Chateau de Chambord 1913113048, Kastelen

De 10 mooiste kastelen van Frankrijk

Ontdek de mooiste kastelen van Frankrijk: Een betoverende reis door architectuur en geschiedenis

Frankrijk, doordrenkt van eeuwenoude geschiedenis en omgeven door adembenemende landschappen, herbergt enkele van de meest magische kastelen ter wereld. Van de majestueuze Loirevallei met zijn sprookjesachtige kastelen tot de schilderachtige vergezichten van Normandië, nemen deze kastelen ons mee op een betoverende reis terug in de tijd. Elk kasteel vertelt zijn eigen unieke verhaal en biedt een glimp van een glorieuze periode. Ben jij een liefhebber van unieke architectuur en geschiedenis? Dan hebben we hier de 10 mooiste kastelen van Frankrijk voor je op een rijtje gezet!

1. Bezoek het magische Château de Chambord in de Loirevallei

Chateau de Chambord 1913113048, Kastelen

Château de Chambord, gelegen in de Loirevallei, straalt grootsheid en verfijning uit met zijn karakteristieke Franse renaissance-architectuur. Het kasteel, omgeven door betoverende natuurlijke schoonheid, is een visueel meesterwerk met elegante torens en daken die de lucht lijken te doorboren. De legendarische dubbele wenteltrap, een staaltje van symmetrische perfectie, en de prachtige interieurs getuigen van de artistieke genialiteit van vervlogen tijden. De omringende landschappen en tuinen dragen bij aan de magische sfeer van het kasteel, en het blijft een tijdloze getuige van de rijke erfenis van Frankrijk. Château de Chambord is een plek waar geschiedenis, kunst en pracht samenkomen.

Bezoek Château de Chambord

Tip! Relais de Chambord is een hotel in Chambord, op 4 minuten wandelen van het kasteel van Chambord. Dit 4-sterrenhotel biedt een bar, ontbijtbuffet en kamers met uitzicht op het kasteel of op rivier de Cosson.

De 10 mooiste kastelen langs de Loire

2. Ontdek het beroemde Château de Versailles met prachtige tuinen

Chateau de Versailles 1036138060, Kastelen

Château de Versailles was ooit de weelderige verblijfplaats van verschillende koningen en koninginnen. Dit wereldberoemde paleis is een verfijnde samensmelting van geschiedenis en grandeur, met majestueuze zalen zoals de betoverende Spiegelzaal, waar het kaars- en zonlicht dansen op rijkelijk versierde wandspiegels. De weidse tuinen met symmetrische patronen, fonteinen en beelden bieden een oase van sereniteit te midden van het moderne leven.

Je kunt online tickets kopen om het kasteel en de tuinen te verkennen. Château de Versailles is niet slechts een paleis; het is een cultureel en architectonisch icoon dat bezoekers betovert en een venster opent naar een tijdperk van vorstelijke macht en artistieke grandeur. Het paleis begon als een jachtverblijf voor Lodewijk XIII, maar onderging een dramatische transformatie onder zijn opvolger, Lodewijk XIV, die het tot een symbool van de Franse monarchie maakte. Het diende toen als het epicentrum van politieke en sociale activiteiten tot aan de Franse Revolutie.

Novotel Chateau de Versailles 2, Kastelen

Hotel tip! ★★★★

Novotel Château de Versailles ligt op 10 minuten rijden van het centrum van Versailles en het kasteel. Het hotel biedt kamers met airco, een eigen badkamer, een flatscreen-tv met satellietkanalen en gratis WiFi.

Bekijk beschikbaarheid

Bezoek Château de Versailles

3. Bewonder de delicate architectuur van Château de Chenonceau

Chateau de Chenonceau 1148455199, Kastelen

Château de Chenonceau ligt in de schilderachtige Loirevallei en is een meesterwerk van gratie en schoonheid. Dit “Kasteel van de Dames” strekt zich uit over de kalme rivier de Cher. Met zijn delicate architectuur vormt het kasteel een perfecte harmonie vormt met de omringende natuur. De galerij die over het water drijft is één van de meest opvallende kenmerken aan het kasteel. Ook de intieme tuinen en de glazen ramen dragen bij aan de unieke sfeer.

Tijdens een wandeling rondom het kasteel kun je genieten van mooie bloemenperken en schitterende fonteinen. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis, aangedreven door invloedrijke vrouwen zoals Diane de Poitiers en Catherine de’ Medici, die hun stempel hebben gedrukt op dit historische meesterwerk. Château de Chenonceau belichaamt meer dan alleen architectonische pracht; het vertelt ook verhalen van kunst, geschiedenis en vrouwelijke kracht die door de eeuwen heen hebben voortgeduurd.

