Gorges de lArdeche Ardeche shutterstock 32811478 min, Bezienswaardigheden in de Ardèche

15 Bezienswaardigheden in de Ardèche

Hoogtepunten van de Ardèche

De Ardèche is een prachtig departement in zuidoost Frankrijk in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Je vindt er de beroemde Gorges de l’Ardèche met de iconische Pont d’Arc. Je kunt hier heerlijk wandelen en kanoën. Daarnaast zijn er allerlei grotten met druipstenen en muurschilderingen die zeker een bezoekje waard zijn. Vergeet ook niet de middeleeuwse stadjes te bezoeken die vol staan met kastelen en kerkjes. Er is van alles te doen! Bekijk hier 15 bezienswaardigheden in de Ardèche.

Zoek je een praktische reisgids over de Ardèche? Bestel dan De Groene Reisgids – Ardèche/Drôme van Michelin met veel aandacht voor interessante plaatsen, hoogtepunten, wandelingen, eten en drinken.

de rivierkloof Gorges de l’Ardèche gezien van bovenaf

1. Gorges de l’Ardèche, prachtige rivierkloof

Deze prachtige rivierkloof vind je bij de rivier de Ardèche en is één van de bekendste bezienswaardigheden van de Ardèche. Het is een indrukwekkende kloof die op sommige plekken wel 30 kilometer lang en 300 meter diep kan zijn. Het water wordt omringd door hoge kliffen met groene begroeiing en het is dan ook een aanrader om een kano te huren en de omgeving vanaf het water te bewonderen. Sommige delen van de rivier zijn wild en voor de ervaren kajakker of kanoër is het dus een echte uitdaging. Er zijn verschillende plekken en stadjes waar je kunt aanmeren en kunt genieten van de zon. Een voorbeeld hiervan is de natuurlijke brug de Pont d’Arc. In de mooie omgeving van de Gorges, kun je ook goed wandelen. Je hebt er verschillende paden langs de oever en over de kliffen die je belonen met de mooiste uitzichten. Langs de rivier kom je ook veel gezellige stadjes tegen en er zijn meerdere grotten die zeker een bezoekje waard zijn.

Vakantiehuisjes in de buurt van de Gorges d l’Ardèche! In de omgeving van de Gorges de l’Ardèche vind je fraai gelegen natuurhuisjes midden in de natuur of wat dacht je van deze ruime villa in de Ardèche tussen de wijngaarden.

rivier met kano's en stranden met mensen aan beide kanten en een natuurlijke brug, genaamd Pont d'Arc

2. Pont d’Arc, natuur brug over de Ardèche

De Pont d’Arc is een prachtige natuurlijke overbrugging bij de Gorges de l’Ardèche. De brug is wel 34 meter hoog en het is mogelijk om via een wandelpad boven bij de brug te komen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de hele gorges. Naast de brug ligt een lekker strandje waar je even kunt uitrusten en zelfs een duik in het water kunt nemen. Ook is het een goede plek om even aan te leggen met je kano of kajak. Vlakbij de brug ligt het stadje Vallon-Pont-d’Arc. Het is een gezellige plaats met veel winkeltjes en restaurants. Ook hier moet je dus zeker langs en het is een goede plek om een hapje te gaan eten na een dag bij de Pont d’Arc.

Kamperen in de Ardèche in de buurt van Pont d’Arc

Vakantie op een camping in de Ardèche is ideaal om de Pont d’Arc, Gorges de l’Ardèche en andere bezienswaardigheden zelf te ontdekken. Kamperen in de Ardèche is ideaal voor jong en oud die van de combinatie rust, natuur, cultuur, actief bezig zijn en mooi weer houden! Bekijk hier de leukste campings in de Ardèche

