Vézelay Yonne shutterstock 555263857, vezelay

Vézelay, bedevaartsoort in de Bourgogne

Wat te doen in Vézelay?

In en rondom het mooie dorp Vézelay, aan de rand van de Morvan, is genoeg te doen. Vézelay bevindt zich op een heuvel boven het dal van de Cure op de belangrijke pelgrimsroute Santiago de Compostella. In de tijd van de bedevaarten naar Santiago de Compostella trok het dorp duizenden pelgrims. Het hoogtepunt van Vézelay is de Middeleeuwse Basiliek Sainte-Madeleine (UNESCO). Je vindt hier bijzondere kunstwerken en relieken die zijn gewijd aan Maria Madeleine. Een bezoek aan het dorpje is ook zeer de moeite waard. Je vindt er gezellige straatjes met winkeltjes, mooie pleinen, oude vakwerkhuizen en leuke restaurantjes. Liever de natuur in? Dat kan, want het dorp wordt omringd door bossen en velden en het is dan de perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de Morvan.

LEES OOK: de mooiste bezienswaardigheden in de Morvan

Zoek je een goede reisgids over Vézelay en de Bourgogne? Koop dan De Groene Reisgids – Bourgogne. Je vindt in de reisgids een selectie van de top 10 hoogtepunten, reisplanner, 50 rondritten en 550 adressen voor elk budget.

Bezienswaardigheden in Vézelay

Het absolute hoogtepunt van Vézelay is de de Basilique Sainte-Madeleine, die sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Vézelay?

Het hoogtepunt van Vézelay is zeker weten de Basiliek Sainte-Madeleine, de gezongen kerkdiensten, het Musée de L’Oevre en de wandeling Promenade des Fossés.

1. Basilique Sainte-Madeleine

Het klooster werd in de 9de eeuw gesticht en in 1050 gewijd aan Marie-Magdalena. In de vooravond van 22 juli 1120, de dag van de grote bedevaart, werd het schip van het bouwwerk verwoest door een felle brand, dat instortte en meer dan duizend pelgrims doodde. Het schip werd snel herbouwd en in 1215 werden het romaans-gotische koor en het dwarsschip voltooid.

Gezongen kerkdiensten

Maandag 18:30 mis, dinsdag t/m vrijdag 7:00 uur lauden, 12:30 middagdienst, 18:00 uur vespers en mis, zaterdag 7:00 uur lauden, 12:30 middagdienst, 18:00 uur vespers, zondag 8:00 uur lauden, 11:00 uur mis, 17:30 vespers.

Van abdijkerk tot basiliek

In de eeuwen daarna waren er minder bedevaarten en ook de kermissen en markten werden minder belangrijk. Pas in de 19de eeuw werd de overheid door de inspecteur van historische monumenten attent gemaakt op het fraaie gebouw dat op instorten stond. De renovatie van de Basiliek Sainte-Madeleine werd in 1859 voltooid. De vroegere abdijkerk, die in 1791 parochiekerk werd, is in 1920 tot basiliek verheven.

Ontdek de gevel van de basiliek, de omlijsting van de beelden van de gekroonde christus die wordt omringd door de Maagd Maria, Maria Magdalena en twee engelen en de drie romaanse portalen. Werp een blik op het lange schip en de kloostergang. Vanaf het terras heb je een prachtig panorama van het Curedal en de noordelijke Morvan.

2. Musée de l’Oevre

Boven de vleugel van het klooster van de basiliek, bevindt zich een verzameling sluitstenen, kapitelen en brokstukken van beelden.

Meer informatie? kijk op de website van Basilique Sainte-Madeleine

Ontdek het oude centrum van Vézelay

Naast een bezoek aan de basiliek biedt Vézelay genoeg andere leuke activiteiten en bezienswaardigheden.

Promenade des Fossés, wandeling met mooi uitzicht

Wandeling vanaf place du Champ-de-Foire, in de benedenstad, naar de middeleeuwse stadsmuur met zeven ronde torens. Je passeert de Porte Neuve, dat het stadswapen van Vézelay bevat, en de Porte Sainte-Croix, met een mooi uitzicht op het dal van de Cure. Tenslotte daal je een weg af naar La Cordelle, waar H. Bernardus opriep tot de tweede kruistocht. Er staat hier een kruis dat deze gebeurtenis herdenkt. De wandeling eindigt op het terras van de basiliek.

Oude huizen & het museum Zervos

Van de place du Champ-de-Foire tot de basiliek loopt de sterk hellende straat rue Saint-Étienne, waaraan een groot aantal oude huizen staat. Wat opvalt zijn de bewerkte deuren, ramen, traptorentjes en oude putten. In sommige huizen woonden bekende figuren, zoals de pacifist Romain Rolland. In het gerestaureerde huis waar Romain Rolland verbleef (Maison Romain-Rolland), vind je een museum (Musée Zervos) met stukken uit de collectie die Christian Zervos aan de gemeente schonk.

LEES OOK: de mooiste dorpen van de Bourgogne

Overnachten & uit eten in Vézelay

Wat is een leuk hotel in Vézelay?

In Vézelay vind je een aantal prima hotels. Wij raden Hôtel de la Poste et du Lion d’Or aan. Het hotel, gevestigd in het voormalige poststation, biedt comfortabele kamers en een uitstekend diner en ontbijt met streekproducten. Aan het plein van de Basiliek ligt hotel Sy-la Terrasse. Het restaurant serveert typische Bourgondische gerechten. Net buiten Vézelay, op 9 kilometer, ligt hotel Château de Vault de Lugny, dat luxe kamers en een sterrenrestaurant biedt.

Wat zijn leuke restaurants in Vézelay?

In Vézelay vind je verschillende restaurantjes: van goedkoop tot verwennerij. Wij adviseren het Restaurant L’Eternel van het hotel de la Poste et du Lion d’Or en Restaurant Sy La Terrasse op 100 meter van de basiliek aan. Een ander prima in orde restaurant is Le Cheval Blanc. Voor een sterrenbehandeling reserveer je een tafeltje in het eerder genoemde Château de Vault de Lugny, dat 1 Michelin ster heeft.

Veelgestelde vragen Vézelay

Waar ligt Vézelay?

Vézelay bevindt zich op een heuvel boven het dal van de Cure op de belangrijke pelgrimsroute Santiago de Compostella aan de rand van de Morvan in de Bourgogne.

Hoe lang is het rijden naar Vézelay?

Vanaf de Nederlandse grens is het ongeveer 6,5 uur rijden naar Vézelay.

Wat is de weersverwachting voor Vézelay?

Het weer voor de komende 14 dagen in Vézelay.

Lees meer artikelen over de Bourgogne

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Troyes Aube shutterstock 1720877554, vezelay

De 11 mooiste bezienswaardigheden in Troyes

Troyes is een prachtige stad met historische gebouwen, mooie kerken en interessante musea. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden en accommodaties in Troyes.