Brancion Bourgogne shutterstock 1600150054, Bourgogne

De 10 beste dorpen en stadjes van de Bourgogne

Bekijk dorpen en stadjes in de Bourgogne

De Bourgogne is een heerlijke vakantiebestemming in het midden van Frankrijk. De regio is in 2016 opgegaan in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne is rijk aan uitgestrekte wijngaarden en mooie dorpjes en stadjes. Zo vind je er het historische dorp Vézelay, een bedevaartsoord op de pelgrimsroute Santiago de Compostella. In de schitterende stad Beaune kun je de lekkerste wijnen proeven. Ook de minder bekende, maar zeer charmante dorpjes als Noyers-sur-Serein, Saint-Pere en Semur-en-Brionnais zijn een bezoekje waard. Ontdek in dit artikel de 10 mooiste dorpjes en stadjes van de Bourgogne.

1. Verken Vézelay, een uniek bedevaartsoord in de Bourgogne

Vézelay Yonne shutterstock 555263857, Bourgogne

Vézelay wordt door de Fransen ook wel het dorpje op de eeuwige heuvel genoemd. Het Bourgondische dorpje ligt namelijk bovenop een groene heuvel boven het dal van de Cure, aan de rand van de Morvan. Vanuit het dorpje heb je een prachtig uitzicht op de groene omgeving. Vézelay is een oude pelgrimsstad met een rijke geschiedenis. In de tijd van de bedevaarten naar Santiago de Compostella trok het dorp duizenden pelgrims. Vandaag de dag kun je er heerlijk rondstruinen door de historische straatjes en steegjes. Al dwalend door de straatjes ontdek je allerlei moois. Unieke kunstwinkeltjes, een schots en scheef stenen huis vol katten, prachtige boogstructuren en een parkje vanwaar je een prachtig zicht hebt op de heuvels en bossen in de verte. Het hoogtepunt van de stad is de middeleeuwse basiliek Sainte-Madeleine. Deze basiliek werd gebouwd in de 9e eeuw en is gewijd aan Maria Magdalena, wiens relieken ook in de kerk worden bewaard. De mooie basiliek is zeker een bezoekje waard en kun je zowel van binnen als van buiten bewonderen.

Vezelay Hotel de la Poste et du Lion dOr 1, Bourgogne

Hôtel de la Poste et du Lion d’Or

Hôtel de la Poste et du Lion d’Or is een prachtig 4-sterrenhotel met schitterend uitzicht in het voormalige poststation aan de rand van Vézelay.

Bekijk het hotel

2. Ga naar Châteauneuf, een fraai gelegen middeleeuws dorp

Chateauneuf en Auxois bourgogne shutterstock 1036690030, Bourgogne
Châteauneuf gezien vanaf het Canal de Bourgogne

Châteauneuf of Châteauneuf-en-Auxois is één van de Plus Beaux Villages de France. Het is een pittoresk middeleeuws dorpje dat beroemd is vanwege de burcht die vroeger de weg van Dijon naar Autun domineerde. Door zijn strategische ligging tussen de twee steden was het dorp in de middeleeuwen een belangrijke vesting en enorm in trek bij kooplieden. In het verleden diende het kasteel als onderkomen voor de hertogen van de Bourgogne. De burcht is goed bewaard gebleven en kun je vandaag de dag dan ook bezoeken. Bij een bezoek aan het kasteel kun je de burchttoren, de kapel en de verschillende vertrekken bezichtigen. Châteauneuf wordt verder gekenmerkt door smalle straatjes, oude vakwerkhuizen en gezellige pleintjes. Het dorpje is ideaal voor een tussenstop op weg naar het zuiden of op weg naar huis. Vanaf de toegangsweg uit het zuiden, de D18A, heb je een prachtig uitzicht op het dorp!

Leestip! Voor onze inspiratie en reizen naar de Bourgogne gebruiken wij De Groene Reisgids – Bourgondië van Michelin. De reisgids is te koop bij Bol.com.