Alle campings in de Ardèche


de binnenkant van de druipsteengrot Aven d’Orgnac in de Ardèche

3. Aven d’Orgnac, indrukwekkende grot bij Vallon-Pont-d’Arc

Aven d’Orgnac is één van de bekendste grotten in de Ardèche. De grot ligt vlakbij het stadje Vallon-Pont-d’Arc en is dus gemakkelijk vanuit deze plaats te bereiken. De grot staat vol met allerlei druipstenen en is daardoor erg indrukwekkend. Om in de grot te komen, moet je eerst diep afdalen, maar eenmaal beneden aangekomen kun je de bijzondere grot bewonderen. Er is een zogenaamde puinkegel, die is gevormd door duizenden jaren aan afval en puin, die de grot in is gevallen. Er zijn allerlei verschillende soorten puin, waaronder botten van dieren uit de ijstijd. De hoogste druipsteen zuilen kunnen in de Aven d’Orgnac wel 590 meter hoog zijn en de grot heeft een oppervlakte van 3 hectare. Je kunt een mooie rondleiding krijgen, waarbij je verschillende zalen en gangen te zien krijgt en je krijgt ook veel informatie over hoe de grot gevormd is.

LEES OOK: De mooiste natuurhuisjes in de Ardèche

4. Grot van Chauvet, grot met unieke muurschilderingen

De Grot van Chauvet ligt vlakbij de Pont d’Arc. Het is één van de best bewaarde grotten met muurschilderingen en het is dan ook zeker een aanrader om de grot te bezoeken. De muurschilderingen zijn van verschillende dieren en sommige zijn wel 32.000 jaar oud. De grot werd pas in 1994 ontdekt en sindsdien is het een populaire bezienswaardigheid. De grot zelf is afgesloten voor het grote publiek, omdat dit de tekeningen kan beschadigen. Er is wel een prachtige exacte replica van de grot gebouwd in het Caverne du Pont d’Arc. Niet alleen de grot en de schilderingen zijn nagebootst, ook de omstandigheden zijn hetzelfde. De luchtvochtigheid en geur zijn bijvoorbeeld identiek en het voelt dus net alsof je in een echte grot loopt. Je kunt hier een rondleiding nemen en je krijgt dan veel informatie over de grot en over de mensen die de rotstekeningen hebben gemaakt.

Campingtip! Geniet in de Ardèche van de prachtige natuur, de rivier, oude dorpjes en rust! Bekijk hier alle beschikbare campings in de Ardèche. Of boek een stacaravan op een van deze familiecampings met zwembad in de Ardèche.

stenen huizen met daar achter een groot kasteel en een begroeide rotswand in het stadje Vogüé in de Ardèche

5. Vogüé, kasteelstadje aan de rivier de Ardèche

Vogüé is een prachtig kasteelstadje aan de rivier de Ardèche. De hele stad is onderdeel van het Franse culturele erfgoed en het is dan ook een populaire bezienswaardigheid. De stad is gebouwd tegen een rotswand en wordt omringd door groene bomen, de grijze kliffen en het kabbelende water van de Ardèche. Al met al een erg mooi plaatje! De stad zelf is ook erg mooi met middeleeuwse straten, gevuld met stenen huizen, kerkjes en restaurants. Je moet zeker door de La Rue des Puces lopen. Dit is één van de smalste straten in heel frankrijk en er staan veel middeleeuwse huizen en een paar die uit de 17e eeuw komen. Alle straten lopen uit op het kasteel van Vogüé. Het is een prachtig kasteel uit de 11e eeuw en het is nog erg goed bewaard gebleven. Bij het kasteel heb je een mooi uitzicht en er zijn ook vaak wisselende tentoonstellingen te zien. 

Kampeertip Voguë! Vlakbij Voguë ligt de familiecamping Les Peupliers. De camping met zwembad ligt direct aan de rivier de Ardèche en heeft een eigen strandje.

stenen boogbrug over een rivier en op de achtergrond het dorpje Balazuc in de Ardèche

