Turenne Limousin PX, Bezienswaardigheden in de Limousin
Afbeelding van Peter Kok via Pixabay

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Limousin

Hoogtepunten van de Limousin

De Limousin is een prachtige regio in Midden-Frankrijk waar je veel mooie natuur en gezellige stadjes kunt vinden. De regio bestaat onder andere uit het departement Corrèze. In de Limousin moet je zeker een bezoekje brengen aan het Parc Naturel Régional Millevaches en Limousin. Dit mooie natuurpark wordt gekenmerkt door hoge bergen, bossen en meren en je kunt er prachtig wandelen. Ook het Parc naturel régional Périgord-Limousin is een echte aanrader. Je kunt er fietsen en wandelen en genieten van de natuur. Zin in een stedentrip? Bezoek dan de stad Limoges waar je van alles kunt leren over porselein. Ook de stadjes Ségur-le-Château en Collonges-la-Rouge zijn erg mooi en worden gekenmerkt door een historisch centrum en veel bezienswaardigheden. Kortom, er is van alles te zien en te beleven. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden. 

Lees ook: bezienswaardigheden van de Corrèze.

TIP 1. Voor onze inspiratie en reizen naar de Limousin gebruiken wij De Groene Reisgids van Michelin, die je kunt bestellen bij Bol.com.

Limoges Limousin PX, Bezienswaardigheden in de Limousin
Afbeelding van Jade87 via Pixabay

1. Limoges

Limoges is de grootste stad van de Limousin en is de ideale stad voor een stedentrip of doorreis. Limoges heeft een groot historisch centrum met veel prachtige gebouwen uit verschillende periodes van de geschiedenis. Daarnaast staat Limoges bekend als de Porseleinstad. Er worden dan ook prachtige porseleinen kunstwerken gecreëerd in de stad, Het is dan ook een aanrader om het Porseleinmuseum te bezoeken, waar je alles kunt leren over deze ambacht. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de kerk Cathédrale de Saint-Etienne. Deze mooie kerk is er rijkelijk versierd van binnen en van buiten en is dus zeker de moeite waard. Daarnaast vind je er ook een prachtige botanische tuin, waar je helemaal tot rust kunt komen en lekker kunt wandelen. Je moet ook zeker een paar uur door de straten van het centrum wandelen. Je vindt er veel leuke winkeltjes en restaurants en de straten worden gekenmerkt door middeleeuwse vakwerkhuizen. Daarnaast zijn er allerlei leuke pleinen, waarvan het Place de la Motte de bekendste en mooiste is.

TIP 2. De leukste hotels in Limoges:

Hotel Campanile Limoges Centre is een echte aanrader. Dit moderne hotel beschikt over ruime en mooie kamers en bevindt zich in het centrum van Limoges. ’s Ochtends kun je er genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Het Citotel Limoges Gare – Jeanne d’Arc is ook erg leuk. Dit hotel bevindt zich in het centrum van Limoges en beschikt over een grote ruimte waar je lekker kunt zitten en ’s ochtends een ontbijtje kunt eten.

Lees ook: bezienswaardigheden in Limoges.

Parc Naturel Régional Millevaches Limousin sh 1033031728 1, Bezienswaardigheden in de Limousin

2. Parc Naturel Régional Millevaches en Limousin

Ben je gek op natuur? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Parc Naturel Régional Millevaches en Limousin. Dit mooie natuurpark wordt gekenmerkt door bossen, meren, hoogvlaktes, rivieren en valleien. Het is er prachtig groen en je kunt er nog echt genieten van de ongerepte natuur. In het park kun je heerlijk wandelen en fietsen en dierenliefhebbers zullen zich hier ook kunnen uitleven. Eén van de hoogtepunten is de Plateau de Millevaches. Deze hoogvlakte biedt je prachtige uitzichten over de omliggende natuur. Je kunt er allerlei wandelingen maken waarbij je langs loofbossen, heides en meren komt. De grote meren zijn erg populair en bieden veel watersportmogelijkheden. Het hoogste punt van het plateau is de berg Mont Bessou. Deze berg is 976 meter hoog en kun je goed beklimmen. Boven heb je een prachtig uitzicht. Cultuurliefhebbers komen hier ook aan hun trekken. Zo zijn er mooie kerken zoals Saint Gilles en Saint-georges. Ook de ruïnes van Les Cars zijn zeker de moeite waard.

