Lac Melo Capitello Corsica 21 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello

Wandelen op Corsica: Lac de Melo en Lac de Capitello

Wandelen op het eiland Corsica

Lac de Melo en Lac de Capitello, twee magnifieke gletsjermeren gelegen op verschillende hoogtes. Alweer zo’n gave wandeling door de Corsicaanse bergen en een onmisbare tocht tijdens een wandelreis op het eiland van de schoonheid.

Lees ook: De 15 mooiste bezienswaardigheden op Corsica

Lac de Melo en Lac de Capitello

Twee meren die bijna elkaars tegenpolen zouden kunnen zijn, maar die beide op hun eigen manier mooi zijn. Het eerste meer is blauw-grijs van kleur en wordt omringd door gras en rotshellingen. Het tweede meer is inktzwart en wordt omgeven door grillige, donkere rotsen die zich letterlijk in het water storten. De wandelroute bestaat uit twee delen, de klim naar Lac de Melo en de klim naar Lac de Capitello, waarvan het tweede deel iets korter maar steiler en uitdagender is.

De wandeling start aan het einde van de Restonica vallei, die bekend staat om haar natuurschoon. Een prachtige heldere rivier stroomt via deze vallei naar beneden richting het dorpje Corte en wordt omsingeld door schitterende ruige bergpieken. Je kunt hier allerlei sportieve activiteiten ondernemen, wat deze plek tot een walhalla voor outdoorliefhebbers maakt.

Wandeling naar Lac de Melo

Een makkelijke start met uitzicht op de bloedmooie Restonica Vallei

Het eerste deel van de wandeling is een geleidelijke klim over rotspaden. Op Corsica bestaan de wandelpaden voornamelijk uit rotsen, van simpele rotspaden tot grote exemplaren die je met handen en al moet beklimmen. Dat maakt het wandelen gelijk een stuk zwaarder. Op dit deel van de route doorkruis je enkele waterstroompjes en passeer je een paar kleine watervallen. Het wandelpad volgt de rechteroever van de rivier en naarmate de klim vordert, wordt het uitzicht over de Restonica vallei steeds mooier. Tijdens deze klim geniet je met volle teugen en neem je alle tijd om de omliggende natuur verder in je op te nemen. Het gebied is niet bebost waardoor het heel open en ruimtelijk is. Je vindt hier vooral diverse struiken en kleine bomen.

Meer wandelen op Corsica? Wandelen op Corsica: Lac de Nino

Lac Melo Capitello 1 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 2 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Restonica Vallei

Klauteren over rotspartijen

Na een half uurtje passeren je de oude schaapstal van Melo, die is omgetoverd tot bergcafeetje. Na dit punt kun je kiezen tussen twee richtingen. De “familie” variant via de linkerkant van de oever is te bereiken na het oversteken van het beekje. De uitdagende variant vervolgt de huidige route aan de rechterkant van de oever. Dit deel loopt over rotspartijen waarbij de handen soms uit de mouwen gestoken moeten worden. De grotere rotspartijen beklim je met behulp van een metalen trap of ijzeren kettingen. Soms is een beetje hulp nodig om een obstakel te overwinnen!

Lac Melo Capitello 3 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 4 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 23 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello

Aankomst Lac de Melo

Na de metalen trappen volgt een korte klim voordat het meer in zicht is. Lac de Melo is gesitueerd in een prachtige natuurlijke omgeving. Het is bijna rond van vorm en de omliggende grasvlaktes en bergpieken zorgen voor een serene uitstraling.

Lac Melo Capitello 6 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 31 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 24 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Melo
Lac Melo Capitello 21 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Melo
Lac Melo Capitello 22 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello

Wandeling naar Lac de Capitello

Een zware steile klim

De klim naar Lac de Capitello is zwaarder dan het eerste deel. Het wandelpad is vrij smal en voert over kleine, soms losliggende rotsen, maar ook over grote rotsblokken en rotswanden. Daarnaast is dit deel allesbehalve vlak en heeft het wandelen soms meer weg van rotsbeklimmen. Je volgt de rechteroever van de waterstroom, die zich hier en daar tot een krachtige waterval uitbreidt. Je stijgt op een razendsnel tempo en Lac Melo oogt steeds kleiner. Het uitzicht tijdens deze klim wordt steeds indrukwekkender en Lac de Melo wordt van bovenaf steeds mooier.

Lac Melo Capitello 7 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Melo van boven
Lac Melo Capitello 8 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello

Hoge rotswanden en sneeuw

Na een klein half uurtje klimmen worden we begroet door sneeuw en rotswanden die met behulp van ijzeren kettingen te overbruggen zijn. Dat kan nog wel een uitdaging met zwetende handen. Zie dan maar eens kracht te zetten! Na het passeren van dit uitdagende stuk is het nog even doorzetten. Uiteindelijk kom je na zo’n 45 minuten van de start vanuit Lac de Melo aan bij Lac de Capitello.