6. Balazuc, prachtig dorpje aan de rivier de Ardèche

Balazuc is een prachtig stadje naast de rivier de Ardèche. Ook deze stad is tegen een rotswand aangebouwd en lijkt zelfs in de klif op te gaan. Op verschillende etages staan gebouwen en er is dus een groot hoogteverschil. Het stadje ligt daarnaast midden in een groene vallei en wordt dus omringd door prachtige natuur. Vanaf Balazuc heb je een goed uitzicht over de vallei en de rivier. In de stad lijkt het alsof de tijd even heeft stilgestaan en je terug bent naar de middeleeuwen. Overal zie je geplaveide straatjes met stenen bogen en er zijn veel gezellige pleintjes. Ook vind je er een prachtige kerk de Eglise Sainte Marie. Deze Romaanse kerk komt uit de elfde eeuw en is erg mooi van binnen en van buiten. Ook is er een kasteel die je zeker moet bezoeken. Even klaar met het wandelen door de stad? Ga dan naar het lekkere strandje bij de rivier!

Tip! Huur een Natuurhuisje

De natuurhuisjes in de buurt van Balazuc zijn perfect gelegen voor een vakantie waar rust, ruimte en natuur centraal staan. Bekijk hier een mooi aanbod van landelijke vakantiewoningen in Ardèche.

Vind natuurhuisjes in de Ardèche

rotsformaties in het bos Bois de Païolive in de Ardèche

7. Bois de Païolive, bijzonder bos in het zuiden van de Ardèche

Bois de Païolive is een bijzonder bos in het zuiden van de Ardèche. Het bestaat uit veel groene bomen, een uitgestrekt landschap en aparte rotsformaties. Vooral de rotsen trekken veel toeristen naar dit bos toe. Gedurende miljoenen jaren tijd, zijn de rotsen langzaam geërodeerd en uitgeslepen door de wind en water. Daardoor hebben de rotsen nu bijzondere vormen en gaten, waar je allerlei voorwerpen en dieren in kunt herkennen. Als je er nu rondloopt, dan zul je afwisselend rotsen en bomen tegenkomen, wat zorgt voor een landschap dat je nog nooit eerder hebt gezien. In het bos zijn er verschillende wandelroutes die beginnen bij de omliggende parkeerplaatsen. Het is dus zeker een aanrader om een dag door deze bijzondere omgeving te lopen!

LEES OOK: Wandelen in sprookjesbos Bois de Païolive


huizen gelegen tussen een rivier en een rotswand in het dorpje Labeaume in de Ardèche

8. Labeaume, mooi dorpje in de Ardèche

Labeaume is een mooi dorpje aan de rivier de Ardèche. Het dorpje ligt tegen de klif aan en bovenop vind je een prachtig kasteel. Dit kasteel moet je zeker bezoeken en vanaf boven heb je een weids uitzicht op de groene omgeving en de rivier. Het stadje zelf bestaat uit knusse straatjes met middeleeuwse stenen huisjes en kleine winkeltjes. In juli vindt hier een festival voor klassieke muziek plaats. Er reizen dan veel componisten en muzikanten naar Labeaume af en er worden allerlei concerten georganiseerd. Vanuit Labeaume kun je ook heel makkelijk de omliggende dolmen verkennen. Dolmen zijn, net als hunebedden, graven gemaakt van grote keien. In de omgeving van Labeaume zijn er wel 142 van deze dolmen gevonden en je kunt dus een mooie wandeling maken, waarbij je zoveel mogelijk dolmen ziet.

Bijzonder BIO restaurant in Ruoms, vlakbij Labeaume: restaurant Roseraie des Pommiers.

een somber uitziende berg genaamd  Mont Gerbierd-de-Jonc met beneden wat sneeuw
Afbeelding van Jennifer GIRO via Pixabay

9. Mont Gerbier-de-Jonc, berg in het natuurpark Mont d’Ardèche

De berg Mont Gerbier-de-Jonc bevindt zich in het natuurpark Monts d’Ardèche. Dit grote natuurpark bestaat uit veel hoge bergen en een afwisselend landschap met rotsen, bossen en weides. Ook lopen er mooie riviertjes en beekjes door het landschap en zijn er kleine bergdorpjes. In het natuurpark staan nog twee vulkanen, waaronder de Mont Gerbier-de-Jonc. De vulkaan is niet meer actief, maar is nog wel een prachtige berg die je absoluut moet beklimmen. Vanaf de 1551 meter hoge berg heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende omgeving en je kijkt bijvoorbeeld uit op berg Mont Mézenec. Om de berg kun je daarnaast ook fantastisch wandelen en er zijn genoeg routes van verschillende moeilijkheidsgraden die je door het natuurpark leiden. Een echte aanrader dus voor een sportieve dag in de Ardèche!

