serre poncon PVF, Meren Frankrijk

De 12 mooiste meren van Frankrijk

Ontdek de mooiste meren van Frankrijk

De Franse meren hoeven zeker niet jaloers te zijn op de geliefde Franse kustlijn. Sterker nog, naast hun idyllische ligging, is het water van de meren vaak nog helderder dan de zee en kan het water aangename temperaturen bereiken. Meren zijn altijd de moeite waard om te bezoeken. Om pootje te baden, om te ontspannen, om een verkoelende duik te nemen of om hun schoonheid te bewonderen. In dit artikel delen we een selectie van de mooiste Franse meren.

1. Lac de Nino, Corsica

Frankrijk mooiste meren PVF, Meren Frankrijk
Lac de Nino

Lac de Nino is gelegen op 1743 meter hoogte en is enkel te voet te bereiken. Het adembenemende uitzicht over Lac de Nino moet zich verdienen, maar eenmaal de top van de berg bereikt, sta je oog in oog met een sprookjesachtige omgeving. Om stil van te worden. De kenmerkende groene weides en watergaten rondom het meer zorgen voor een uniek landschap. In de zomer grazen hier wilde paarden.

Lees meer over Lac de Nino

2. Lac de Capitello, Corsica

Lac capitello PVF, Meren Frankrijk
Lac de Capitello

Ook Lac de Capitello (1939 meter ) is slechts te voet te bereiken. Corsicaanse natuurpracht ligt nu eenmaal niet altijd binnen handbereik. De extra inspanning die nodig is om er te komen zorgt er wel voor dat je van deze eindbestemming extra geniet: een ruig, donker gletsjermeer omringd door imposante rotswanden en sneeuwresten en een magnifiek uitzicht over het onderliggende Lac de Melo.

Lees meer over Lac de Capitello

Meer Corsica? Lees hier alles over de mooiste natuurplekken van Corsica

3. Lac Vert, Vallée Étroite, Hautes-Alpes

Lac vert PVF, Meren Frankrijk

Een klein paradijsje verscholen in een Frans-Italiaanse vallei. Dit meer is te bereiken na een korte wandeling en ligt genesteld tussen de dennenbomen met aan één zijde puinhellingen. Het ondiepe, kristalheldere water heeft een bijzondere groene kleur. De bodem is goed zichtbaar alsook de vissen die rondzwemmen. Deze feeërieke plek ademt rust en sereniteit.

Lees meer over Lac Vert

Lees ook: 10 Prachtige bezienswaardigheden in de Hautes-Alpes

4. Lac Laramon, Vallée de la Clarée, Hautes-Alpes

Lac laramon PVF, Meren Frankrijk
Lac Laramon

Eigenlijk is het best lastig om er specifiek één te kiezen in Vallée de la Clarée, want de meren in deze vallei zijn heel divers en allemaal omringd door ruige bergen. Lac Laramon, gelegen op 2359 meter hoogte, is gezegend met een geweldig uitzicht op het Cerces massief springt er tussen uit. Niet echt een meer om een duik in te nemen, hoewel in hartje zomer laten de dappersten onder ons zich misschien niet tegenhouden.

Lees meer over Vallée de la Clarée

5. Lac d’Annecy, Franse Alpen

Lac annecy PVF, Meren Frankrijk
Lac d’Annecy (Meer van Annecy)

Lac d’Annecy ligt in een bergachtige omgeving, tussen het Massif des Bauges en het Massif des Bornes. Natuur is hier binnen handbereik en rondom het meer zijn er diverse strandjes en mogelijkheden tot watersporten. Verder is het erg leuk om door het schilderachtige oude stadsdeel te dwalen, de dorpjes rondom het meer te bezoeken of langs het meer te wandelen over een deels aangelegd pad.

Lees meer over het Meer van Annecy en omgeving

Op vakantie naar het Lac d’Annecy? Bekijk de 10 mooiste campings aan het meer van Annecy!

6. Lac de Serre-Ponçon, Franse Alpen

serre poncon PVF, Meren Frankrijk
Lac de Serre-Ponçon

Lac de Serre-Ponçon is een aangelegd meer dat zeker een plek verdient op deze lijst van mooiste Franse meren. Zwemmen en watersporten kun je hier naar hartenlust want met 28 vierkante meter is dit meer het tweede grootste stuwmeer van Europa. Bergen zijn overal rond het meer aanwezig en het is bijna onmogelijk om de charme van dit azuurblauwe meer te weerstaan.

Lees meer over Lac de Serre-Perçon

Lees ook: 10 Bezienswaardigheden in de Franse Alpen

7. Lac de Sainte-Croix, Alpes-de-Haute-Provence / Var

Lac sainte croix PVF 1, Meren Frankrijk
Lac de Sainte-Croix

Lac de Sainte-Croix ligt op de grens tussen twee departementen: Alpes-de-Haute-Provence en Var. Dit stuwmeer is ontstaan in de jaren ’70, nadat er een dam werd geplaatst in de rivier Verdon. Dit meer is zeer populair en biedt legio mogelijkheden tot waterrecreatie zoals waterfietsen, kanoën, varen en zwemmen. De turquoise gekleurde wateren zijn hier niet de enige trekpleister. Lac de Sainte-Croix is de toegangspoort tot de wondermooie Gorges du Verdon, de op tweede na grootste en bekendste kloof van Europa. Wees bereid om omver geblazen te worden door oogverblindende landschappen.

