Enghien les Bains Val dOise shutterstock 1033487281, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

10 Mooie bezienswaardigheden in Val d’Oise

Val d’Oise is een prachtig departement gelegen in de regio Île-de-France, vlakbij Parijs. Het is een mooi departement waar je van alles kunt zien en beleven. Zo kun je een prachtige wandeling maken in het Parc Naturel Régional du Vexin Français of in het Forêt Domaniale de Montmorency. Ook de stadjes Auvers-sur-Oise en La Roche-Guyon zijn zeker de moeite waard. Bekijk hier onze favorieten bezienswaardigheden in Val d’Oise.

Parc Naturel Regional du Vexin Francais Val dOise shutterstock 1535712221, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

1. Parc Naturel Régional du Vexin Français

Het Parc Naturel Régional du Vexin Français is een fijn natuurpark gelegen in het westen van het departement. Het natuurpark ligt op een plateau van kalksteen en wordt gekenmerkt door groene bossen, uitgestrekte velden en schattige dorpjes en kastelen. Het is een regio waar je erg goed kunt wandelen en fietsen. Daarnaast vind je er veel riviertjes en meertjes, waar je kunt zwemmen of een boottripje kunt maken. In het Château Théméricourt vind je het bezoekerscentrum met een groot informatiecentrum over de geschiedenis en de biodiversiteit van het park.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Yelloh! Village Le Grand Paris is een gezellige familiecamping gelegen in het Parc Naturel Régional du Vexin Français. De camping beschikt over een zwembad, kinderboerderij, kidsclub en restaurant.

Abdij van Royaumont Ile de France shutterstock 474048598, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

2. Abbaye de Royaumont

De Abdij van Royaumont is een mooi klooster ten noorden van Parijs en het is de grootste abdij van Île-de-France. Het klooster is in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Saint-Louis. De abdij werd in eerste instantie bewoond door een monnikengemeenschap en is daarna tijdens de eerste wereldoorlog ook nog gebruikt als militair hospitaal. Tegenwoordig is het klooster opengesteld voor publiek en is het een belangrijk cultureel centrum. Je kunt er de verschillende abdijgebouwen, kerk ruïnes en een park met kanalen bekijken. Het is een perfecte manier om je te verdiepen in het monnikenbestaan van de middeleeuwen. Ook worden er veel evenementen georganiseerd zoals concerten, conferenties en tentoonstellingen.

Hotel tip! Auberge la Renaissance is een fijn hotel gelegen in de buurt van de Abbaye de Royaumont. Het hotel beschikt over mooie kamers en je kunt er genieten van een ontbijtbuffet.

Chateau dEcouen Val dOise shutterstock 1364230037, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

3. Château d’Écouen

Het Château d’Écouen is een prachtig kasteel gelegen in het oosten van de Val d’Oise. Het historische kasteel is gebouwd in de Franse Renaissance stijl. Het werd gebouwd in de zestiende eeuw en is tegenwoordig opengesteld voor publiek. Je kunt er vele prachtige kunstwerken, standbeelden en antieke meubels bewonderen. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de kapel en in de appartement van de koning en de koningin. Daarnaast vind je in het kasteel het Musée National de la Renaissance. In het museum kun je allerlei schilderijen, keramieken en wandtapijten uit de Renaissance vinden en je kunt er alles leren over deze periode.

Auvers sur Oise Ile de France shutterstock 750323458, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

4. Auvers-sur-Oise

Auvers-sur-Oise is een schilderachtig dorpje, gelegen ten noorden van Parijs. Het dorpje staat bekend als een grote inspiratiebron voor wereldberoemde schilders. Zo hebben schilders zoals, Cézanne, Pissarro, Daubigny en van Gogh hier gewoond en gewerkt. Auvers-sur-Oise is dan ook erg prachtig plaatsje, waar je veel groen en charmante huisjes vindt. Vincent van Gogh heeft er zijn laatste jaren doorgebracht en er veel mooie schilderijen geschilderd zoals het Portret van Dr. Gachet. Het huis waar van Gogh heeft gewoond en uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd, kun je bekijken. Ook kun je zijn graf bij de groene begraafplaats van Auvers-sur-Soire bezoeken. Het huis van de schilder Daubigny is daarnaast ook opengesteld en daar vind je een museum over zijn leven en zijn werken.

Hotel tip! Hotel des Iris is een heerlijk 4-sterrenhotel gelegen in de stad Auvers-sur-Oise. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers en je kunt er genieten van een ontbijtbuffet en tuin.

Domaine Villarceaux Val dOise shutterstock 1461941066, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

5. Domaine de Villarceaux

Het Domaine de Villarceaux is een kasteel midden in de bossen van het Parc Naturel Régional du Vexin Français. Je kunt er een kasteel uit de achttiende eeuw en een landhuis uit de zestiende eeuw bewonderen. Het kasteel is gebouwd in een Louis XV-stijl waar je allerlei mooie meubelen en kunstwerken kunt zien. Rond het kasteel strekt zich een groen park uit van 70 hectare. De tuin is geclassificeerd als Jardins remarquables, wat betekent dat het één van de mooiste tuinen van Frankrijk is. De tuinen staan vol met planten, bloemen, kanalen, vijvers en er is zelfs een geneeskrachtige kruidentuin. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de rust.

