Wandelen in de Morvan: Lac de Saint-Agnan

Wandelen rondom Lac de Saint-Agnan in de Morvan

Rond de meeste meren in de Morvan kun je wandelen en zo ook rond Lac de Saint-Agnan. Dit meer ligt in het noorden van het natuurpark en is een oase van rust. Een wandelpad van 9 km brengt je door een afwisselend landschap van bossen, velden en kleine strandjes.

Lees ook: 10 Mooie bezienswaardigheden in de Morvan

Bos en doorkijkjes

De wandeling start bij het kerkje van het dorpje Saint-Agnan. Eerst enkele meters over de geasfalteerde weg, dan slaat het pad rechtsaf een bospad in, net voor een wit kruis. Hier heb je bijna altijd zicht op het meer. Het pad kan na regenval drassig zijn, daarom zijn er op bepaalde plekken houten balken neergelegd. Ook bij mooi weer is het erg leuk om er af en toe eens overheen te lopen. Dit deel van de rondwandeling biedt diverse mooie doorkijkjes op het meer en het omvangrijke dennenbos waar je doorheen loopt is magisch mooi. Op sommige plekken zijn de dennenbomen meters hoog. De zonnestralen schijnen er prachtig doorheen en nodigen uit om van het pad af te dwalen of om even stil te staan bij de schoonheid van de natuur.

Bos bij  Lac de Saint-Agnan
Bos rondom het Lac de Saint-Agnan

Genieten van de rust, natuur en het heldere water

Na een klein half uurtje veranderen de hoge dennenbomen in eikenbomen en komt een kapelletje tevoorschijn. In dit simpele gebouw vonden een aantal résistants beschutting tijdens de tweede wereldoorlog. Het is in 2012 gerestaureerd, maar de oorsprong van het kapelletje blijft een groot vraagteken. Het is een goed idee om het pad af en toe verlaten want er zijn een paar mooie strandjes waar je kunt neerstrijken. Halverwege de route is de dam in zicht. Hiervandaan kijk je uit een over een grote watervlakte en bossen op de achtergrond. Even later vervolgt het pad zich door het bos en ook hier vind je weer een aantal fijne stranden waar je in alle rust kunt neerploffen. Je zit hier midden in de natuur en er is geen enkel gebouw te bekennen. Er zijn geen gemotoriseerde bootjes op Lac de Saint-Agnan en de wegen rondom het meer zijn zeer beperkt. Los van het geluid van de natuur en enkele mensen op en rond het water hoor je niets. Het geniet je optimaal van het natuurschoon en word je uitgenodigd om verkoeling te zoeken in het heldere meer.

Overnachting tip! La Vieille Auberge du Lac is een charmante herberg met gastenkamers in Saint-Agnan. Je vind er een gezellig restaurant dat lokale specialiteiten serveert. De accommodatie ligt op slechts een paar 100 meter van het meer van Saint-Agnan.

Lac de Saint-Agnan

Steiger bij Lac de Saint-Agnan
Strandje aan het Lac de Saint-Agnan

Bos en uitgestrekte velden

Vanaf hier vervolgt de wandeling zich door het bos en langs uitgestrekte velden met grazende koeien, ook “domaine des grands prés” genoemd. Het laatste stuk gaat over een rustige weg door het gehuchtje les Michaux en langs de uitloper van het meer, het étang de Chevrée, waar het water spiegelglad is en waar de wolken prachtig op reflecteren. Bij het dorpje les Michaux kun je rechts afslaan naar een brug die een deel van het meer afsnijdt, echter is deze in elkaar gezakt en wegens veiligheidsredenen gesloten sinds het voorjaar 2018.

Camping tip! Camping de Saulieu is een middelgrote familiecamping gelegen in de heuvels en natuur van de Morvan. Tijdens je vakantie kun je een balletje trappen of het voetbalveld, een verfrissende duik nemen in het zwembad of een hapje afhalen bij de snackbar. De camping ligt op slechts 20 km van het meer van Saint-Agnan.

Doorkijkje Lac de Saint-Agnan

Praktische informatie

  • Start: Het kerkje van Saint Agnan (parkeermogelijkheid)
  • Lengte: 9 km
  • Duur: Ongeveer 2 à 2,5 uur zonder stops
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk (vlak wandelen)

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Bekijk ook

Wandelen in de Ardèche: de 7 mooiste wandelroutes

De Ardèche is een waar wandelparadijs. Van leuke wandelroutes voor het hele gezin tot tochten voor ervaren wandelaars. Bekijk de 7 mooiste wandelroutes in de Ardèche.

Meer Frankrijk tips ontvangen?

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van Zin in Frankrijk te ontvangen.

Je bent succesvol toegevoegd aan onze mailinglijst.