3. Ontdek Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne

Dijon 2 shutterstock 387775132, Bourgogne

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne. Het is een gezellig, provinciaal stadje met een historisch centrum. Je vindt er oude, statige herenhuizen en mooie pleinen. In Dijon valt van alles te zien en te doen. Zo vind je er prachtige kerken en kathedralen en het Paleis van de hertogen van Bourgondië. Het paleis ligt aan het grote open plein Place de la Liberation en doet tegenwoordig dienst als stadhuis van Dijon. Je kunt er de Philippe le Bon-toren bezoeken, waar je bij helder weer een mooi uitzicht over de daken van de stad hebt. In de stad vind je ook diverse interessante musea, zoals het Musée des Beaux-Arts de Dijon en een museum over het Bourgondische leven. De belangrijkste straat in het historische centrum van Dijon is de Rue des Forges. Hier vind je leuke restaurantjes en is het altijd gezellig druk op de terrasjes.

De leukste bezienswaardigheden in Dijon

4. Bezichtig Noyers, een middeleeuws dorpje in de Bourgogne

noyers sur serein shutterstock 1580100643, Bourgogne

Noyers, of eigenlijk Noyers-sur-Serein, is een fraai middeleeuws dorpje gelegen in een bocht van de Serein. Wanneer je in dit dorpje rondloopt, is het even alsof je terug in de tijd bent. De stad staat vol met mooie vakwerkhuizen en historische bouwwerken. Het begint al bij de vestingmuren met 24 torens en drie poorten die toegang geven tot het dorp. Al wandelend door de oude straatjes kom je talloze voorbeelden van Bourgondische architectuur tegen. Van eenvoudige wijnbouwershuizen tot mooie renaissancehuizen van bewerkt natuursteen. Het is er heerlijk rondstruinen door de charmante straatjes en over de gezellige pleinen. Ook vind in Noyers het mooie kasteel Château de Noyers-sur-Serein. Het plaatsje trekt ’s zomers vele toeristen en je vindt er dan ook allerlei leuke restaurantjes en cafés.

le prieure noyers booking, Bourgogne

Overnachten in Noyers?

Op zoek naar een leuke overnachting in Noyers? dan is LE PRIEURÉ een aanrader! Dit charmante hotel is gevestigd in een monumentaal pand.

Bekijk het hotel

5. Bezoek Semur-en-Brionnais: een dorpje in het zuiden van de Bourgogne

Semur en Brionnais Saône et Loire shutterstock 423148495, Bourgogne

Semur-en-Brionnais is een rustig dorpje gelegen in het zuiden van de Bourgogne. Het dorpje bevindt zich in de groen heuvels, te midden van uitgestrekte wijngaarden. Ooit was het dorp de hoofdstad van de streek en was er veel bedrijvigheid. Je vindt er nog één van de oudste kastelen van de Bourgogne, het Château Saint-Hugues. In dit kasteel verbleven hertogen en koninginnen en werd de stichter van de abdij van Cluny, de later heilig verklaarde Hugo, geboren. Ook is het dorpje in bezit van één van de laatste grote romaanse kerken van de Bourgogne. De Église Saint-Hilaire, die duidelijk geïnspireerd is op de abdij van Cluny, maar ook al enkele kenmerken van de vroege gotiek heeft. Verder vind je in het dorp een voormalige priorij en een gerechtsauditorium. Het dorpje vormt een mooi architectonisch geheel waar je kunt ronddwalen door charmante straatjes. Een tip is ook om het meer naar beneden en landelijk gelegen romaanse kerkje Saint-Martin-la-Vallée te bezoeken.