Hotel tip! Hotel Les Jardins d’Epicure is een prachtig 3-sterrenhotel gelegen vlakbij het Domaine de Villarceaux. Het hotel bevindt zich in een mooi landhuis met restaurant, lounge en mooie tuin.

La Roche Guyon Val dOise shutterstock 188892572, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

6. La Roche-Guyon

La Roche-Guyon is een mooi dorpje gelegen in het westen van Val d’Oise, aan de oever van de rivier de Seine. De stad ligt midden in de groene heuvels en bossen van het Parc Naturel Régional du Vexin Français. Het dorpje strekt zich uit rond het mooie Château de la Roche-Guyon. Het kasteel bevindt zich op een groene heuvel en werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Het kasteel is tegenwoordig opengesteld voor publiek en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Het stadje zelf is ook erg mooi en staat vol met pittoreske huisjes en leuke cafeetjes.

Enghien les Bains Val dOise shutterstock 1033487281, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

7. Enghien-les-Bains

Enghien-les-Bains is een klein stadje gelegen in het zuiden van Val d’Oise, vlakbij de stad Parijs. De stad ligt aan het prachtige meer Lac d’Enghien en het meer vormt het middelpunt van de stad. Bij het meer kun je allerlei watersporten beoefenen zoals kanoën en zeilen. Daarnaast kun je rond het meer lekker wandelen en vind je er een indrukwekkend casino. De stad is daarnaast een bekend kuuroord, waar je kut genieten van diverse spa’s en wellness oorden.

Hotel tip! Hôtel Barrière L’Hôtel du Lac is een luxe 4-sterrenhotel gelegen in Enghien-les-Bains. Het hotel heeft een mooie spa met zwembad en sauna en je kunt er een hapje eten bij het restaurant met terras.

Pontoise Val dOise shutterstock 220347277, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

8. Pontoise

Pontoise is een mooie stad gelegen aan de rand van het Parc Naturel Régional du Vexin Français. Pontoise ligt bij de rivier de Oise en je kunt er prachtig wandelen langs de oever. Pontoise is een schilderachtig stadje waar veel schilders uit de stroming van het impressionisme hebben gewoond of gewerkt. Schilders zoals van Gogh, Cézanne en Daubigny hebben de stad geschilderd. Je kunt er veel mooie bezienswaardigheden vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Cathédrale Saint-Maclou, waar je kunt genieten van vele kunstwerken. In het Museum Camille Pissarro en het Musée Tavet-Delacour kun je veel mooie beelden en schilderijen bewonderen.

Foret Domaniale de Montmorency Val dOise shutterstock 1431030848, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

9. Montmorency

Montmorency is een mooie buitenstad ten noorden van Parijs. De stad is gelegen op een heuvel en wordt omringd door groene bossen. De stad werd vroeger bewoond door veelal rijke gezinnen en er je kunt er dan ook veel prachtige landhuizen bewonderen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Collégiale Saint-Martin. Deze kerk kun je van binnen en buiten bewonderen. Ook het Hôtel de ville de Montmorency mag je zeker niet missen. Op zoek naar een beetje cultuur? Musée Jean-Jacques Rousseau is een echte aanrader! In het museum kun je alles leren over de filosoof Jean-Jacques Rousseau.

10. Forêt Domaniale de Montmorency

Vlak buiten de stad Montmorency kun je het Forêt Domaniale de Montmorency vinden. Het bos is 2200 hectare groot en je kunt er talloze wandel- en fietspaden vinden. Zo kun je er een wandeling maken naar het bijzondere Château De La Chasse. Het kasteel ligt tussen twee meren en je hebt er een prachtig uitzicht.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Île-de-France?

île-de-France is een prachtige regio rond de hoofdstad van Frankrijk, Parijs. Je kunt er vele mooie bezienswaardigheden vinden. Ontdek hier de hoogtepunten van de île-de-France.

Wat zijn de hoogtepunten van Parijs?

Parijs is de prachtige hoofdstad van Frankrijk, waar je de mooiste musea, kerken en winkels kunt vinden. Ontdek de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Parijs.

Waar ligt het departement Val d’Oise?

Het departement Val d’Oise ligt in de regio Île-de-France en wordt omringd door mooie departementen zoals Oise en Yvelines. Het departement ligt aan de rand van Parijs.

Hoe lang is het rijden naar Val d’Oise?

Val d’Oise ligt op slechts 480 kilometer van Utrecht. Vanuit Utrecht is het ongeveer 5 uur rijden.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in Val d'Oise

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.