Vallee de la Claree shutterstock 1163550310, Vallée de la Clarée

Vallée de la Clarée: Topbestemming voor natuurliefhebbers en actieve reizigers

Vakantie in Vallée de la Clarée

Vallée de la Clarée is een wondermooie vallei in de Franse Alpen in het departement Hautes-Alpes. Bekend om haar heldere rivier la Clarée, maar ook om haar hoge bergen en bergtoppen zoals de Mont Thabor. Ga op ontdekking uit in deze schitterende, doodlopende vallei, op zoek naar rust, ruimte en ontspanning, maar ook naar sensatie en adembenemende natuur. In dit artikel laten we je zien hoe aantrekkelijk Vallée de la Clarée is en delen we de mooiste plekjes van deze vallei.

Lees ook: 10 Prachtige bezienswaardigheden in de Hautes-Alpes

La Clarée

La Clarée.. Bij het horen van de naam droom je al een beetje weg. Het gebied kenmerkt zich door ongerepte natuur, een frisse berglucht, uitgestrekte weides, spiegelgladde bergmeren en ruige bergtoppen. De vallei heeft haar naam vooral te danken aan de helderheid van de rivier, la Clarée, die erdoorheen stroomt. ‘claire’ betekent ‘helder’ in het Frans en zo ontstond de naam ‘Clarée’. Je kunt er niet omheen, om deze schitterende, kraakheldere rivier. Vanuit Briançon volgt de weg deze beeldbepalende rivier die hoog in het bergmassief ontspringt. Overal in de vallei houdt de Clarée je gezelschap. Al rijdend of wandelend, diep in het dal tot bij de hoogste besneeuwde toppen. In het begin van juni, is de rivier vol en krachtig. Wild en tegelijkertijd ongelofelijk sereen. En heel hoog in de vallei, daar waar de weides nog hun winterjas aanhebben, zie je met regelmaat marmotten langs de rivier huppelen, en met een beetje geluk spot je misschien wel berggeiten.

Claree bergen en rivier PVF, Vallée de la Clarée
Bergen en de rivier de Clarée
Claree rivier PVF, Vallée de la Clarée
De rivier de Clarée
Rivier Claree PVF, Vallée de la Clarée
De rivier de Clarée

Imposante bergen

Vallée de la Clarée wordt omringd door metershoge, ruige bergmassieven. Al wandelend door de vallei en over de steile paadjes blijf je je keer op keer verwonderen over dit indrukwekkende stukje Franse Alpen. Het massief des Cerces vormt hier het landschap. Hoge, grillige bergtoppen met witte puntjes stelen de show, waar je ook kijkt.


Claree vallei PVF, Vallée de la Clarée
Clarée vallei
Bergen Lac Laramon PVF, Vallée de la Clarée
Berglandschap bij Lac Laramon
Bergen Lac Rond PVF, Vallée de la Clarée
Landschap bij Lac Rond

Névache

Ook om Névache kun je niet heen wanneer je in deze vallei verblijft. Het is het middelpunt van de vallei. Névache staat voor ‘enneigé’, wat ‘besneeuwd’ betekent. In de winter krijgt het dorpje een ansichtkaartwaardig tintje, verscholen onder een dikke laag sneeuw, die regelmatig van de daken van de knusse huisjes afvalt. Dan is het een walhalla voor wandelaars en langlaufers. In de lente en in de zomer straalt Névache tussen groene en bloeiende weides. Névache bestaat uit meerdere delen en gehuchtjes verspreid door de vallei. Ze zien er allemaal authentiek en sfeervol uit. Soms zijn het mini dorpjes, soms slechts een paar huisjes en hutjes. Allemaal gebouwd op traditionele wijze met materialen uit de omgeving zoals stenen en hout. Het is heerlijk om door Névache en omliggende gehuchtjes rond te dwalen, omgeven door pure landschappen en knusse berghuisjes. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen door de vallei, van gehuchtje naar gehuchtje, zonder op enig moment de prachtige rivier Clarée en de fleurige weides uit het oog te verliezen.

Lees ook: 10 Bezienswaardigheden in de Franse Alpen

Chapelle Nevache PVF, Vallée de la Clarée
Kapelletje in Névache
Nevache Haut Village PVF, Vallée de la Clarée
Het dorpje Névache

Hameau Nevache PVF, Vallée de la Clarée
Névache
Nevache chalet PVF, Vallée de la Clarée
Chalet in Névache
Vallee Claree bloemen PVF, Vallée de la Clarée
Bloementjes in Vallee Clarée

Vallée Étroite en Lac Vert

Een vleugje Italië in Frankrijk, of is het andersom? Volgens de geschiedenis zou het eerder het tegenovergestelde zijn, aangezien deze vallei pas na de tweede wereldoorlog van Frankrijk is geworden. In deze vallei is het zeer rustig begin juni. Motregen valt uit de lucht en zo nu en dan is het droog. Wandel door de stille vallei tot een klein paradijsje dat Lac Vert heet. Of is het Lago Verde?