Ségur le Château Limousin PX, Bezienswaardigheden in de Limousin
Afbeelding van Peter Kok via Pixabay

3. Ségur-le-Château

Ségur-le-Château is een historisch gezellig stadje aan de oever van de rivier de Auvézère. Het stadje ligt in een mooi groen gebied tussen de twee natuurparken van de limousin in. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en de ruïne van de burcht van de stad ligt op een heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt. De burcht is in de 12e eeuw gebouwd en kwam tot bloei toen er in de 15e eeuw een gerechtshof werd gevestigd. De stad werd steeds populairder onder rijke families en zij bouwden grote herenhuizen die stammen uit de 15e, 16e en 17e eeuw. Deze mooie herenhuizen staan er nog steeds en kun je dus bewonderen. Het is dan ook zeker de moeite waard om een paar uur door de stad te wandelen en de gezellige straatjes en pleinen te verkennen.

Collonges La Rouge Limousin sh 260492000 min, Bezienswaardigheden in de Limousin

4. Collonges-la-Rouge

Collonges-la-Rouge is een pittoresk stadje in de Limousin. Het stadje is geclassificeerd als Les Plus Beaux Villages de France en is dus één van de mooiste stadjes van Frankrijk. Het centrum wordt gekenmerkt door gezellige pleinen en schilderachtige straatjes, waar je heerlijk kan rondstruinen. Je vindt er veel leuke winkeltjes en restaurants, waar je een lekker hapje kunt eten. De stad stamt uit de twaalfde eeuw en je waant je hier dus weer even in de middeleeuwen. De vele historische gebouwen zijn zeer de moeite waard en één van de belangrijkste is de kerk Église Saint-Pierre. Deze 12e eeuwse kerk beschikt over een mooie klokkentoren en is van binnen prachtig versierd. Ook Castel de Maussac, Kasteel van Benge en Castel de Vassinhac zijn absolute aanraders.

Turenne Limousin PX, Bezienswaardigheden in de Limousin
Afbeelding van Peter Kok via Pixabay

5. Turenne

Turenne is een prachtig stadje in de Corrèze dat verkozen is als Les Plus Beaux Villages de France en dus één van de mooiste dorpjes van Frankrijk is. Het stadje bevindt zich op een steile heuvel en is dus uit verschillende lagen opgebouwd. Helemaal bovenop de heuvel kun je de prachtige burcht vinden. Deze burcht is in de middeleeuwen gebouwd en beschikt over twee mooie torens. Je kunt de burcht bezoeken, waarbij je van alles kunt leren over het feodale verleden van Turenne. Naast middeleeuwse bouwwerken, kun je er ook veel mooie herenhuizen uit de renaissance vinden. Deze woningen zijn versierd met bijzondere vensters en bewerkte deuren. Je kunt er makkelijk een paar uur rondstruinen, waarbij je langs gezellige stadjes en pleintjes zult komen.

Beaulieu sur Dordogne Limousin sh 1077359390, Bezienswaardigheden in de Limousin

6. Beaulieu-sur-Dordogne

Beaulieu-sur-Dordogne is een pittoresk stadje langs de oevers van de Dordogne. In de omgeving kun je prachtig wandelen en het is een goed uitvalsbasis voor het verkennen van de rivier. Het stadje ontstond toen er in de 9de eeuw een abdij werd gesticht. Het stadje groeide sindsdien steeds meer en werd een belangrijke stad in de middeleeuwen. Het oude stadscentrum bevindt zich rondom de abdij en bestaat uit veel mooie historische gebouwen en gezellige pleintjes. Je kunt er heerlijk wandelen en er zijn allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes. De Abdij van Saint-Pierre is het hoogtepunt van de stad. De kerk is nog goed bewaard gebleven en je vindt er veel Romaanse kunst en beelden. Ook kun je er veel leren over het vroegere leven in de abdij.

