Eglise Saint Vincent de Carcassonne, bezienswaardigheden in Carcassonne

10 x mooie bezienswaardigheden in Carcassonne

Ontdek Carcassonne, een middeleeuwse vestingstad in de Aude met een betoverende sfeer, in de Franse regio Occitanië. Hier geniet je van een ongeëvenaarde mix van geschiedenis, architectuur en cultuur. Verken de smalle geplaveide straatjes, bewonder de indrukwekkende vestingwerken en dompel jezelf onder in de tijdloze allure van deze verbluffende stad. Van een prachtige basiliek tot een historisch kasteel, hier zijn 10 mooie bezienswaardigheden in Carcassonne die je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze pittoreske stad.

1. De Cité van Carcasonne, een indrukwekkende middeleeuwse citadel

Cité van Carcasonne

De Cité van Carcassonne, een middeleeuwse citadel, torent majestueus uit boven de vallei van rivier de Aude. De citadel is met zijn dubbele omwalling van 3 kilometer lang en maar liefst 52 torens, een indrukwekkend symbool van de rijke geschiedenis van de streek. Vanaf de Gallo-Romeinse periode tot aan de feodaliteit heeft deze vestingstad talloze politieke intriges en belegeringen meegemaakt, waarbij het vaak het strijdtoneel was tussen rivaliserende machten zoals de Franken, de Visigoten en de kruisvaarders. Gerestaureerd in de 19e eeuw onder leiding van Viollet-le-Duc en Boeswillwald, staat de Cité sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en is het een van de meest bezochte historische bezienswaardigheden van Frankrijk.

Tip: Ga mee met een privérondleiding door de Cité van Carcassonne! Tijdens deze rondleiding vertelt de tourgids je van alles over deze middeleeuwse citadel en geniet je van prachtige architectuur. Boek tickets.

Hotels in Carcassonne

2. De Basilique van St. Nazaire en St. Celsus, een belangrijk religieus gebouw

Basilique van St. Nazaire en St. Celsus

De Basiliek van St. Nazaire en St. Celsus behoort tot de belangrijkste religieuze gebouwen in Zuid-Frankrijk, gelegen op het hoogste punt in het centrum van de Cité van Carcassonne. De kerk, een architectonisch juweel dat oprijst boven de middeleeuwse stad, weerspiegelt een samensmelting van romaanse en gotische stijlen die getuigen van haar rijke geschiedenis. Met haar verheffing tot basilica minor in 1898 door paus Leo XIII, blijft de basiliek van St. Nazaire en St. Celsus een spiritueel en architectonisch symbool van de regio, dat pelgrims en bezoekers verwelkomt met haar tijdloze schoonheid en historische betekenis.

Tip: Maak een zelfgeleide audiotour door de Basiliek van St. Nazaire en St. Celsus! Tijdens deze tour van 2 uur lang leer je meer over de geschiedenis van de oude kerk. Boek tickets.

LEES OOK: Top 10: bezienswaardigheden in de Aude

3. Château Comtal, geniet van de bouwkunst in dit historische kasteel

Château Comtal

Het Château Comtal, gelegen binnen de imposante vestingmuren van de Cité van Carcassonne, is een toonbeeld van militaire strategie en middeleeuwse bouwkunst. Dit majestueuze kasteel, dat zijn oorsprong vindt in de 12e en 13e eeuw, was ooit een bolwerk van verdediging tijdens de kruistocht tegen de Katharen. Vandaag de dag, na een zorgvuldige restauratie in 1853, is het Château Comtal nog steeds een van de meest indrukwekkende attracties in het departement Aude. Je kunt via een betaalde toegang het kasteel verkennen, waarbij een audiogids je meeneemt door de rijke geschiedenis en architectonische pracht van dit monumentale erfgoed.

Gite Carcasso, bezienswaardigheden in Carcassonne

Appartement bij Château Comtal

Gîte Carcasso is een mooi appartement in Carcassonne, op 0,2 kilometer van het indrukwekkende kasteel. Je vindt er twee slaapkamers, een badkamer, keuken en een woonruimte met televisie.

