Lac de panneciere 01 Morvan Bourgogne pvf 1, meren morvan

4 mooie meren in de Morvan

Meren in de Morvan, dit zijn de 4 mooiste

De meren in de Morvan, wij waren er ontzettend nieuwsgierig naar. Allemaal stuwmeren, waarvan ieder een heel eigen uitstraling heeft, naar horen zeggen. En dat klopte, want elk meer was totaal anders dan het vorige exemplaar. In dit artikel vertellen we je alles over de vier mooie meren in de Morvan en zetten we de verschillen op een rijtje.

LEES OOK: 10 Rustieke natuurhuisjes in de Morvan

Ontdek de Morvan

De Morvan is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in de regio Bourgogne-Franche-Comté, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d’Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt en sinds 1970 heeft het status als regionaal natuurpark. Het landschap van de Morvan wordt gekenmerkt door bergen, heuvels, uitgestrekte bossen, blauwe meren waar je in kunt zwemmen en kabbelende riviertjes om in te spelen. Er is van alles te doen en te beleven in deze regio.

LEES OOK: de mooiste bezienswaardigheden van de Morvan

Lac de Saint-Agnan

Het meer Lac de Saint-Agnan ligt in het noorden van de Morvan en oogt het meest natuurlijk van alle. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit meer het mooiste vond. Mijn coup de coeur in de Morvan. Je bevindt je hier echt midden in de natuur. Bossen en grasvlaktes omsluiten het meer waarvan het water bijna doorzichtig is. Je kunt rondom het meer leuk wandelen of mountainbiken over een goed bewegwijzerd pad en er zijn verschillende plekken waar je je handdoek kunt neerleggen, voor een picknick of een plons in het water. De strandjes zijn relatief vlak en het zand rondom het meer is niet al te dik waardoor het aangenaam liggen is. Gemotoriseerde boten vind je hier niet dus er heerst veel rust. Zover ik heb kunnen zien is het hier niet mogelijk om ter plekke een kano of iets dergelijks te huren. En dat is maar goed ook, want zo blijft deze plek puur.

Kamperen in de Morvan? Bekijk hier 10 mooie campings in de Morvan

Lac saint agnan 01 Morvan Bourgogne pvf 1, meren morvan
Lac de Saint-Agnan
Lac saint agnan 02 Morvan Bourgogne pvf 1, meren morvan
Lac de Saint-Agnan

Lac de Chaumeçon

Lac de Chaumeçon is ook erg rustig gelegen in de Morvan en wordt omringd door bossen. Het is een echt stuwmeer, met steile, rotsige randen. Heel ongerept en echt een plek waar vissers en watersporters zich in alle rust kunnen uitleven (in Brassy informeren naar de mogelijkheden, want rond het meer zijn er geen of nauwelijks faciliteiten zover ik heb kunnen zien). Daarnaast zijn er diverse rondwandelingen uitgezet bij het meer. Of er ook een fijne plek is om je handdoek neer te leggen? Een dergelijke plek heb ik tijdens mijn bezoek helaas niet kunnen vinden.

Overnachten in de Morvan? Dit zijn de beste hotels en B&B’s in de Morvan

Lac de chaumecon Morvan Bourgogne pvf, meren morvan
Lac de Chaumeçon

Lac des Settons

Lac des Settons wordt gevoed door de rivier la Cure en ligt in het hartje van de Morvan. Dit meer beschikt over de meeste faciliteiten. Mensen met kinderen, zonaanbidders, watersporters, fietsers en wandelaars: iedereen komt wel aan zijn trekken bij dit meer. Je kunt er makkelijk een kano, een waterfiets, een bootje of een stand op paddle board huren. Verder zijn er verschillende aangelegde, relatief vlakke strandjes. Een daarvan is onder toezicht in de zomer. Daarnaast is het mogelijk om rond het meer te wandelen of te fietsen (MTB routes). Let op, het meer is groot en over dit circuit van 15 km doe je ongeveer 5 uur te voet. Het mooiste deel van Lac des Settons vond ik ongetwijfeld de zuid-west kant van het meer, daar waar een op houten pilaren brug is aangelegd over het water. Op het droge toen ik er was, maar toch mooi om te zien. Aan de zuidkant van het meer zijn er twee kleine eilandjes, la petite île en la grande île. Als het water hoog staat zijn ze met de kano te bereiken en in sommige jaargetijden, als dit deel helemaal droog staat, kun je ernaartoe lopen. Voor de geocaching fans, er is er een op het petite île.


