Verdon Natuurgebieden shutterstock 1086244436,

De 15 mooiste natuurgebieden van Frankrijk

Van de majestueuze Franse Alpen tot de schilderachtige Côte de Granit Rose en de azuurblauwe calanques tussen Marseille en Cassis. Frankrijk heeft tal van mooie natuurgebieden, waar je kunt genieten van indrukwekkende berglandschappen, prachtige meren, schitterende rivierkloven en meer. In dit artikel zetten we 15 natuurgebieden voor op je bucketlist op en rijtje.

1. Franse Alpen

Franse Alpen natuurgebieden shutterstock 1670461147,

De Franse Alpen is een prachtig berggebied gelegen in de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het gebied wordt gekenmerkt door hoge bergtoppen, witte sneeuw en schattige dorpjes. In de zomer kun je er heerlijk wandelen of wielrennen en in de winter vind je er juist fijne skigebieden. Het absolute hoogtepunt van de Franse Alpen is de Mont Blanc. De Mont Blanc is de hoogste berg van de Alpen en bied je een prachtig uitzicht over de omgeving. Rond de berg kan er geskied, gefietst en gewandeld worden. In de Franse Alpen kun je de bekende skigebieden Les Trois Vallées, Portes du Soleil en Paradiski vinden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij één van de mooie steden en bergdorpjes. De hoofdstad van de Alpen is de stad Grenoble, waar je kunt genieten van leuke bezienswaardigheden, winkels en restaurants. Ook Chamonix, Annecy en Chambéry zijn zeer de moeite waard. Bij Annecy vind je het Meer van Annecy, waar je heerlijk kunt zwemmen en allerlei watersporten kunt beoefenen.

Lees meer over de Franse Alpen:

2. Parc national des Calanques

Calanque dEn Vau shutterstock 578288941,

Tussen Marseille en Cassis kun je het Parc National des Calanques vinden. Dit mooie natuurpark bestaat uit tientallen valleien die zijn uitgesleten door rivieren, de zogeheten Calanques. Bij Cassis kun je een aantal van de mooiste Calanques vinden, die je zeker moet zien tijdens een vakantie in de Bouches-du-Rhône. De Inhammen worden gekenmerkt door hoge witte kliffen met groene begroeiing, waar het azuurblauwe zeewater doorheen stroomt. Vaak vind je er ook een klein strandje, waar je heerlijk kunt snorkelen en zwemmen. Eén van de bekendste Calanque is de Calanque d’en Vau. Deze vallei is erg hoog en daardoor heel indrukwekkend. Je kunt er prachtig wandelen met een mooi uitzicht op de zee. Daarnaast kun je er genieten van een stranddag en is het mogelijk om allerlei watersporten te beoefenen.

Meer lezen over de Calanques?

3. Franse Pyreneeën

Cirque de Troumouse Hautes Pyrénées shutterstock 332966036,

De Franse Pyreneeën is een uitgestrekt berggebied in het zuidelijkste puntje van Frankrijk. Het berggebied loopt langs de grens met Spanje en strekt zich uit van de Atlantische kust tot de Middellandse zee. Je vindt er de mooiste bergtoppen, meren en keteldalen en je kunt er dan ook heerlijk wandelen. Je moet er zeker een kijkje nemen bij Cirque de Gavarnie en Cirque de Troumouse. Deze bekende dalen bieden je een prachtige uitzicht op de omliggende bergen en je kunt er heerlijk wandelen. Wielrenners kunnen zich uitleven bij de bergpassen Col du Tourmalet en Col d’Aubisque die beiden vaak onderdeel uitmaken van de Tour de France. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan moet je bij één van de vele leuke stadjes zijn. Saint-Lizier is een echte aanrader, dit stadje lig op een groene heuvel en wordt gekenmerkt door middeleeuwse bouwwerken en schattige huisjes.

Onze tips voor de Franse Pyreneeën:

4. Vogezen

Gérardmer Vogezen shutterstock 1376054750,

De Vogezen is een bergketen die zich uitstrekt vanaf de grens met zwitserland tot aan het rijndal. Een groot gedeelte van de Vogezen bevindt zich in de Elzas, waaronder het natuurpark Ballons des Vosges. In dit natuurpark vind je ook de hoogste berg van de Vogezen, Le Grand Ballon. Deze berg is 1424 meter hoog en na de uitdagende klim, kun je er genieten van een fantastisch uitzicht over de regio. Het gehele natuurpark bestaat voor de rest uit groene bossen, kleine bergdorpjes en kabbelende riviertjes. Het is een regio waar je prachtig kunt wandelen en fietsen en dat wordt dan ook erg veel gedaan. Wat noordelijker van het natuurpark Ballons des Vosges, vind je het natuurpark Vosges du Nord. Dit is eveneens een prachtig groen park, maar de bergen zijn hier wat minder hoog en dus beter begaanbaar voor wandelaars van alle niveaus. Le Route des Crêtes is een erg populaire route, die je dwars door de Vogezen leidt. Je zult hoge bergtoppen, diepe meren en uitgestrekte bossen doorkruisen en onderweg kun je overnachten in gezellige dorpjes.