Bekijk het appartement

4. Musée des Beaux-Arts de Carcassonne, een prachtig kunstmuseum

Musée des Beaux-Arts de Carcassonne

Het Musée des Beaux-Arts de Carcassonne is een kunstmuseum in Carcassonne uit het jaar 1836. Het museum herbergt een uitgebreide verzameling schilderijen uit voornamelijk de 16e tot de 21e eeuw in elf kamers, met meesterwerken van gerenommeerde kunstenaars zoals Chardin, Corot, Courbet en Marquet. Naast schilderijen omvat de collectie ook keramiekstukken uit Moustiers, Marseille en Toulouse. Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, educatieve workshops en culturele evenementen, waardoor het een dynamische en boeiende bestemming is voor kunstliefhebbers en bezoekers van alle leeftijden.

Tip: Los raadsels op tijdens een speurtocht door Carcassonne! Tijdens deze speurtocht kom je langs verschillende bezienswaardigheden in de stad, waaronder het Musée des Beaux-Arts de Carcassonne. Boek tickets.

B&B’s in Carcassonne

5. Porte des Jacobins, het laatste overblijfsel van poorten in de vestingmuren

Porte des Jacobins

De Porte des Jacobins in Carcassonne, ooit bekend als de Saint Louis-poort, is het laatste overblijfsel van de vier poorten die in de jaren 1355 tot 1359 werden geopend in de vestingmuren die de benedenstad omringden. Herbouwd in 1779 volgens het ontwerp van architect Dalbeau en onder leiding van beeldhouwer Parant, werd de poort destijds ontdaan van koninklijke insignes en schilden. Dit imposante monument markeert de toegang tot de oude middeleeuwse stad en opent naar sfeervolle pleinen met fonteinen en cafés, waardoor bezoekers worden verwelkomd in de smalle geplaveide steegjes van een vervlogen tijdperk.

Vakantiehuizen in Carcassonne

6. Église Saint-Vincent de Carcassonne, een kerk met een 54 meter hoge toren

Église Saint-Vincent de Carcassonne

De Église Saint-Vincent de Carcassonne, een prachtig voorbeeld van de Languedoc-gotiek, werd gebouwd gedurende de 14e en 15e eeuw. Het schip van de kerk bestaat uit zeven traveeën, terwijl het imposante gewelf een hoogte bereikt van 23,5 meter. Het opvallendste kenmerk is echter de 54 meter hoge toren, die een beiaard met 47 klokken herbergt. Het beklimmen van de 232 treden naar de top van de toren wordt beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over Carcassonne, inclusief de ommuurde vestingstad en de omringende wijngaarden. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met zeventiende-eeuwse tafels en lessenaars, schilderijen van gerenommeerde kunstenaars zoals Gamelin, Nicolas Mignard en Pierre Subleyras, en prachtige 15e-eeuwse rozetten en glas-in-loodramen. De Église Saint-Vincent de Carcassonne is een must-visit voor liefhebbers van architectuur en kunstgeschiedenis.

Appartementen in Carcassonne

Natuurhuisjes bij Carcassonne

7. Lac de la Cavayère, een kunstmatig meer bij Carcassonne

Lac de la Cavayère

Lac de la Cavayère is een kunstmatig meer aan de rand van Carcassonne die zich uitstrekt over meer dan 40 hectare. Met drie bewaakte stranden in het seizoen en een scala aan sportactiviteiten, waaronder waterfietsen, opblaasbare waterspelen, waterskiliften, wakeboard, paddle en beachvolleybal, is het meer een populaire bestemming voor een dagje uit. Naast wateractiviteiten kun je in de omgeving van dit meer interactieve spellen spelen over biodiversiteit en doen aan bosacrobatiek. Ook vindt je er een minigolfbaan. Verder kunnen bezoekers genieten van heerlijke maaltijden en verfrissende drankjes in het restaurant met uitzicht op het meer.