Hotel tip in Beaulieu-sur-Dordogne: Hotel Le Turenne, een mooi hotel met restaurant, gelegen in het centrum. Vakantiehuizen: Genieten van de stad en de rivier.

Parc Naturel Régional Périgord Limousin Limousin PX, Bezienswaardigheden in de Limousin
Afbeelding van Dratoc via Pixabay

7. Parc Naturel Régional Périgord-Limousin

Het Parc Naturel Régional Périgord-Limousin is een prachtig natuurpark dat zich in de Limousin en de Aquitaine bevindt. Het park wordt gekenmerkt door grote kastanje bossen, rivieren, meren en uitgestrekte velden. Daarnaast zijn er ook bergtoppen van zo’n 550 meter en kun je dus ook mooie uitzichten over het omliggende landschap vinden. Het park is rijk aan flora en fauna en er komen talloze diersoorten voor. Zo kun je er zwijnen, herten, vossen en uilen spotten. In het park kun je meer dan 2000 kilometer aan wandelroutes vinden en er is dus voor ieder wel wat wils. Ook zijn er veel culturele bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoek brengen aan verschillende kastelen en abdijen, waar je van alles kunt leren over het leven in de Limousin.

TIP 3. Kamperen op een camping in de Limousin is ideaal voor natuurliefhebbers met een avontuurlijke drive. Wanneer je voor rust en natuurschoon gaat bij het kiezen van een leuke camping, ben je aan het goede adres bij Centre Touristique de Miel.

Mortemart Limousin sh 177670025, Bezienswaardigheden in de Limousin

8. Mortemart

Mortemart is een prachtig dorpje in de Limousin en is een echt klooster dorp. Zo werden er in de middeleeuwen drie verschillende kloosters gebouwd, eentje door de orde van de karmelieten, eentje door de augustijnen en eentje door de kartuizer monniken. Tegenwoordig zijn er nog maar twee van die kloosters over maar ze zijn allebei zeer de moeite waard. Je kunt er van alles leren over het klooster bestaan en de geschiedenis van het stadje. Daarnaast worden er in en om de klooster allerlei leuke markten en tentoonstellingen gehouden. Je vindt er een paar mooie kerken die van binnen en van buiten versierd zijn en die je zeker moet bezoeken. Het stadje zelf is ook erg mooi en je kunt er lekker wandelen door de pittoreske straatjes en langs de gezellige pleinen.

Brive la Gaillarde Limousin PX, Bezienswaardigheden in de Limousin
Afbeelding van alexbouhebbal via Pixabay

9. Brive-la-Gaillarde

Brive-la-Gaillarde is een gezellig stadje aan de oevers van de rivier de Corrèze. De stad was tijdens de middeleeuwen één van de belangrijkste steden van de Limousin. Door de economische welvarendheid is de stad steeds meer opgebloeid en kun je er nu velen prachtige gebouwen vinden. Het is dan ook een aanrader om lekker te gaan wandelen door alle straatjes en langs alle pleinen. Het is een gezellige stad waar je veel restaurantjes, winkels en cafeetjes kunt vinden. Daarnaast wordt er op dinsdag, donderdag en zaterdag een grote markt gehouden waar je allemaal lekkere streekproducten kunt kopen. Eén van de hoogtepunten van de stad is de kerk Heilige Martinus, die erg mooi van binnen en van buiten is.

Lac de Vassivière Limousin PX, Bezienswaardigheden in de Limousin
Afbeelding van djedj via Pixabay

10. Lac de Vassivière en Lac de Saint-Pardoux

Door de hele Limousin kun je meerdere grote meren vinden. Twee van de bekendste meren zijn Lac de Vassivière en Lac de Saint-Pardoux. Lac de Vassivière is het grootste meer van de Limousin en is tevens een stuwmeer. Het meer wordt omringd door groene bossen en ligt in het Parc Naturel Régional Millevaches en Limousin en heeft diverse leuke strandjes. Lac de Saint-Pardoux is ook een mooi strand met diverse stranden en omringd door bossen en weides. Bij beide meren kun je heerlijk zwemmen en is het mogelijk om allerlei watersporten te beoefenen zoals surfen, zeilen, kanoën en waterskiën.

Enthousiast geworden?

Lees ook:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in de Limousin

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.