Tip: Natuurhuisje in de Ardèche! Rustig gelegen vakantiehuis in de Ardèche huren? Bekijk dit natuurhuisje met veranda en uitzicht over het Rhône-dal in het noorden van de Ardèche.

twee watervallen die steil naar beneden kletteren met beneden rotsen en mensen gekleed in regenkleding bij de Cascade du Ray-Pic in de Ardèche
Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay

10. Cascade du Ray-Pic, de mooiste waterval in de Ardèche

De Cascade du Ray-Pic is één van de mooiste watervallen van de Ardèche. Je kunt hem vinden in de buurt van het dorpje Péreyres. De waterval is 60 meter hoog en volgt het pad van een lavastroom die vroeger de rotswand heeft uitgehold. Voor de rest wordt het omgeven door groene bomen en rotsen. Je kunt er in de buurt goed wandelen en er zijn genoeg punten waar je prachtige foto’s van de waterval kunt maken. Er is daarnaast een wandelpad die je omhoog leidt tussen de rotsen. Eenmaal boven aangekomen heb je een fantastisch uitzicht op de Cascade du Ray-Pic.

LEES OOK: 5x Paradijselijke natuurplekken in de Ardèche

bijzondere rotsformatie en overblijfselen van het kasteel van Rochebonne in de Ardéche met op de achtergrond een schitterend uitzicht op het heuvelachtige gebied op een zonnige dag

11. Château de Rochebonne, kasteelruïne in de Ardèche

Bovenop een woeste berg in de Ardèche vind je de ruïnes van het Kasteel van Rochebonne. Het kasteel is gebouwd in de 11e of 12e eeuw en werd beschadigd toen de protestanten het innamen tijdens de godsdienstoorlogen in 1577 en 1580. In 1595 werd het geplunderd en helemaal verwoest. De ruïnes die over zijn gebleven liggen er op een hoogte van zo’n 850 meter spectaculair bij. Vanaf de ruïnes heb je een adembenemend uitzicht over de groene vallei van Eyrieux. Een wandeling naar de bergtop is absoluut de moeite waard.

woonkamer van een vakantiewoning in Val-les-Bains met grote raampartijen en uitzicht op een terras en de beboste heuvels in de Ardèche

Natuurhuisje in de Ardèche

Op zoek naar een natuurhuisje in de Ardèche? Dit natuurhuisje in Val-les-Bains is geschikt voor 2 personen en biedt een schitterend uitzicht op de beboste heuvels.

Boek dit natuurhuisje

Gaviaal op de krokodillenboerderij in Pierrelatte in de Ardèche

12. De krokodillenboerderij in Pierrelatte

Of je nu met de kinderen in de Ardèche bent of samen met je partner; de krokodillenboerderij in Pierrelatte is een bijzonder uitje voor iedereen. Op een terrein van bijna 8000 m2 vind je honderden krokodillen. Het is het grootste reptielenpark van Europa! De boerderij is aangelegd met een fraai botanische tuin en waterpartijen. Op de krokodillenboerderij kun je alles leren over de verschillende krokodillen. Zo kunnen de Nijlkrokodillen bijvoorbeeld urenlang als standbeeld met hun bek open blijven zitten. Naast krokodillen kun je ook bijzondere reuzenschildpadden bewonderen op de boerderij, afkomstig zijn uit de Seychellen en de Galapagos. De krokodillenboerderij heeft ook speeltuin, zodat de kinderen na alle spanning hun energie kwijt kunnen.

Tickets voor de krokodillenboerderij in Pierrelatte. Bezoek La Ferme aux Crocodiles en bewonder zo’n 400 krokodillen en ongeveer 600 dieren. Bestel je tickets voor de krokodillenboerderij.