Lac des settons Morvan Bourgogne pvf 1, meren morvan
Lac des Settons
Lac des Settons brug Morvan Bourgogne pvf 1, meren morvan

Lac de Pannecière

Lac de Pannecière is het grootste meer van de Morvan en van de Bourgogne. Het is ideaal gelegen voor een kleine roadtrip door de Morvan of Bourgogne. Je kunt eromheen rijden en er is zelfs een soort bergkamweg, aangegeven met een bruin bord “Route des Crêtes”, die je (boven)langs het meer brengt voor mooie uitzichten. Verwacht echter geen spectaculaire uitzichten, want de bergen hier zijn slechts grote heuvels, maar desalniettemin is het de moeite waard om de route te rijden. Je komt langs meerdere dorpjes en mooie natuurplekken. In het dorpje Ourouxen-en-Morvan vind je een fraai uitzichtpunt over de heuvels en in de verte het meer.

Uitzicht lac de panneciere Morvan Bourgogne pvf 1, meren morvan
Lac de Pannecière

Op sommige delen stond het meer droog waardoor de grasbodem en de riviertjes die normaalgesproken onder water liggen zichtbaar waren. Dit ongelofelijk groene landschap vond ik zelf het mooiste stuk van het meer. Los daarvan was ik niet echt onder de indruk van Lac de Pannecière in het algemeen, ondanks de rust die er heerste, maar dat is persoonlijk. Het eerdergenoemde Lac de Saint-Agnan wist mij qua omgeving meer te raken. We waren van plan om een kano te huren, maar dat was ter plekke niet 1,2,3 mogelijk. Vooraf boeken of een verhuurder bellen als je in de buurt bent is wel een optie. Dit was mijn ervaring begin september, wellicht is het in de zomer makkelijker om snel iets ter plekke te regelen. Omdat het lastiger bleek dan verwacht om te kanoën, hebben we een strandje opgezocht. De stranden van Lac de Pannecière zijn ongerept, met onregelmatige randen, steentjes en grind en op een aantal plekken drassig. Dat moet wel je ding zijn. Een stoeltje of een ligstoel meenemen kan een goed idee zijn. Het is mogelijk om te zwemmen maar wel zonder toezicht. Verder komen veel mensen naar Lac de Pannecière om in alle rust te vissen.

Lac de panneciere 01 Morvan Bourgogne pvf 1, meren morvan
Lac de Pannecière
Lac de panneciere 02 Morvan Bourgogne pvf 1, meren morvan
Lac de Pannecière

Vakantiehuis in de Morvan? Dit zijn de mooiste huisjes midden in de natuur

Welk meer in de Morvan is het mooist?

Welk meer wint het? Als je het mij vraagt, dan ga ik voor Lac de Saint-Agnan, omdat het nog puur en rustig is. Maar de overige meren hebben ook genoeg te bieden. Het is maar net waarnaar je op zoek bent denk ik.

Meer Bourgogne? Deze berichten vind je vast ook leuk:

Veelgestelde vragen over de Morvan

Waar ligt de Morvan in Frankrijk?

Het bergachtig gebied Morvan in Frankrijk ligt in de regio Bourgogne-Franche-Comté, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d’Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt.

Camping Morvan, wat zijn de mooiste?

In de Morvan vind je een divers aanbod aan campings. Wij adviseren camping de Saulieu in Saulieu en Camping des Halles in Decize. Bekijk hier het hele overzicht van campings in de Morvan

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Saut du gouloux 01 PVF 1, meren morvan

De mooiste natuurplekken in de Morvan en omgeving

De Morvan is een prachtig natuurpark in de Bourgogne. Ontdek in dit artikel welke natuurplekken de moeite waard zijn om te bezoeken in deze rustige, groene streek.