Lees ook: De 12 mooiste dorpjes en stadjes op Corsica

Lac Melo Capitello 26 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello

Het ruige Lac de Capitello

Het is hard werken om tot dit meer te komen, maar het uitzicht is lonend. De donkere kleur van het water en de steile rotsachtige bergwand contrasteert perfect met de laatste witte sneeuw. Een meer dat zoveel ruigheid uitstraalt en tegelijkertijd een enorm gevoel van rust geeft. Verder heb je vanaf hier ook een indrukwekkend uitzicht over het lager gelegen Lac de Melo. Een adembenemend panorama. Leuk om te weten is dat Lac de Capitello 8 maanden per jaar bevroren is en maar liefst 42 meter diep is. Hiermee is dit exemplaar het diepste meer van Corsica.

Lac Melo Capitello 12 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 9 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 10 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Melo
Lac Melo Capitello 13 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 14 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 15 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 19 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Capitello
Lac de Melo Capitello 32 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Capitello

De alpenkauwen stelen de show

Een dikke tip is om te picknicken op de rotsen met uitzicht op Lac de Melo. Degene die hier de show stelen, zijn de alpenkauwen. Grote aantallen zweven dapper door de lucht, als koningen van deze ruige natuur. Deze zwarte vogels met gele snavel weten heel goed wat ze hier kunnen vinden. Eten natuurlijk! Ze zijn allesbehalve schuw, kennen de gewoonten van de picknickende wandelaars als geen ander en zeggen geen nee tegen een kruimeltje brood.

Lees ook: De mooiste natuurplekken van Corsica

Lac Melo Capitello 11 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 16 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 17 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac Melo Capitello 25 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Uitzicht op Lac de Melo

Afdalen of verder wandelen

Mocht je na deze tocht energie over hebben, dan kun je verder wandelen tot Brèche de Capitello, richting de GR20, waarbij je uitkijkt over Lac de Capitello en Lac de Melo. Dit betekent een extra uurtje klimmen en dus ook een extra uurtje afdalen.

Lac Melo Capitello 29 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Melo
Lac Melo Capitello 30 PVF, Lac de Melo Lac de Capitello
Lac de Capitello

Praktische informatie:

  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk tot zwaar afhankelijk van het gekozen eindpunt.
  • Route naar en parkeren: Vanuit Corte via de D623 en de Restonica vallei. Na 15 kilometer rijden over een kronkelende smalle weg kom je aan bij bergerie de Grotelle. In het hoogseizoen is de parkeerplaats hier snel vol, waardoor je op een van de lager gelegen parkeerplaatsen moet parkeren en met de pendelbus naar het beginpunt van de wandeling wordt gebracht. De parkeerkosten bedragen €5 in het hoogseizoen en het verkeer kan afhankelijk van de periode/drukte gereglementeerd zijn vanaf camping Tuani.
  • Beginpunt: Bergerie de Grotelle 1370 m.
  • Eindpunt: Lac Melo 1711 m, Lac Capitello 1930 m, Breche de Capitello 2200 m.
  • Hoogteverschil: 650 m tot aan Lac Capitello.
  • Duur: 3,5 à 4 uur (zonder pauzes).

LEES OOK: Ontdek Corte, uniek bergdorpje op Corsica

Overnachten op Corsica? Dit zijn onze favorieten:

Natuurhuisje in Sant’andréa-d’orcino

Natuurhuisje in Santandrea dorcino zininfrankrijk, Lac de Melo Lac de Capitello

Charmante ruime villa met eigen zwembad, geschikt voor 6 personen. Het natuurhuisje heeft een fijne tuin, waar je lekker kunt zwemmen, relaxen in het zonnetje of een wijntje drinken op het terras.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Camping Torraccia – Middelgrote camping (115 plaatsen)

Camping Torraccia Zininfrankrijk 1, Lac de Melo Lac de Capitello

Middelgrote familiecamping met zwembad en waterglijbaan gelegen in een bergachtige omgeving aan de westkust van Corsica. Op Camping Torraccia kun je er overnachten in je eigen vertrouwde kampeermiddel of een accommodatie huren, zoals een bungalow of POD.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Casa Santa Lucia – beoordeeld met een 9,7

Casa Santa Lucia zininfrankrijk, Lac de Melo Lac de Capitello

Leuke Bed & Breakfast met knusse lodges en kamers. Vanaf je accommodatie heb je een fantastisch uitzicht op de groene vallei. Je kunt even afkoelen in het zwembad of genieten van het zonnetje op de strandstoelen.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Vakantie naar Corsica voorbereiden?

Corsica is het makkelijkst te verkennen per auto. Voor de veerboot (ferry) naar Corsica kijk je bij Directferries.nl. Op Corsica vind je verschillende hotels. Voor het grootste aanbod hotels op Corsica kijk je op Booking.com. Veel hotels hebben gunstige annuleringsvoorwaarden. Ga je liever kamperen op Corsica dan vind je bij ANWB Camping een groot aantal (direct te boeken) campings. Ook op onze site Campingfrankrijk.eu vind je een overzicht van leuke campings op Corsica. Wil je genieten van comfort in een vakantiehuis met zwembad? Dan adviseren we je een kijkje te nemen op Natuurhuisje of Belvilla.

Meer Corsica? Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Nationaal Park Les Ecrins wandelen Franse Alpen shutterstock 517862245, Lac de Melo Lac de Capitello

Wandelen in de Franse Alpen: de 7 mooiste wandelgebieden

Wandelen in de Franse Alpen? Ontdek hier de 7 mooiste wandelgebieden voor zowel korte als uitdagende wandelroutes in de Alpen.