Lees ook:

5. Parc naturel régional de Camargue

Camargue natuurgebieden shutterstock 1177047343,

De Camargue is een groot moerasgebied, gelegen bij de Rhônedelta aan de Middellandse Zee. Het mooie gebied heeft een bijzonder ecosysteem met een enorme biodiversiteit. Het park wordt goed beschermd en het is er dan ook heerlijk rustig. Je vindt er een afwisselend landschap met meren, moerassen, grasland en bossen. In het park kun je heerlijk wandelen en de mooie omgeving verkennen. Daarnaast is het ook een aanrader om een fiets te huren, op die manier kun je grotere afstanden afleggen en de verschillende hoeken van het park bewonderen. Eén van de belangrijkste redenen voor de populariteit van de Camargue, is de diversiteit in diersoorten. Je kunt hier namelijk het bijzondere grijs witte Camargue paard vinden er er zijn ook hordes zwarte stieren en roze flamingo’s. Bij een bezoekje aan de Camargue is het mogelijk om deze dieren te spotten en bijvoorbeeld paard te rijden. Wil je meer weten over de flora en fauna van de Camargue? Breng dan een bezoekje aan het interessante museum.

Meer lezen over de Camargue:

6. Morvan: natuurpark in de Bourgogne

Morvan natuurgebieden shutterstock 1639330201,

Het Parc Naturel Régional du Morvan is een prachtig natuurpark in de Bourgogne. Het is een bergachtig gebied dat zich onderscheidt van de rest van het departement. Je vindt er hoge bergen, steile rotsen, uitgestrekte bossen, diepe meren en kabbelende riviertjes. Een perfecte plek dus voor de avonturier en de wandelaar. Er is van alles mogelijk en veel mensen trekken naar de regio voor een sportieve vakantie. Je kunt er uitstekend wandelen en er zijn dan ook veel routes zoals de GR13 en de GR de Pays die je door het afwisselende landschap leiden. Je kunt er daarnaast bergbeklimmen, mountainbiken, kanoën en zwemmen. De hoogste top is de Bois-du-Roi en die is 902 meter. Vanaf deze top heb je een prachtig uitzicht op de groene omgeving. Ook zijn er in de Morvan veel gezellige stadjes die ook absoluut een bezoekje waard zijn. Voorbeelden zijn Vezelay, Château-Chinon en Autun. In deze stadjes vind je veel historische bezienswaardigheden en gezellige straatjes.

Lees meer over de Morvan:

7. Limousin: twee regionale parken

Limousin natuurgebieden shutterstock 752836729,

De Limousin is een historische provincie in het midden van Frankrijk. Het is een prachtige regio met twee regionale parken, het Parc Naturel Régional Périgord Limousin en het Parc Naturel Régional de Millevaches en Limousin. De hele Limousin is schilderachtig mooi en je kunt er genieten door glooiende heuvels, diepe bossen, mooie meren en kabbelende riviertjes. Je kunt er uitstekend wandelen door het heuvelachtige gebied en onderweg zal je de mooiste dorpjes tegen komen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de historische plaatsjes Ségur-le-Château, Collonges-la-Rouge en Turenne. Ook de hoofdstad van de Limousin, Limoges, is zeer de moeite waard. Limoges heeft een groot historisch centrum en een prachtige kathedraal.

Lees meer over de Limousin:

8. Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne

Frankrijk Auvergne 286323878,

Het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne is een mooi natuurpark in het westen van de Puy-de-Dôme. Het park wordt gekenmerkt door talloze groene vulkanen, waar je heerlijk kunt wandelen. Het was vroeger één van de meest actieve vulkaan gebieden en dit heeft een bijzonder landschap achtergelaten. Bij een wandeling door het gebied kun je de kegelvormige bergen met kraters nog goed herkennen. Daarnaast heb je bovenop de vulkanen, een prachtig uitzicht op de omgeving. De bekendste vulkaan is de Puy de Dôme. Deze berg is met 1465 meter hoog een fantastisch uitstapje, waar je kunt genieten van verre uitzichten en prachtige natuur. Ook de Puy Mary mag je zeker niet missen. Deze vulkaan wordt gezien als één van de mooiste en zal je belonen met een weids uitzicht. De hoogste vulkaan is de Puy de Sancy met zijn 1887 meter. Er loopt een mooi pad naar de top en op heldere dagen kun je zelfs de Mont Blanc zien.

