Puy de Lumiere en Velay lichtshow, lichtshow frankrijk

5 Spetterende lichtshows in Frankrijk

5 mooie lichtshows in Frankrijk

‘Son et lumière’. In de zomermaanden komen kathedralen en kastelen overal in Frankrijk tot leven met spectaculaire geluid- en lichtshows. Dit zijn niet zomaar een paar schijnwerpers op een gebouw. Nee, het zijn met computer-precisie geprojecteerde spektakels, die helemaal zijn toegespitst op specifieke gebouwen. Mini-filmproducties zijn het, en nog gratis ook. Journalisten David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot schijnen hun licht op de mooiste.

Chartres en lumières, lichtshow frankrijk

Chartres en lumières

Ten tijde van de druïden was de plek waar nu de kathedraal staat al een heilig oord. Tegenwoordig vindt er door de wonderen der moderne techniek nog altijd elke avond magie plaats. Vanaf zonsondergang tot 1 uur in de vroege ochtend worden op maar liefst 24 gebouwen, van de kathedraal, het theater tot het bisschoppelijke paleis, met licht en geluid prachtige verhalen uit de rijke geschiedenis van de stad tot leven gebracht. Chartres en lumières is elke avond (tot 12 oktober 2019) te bewonderen. Het is een verbluffend schouwspel.

Regalia Reims, lichtshow frankrijk
Credits: Moment Factory

‘Regalia’ van Reims

De imposante kathedraal van Reims is misschien wel de mooiste van Frankrijk. Niet voor niets werden er maar liefst 33 koningen gekroond. Het is daarom ook niet zo gek dat de vernieuwde lichtshow Regalia van Reims helemaal in het teken staat van de kroning van een koning. Nog tot half september komt de koninklijke geschiedenis van deze elegante stad voorbij. Vanaf volgend jaar wordt ook de basiliek van Saint-Remi verlicht. Nog een reden om een bezoek aan Reims te brengen, in het hart van de Champagnestreek!

Lees ook: bezienswaardigheden Reims.

Puy de Lumieres en Velay, lichtshow frankrijk

Puy de Lumières en Velay

Le Puy en Velay in de Auvergne is al eeuwenlang een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Frankrijk. Ook voor niet-gelovigen is dit een geweldige bestemming. Tijdens ‘Puy de Lumières’ dienen de belangrijkste gebouwen in het schitterende historische centrum van het stadje als decor van de geschiedenis. Le Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Overdag is deze kapel, die bovenop een 80 meter hoge vulkanische rots staat, al indrukwekkend. Maar ’s avonds tijdens de lichtshow komt de krater tot een zinderende uitbarsting en roodgloeiende lava stroomt langs de steile helling. Een fenomenale belevenis! De lichtshow is nog te zien tot 29 september.

La Prophetie dAmboise, lichtshow frankrijk

La Prophétie d’Amboise

De koningen van Frankrijk wisten wel wat de mooiste plekken waren om hun kastelen te bouwen! Neem het kasteel van Amboise, prachtig gelegen, uitkijkend op de koninklijke rivier de Loire. Dankzij koning Frans I heeft Leonardo da Vinci zijn laatste jaren in Amboise doorgebracht. De Italiaanse maestro overleed in 1519, dit jaar precies 500 jaar geleden in Amboise. Da Vinci was een meester in het ontwerpen en organiseren van spektakels voor zijn opdrachtgevers. Maar zelfs de illustere Leonardo had zoiets bijzonders niet kunnen voorstellen als de geluid- en lichtshow La Prophétie d’Amboise met meer dan 100 acteurs en zelfs met paarden. Ze voeren je helemaal mee in de geschiedenis van Amboise.

Tip: Veel restaurants in Amboise hebben ter gelegenheid van 500 jaar Da Vinci een Renaissance menu, zoals het restaurant van Hotel le Choiseul, aan de voet van het kasteel.

Rouen lichtshow, lichtshow frankrijk

Lichtshow van Rouen

Rouen, hoofdstad van Normandië, is onlosmakelijk verbonden met de impressionistische schilder Claude Monet en de nationale heldin Jeanne D’Arc. Monet maakte tientallen impressies van de prachtige gotische kathedraal, en arme Jeanne werd er tot de brandstapel veroordeeld. De lichtshows, die op de beroemde kathedraal worden geprojecteerd, zijn hommages aan bekende personages uit de stad of gebeurtenissen zoals de invasie van de Noormannen in de 9e eeuw. De ontdekking van nieuwe landen is een rode draad door de lichtshow van Rouen van dit jaar, die nog tot 15 september te zien is.

Lees ook:

Tekst en beeld: reisjournalisten David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Cote des Bars, lichtshow frankrijk

15 Bezienswaardigheden in de Champagnestreek

De Champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk, vlakbij de Franse Ardennen. De regio staat bekend om zijn prachtige natuur, uitgestrekte wijngaarden, pittoreske stadjes en de lekkerste champagne. Bekijk hier 15 tips voor de Champagnestreek.