Olifantjes in het Safaripark van Peaugres in het noorden van de Ardèche

13. Safaripark van Peaugres

Nog een fantastische plek in de Ardèche voor dierenliefhebbers is het Safaripark van Peaugres. Het is het grootste dierenpark van de regio Rhône-Alpes met meer dan 900 dieren. Je kunt in het park, net zoals in Safaripark Beekse Bergen, met de auto tussen de dieren doorrijden. Het is ook mogelijk om de tocht achterovergeleund in een bus te volbrengen of het park te voet te verkennen. In het safaripark vind je onder meer neushoorns, zwarte beren, krokodillen, olifanten en een mega groot aquarium. Het park is 80 hectare groot en ligt in het noorden van de Ardèche.

Tickets voor Safaripark van Peaugres. Ga op safari en bewonder een grote verscheidenheid aan dieren uit vier verschillende continenten. Bestel nu alvast je tickets voor het Safaripark van Peaugres.

rivier en groene omgeving met huizen aan de kant in het kuuroord Vals-les-Bains in de Ardèche
Vals-les-Bains

14. Kuuroorden in de Ardèche

De Ardèche herbergt in de vulkanische gebieden een aantal koolzuurhoudende bronnen. Het water uit deze bronnen zou op verschillende manieren goed zijn voor de gezondheid en het welzijn. Drie van de bekendste kuuroorden in de Ardèche zijn Saint-Laurent-les-Bains, Neyrac-les-Bains en Vals-les-Bains. Al in de Romeinse tijd zakten bezoekers af naar deze kuuroorden. Vandaag de dag kun je er nog steeds genieten van de thermale baden en een idyllische omgeving. Sportievelingen kunnen in Saint-Laurent-les-Bains ook naar de abdij van Notre-Dame-des-Neiges wandelen, een abdij die in 1850 door trappistenmonniken hoog boven het dorp werd gesticht. Je bereikt de abdij via de GR72.

3x Wellness campings in de Ardèche:

  • Camping Domaine Les Ranchisses is een 5-sterrencamping gelegen tussen de beboste heuvels in de Ardèche. De camping heeft een spa met relaxbaden en ligt lang het riviertje La Ligne.
  • Camping Aluna Vacances is een luxe familiecamping met wellnesscentrum in Ruoms. De spa biedt talloze wellnessfaciliteiten verdeeld over een oppervlakte van 200 m2.
  • Domaine de Sévenier Spa is een klein, maar luxe vakantiepark in Lagorce. Het park heeft een spa en zwembad en biedt een prachtig uitzicht over de Ibie-vallei.

Alle campings in de Ardèche

pad van de fiets- en wandelroute La Dolce Via in de Ardèche

15. La Dolce Via, fietsroute in de Ardèche

Ben je een sportieveling en ga je op vakantie naar de Ardèche? Ontdek dan de Dolce Via, een rustige fietsroute in het hart van het ongerepte natuurschoon van de Ardèche. De fietsroute is tijdens de wandel- en fietsbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht verkozen tot Fietsroute van het Jaar 2020 en is zeer geliefd bij natuurliefhebbers. De fietsroute is redelijk vlak en voert je door het noordelijke stuk van de Ardèche. Je volgt de Eyrieux-vallei langs een oude spoorlijn die is omgetoverd tot Voie Verte, een bijna 90 km lange route tussen La Voulte-sur-Rhône en Saint-Agrève of Lamastre. De route splitst op bij het dorp Le Cheylard. Vanaf hier loopt de 20 kilometer lange, optionele zijtak naar Lamastre. Tijdens de route geniet je van prachtige uitzichten over het dal van de Eyrieux rivier en de rivier de Sumène. Ga je liever wandelen, dan kun je de route ook lopen.

