Home » Bezienswaardigheden » 7 pleinen in Frankrijk die je gezien moet hebben
漏 Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

7 pleinen in Frankrijk die je gezien moet hebben

De mooiste pleinen in Frankrijk

Het echte Franse leven ontdek je het beste vanaf een terrasje op een van de vele pleinen in Frankrijk. Keuze genoeg, want elke Franse stad heeft er wel een of meer. Pleinen vormen het hart van de Franse cultuur. Dit zijn de mooiste 7 pleinen van gastbloggers David en Nathalie. Wat zijn jouw favoriete pleinen?

漏 Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

1. Place de la R茅volution (B茅ziers)

Inwoners van B茅ziers worden Biterrois en Biterroises genoemd. In onze oren klinkt dit als de naam van een drankje. B茅ziers is een van de oudste steden van Frankrijk en ligt magnifiek aan de rivier de Orb. Paul Riquet is hier geboren, de architect van het beroemde Canal du Midi. Toch is de geschiedenis van B茅ziers vooral bepaald door de bloedige en wrede Albigenzen Kruistocht. Op 22 juli 1209 werd de stad geplunderd en totaal uitgemoord door het leger van de Kruisvaarders. Als je tegenwoordig door het liefelijke oude centrum wandelt dan is het bijna niet voor te stellen. Als je even wilt bij komen van het indrukwekkende verleden dan raden we Brasserie du Palais aan, op Place de la R茅volution. Je zit hier op een terras onder schaduwrijke platanen met uitzicht op de kathedraal Saint-Nazaire. Ook een bezoek meer dan waard. Vanaf het plein voor de kerk heb je een mooi uitzicht op de kronkelende Orb, waar ooit de kruisvaarders gelegerd waren.

漏 Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

2. Place du Palais (Avignon)

Sur le Pont d鈥橝vignon, on y danse! Zo gaat het bekende Franse liedje. Voor een bezoek aan deze bruisende stad aan de Rh么ne moet je toch echt minstens een hele dag uittrekken. Avignon heeft nog zijn volledige middeleeuwse muren. Begin 14e eeuw was het heel onrustig in de eeuwige stad Rome; de zetel van de katholieke kerk. De aartsbisschop van Bordeaux weigerde Frankrijk te verlaten, nadat hij tot paus was gekozen. Als paus Clemens V vestigde hij zich in Avignon. Onder pausen die na hem kwamen werd het bisschoppelijk paleis gebouwd. Tegenwoordig staat het geweldige gebouw bekend als een van de grootste gotische paleizen ter wereld. Op Place du Palais kom je ogen tekort dus hier moet je echt even de tijd voor nemen. Het is niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. Aan het plein liggen namelijk het Pauselijk Paleis, daarnaast de kathedraal van Avignon, de prachtige tuinen van de Rochers des Doms en Hotel des Monnaies. Voor een 360 graden view raden we een van de vele gezellige terrassen aan op Place du Palais.

漏 Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

3. Place Stanislas (Nancy)

Je kunt op weg naar het zuiden van Frankrijk echt niet zo maar Nancy passeren. Ooit was Nancy de hoofdstad van het hertogdom Lotharingen. Het oude centrum barst bijna uit zijn voegen van de bezienswaardigheden. Niet zo gek dus dat Place Stanislas UNESCO Werelderfgoed is. Het enorm ruime -autovrije- plein heet in de volksmond Place Stan. Midden op het plein staat een beeld van Stanislaw Leszczynski, de koning van Polen en ook schoonvader van Koning Lodewijk V. Het plein is in de 18e eeuw ontworpen. Je vindt er prachtige gebouwen, vergulde poorten en heel veel terrassen waar je quiche kunt eten (Lorraine!). Een bezoek aan Place Stanislas is in alle seizoenen de moeite waard, maar in de zomer kun je vanaf een terrasje extra genieten van een spectaculaire lichtshow op de gebouwen rondom het plein.

