Chateau de Courances Esonne shutterstock 692075095,

De 10 mooiste bezienswaardigheden van de Essonne

Essonne is een mooi departement gelegen in de regio Île-de-France. Je kunt er genieten van mooie natuur, leuke stadjes en prachtige kastelen. Zo moet je er zeker een wandeling maken door het Parc Naturel Régional du Gâtinais Français of door de tuinen bij het Château de Courances. In de stadjes Étampes en Milly-la-Forêt kun je genieten van mooie bezienswaardigheden en leuke winkeltjes. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Essonne.

Parc Naturel Regional du Gatinais Francais Esonne shutterstock 1085378894,

1. Parc Naturel Régional du Gâtinais Français

Het Parc Naturel Régional du Gâtinais Français is een mooi natuurpark gelegen in de departementen Essonne en Seine-et-Marne. Het park wordt gekenmerkt door lange rivieren, blauwe meren, groene bossen en uitgestrekte velden. Het is een rustig gebied waar je goed kunt wandelen en fietsen. Daarnaast kun je er genieten van veel pittoreske dorpjes zoals Milly-la-Forêt en Courances. Door het hele gebied lopen honderden kilometers aan wandelpaden en je kunt er allerlei sportieve activiteiten ondernemen.

Hotel tip! Mercure Parc du Coudray is een heerlijk 4-sterrenhotel gelegen aan de rand van het Parc Naturel Régional du Gâtinais Français. Het hotel bevindt zich in een mooi landhuis en je kunt er genieten van een zwembad en restaurant.

Etampes Esonne shutterstock 39449791,

2. Étampes

Étampes is een mooie stad gelegen in het zuiden van de Essonne, vlakbij het Parc Naturel Régional du Gâtinais Français. Het stadje heeft een rijke geschiedenis en je kunt er van alles zien en doen. Vanaf de Tour de Guinette heb je een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. De donjon maakte vroeger deel uit van een kasteel en heeft een mooie romaanse stijl. De Eglise Notre-Dame du Fort mag je zeker niet missen. Deze kerk staat midden in het centrum en is prachtig versierd. Ook de Église Saint-Gilles d’Étampes en het stadhuis zijn echte aanraders.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Héliomonde is een gezellige naturistencamping gelegen in de buurt van Étampes. De camping heeft een lekker zwembad met sauna en een kidsclub, waar leuke evenementen worden georganiseerd.

Chateau de Courances Esonne shutterstock 692075095,

3. Château de Courances

Het Château de Courances is misschien wel het mooiste kasteel in de Essonne. Het kasteel bevindt zich in het hart van het Parc Naturel Régional du Gâtinais Français en wordt omringd door een groot groen park. Het kasteel werd gebouwd in 1630 in de bijzondere Louis XII stijl. De omliggende tuin past perfect bij het kasteel en staat vol met exotische bomen, bloemen en vijvers. Je kunt het kasteel bezoeken en een heerlijke wandeling maken door het omliggende park.

Milly la Foret shutterstock 112836952,

4. Milly-la-Foret

Milly-la-Forêt is een prachtig dorpje gelegen in het Parc Naturel Régional du Gâtinais Français. Het dorpje vormt de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het natuurpark en is daarnaast zelf ook erg de moeite waard. Je kunt er genieten van pittoreske kanaaltjes, stenen huizen en mooie bezienswaardigheden. Het Chapelle Saint Blaise des Simples mag je zeker niet missen. Deze kapel stamt uit de twaalfde eeuw en is prachtig versierd met kleurrijke fresco’s. Ook het Château de la Bonde, Maison Jean-Cocteau en de Église de l’Assomption de la Très Sainte Vierge zijn echte aanraders.

Hotel tip! Ace Hôtel Paris Sud Villabe is een fijn 3-sterrenhotel gelegen aan de rand van het Parc Naturel Régional du Gâtinais Français. Het hotel heeft ruime moderne kamers en je kunt er genieten van een ontbijtbuffet.

Chateau du Marais Esonne shutterstock 1208060569,

5. Château du Marais

Het Château de Marais is een mooi kasteel gelegen in het westen van de Essonne. Het kasteel is gebouwd in de Louis XVI stijl en werd vroeger bewoond door allerlei edele families. Het is een indrukwekkend bouwwerk en wordt omringd door grote slotgrachten. Je kunt een rondleiding krijgen door het kasteel en je vindt er ook een museum waar je alles leert over de geschiedenis. Rond het kasteel ligt een mooie tuin, waar je lekker kunt wandelen.

