Wandelen in de Ardèche: Sprookjesbos Bois de Païolive

Wandelen in Bois de Païolive

Het magisch mooie bos Bois de Païolive ligt in het zuiden van het departement Ardèche, niet heel ver weg van het dorp les Vans. In dit artikel staat dit bijzondere bos in de schijnwerpers en vertellen we je waarom je hier absoluut een kijkje moet nemen.

Vakantie in de Ardèche?

Een bos voor iedereen

Allereerst is iedereen welkom om te verdwalen in dit sprookjesachtige bos. Dit oude bos ligt in een beschermd gebied en is rijk aan planten en diersoorten. Er zijn drie wandelroutes uitgezet van verschillende niveaus en lengtes. Een uur à anderhalf uur is ruim voldoende om dit deel van het bos te bewonderen en parkeren kan bij het startpunt van de wandeling.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Ardèche

Een mysterieus bos

Halverwege maart zijn de oude eikenbomen kaal maar wel bedekt met sierlijke mossen en groenblijvende klimops. De aaneenschakeling van kale gekronkelde bomen met groene omhulsels is schitterend om te zien. De laaghangende zon prik er af en toe doorheen en projecteerde een mooi zacht licht door het bos. Een bos waar niemand te bekennen was. Los van het geritsel van de blaadjes en het gefluit van de vogels was het muisstil. Zelfs in de hangt hing er een mysterieuze sfeer.

Tip! Camping Le Moulin de Gournier

Kleine en schaduwrijke terrassencamping aan een riviertje, gelegen op 12 kilometer van Bois de Païolive.

Meer info & boeken


Bijzondere rotsformaties

De reeks rotsblokken die verspreid door het bos liggen voegen een extra dimensie toe aan deze mysterieuze sfeer. Bois de Païolive ligt in een kalksteenmassief uitgesleten door de rivier Chassezac. Dit heeft het gebied een unieke structuur gegeven. Het bos staat bekend om zijn aparte rotsformaties, en als je je verbeelding vrij spel geeft, zie je er allerlei figuren in. Hoge rotsen, lage rotsen, opstapelingen van rotsen, rotsbogen, rotskolommen en rotstunneltjes. Allerlei soorten en maten komen aan bod in Bois de Païolive. Het is een wirwar van paadjes, gekke rotsen, natuurlijke doolhofjes, waar jong en oud zich kunnen uitleven. Achter iedere rots wacht een nieuwe verrassing en iedere plek lijkt regelrecht uit een sprookjesboek te komen.

LEES OOK: 5x Paradijselijke natuurplekken in de Ardèche


Wandelen door Bois de Païolive is wandelen door een betoverende wereld. Dit bos blijf je met open mond bewonderen, maar het heeft ook iets griezeligs. Ik kan mij voorstellen dat je hier liever niet wilt verdwalen als het donker wordt. En verdwalen is vrij makkelijk als je de markering (uit enthousiasme) uit het oog verliest.

Praktische informatie

  • Startpunt: De wandeling start op een van de drie parkeerplaatsen die je langs de weg vindt (afhankelijk van de gekozen route)
  • Routes: Er zijn drie uitgestippelde routes. Sentier de la Vierge (Groene markering, 1 km, +/- 1 uur), Sentier St Eugene (Blauwe markering, 5 km, +/- 2 uur) en Sentier de la Corniche (Gele markering, 4 km, +/- 1,5 uur).
  • Lengte: Wij kozen voor het “familiecircuit” de la Vierge en struinden een uur door het bos.
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk met kleine hoogteverschillen. Echter door het rotsige karakter van de paden is een beetje klauterwerk soms noodzakelijk, maar dat maakt de wandeling juist zo leuk en speels. Goede wandelschoenen zijn aan te raden.

Overnachten in de Ardèche? Dit zijn onze favorieten:

RCN la Bastide en Ardèche

Heerlijke familiecamping in Ruoms aan de rivier de Ardèche. RCN la Bastide en Ardèche heeft een zwembad met waterglijbanen, sportveld, speelpark, vismeer, snackbar en campingwinkel. Op 30 minuten rijden van Vernon.

Prijzen en beschikbaarheid

Safaritent – Camping La Garenne

Kindvriendelijke camping in de Ardèche gelegen in het mooie dal van de rivier de Eyrieux. Op de camping kun je safaritenten met en zonder privé sanitair huren. Er is een zwembad, volleybalterrein, restaurant en worden wekelijks thema-avonden georganiseerd.

Prijzen en beschikbaarheid

Le Domaine du Fayet

Sfeervolle B&B in de natuur van de zuidelijke Ardèche. Je kunt er gîtes en gastenkamers huren voor 2 tot 8 personen. In de tuin kun je heerlijk relaxen op de ligbedden, genieten van de mooie planten en verkoeling zoeken in het zwembad. Gelegen op een kwartiertje van Vernon.

Prijzen en beschikbaarheid

Meer Ardèche? Dit vind je vast ook leuk:

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Bekijk ook

Sfeerimpressie van het dorpje Désaignes in de Ardèche

Het dorpje Désaignes ligt in het uiterste noorden van het natuurpark Monts d’Ardèche. Je kunt er genieten van sfeervolle straatjes en oude steden huisjes.

Meer Frankrijk tips ontvangen?

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van Zin in Frankrijk te ontvangen.

Je bent succesvol toegevoegd aan onze mailinglijst.