Lees ook:

9. Parc national des Cévennes

Cevennen natuurgebieden shutterstock 1808322064,

De Cevennen is een prachtig nationaal park, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Het park beschikt over een enorme biodiversiteit met meer dan 2300 plantensoorten en 2400 diersoorten. Er is meer dan 600 kilometer aan wandelpaden en actievelingen zullen zich hier dus helemaal kunnen uitleven. Een uitdagende route is die van de Mont Lozère. De Mont Lozère is de hoogste berg van de Cevennen, waar je eenmaal op de top, een prachtig uitzicht op de omliggende omgeving hebt. De Mont Aigoual is ook een erg mooie bergtop en is dus ook een aanrader. Dierenliefhebbers zullen zich in de Cevennen helemaal kunnen uitleven. Zo kun je er gieren, bevers, otters, reeën en steenarenden spotten. Het landschap wordt gekenmerkt door bossen, kliffen, rivieren en bergen en het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het park te verkennen per kano of kajak.

Meer lezen over de Cevennen?

10. Parc naturel régional des Monts d’Ardèche

Gorges de lArdeche Ardeche shutterstock 60619534,

Parc Naturel Régional des Monts d’Ardèche is een prachtig natuurpark gelegen in het departement Ardèche in het zuiden van Frankrijk. Het natuurpark bevindt zich rond de bekende Gorges de l’Ardèche. Deze rivierkloof is erg indrukwekkend en strekt zich uit over 30 kilometer. De rivier die door de kloof stroomt wordt omringd met kliffen die soms wel 300 meter hoog kunnen zijn. Je kunt heerlijk wandelen of een kano huren om de rivier te verkennen. In het natuurpark vind je daarnaast nog veel andere bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Pont d’Arc. Deze natuurlijke overbrugging is wel 34 meter hoog en erg bijzonder. Ook vind je in het natuurpark veel mooie druipsteengrotten, waarvan de bekendste Aven d’Orgnac is. Hier kun je een interessante rondleiding volgen.

Lees ook:

11. Parc Naturel Régional du Verdon

Verdon Natuurgebieden shutterstock 1086244436,

Het Parc Naturel Régional du Verdon is een prachtig natuurpark gelegen in de Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het natuurpark strekt zich uit rond de prachtige rivierkloof Gorges du Verdon. De kloof wordt gezien als één van de mooiste in heel Frankrijk en is dan ook erg indrukwekkend. De gorges is zo’n 25 kilometer lang en op sommige plekken wel 700 meter hoog. Het felblauwe water, de steile rotswanden en en groene begroeiing zorgen voor een prachtig plaatje en het is de ideale bestemming voor wandelaars en fietsers. Op de rivier kun je kanotochten maken en langs de kloof vind je verschillende leuke dorpjes waar je even pauze kunt nemen. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de historische dorpjes Castellane en Moustiers-Sainte-Marie. Daarnaast heb je vanaf de hoge kliffen een beeldschoon uitzicht over de rivier en de omgeving. Ook vind je er het op één na grootste stuwmeer van Frankrijk, Lac de Sainte-Croix, waar je lekker kunt zwemmen.

Meer lezen over de Gorges du Verdon?

12. Parc national du Mercantour

Mercantour natuurgebieden shutterstock 695333563,

Het Parc National du Mercantour is een indrukwekkend nationaal park in het zuiden van de Franse Alpen. Het gebied is het hele jaar door een echte aanrader en er is dan ook van alles te zien. In de winter kun je er heerlijk skiën. Gebieden zoals Isola 2000 en Espace Lumière zijn erg populair onder wintersporters en bieden kilometers aan mooie pistes. In de zomer kun je er prachtig wandelen. Er zijn meer dan 600 verschillende wandelpaden die je langs meren, bergtoppen, bossen en weides leiden. Je vindt er de indrukwekkende bergpas Col de la Bonette. Deze bergpas bevindt zich op 2715 meter hoogte en je hebt er een weids uitzicht over de omgeving. Het Nationale Park Mercantour is ook in trek onder dierenliefhebbers. Je kunt er namelijk herten, steenbokken, gieren en adelaars spotten.