Onze tips voor leuke vakantiehuizen in de Ardèche

Op zoek naar een rustig gelegen vakantiehuis in de Ardèche? Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Lentillères – vakantiehuis voor 3 personen

fotocollage van en vakantiehuis in Lentillères met een foto van de voorkant, een foto van het woongedeelte en een foto van het terras met uitzicht op de beboste heuvels

Prachtig vakantiehuis gelegen in de groene bergen van de Ardèche. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en het is het perfecte beginpunt voor mooie wandelingen. Het vakantiehuisje biedt ruimte aan twee volwassenen en een kind.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Alboussière – natuurhuisje voor 6 personen

fotocollage van een vakantiewoning in Alboussière met een foto van de voorkant, een foto van het bijbehorende zwembad en een foto van de eetkamer

Prachtig vakantiehuis gelegen op het terrein van een boerderij in Alboussière. Het natuurhuisje wordt omgeven door weilanden en kastanje bossen en ligt op tien minuten rijden van het dorpscentrum, waar je terecht kunt voor de bakker, slager, supermarkt en apotheek. Op het terrein vind je een gedeeld zwembad met zonneterras dat een schitterend uitzicht op het Balcon du Rhône biedt.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

LEES OOK: 8 Redenen voor een vakantie in de Ardèche

Onze tips voor leuke campings in de Ardèche

Op zoek naar een mooie camping in de Ardèche? Bekijk hieronder een aantal campings die leuk zijn voor het hele gezin.

RCN La Bastide en Ardèche

fotocollage van camping RCN La Bastide met een foto van de Pont d'Arc, een foto van het zwembadcomplex en een foto van kampeerders aan een tafeltje bij de rivier

Heerlijke familiecamping gelegen aan een lekker zandstrand bij de rivier de Ardèche. De camping beschikt over een groot zwemparadijs en in de omgeving kun je genieten van leuke dorpjes zoals Vallon Pont d’Arc.

Bekijk de camping

Camping Le Ranc Davaine

fotocollage van Camping Le Ranc Davaine in de Ardèche met een foto van het zwembadcomplex, een foto van het terras overdag en een foto van gasten die kijken naar een avondvoorstelling

Gezellige familiecamping met groot zwemparadijs, waar de kinderen kunnen genieten van een glijbaan en waterspeeltuin. Op de camping vind je een leuk restaurant en er worden veel leuke activiteiten georganiseerd.

Bekijk de camping

Zin in Frankrijk favorieten!

Meer over de Ardèche? Lees dan ook:


Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in de Ardèche:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Ardèche?

Bezienswaardigheden die je niet mag missen als je in de Ardèche bent zijn de Pont d’Arc, de Gorges de l’Ardèche en Bois de Païolive. Weten welke bezienswaardigheden je nog meer gezien moet hebben? Lees dan ons artikel over de mooiste bezienswaardigheden in de Ardèche.

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de Ardèche?

Wandelen in de Ardèche? Een paar van de mooiste plekken om te wandelen zijn het bos Bois de Païolive, de Mont Gerbier de Jonc en “village de caractère” Banne. Bekijk al onze tips voor mooie wandelroutes in de Ardèche.

Wat zijn de mooiste dorpjes in de Ardèche?

In de Ardèche vind je tal van authentieke dorpjes. Een paar ervan zijn Ailhon, Banne en Balazuc. Meer mooie dorpjes in de Ardèche ontdekken? Bekijk dan de lijst van 20 meest karaktervolle dorpjes in de Ardèche.

Wat zijn de mooiste campings aan een rivier in de Ardèche?

In de Ardèche vind je talloze campings gelegen aan een rivier. Een paar van onze favorieten zijn Camping La Vignasse, Camping Les Coudoulets en Camping La Charderie. Bekijk hier 10 riviercampings in de Ardèche.

Welke campings in de Ardèche hebben een Nederlandse eigenaar?

Camping L’Ardéchois is een camping onder Nederlandse leiding in de Ardèche. Domaine de Chadeyron en Domaine de Chadeyron zijn onder beheer van Frans-Nederlandse echtparen. Ontdek meer campings met Nederlandse eigenaren in de Ardèche.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

saint omer moerassen shutterstock 2327693399, Bezienswaardigheden in de Ardèche

Tips voor je bezoek aan Saint-Omer (Noord-Frankrijk)

Saint-Omer is een historierijke stad waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden en tips voor je bezoek aan Saint-Omer.