Lees meer: 7x Doen in de Gorges du Verdon

8. Lac de Castillon, Alpes-de-Haute-Provence

Lac castillon PVF, Meren Frankrijk
Lac de Castillon

Aan de andere kant van de Gorges du Verdon, vlak bij Castellane, ligt het grote stuwmeer Lac de Castillon. Dit meer vond ik er van bovenaf prachtig uitzien. Hoog in de bergen rondom het meer kijkt een kleine kasteelruïne uit over het felblauwe water. Je kunt makkelijk naar deze plek toe lopen, alleen het laatste stukje is iets lastiger door hoge begroeiing. En natuurlijk is het heerlijk om van de verschillende baaitjes te genieten, het meer op te gaan met een bootje of te zwemmen in het azuurblauwe water.

9. Lac du Salagou, Hérault

Lac salagou PVF, Meren Frankrijk
Lac du Salagou

Lac du Salagou is gelegen in Zuid-Frankrijk in departement Hérault en onderscheid zich door de prachtige rode gloed die zich over het meer verspreidt. Dit specifieke kenmerk heeft het meer te danken aan de omringende rood gekleurde rotsen. Deze rotsen geven de omgeving een bijzonder karakter, waardoor je je even ergens anders waant. In Arizona misschien?

Lees ook: 10 bezienswaardigheden in de Hérault die je niet mag missen

10. Lac des Corbeaux, Vogezen

Lac corbeaux PVF, Meren Frankrijk
Lac des Corbeaux

De meren van de Vogezen verdienen zeker een plek in deze lijst. Lac des Corbeaux is qua omvang niet heel groot, maar wat natuur betreft verslaat dit meer makkelijk de meeste andere meren van de Vogezen. Wat dit meer zo bijzonder maakt? De ligging in een “kom” waardoor het meer omringd wordt door een zee van dennenbomen die vaak prachtig weerspiegelen op het water.

Lees meer: Lac des Corbeaux en drie andere meren in La Bresse

11. Lac de Saint-Agnan, Morvan

Lac saint agnan PVF, Meren Frankrijk
Lac de Saint-Agnan

Lac de Saint-Agnan is een mooi ongerept meertje in het noordoosten van de Morvan. Doordat er geen gemotoriseerde boten mogen varen is het een oase van rust. Een wandelpad van 9 km brengt je door een afwisselend landschap van bossen, velden en kleine strandjes die perfect zijn om een pauze in te lassen.

Lees meer: Lac de Saint-Agnan

12. Lac du Mont Cenis, Franse Alpen

Lac mont cenis PVF, Meren Frankrijk
Lac du Mont Cenis

Lac du Mont Cenis ligt in de Haute Maurienne. Dit meer is zowel in de zomer als in de winter een bezoek waard. Buiten het winterseizoen kun je er heerlijk wandelen, maar je kunt er ook langsrijden of fietsen. In de winter wordt er volop geskied en leent de omgeving zich perfect voor een sneeuwschoenwandeling of een huskytocht. Als je Val Cenis in de winter bezoekt, wordt je getrakteerd op een waanzinnig uitzicht over een half bevroren meer.

Onze tips voor leuke accommodaties aan een meer in Frankrijk:

Camping Saint-Disdille – Meer van Genève

Camping Saint Disdille Zininfrankrijk, Meren Frankrijk

Grote familiecamping op 200 meter van het Meer van Genève in de Haute-Savoie. Camping Saint-Disdille heeft een sportveld, volleybalveld en een speeltuin voor de kinderen. Bij het restaurant kun je een heerlijke maaltijd eten. Op het meer kun je verschillende watersporten beoefenen en je kunt er natuurlijk zwemmen.

Prijzen en beschikbaarheid

Natuurhuisje in Cussac – Limousin

Natuurhuisje in Cussac Zininfrankrijk 1, Meren Frankrijk

Authentiek natuurhuisje aan een meertje in de Limousin. Het huisje is geschikt voor 6 personen en ligt tussen de bomen. De accommodatie staat op een kleinschalig vakantieterrein van 9 hectare. Je kunt gebruik maken van het overdekte zwembad, een aantal mountainbikes en een jeu-de-boulesbaan.

Prijzen en beschikbaarheid

Camping La Ferme – Meer van Annecy

Camping La Ferme Zininfrankrijk, Meren Frankrijk

Middelgrote familiecamping met twee zwembaden gelegen op 1 km van het Meer van Annecy. Vanaf de kampeerplaatsen van Camping La Ferme heb je een prachtig uitzicht op de bergen en het water. Er is een sportveld, sauna, restaurant en campingwinkel aanwezig.

Prijzen en beschikbaarheid

Natuurhuisje in Moustiers-Sainte-Marie – Lac de Sainte-Croix

Natuurhuisje in Moustiers Sainte Marie Zininfrankrijk, Meren Frankrijk

Klassiek Provençaals huisje met zwembad en grote tuin met fruitbomen in Moustiers-Sainte-Marie. De accommodatie biedt plek voor 4 personen en is rustig gelegen. Het natuurhuisje ligt op slecht 3 km van het Lac de Sainte-Croix en aan de voet van de Gorges du Verdon.

Prijzen en beschikbaarheid

Meer meren in Frankrijk? Lees dan:

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Wandelen lac saint agnan 09 PVF, Meren Frankrijk

Mooie wandeling in de Morvan rondom Lac de Saint-Agnan

Rondom Lac de Saint-Agnan kun je heerlijk wandelen. In 9 km loop je door een afwisselend landschap van bossen, velden en kleine strandjes.