漏 Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

4. Place Roger Salengro (Toulouse)

Toulouse is la ville rose, de roze stad. Vrijwel alle gebouwen in het oude centrum zijn opgetrokken uit rode baksteen. Ons favoriete pleintje, Place Roger Salengro (Pla莽a Roger Salengro in het Occitaans), ligt in het historische centrum van Toulouse, in de wijk Capitole. Paul Riquet, die we al kennen uit B茅ziers, heeft een tijdje aan dit pittoreske pleintje gewoond. Midden op het plein staat fontein Saint Pantal茅on. Ons favoriete cafeetje met terras is Flowers Caf茅. En dat vinden wij niet alleen. Flowers is verkozen tot een van de 8 鈥榣es plus cosy鈥 caf茅s van Toulouse. En als je in Toulouse bent dan mag je dat andere plein, Place du Capitole, natuurlijk niet overslaan! Net zoals al die andere bezienswaardigheden die je op loop- of fietsafstand vindt: de basiliek St. Sernin, mus茅e des Augustins en kathedraal St Etienne om er maar een paar te noemen.

漏 Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

5. Place de la Bourse met le Miroir D鈥橢au (Bordeaux)

Je zou er bijna aan wennen, maar de historische binnenstad van Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt een speciale UNESCO-wandeling maken langs alle hoogtepunten zoals het statige Grand-Th茅芒tre aan Place de la Com茅die, met trotse beelden van godinnen en muzen van de kunst en wetenschap. Loop vervolgens door richting de rivier de Garonne waaraan het zakelijke hart, Place de la Bourse, ligt. Daar tegenover aan het water kun je Miroir D鈥橢au niet missen. Een mega-fontein waar kinderen (en volwassenen) in de lange zomers in het zuiden afkoeling zoeken en pootje baden.

漏 Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

6. Place St Remy en Place Alexandre Israel (Troyes)

Troyes is een stad waar de tijd stil heeft gestaan. Met een beetje fantasie kun je het zwaardgekletter van de tempeliers nog horen. Het wordt de historische hoofdstad van de Champagnestreek genoemd en toevalligerwijs 鈥搊f niet?- ziet de plattegrond van het centrum eruit als een champagnekurk. Wij vinden Place St. R茅my met z鈥檔 in fleurige pasteltinten uitgevoerde voorgevels het mooiste plein van Troyes. Place St. R茅my wordt gedomineerd door een, in prachtige Art Deco stijl uitgevoerde, overdekte markt. Via de hobbelige keitjes en smalle straatjes kom je uiteindelijk uit op Place Alexandre Israel, waar het statige stadhuis te vinden is (en vooral heel veel gezellige terrasjes!).

漏 Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

7. Place Saint-Sulpice (Parijs)

Het mooiste plein van Parijs kiezen is heel moeilijk. Place du Tertre in de wijk Montmartre, Place St Michel, Place de la Concorde? Wij kiezen voor het elegante Place Saint-Sulpice in het 6e arrondissement. Dit plein dateert van de tweede helft van de 18e eeuw. In het midden staat de fontaine des Quatre Ev锚ques. Heerlijk om op een bankje te zitten kijken naar het stromende water van de fontein. De enorme kerk Saint-Sulpice (na de Notre Dame de grootste kerk van Parijs) speelde een rol in de Da Vinci Code van Dan Brown en ook wij hebben er in Verborgen Frankrijk aandacht aan besteed. Direct rechts naast de ingang van de Saint-Sulpice vind je geweldige muurschilderingen van de bekende schilder Eug猫ne Delacroix.

Dit is een gastbijdrage van journalisten Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen. Samen hebben ze o.a. voor Dominicus twee cultureel-historische themagidsen over Frankrijk geschreven. Meer info of volg David & Nathalie op FacebookInstagram en Twitter.

Over David en Nathalie

David en Nathalie
Frankrijk is hun grote passie. Reisjournalisten David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot doen niets liever dan onontdekte juweeltjes in la douce France onder de aandacht brengen. Ze hebben een speciale interesse in geschiedenis, esoterie en spiritualiteit.

Bekijk ook

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Puy-de-D么me

De Puy-de-D么me is een mooi departement met vulkanen, mooie steden en groene natuurparken. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden in de Puy-de-D么me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.