Carcassonne 016b 2004,

De 10 indrukwekkendste kastelen en burchten in Occitanië

Wat zijn de indrukwekkendste kastelen en burchten in Occitanië?

De Zuid-Franse regio Occitanië heeft alles: zee, strand, bergen, prachtige middeleeuwse stadjes en de heerlijkste Pays D’Oc wijnen. Meer dan genoeg redenen om hier je vakantie door te brengen. Als je er dan toch bent dan mag je deze burchten en kastelen niet missen. Dit is de top 10 indrukwekkendste kastelen en burchten van Occitanië van gastbloggers David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot.

Lastours 004,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

1. Kasteel van Lastours

Nog geen 15 kilometer ten noorden van Carcassonne ligt het kasteel Lastours-Cabaret. Middenin de Montagne Noire prijken vier torens op een rotskam: Quertinheux, Surdespine, Régine en Cabaret. Het zijn namen die klinken als vier boze zusters uit een donker sprookje waar je niet bij in de buurt moet komen. Maar dat moet je nou net wel doen! De aanblik is majestueus en adembenemend. De ruige hellingen zijn begroeid met hoge cipressen die als pijlen naar de blauwe hemel wijzen. De beklimming is pittig, maar een bezoek aan de vier torens is een belevenis die je niet mag missen.

Puivert 006,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

2. Kasteel van Puivert

Tussen Quillan en de meest bekende katharenburcht Montségur (zie 3) kom je langs Puivert, ook echt de moeite waard. Terwijl Montsegur onheilspellend en dramatisch is, is Puivert lichtzinnig en speels. Dit was een bekende ontmoetingsplek voor troubadours, die er de liefde bezongen. In de kamers zie je een verzameling middeleeuwse instrumenten en taferelen die de troubadours wedstrijden van weleer illustreren. Vanaf het dak van de 35 meter hoge toren is het uitzicht ontzagwekkend. Deze locatie is extra bijzonder omdat hier de luchtstromen van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee bij elkaar komen. Puivert: om verliefd te worden!

Montsegur 033c,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

3. Kasteel van Montségur

Het met bloed doordrenkte kasteel Montségur zie je vanuit de verte -vaak tussen de donkere wolken- op ruim 1200 meter hoogte. Het lijkt wel een scene uit Lord of the Rings. Onderaan de burcht is een grasveld waar ’s zomers een waas van madeliefjes en paardenbloemen groeit. Het ligt er vredig bij, maar toch werden op deze plek in 1244 meer dan 200 onschuldige Katharen, die van ketterij beschuldigd werden, op de brandstapel belandden. Het was de dramatische climax van een kruistocht die diepe sporen in de regio heeft achtergelaten. De tocht naar boven is een aanslag op je uithoudingsvermogen, maar het werkt ook louterend. Het geeft een klein idee van hoe zwaar het was voor de mensen die destijds belegerd werden. Montségur, waar bloedige geschiedenis en prachtige natuur samen strijden om je aandacht. En gelukkig wint de natuur.

Arques 006,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

4. Kasteel van Arques

In hartje Katharenland ligt het plaatsje Arques in de schaduw van het beruchte dorpje Rennes-le-Chateau (bekend van de Da Vinci Code). De vierkante slottoren met slanke torens op de vier hoeken ligt in een dal tussen groen beboste heuvels. De prachtige okergele muren steken mooi af tegen de felrode aarde die de regio kenmerkt. Volgens de legende komt de kleur door het bloed dat door de eeuwen heen hier heeft gevloeid. De 13e eeuwse donjon Arques is een staaltje militaire bouwkunst. Het is mooi bewaard en een oase van vrede in een roerig landschap. Voor fans van de Amerikaanse schrijfster Kathleen Mc Gowan is het een must.

Carcassonne Aude shutterstock 1198139725,

5. Vestingstad Carcassonne

Vanaf de snelweg zie je de sprookjesachtige Cité al liggen als een soort fata morgana van het verleden. De torens en dikke muren tekenen zich af tegen de bergen in de verte. De vesting is omringd door twee dikke verdedigingsmuren, waar zelfs een kleine auto overheen zou kunnen rijden. Een wandeling langs de drie kilometer lange stadsmuren is een aanrader. Het hart van de oude stad Carcassonne is het kasteel van de illustere familie Trencavel. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld in de bloedige geschiedenis van de stad. De middeleeuwen komen in het kasteel tot leven met al hun grandeur en tragiek. Na een bezoek aan het kasteel kun je heerlijk ontspannen onder het lommerrijke bladerdak op Place Marcou; een sfeervol pleintje met overal gezellige terrasjes.

Puilaurens 002,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

6. Kasteel van Puilaurens

Op nog geen 20 kilometer ten zuidoosten van Quillan zie je langs de oevers van de rivier Aude het kasteel van Puilaurens hoog bovenop een berg. De burcht, die met de omgeving lijkt te versmelten, is in nevelen en mysteries gehuld. Het middeleeuwse kasteel ligt op één lijn met Quéribus en Peyrepertuse en alledrie zijn ze onderdeel van de ‘vijf zusters’, een verdedigingslinie van kastelen die het hele grensgebied bestrijkt. Het was in de 13e eeuw een van de laatste kathaarse bolwerken. Genesteld tussen de spitse bergen is het kasteel met zijn dikke muren een van de indrukwekkendste in de omgeving.