10 Bezienswaardigheden in de Bourgogne

6. Maak een uitstapje naar Beaune: wijnhoofdstad van de Bourgogne

Hospice Beaune shutterstock 81490090, Bourgogne

Beaune is de wijnhoofdstad van de Bourgogne en ligt in de heuvels van het wijngebied Côte d’Or. Je kunt hier de beste Bourgondische wijnen proeven tijdens wijnproeverijen en in de gezellige restaurantjes. Het is ook leuk om één van de verschillende wijnroutes in de omgeving te volgen. Voor wijnliefhebbers is de stad een waar paradijs. In heel de stad vind je wijnkelders, winkels en proeverijen. Bezoek ook het Musée du Vin de Bourgogne, waar je alles leert over de wijnen en hun productie. De stad wordt gekenmerkt door historische gebouwen, gezellige pleinen en oude straatjes. Je kunt er heerlijk slenteren langs de oude vestingmuren en diverse bezienswaardigheden bewonderen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Beaune is het Hôtel Dieu. Dit is een voormalig hospitaal voor de armen, dat in 1443 werd gebouwd. Het gebouw is van buiten erg mooi met kleurrijke daken. Binnen kun je verschillende vertrekken, zoals de ziekenzaal, de kapel en de apotheek bezoeken. Stop ook even bij de Église de Notre-Dame. Deze kerk is gebouwd in Romaanse en Gotische stijl en heeft een indrukwekkende reeks wandtapijten die het leven van de Maagd Maria uitbeelden.

hotel le cep beaune booking, Bourgogne

Hoteltip!

Op zoek naar een mooie accommodatie in Beaune? Hôtel Le Cep is een elegant hotel met restaurant en luxe spa in de wijnhoofdstad.

Bekijk het hotel

7. Verken Flavigny-sur-Ozerain, hét dorpje van de anijssnoepjes

Flavigny sur Ozerain bourgogne shutterstock 1483613375, Bourgogne

Het vestingdorpje Flavigny-sur-Ozerain kun je van verschillende dingen kennen. Hier is namelijk de film Chocolat opgenomen en komen de anijssnoepjes, Anis de Flavigny, vandaan. In het dorpje ruikt het er nog heerlijk naar suiker en anijs. De resten van de stadswallen, de vestingpoorten en de smalle straatjes met oude herenhuizen getuigen van een rijk verleden. Loop je neus achterna terwijl je dwaalt door de geplaveide straatjes, dan kom je uit bij de oude benedictijnabdij. Hier worden de anijssnoepjes nog steeds gemaakt volgens het recept uit de 12e eeuw en rolt elk jaar zo’n 250 ton van de witte snoepjes uit de fabriek. Behalve de anijsfabriek kun je in het dorpje schilderachtige gebouwen uit de renaissance en middeleeuwen bewonderen. Vergaap je aan de talrijke oude gerestaureerde huizen met sierlijke torentjes, wenteltrappen en mooie beeldhouwwerken. Het dorpje is fraai gelegen op een rotsplateau dat door drie riviertjes begrensd wordt.

natuurhuisje bourgogne 1, Bourgogne

Tip: verblijf in een natuurhuisje!

Op zoek naar rust, ruimte en natuur? Ontdek dan dit prachtige natuurhuisje in de Bourgogne, aan de bosrand en met een ruime tuin in de plaats Marmagne.

Bekijk het natuurhuisje

8. Breng een bezoek aan Saint-Père, een klein dorpje aan de voet van Vézelay

Kathedraal saint pere 2 PVF, Bourgogne
Église Notre-Dame de Saint-Père

Saint-Pere is een klein dorpje in de Yonne, gelegen 2 kilometer ten oosten van Vézelay. Het authentieke dorpje ligt te midden van een gevarieerd landschap met velden, wijngaarden en heggen, waar je fijn kunt wandelen. Dwars door het dorpje loopt de rivier de Cure, die hier wat gekalmeerd is. Het letterlijke hoogtepunt van Saint-Pere is de sierlijke klokkentoren van de Église Notre-Dame. In de architectuur van de kathedraal kun je alle fasen van de Bourgondische gotiek te herkennen, van de 13e tot de 15e eeuw. Hij is rijkelijk versierd en heeft een duistere, krachtige uitstraling. Verder vind je in het dorpje eeuwenoude huizen en schattige straatjes. Je kunt een bezoekje aan het dorp uitstekend combineren met een bezoek aan Vézelay of het zuidelijker gelegen dorpje Pierre-Perthuis. Hier vind je een oude stenen boogbrug, een kasteelachtig verblijf en overblijfselen van een poort.