Bezoek Château de Chenonceau

Tip! Le Relais Chenonceaux ligt op slechts 500 meter van het Château de Chenonceau en op 32 km van de dierentuin van Beauval. Het biedt accommodatie met een eigen badkamer en een restaurant.

4. Bezoek Château de Mont Saint-Michel, op een eiland in Normandië

Chateau de Mont Saint Michel 1523706056, Kastelen

Château de Mont Saint-Michel, gelegen op een betoverend rotsachtig eiland in Normandië, lijkt rechtstreeks uit een sprookje te zijn gekomen. Met zijn middeleeuwse charme, kronkelige straatjes en uitzichten op de omliggende baai, neemt dit kasteel je mee op een reis terug in de tijd naar een wereld van ridders en legenden. Het kasteel lijkt te zweven tussen de hemel en de zee, afhankelijk van de getijden en het licht.

Het is een historische versterkte abdij met een rijke geschiedenis van religieuze betekenis en verdediging. De gotische gewelven, gebrandschilderde ramen en religieuze artefacten getuigen van de religieuze betekenis van dit kasteel. Het is een plek waar geschiedenis en natuurlijke schoonheid samenkomen en waar de grens tussen werkelijkheid en fantasie vervaagt. Toegangstickets om deze middeleeuwse must-see aan de Normandische kust te bewonderen koop je gemakkelijk en snel online!

Hotels in Le Mont-Saint-Michel – Onze tips!

  • Mercure Mont Saint Michel ligt in een park, op slechts 2 km van de abdij. Het biedt ruime kamers met een eigen badkamer, een restaurant en een bar.
  • La Mère Poulard is gevestigd in een historisch gebouw midden in het hart van Mont Saint-Michel. De klassiek ingerichte kamers kijken uit over de baai, de abdij of de stad.

Meer hotels in Le Mont-Saint-Michel

5. Verken Château Fontainebleau met invloeden uit de renaissance

Chateau Fontainebleau 1199229835, Kastelen

Château Fontainebleau heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Het kasteel diende vroeger als toevluchtsoord voor koninklijke en keizerlijke figuren. Het kasteel weerspiegelt de evolutie van architectuur over de eeuwen heen, met elementen van middeleeuwse vestingwerken, gotische pracht en renaissancistische elegantie. Het heeft een prominente rol gespeeld in de Franse geschiedenis, met kroningen en diplomatieke gebeurtenissen. De middeleeuwse vestingwerken herinneren aan een tijd van verdediging, terwijl de gotische details een vleugje religieuze mystiek toevoegen. De renaissancistische invloeden introduceren een gevoel van evenwichtige proporties en esthetiek. De binnenste vertrekken, met hun prachtige decoraties en historische artefacten, bieden een levendige glimp van het koninklijke leven dat hier ooit plaatsvond.

Bezoek Château Fontainebleau

Tip! La Demeure Du Parc is een mooi hotel in Fontainebleau, gelegen op 550 meter van het kasteel. Hier vind je een restaurant en een terras. Ook kun je er gebruik maken van gratis WiFi.

6. Maak een uitstapje naar het middeleeuwse Château de Carcassonne

Chateau de Carcassonne 168186269, Kastelen

In het schilderachtige zuiden van Frankrijk vind je Château de Carcassonne, een prachtig bewaard gebleven middeleeuws bolwerk dat de tijd van ridders en middeleeuwse glorie goed laat zien. Dit kasteel is met uiterste zorg bewaard gebleven. De imposante wallen, torens en ophaalbruggen stralen een sfeer van oude glorie uit en vertellen verhalen van moed en verdediging. Het kasteel, met zijn militaire architectuur en doolhof van smalle straatjes, weerspiegelt een turbulente tijd in de geschiedenis.

De oorsprong van het kasteel gaat terug tot de Gallo-Romeinse tijd, maar het kreeg zijn huidige vorm tijdens de middeleeuwen. Het kasteel heeft zijn muren en torens getrotseerd tegen invasies waarbij het diende als een veilige haven voor degenen die op zoek waren naar bescherming. Binnen de muren van Château de Carcassonne vind je een een doolhof van smalle straatjes, historische gebouwen en binnenplaatsen. De middeleeuwse sfeer is hier goed bewaard gebleven. Tijdens een bezoek aan het kasteel lijkt het net alsof je een stap terug zet in de tijd. Je kunt er proeven van het dagelijks leven in een ver verleden.

Hotel de la Cite Spa MGallery, Kastelen

Hotel tip! ★★★★

Hotel de la Cité & Spa MGallery ligt binnen de stadsmuren van Carcassonne en is gevestigd in een kasteel in middeleeuwse stijl. Het hotel heeft een zwembad, gratis WiFi en unieke kamers.