Queribus 002,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

7. Kasteel van Quéribus

Na Puilaurens slingert de weg door een prachtige diepe gorge met aan weerszijden leisteenwanden. Quéribus bereik je via een slingerende bergweg met een diep ravijn. Het landschap is woest en onherbergzaam. En dan plotseling doemt Quéribus in de verte op als een enorm adelaarsnest boven op de berg. De beklimming is zwoegen maar het uitzicht is overweldigend! Vanaf de hoge muren zie je in de verte de volgende bestemming: Peyrepertuse.

Peyrepertuse 001,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

8. Kasteel van Peyrepertuse

Het machtige kasteel Peyrepertuse lijkt één met de bergwand. De burcht strekt zich uit over een lengte van bijna twee kilometer over de kam. Vanuit de verte lijkt het op een stenen schip. Het complex is over verschillende niveaus verdeeld. Het hoogste punt is de kapel van Sant-Jordi. Het is een hele klim maar het uitzicht is bijna te mooi om waar te zijn; zo weids en ontzagwekkend! Je raakt bijna bedwelmd en krijgt het gevoel dat je je vleugels zou kunnen uitslaan en over de bergtop zou kunnen zweven. En dat doen juist veel zweefvliegers op deze plek. Gelijk hebben ze, want Peyrepertuse is wat ons betreft het voorportaal naar de hemel.

Couvertoirade 037,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

9. Vestingstad La Couvertoirade

De bijzondere hoogvlakte van de Larzac is het land van de tempeliers. Je rijdt er door een onherbergzaam gebied. Beboste heuvels en kale ruige rotsen wisselen elkaar af totdat je in een soort maanlandschap terechtkomt met overal enorme stenen die achteloos door een woedende reus lijken te zijn rondgestrooid. Het vestingstadje La Couvertoirade, de ‘overdekking’, is autovrij en je nadert het dorp via een wandelpad dat langs een machtige stadsmuur leidt. Het dorpje is uitzonderlijk goed bewaard en je hebt dan ook weinig fantasie nodig om je voor te stellen dat hier tempeliers met hun witte mantels met rood kruis rondliepen. De ridders kozen bewust het hoogste punt van de kalksteenrots om hun kasteel te bouwen. Tegenwoordig worden de smalle hobbelige straatjes bevolkt door toeristen, maar dat mag de pret niet drukken.

SoL 035a Villerouge Thermenes,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

10. Kasteel van Villerouge-Termenès

Het uit de 11e eeuw stammende kasteel torent boven het stadje uit. Als je vanaf de parkeerplaats de wandelroute volgt dan kom je langs een begraafplaats en een tuin waar lang vergeten middeleeuwse groenten groeien. In plaats van zwaardgekletter hoor je tegenwoordig vooral het getik van petanqueballen. Om de hoek is de kasteelingang. Eenmaal onder de poort komen meteen de heerlijkste etensgeuren op je af. Die komen van het naastgelegen restaurant waar everzwijnen aan een braadspit hangen en waar je middeleeuwse gerechten kunt bestellen. Villerouge-Termenès is de geschiedenisboeken ingegaan als de plaats waar de laatste Kathaar, Guilhem Bélibaste, in 1321 op de brandstapel belandde. In het kasteel wordt de sfeer van weleer opgeroepen door middel van de laatste technische snufjes. Ook het tragische verhaal van Guilhem en het katharisme worden op een originele wijze belicht. Een bezoek aan Villerouge-Termenès betekent een waardevolle aanvulling op je kennis van de cultuur van Occitanië.

Enthousiast geworden?

Bestel met korting de gids “Geheimen van de Languedoc”

Zin in Frankrijk en zin om meer te lezen? De gids Geheimen van de Languedoc is te bestellen bij de auteurs voor 15 euro incl. porto. Bezoekers van Zin in Frankrijk krijgen 2,50 korting tot 5 december 2018. Stuur een mail naar info[at]ezwriters.nl met ‘Geheimen van de Languedoc’ in de onderwerpbalk. Vergeet niet te vermelden dat je lezer van Zin in Frankrijk bent.

Tekst en beeld: Dit is een gastbijdrage van journalisten Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen. Samen hebben ze o.a. voor Dominicus twee cultureel-historische themagidsen over Frankrijk geschreven. Meer info of volg David & Nathalie op FacebookInstagram en Twitter.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Annecy

De 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk

Frankrijk is een groot, veelzijdig land met een rijke geschiedenis. Wij zetten de 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk op een rij.

Meer Frankrijk tips ontvangen?

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van Zin in Frankrijk te ontvangen.

Je bent succesvol toegevoegd aan onze mailinglijst.