9. Ontdek Martailly-lès-Brancion, een middeleeuws dorp in de Bourgogne

Brancion Bourgogne shutterstock 1600150054, Bourgogne

Martailly-lès-Brancion, ook wel bekend als al Brancion, is één van de oudste en best bewaarde versterkte vestingen in het zuiden van de Yonne. Het dorpje is fraai gelegen op de Col de Brancion, boven twee diepe ravijnen en beboste heuvels. In het dorp waan je je helemaal in de middeleeuwen. Zo vind je er overblijfselen van de burcht, talrijke middeleeuwse huizen, een romaanse kerk en een 16e-eeuwse markthal. De kerk, de Église Saint-Pierre, heeft bijzondere muurschilderingen uit de 12e eeuw. Een ander hoogtepunt van het dorp het feodale kasteel Château de Briançon. Dit kasteel dateert uit de 10e eeuw en in de 14e eeuw voegde Filips de Stoute er een woongedeelte aan toe voor de hertogen van Boergondië: het zogenaamde Beauforthuis. Vanaf het platform heb je een schitterend uitzicht op het dorp, de kerk en het omliggende heuvellandschap. Brancion is een mooi dorpje om te bezoeken in de Bourgogne!

Cussy en morvan yurt 1, Bourgogne

Tip: huur een yurt in de Bourgogne

Overnachten in een bijzondere accommodatie? Geniet dan van een uniek verblijf in deze comfortabele yurt in de Saône-et-Loire.

Bekijk de yurt

10. Maak een uitstapje naar Château-Chinon, de hoofdstad van de Morvan

Château-Chinon wordt gezien als de hoofdstad van het Parc Naturel Régional du Morvan. Het stadje ligt dan ook midden in het natuurpark en wordt omringd door rust en ruimte. In de omgeving, maar ook in het stadje zelf, kun je heerlijk wandelen. In Château-Chinon kun je genieten van middeleeuws aandoende straatjes met mooie vakwerkhuizen. Je vindt er nog restanten van de oude stadsmuur en kunt er de Notre Dame poort en de prachtige fontein bewonderen. Voor het mooiste uitzicht moet je naar het Panorama du Calvaire gaan. Hier kun je prachtig uitkijken over het stadje en het glooiende landschap van de Morvan. Een interessante bezienswaardigheid in de stad is het Musée de Septennat. Hier zijn alle geschenken van de oud-burgemeester François Mitterrand tentoongesteld. Hij is tevens oud-president van Frankrijk en heeft prachtige geschenken van over de hele wereld gekregen. Het museum bevindt zich in het voormalige klooster van de stad, het Les Clarisses klooster. 

camping le village des meuniers bourgogne 1, Bourgogne

Kamperen in de Bourgogne?

Tijdens een kampeervakantie in de Bourgogne kom je tot rust te midden van prachtige natuur. Een aanrader is Camping Village des Meuniers; een gezellige, kleinschalige camping in het dorpje Dompierre-les-Ormes.

Bekijk de camping

Meer over de Bourgogne-Franche-Comté

Veelgestelde vragen over de Bourgogne

Wat is het weer & klimaat in de Bourgogne?

In de Bourgogne, een regio in het centrale deel van Frankrijk, kenmerkt het klimaat zich door warme zomers en koele winters. Dit overgangsklimaat bevat zowel kenmerken van een landklimaat als een zeeklimaat, wat zorgt voor regelmatige neerslag gedurende het hele jaar en een wisselvallig weerpatroon.

Wat is de beste reistijd voor de Bourgogne?

De beste reistijd voor de Bourgogne is van mei tot en met oktober, wanneer het weer meestal aangenaam warm is en er minder kans op regen is. Dit maakt het een ideale periode voor activiteiten zoals wandelen, fietsen en natuurlijk het verkennen van de wijngaarden.

Hoe ver is het rijden naar de Bourgogne?

Vanaf Utrecht is het 769,5 km en 8,5 uur rijden naar de Bourgogne.

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Desaignes header PVF, Bourgogne

Sfeerimpressie van het dorpje Désaignes in de Ardèche

Het dorpje Désaignes ligt in het noorden van het natuurpark Monts d’Ardèche. Je kunt er genieten van sfeervolle straatjes en oude steden huisjes.