LEES OOK: Ontdek de 11 nationale parken van Frankrijk

13. De Opaalkust

Opaalkust natuurgebieden shutterstock 1280742529,

De Opaalkust is een mooie kuststreek die zich uitstrekt van Duinkerke tot aan Berck. Het is een prachtig gebied langs de kust van Noord-Frankrijk met veel afwisselende natuur. Zo kun je er wandelen door duinen, langs uitgestrekte weides, over zandstranden of boven indrukwekkende rotskliffen. Het uitzicht zal je dus nooit vervelen en er is voor iedereen wel een leuke activiteit te vinden. Veel mensen komen naar de Opaalkust om te wandelen. Er zijn dan ook talloze prachtige routes die je langs de verschillende landschappen leiden. Veel delen van de Opaalkust zijn heuvelachtig en bieden je daarom een goed uitzicht op de omliggende natuur en de zee. Daarnaast zijn er veel gezellige badplaatsjes langs de kust en kun je dus ook even tot rust komen na een lange dag wandelen door de omgeving. In de zomer zijn er allerlei goede stranden te vinden, waar je een verfrissende duik in het water kan nemen of een lange strandwandeling kan maken. Er is dus voor ieder wel wat wils!

Meer over de Opaalkust:

14. Parc naturel régional de Corse

Parc de Corse natuurgebieden shutterstock 721499356,

Dit natuurpark strekt zich uit over een derde van het hele eiland Corsica. Het is dus erg uitgestrekt en je kunt er fantastisch wandelen of fietsen. Er zijn allerlei mooie wandelpaden uitgezet zoals de GR 20. Deze route is door Lonely Planet uitgeroepen tot de mooiste wandelroute ter wereld en het bestaat uit hoge bergen, mooie meren, groene bossen en steile kliffen. Het voelt hier echt alsof je in the middle of nowhere bent en de ongerepte natuur biedt de meest fantastische uitzichten. Langs de lange route van 6 dagen zijn ook overnachtingsmogelijkheden, zoals gezellige berghutten, te vinden en zo kun je dus echt genieten van het mooie natuurpark. Tijdens de route zul je eveneens de Monte Cinto beklimmen. Dit is de hoogste berg van Corsica, waar je na een pittige wandeling kunt genieten van het adembenemende uitzicht op het hele eiland. Het Natuurpark de Corse is daarnaast ook rijk aan cultureel erfgoed. Zo zijn er verschillende opgravingen gedaan, waarbij goed bewaard gebleven historische gebouwen zijn gevonden. Deze archeologische plekken zijn ook zeer de moeite waard en een goed uitstapje tijdens een lange wandeling.

Lees ook:

15. Côte de Granit Rose

Cote de Granit Rose natuurgebieden shutterstock 785155957,

De kust van Bretagne is prachtig en zeker de Côte de Granit Rose (de roze granietkust) is een populaire bezienswaardigheid in Bretagne. Deze kust bestaat uit granieten rotsformaties die een bijzondere roze kleur hebben. Dit in combinatie met de blauwe zee, witte zandstranden en schattige stadjes, zorgt voor een prachtig plaatje. De rotsen hebben vaak bijzondere vormen en zijn opgestapeld op indrukwekkende, bijna wankele torens. Veel mensen kiezen ervoor om in deze omgeving te gaan wandelen. Je kunt dan genieten van het mooie uitzicht en er zijn veel gezellige stadjes waar je even pauze kunt houden. Ook kun je een dagje op een strandje in één van de baaien gaan liggen. Vanaf daar heb je ook weer een mooi uitzicht op de roze kustlijn. Zeker de badplaats Perros-Guirec is erg geliefd. Hier vind je leuke restaurantjes, gezellige winkeltjes en de lekkerste stranden. Ook Poucmanac’h is een populaire stad. Hier vind je een prachtig haven waar je heerlijk kunt wandelen en bootjes kunt kijken.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over natuurgebieden in Frankrijk:

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Frankrijk?

Een paar van de mooiste natuurgebieden in Frankrijk zijn de Vogezen, het Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne, de calanques tussen Marseille en Cassis, en de Morvan. Bekijk de 15 mooiste natuurgebieden in Frankrijk.

Wat zijn de mooiste natuurhuisjes in Frankrijk?

Overnachten in een vakantiehuis te midden van de natuur? Bekijk 10 rustieke natuurhuisjes in Frankrijk.

Wat zijn de mooiste nationale parken van Frankrijk?

Frankrijk heeft 11 nationale parken, waarvan 3 in Franse overzeese gebieden en 8 op het vasteland. Lees alles over de 11 nationale parken van Frankrijk.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664,

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.