Dourdan Esonne shutterstock 62698849,

6. Dourdan

Dourdan is een mooi dorpje, gelegen aan de rand van het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse. Het dorpje heeft een rijke geschiedenis en wordt omringd door het prachtige Bos van Dourdan. Eén van de hoogtepunten is het Château de Dourdan. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd in opdracht van Philips II Augustus. Het grote kasteel is deels beschadigd, maar is nog steeds zeer de moeite waard. Je kunt r een museum vinden over de geschiedenis van de regio en het kasteel. Ook de kerk Église Saint-Germain en de oude markthal mag je zeker niet missen.

Hotel tip! Best Western Blanche de Castille Dourdan is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in de stad Dourdan. Het hotel beschikt over een restaurant met terras, waar je een lekker hapje kunt eten.

Domaine de Courson Esonne shutterstock 159673361,

7. Domaine de Courson

Het Domaine de Courson is een prachtig kasteel omgeven door groene velden en bossen. Het kasteel werd gebouwd in 1676 en de tuin werd in de achttiende eeuw aangelegd. Het kasteel is tegenwoordig opengesteld voor publiek en je kunt er een rondleiding krijgen door de verschillende bijzondere vertrekken. Ook moet je zeker een kijkje nemen in de tuin. Het groene park staat vol met bloemenperken en wandelpaden. Daarnaast vind je er een groot meer, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op het kasteel.

8. Évry

Évry is een moderne stad gelegen aan de oever van de Seine en even buiten Parijs. De stad is de hoofdstad van Essonne en wordt gekenmerkt door unieke architectuur. Zo moet je er zeker een kijkje nemen bij het Place des Droits de l’Homme et du Citoyen. Het plein wordt omringd door allerlei bijzondere moderne gebouwen en een architectuur liefhebber kan zich hier dan ook helemaal uitleven. De Cathédrale de la Résurrection valt je meteen op. Deze cirkelvormige kerk is gemaakt van rode bakstenen en op het dak staan 24 bomen. Je kunt de kerk van binnen en buiten bewonderen.

Hotel tip! Best Western Hôtel Journel Paris Sud is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in de stad Évry. Het hotel beschikt over modern mooie kamers en je kunt er genieten van een bar en ontbijtbuffet.

9. Forêt de Sénart

Het Forêt de Sénart is een prachtig bos gelegen in het noordoosten van Essonne. Het bos is 3000 hectare groot en bevindt zich tussen de buitensteden van Parijs. In het bos vind je talloze wandel- en fietspaden en je kunt er genieten van de rust en de groene natuur. Daarnaast kun je er verschillende dieren spotten zoals reeën, everzwijnen, eekhoorns en vossen. Bij La Faisanderie in het zuiden van het bos, kun je alles leren over het woud en hier vind je tevens ook een grote parkeerplaats.

10. Château de Saint-Jean de Beauregard

Het Château de Saint-Jean-de-Beauregard ligt in het noordwesten van Essonne. Het kasteel wordt omringd door groene bossen, waar je heerlijk kunt wandelen. Het kasteel Werd in de zeventiende eeuw gebouwd en staat bekend om zijn prachtige tuin. In de tuin kun je genieten van prachtige bloemen, een heuse moestuin met groenten en de grootste duiventoren van Frankrijk. Je kunt er heerlijk rondstruinen en er worden leuke evenementen georganiseerd.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Île-de-France?

île-de-France is een prachtige regio rond de hoofdstad van Frankrijk, Parijs. Je kunt er vele mooie bezienswaardigheden vinden. Ontdek hier de hoogtepunten van de île-de-France.

Wat zijn de hoogtepunten van Parijs?

Parijs is de prachtige hoofdstad van Frankrijk, waar je de mooiste musea, kerken en winkels kunt vinden. Ontdek de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Parijs.

Waar ligt het departement Essonne?

Het departement Essonne ligt in de regio Île-de-France en wordt omringd door mooie departementen zoals Seine-et-Marne, Yvelines en Loiret. Het departement ligt aan de rand van Parijs.

Hoe lang is het rijden naar Essonne?

Essonne ligt op slechts 500 kilometer van Utrecht. Vanuit Utrecht is het ongeveer 6 uur rijden.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664,

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.