Vallee Etroite PVF, Vallée de la Clarée
Vallée Étroite
Lac Vert close up PVF, Vallée de la Clarée
Lac Vert (Névache)
Lac Vert PVF, Vallée de la Clarée
Lac Vert (Névache)

Bergmeren

Vallée de la Clarée telt meer dan 30 bergmeren. Je moet wel iets doen om ze te kunnen bewonderen, en dat is klimmen over de wandelpaden. In begin juni zijn het vooral bevroren meren en bevind je je in een winterwonderland vanaf 2400 meter hoogte. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen naar Lac Laramon en Lac du Serpent, maar ook naar Lac Long en Lac Rond. Geliefde wandelpaden waar je doordeweeks, buiten de zomer om, weinig medewandelaars aantreft. Deze bergmeren bieden een grandioos uitzicht richting het Écrins en het Thabor massief.

Lees ook: De 10 mooiste meren van de Franse Alpen

Lac Laramon uitzicht PVF, Vallée de la Clarée
Lac Laramon

Verscholen, hooggelegen valleien

Een van de mooiste hooggelegen valleien in het gebied is Le Vallon, die je vanuit Névache wandelend kunt bereiken. Na een regenachtige klim met uitzicht over de Clarée vallei, kwam de zon tevoorschijn bij Le Creux de la Souche, een kleine bergpas. Vanaf boven heb je een verpletterende uitzicht op de omgeving.

Vallon vanaf col PVF, Vallée de la Clarée
Col du Vallon

Le Vallon doorkijk PVF, Vallée de la Clarée
Doorkijkje Col du Vallon
Uitzicht le Vallon PVF, Vallée de la Clarée
Uitzicht Col du Vallon

Briançon

Onmisbaar als je in Vallée de la Clarée bent: een bezoek aan een van de hoogste steden van Europa en tevens de toegangspoort tot deze vallei. Dan hebben we het over Briançon (1326 meter), en dan voornamelijk het oude stadsdeel, ook Cité Vauban genoemd. Deze stad werd onder handen genomen door Vauban, die er meerdere versterkingen liet bouwen. Ook na zijn dood werden zijn plannen, die hij einde van de 17e eeuw bedacht, voortgezet. Het resultaat hiervan: stadsmuren rondom het oude stadsdeel en forten die op verschillende hoogtes boven de stad uittorenen. De heuvels en de bergen rondom de stad werden vanaf dat moment onoverwinnelijk. Dit geheel is heel indrukwekkend om te zien en geeft de stad een uniek karakter. Het is zo bijzonder om te zien wat deze man allemaal heeft neergezet om verschillende strategische plekken in grensgebieden te versterken.

Niet alleen het meesterwerk van Vauban is opmerkelijk, binnen de muren is de stad even interessant. Een watergoot die de hoofdstraat in twee deelt, gekleurde façades, fonteinen en sfeervolle hoekjes. Buiten de stadskern staat een imposante stenen boogbrug, Pont d’Asfeld. Deze brug verbindt de stad met een van de forten die Briançon domineren, Fort des Têtes. Het ligt boven een diep dal met daaronder de rivier Durance en overbrugt maar liefst 40 meter. Een deel van de forten is geopend voor publiek en het is mogelijk om langs de verschillende forten te wandelen.

Lees ook: 5 Mooie wandelgebieden in Frankrijk

Briancon uitzicht PVF, Vallée de la Clarée
Uitzicht Briançon
Briancon PVF, Vallée de la Clarée
Briançon
Briancon fontein PVF, Vallée de la Clarée
Fontein in Briançon
Briancon boogdeur PVF, Vallée de la Clarée
Boogdeur in Briançon
Fort Vauban Briancon PVF, Vallée de la Clarée
Fort Vauban (Briançon)

Pont dAsfeld Briancon PVF, Vallée de la Clarée
Pont d’Asfeld (Briançon)

Overnachten in Vallée de la Clarée

Huttopia La Clarée – Middelgrote camping (250 plaatsen)

Huttopia La Claree, Vallée de la Clarée

Deze groene natuurcamping is gelegen aan een rivier en tussen de bergen van de Hautes-Alpes. Op de camping kun je kamperen midden in het bos, op een schaduwrijke plaats. Het is ook mogelijk om een sfeervolle glampingtent zonder of met eigen sanitair te huren. Op Huttopia La Clarée vind je een zwembad, sportveld en campingwinkeltje.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Le Chalet d’en Hô – Beoordeeld met een 9,2

Le Chalet den Ho, Vallée de la Clarée

Dit charmante hotel ligt in het dorpje Névache, tussen de bergen in de Vallée de la Clarée. De kamers van Chalet d’en Hô hebben een prachtig uitzicht op het omliggende berglandschap en zijn knus ingericht. Tijdens je verblijf kun je heerlijk ontspannen in de wellness met sauna, hottob en massages of een lekker hapje eten in het restaurant. De omgeving biedt zich perfect voor een mooie wandeltocht. In de winter kun je in de bergen ook skiën.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Natuurhuisje in OBERSTEINBACH 7, Vallée de la Clarée

De 11 mooiste tiny houses in Frankrijk

Ontdek 11 charmante tiny houses in Frankrijk, van een tiny house op het platteland in Normandië tot een tiny house in de bergen van de Pyreneeën.