LAntre, bezienswaardigheden in Carcassonne

B&B in de buurt van Lac de la Cavayère

L’Antre d’Eux is een bed & breakfast in Carcassonne op ongeveer 5 minuten rijden van Lac de la Cavayère. De accommodatie heeft een seizoensgebonden buitenzwembad, tuin, terras en heerlijk continentaal ontbijt.

Bekijk de B&B

8. Le Pont Vieux, een brug tussen het historische en moderne Carcassonne

Le Pont Vieux

Le Pont Vieux, ook wel bekend als de oude brug, is een historisch monument in Carcassonne uit de 14e eeuw. Deze brug over rivier de Aude, die oorspronkelijk met hout was gebouwd, werd in 1320 vervangen door een stenen constructie met twaalf bogen van ongelijke grootte. Het diende als de enige doorgang tussen de benedenstad en de middeleeuwse stad en was vaak de plek waar vredesverdragen werden getekend tijdens conflicten tussen de twee delen van Carcassonne. De brug is tegenwoordig alleen toegankelijk voor voetgangers. Met een lengte van 225 meter is Le Pont Vieux ideaal voor een wandeling tussen het historische en moderne Carcassonne.

Tip: Verblijf in een appartement van Carcassonne Pont Vieux Apartments! Deze appartementen liggen vlak bij de oude brug en beschikken over een uitgeruste keuken en badkamer. Daarbij zijn honden hier van harte welkom.

LEES OOK: De 10 indrukwekkendste kastelen en burchten in Occitanië

9. Musée de l’Ecole, een museum over de geschiedenis van het basisonderwijs

Musée de l’Ecole, oftewel het Schoolmuseum, ligt in het hart van Carcassonne. Dit museum biedt een fascinerende inkijk in het gemeentelijke onderwijs tijdens de Derde en Vierde Republiek, een bloeiperiode voor het basisonderwijs. In de vijf zalen van het Musée de L’Ecole wordt al het lesmateriaal gepresenteerd dat werd gebruikt op scholen van 1880 tot de jaren zestig. Bezoekers kunnen de uitzonderlijke collectie oude projectieapparatuur bewonderen en zelfs interactief de sfeer van vroeger ervaren door te schrijven met een Gallische pen of sergeant-majoor. Het museum huisvest ook een schoolgeheugenbibliotheek en een centrum voor studies en onderzoek over het basisonderwijs in Frankrijk. Daarbij worden er jaarlijks tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Campingtip in de buurt van Carcassonne! Flower Camping Le Martinet Rouge is een camping met een mooi zwembad en moderne glampingaccommodaties, op slechts 15 kilometer van Carcassonne.

Bekijk campings in de Aude

10. Canal du Midi, een kanaal door het hart van Carcassonne

Canal du Midi

Canal du Midi, een meesterwerk van Pierre-Paul Riquet uit de 17e eeuw, verbindt de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee en doorkruist het hart van de stad Carcassonne. Het is een prachtige toeristische route voor wandelaars, fietsers en bootliefhebbers. Met zijn 63 sluizen en een lengte van 240 kilometer is het kanaal een indrukwekkend staaltje van technisch vernuft en een artistiek hoogstandje. Sinds 1996 staat het Canal du Midi dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Langs de route kunnen bezoekers genieten van het omringende landschap en historische bezienswaardigheden, zoals aquaducten en kanaalbruggen, die getuigen van de grootsheid van dit oude waterwegsysteem.

Activiteiten bij Canal du Midi

Campings bij het kanaal

Meer lezen over Occitanië? Lees dan ook:

Veelgestelde vragen over een vakantie in Carcassonne:

Wat zijn mooie bezienswaardigheden in Carcassonne?

Carcassonne heeft genoeg mooie bezienswaardigheden, zoals het kasteel Château Comtal en de brug Le Point Vieux. Lees hier meer over mooie bezienswaardigheden in Carcassonne.

Wat zijn leuke bezienswaardigheden in de Aude?

Leuke bezienswaardigheden in de Aude zijn onder andere het meer Lac de Montbel en Grotte Limousis, een mooie grot op 10 minuten rijden van Carcassonne. Lees hier meer over bezienswaardigheden in de Aude.

Over Isa Bulthuis

Avatar