Bekijk beschikbaarheid

De 10 mooiste kastelen in de Dordogne

7. Loop door de weelderige kamers van Château de Azay-le-Rideau

Chateau de Azay le Rideau 174038402, Kastelen

Aan de serene oevers van de Indre-rivier staat Château de Azay-le-Rideau, een meesterwerk van verfijnde schoonheid. Met zijn sierlijke lijnen en elegante torens weerspiegelt het kasteel de Franse renaissancestijl en de culturele verfijning van die tijd. Het kasteel, oorspronkelijk gebouwd voor een financier en later eigendom van de Franse kroon, kenmerkt zich door weelderige kamers, intieme binnenplaatsen en prachtige tuinen om te verkennen. Château de Azay-le-Rideau is een tijdloze belichaming van de harmonie tussen architectuur en natuurlijke omgeving. Het nodigt bezoekers uit om te genieten van de esthetische gratie van de Franse renaissance.

Bezoek Château de Azay-le-Rideau

Tip! Hôtel Grand Monarque is gevestigd in een 18e-eeuwse koetsiersherberg in het Loiredal en ligt op 150 meter van het beroemde kasteel in Azay-le-Rideau. Het beschikt over een loungebar, ruime kamers en gratis WiFi.

8. Geniet van kleurrijke bloemperken bij Château de Villandry

Chateau de Villandry 28656976, Kastelen

Château de Villandry staat bekend om zijn prachtige formele tuinen met ingewikkelde patronen van hagen en levendige bloembedden. Het kasteel heeft een geschiedenis dat teruggaat tot de 16e eeuw. Het was oorspronkelijk een middeleeuws fort, maar werd later omgebouwd tot een elegant renaissancistisch kasteel. Het was in handen van verschillende adellijke families voordat het werd gerestaureerd en opengesteld voor het publiek.

De formele tuinen van Château de Villandry zijn echt het hoogtepunt van het kasteel. Deze tuinen worden gekenmerkt door ingewikkelde patronen van hagen die zorgvuldig zijn ontworpen om visuele aantrekkingskracht te creëren. Elk patroon is bedachtzaam aangelegd en zorgt voor een harmonieuze en serene sfeer. Naast de hagen zijn er kleurrijke bloemperken die een levendig contrast vormen met het groene gebladerte. Je tickets voor Château de Villandry haal je gemakkelijk en snel online. Met een toegangsbewijs kun je zowel het kasteel als de schitterende tuinen verkennen.

Hotels in Villandry – Onze tips!

  • Hôtel Le Haut des Lys ligt in Villandry, op slechts 400 m van het kasteel. Het biedt een grote tuin met een hot tub en een gemeenschappelijk terras.
  • Gîte de la Bergerie ligt op ongeveer 800 meter van het Château de Villandry en biedt accommodatie met gratis fietsen, een seizoensgebonden buitenzwembad, een terras en uitzicht op de tuin.

Meer hotels in Villandry

9. Ondek Château de Vaux-le-Vicomte, de inspiratie voor het Paleis van Versailes

Chateau de Vaux le Vicomte 90696343, Kastelen

Château de Vaux-le-Vicomte staat bekend als de inspiratie achter het iconische Paleis van Versailles. Het kasteel wordt bewonderd om zijn weelderige interieurs, uitgestrekte parken en prachtige fonteinen, die een eerbetoon vormen aan de hoogtijdagen van de Franse barokke architectuur. Met een geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw, was Château de Vaux-le-Vicomte een pronkstuk van de Franse adel. Het werd ontworpen door de briljante architect Louis Le Vau, ingericht door de getalenteerde decorateur Charles Le Brun en omgeven door de weelderige landschapsarchitectuur van André Le Nôtre. De uitgestrekte tuinen van Château de Vaux-le-Vicomte, met hun majestueuze fonteinen, lanen en beelden, vertegenwoordigen de harmonie tussen menselijke creatie en de natuur.

Bezoek Château de Vaux-le-Vicomte

10 indrukwekkende kastelen en burchten in Occitanië

10. Bewonder de mooie zalen en binnenplaatsen van Château de Blois

Chateau royal de Blois 1923216662, Kastelen

Château de Blois is een uniek getuige van verschillende tijden en gebeurtenissen. Het kasteel heeft een diverse architectuur dat zich kenmerkt door veel verschillende stijlen. Van indrukwekkende gotische pracht tot verfijnde renaissance allure, dit kasteel vertegenwoordigt een levendig overzicht van de evolutie van de Franse bouwkunst. De geschiedenis van Château de Blois is diep geworteld in de Franse geschiedenis.

Het was een residentie van verschillende Franse koningen en koninginnen, en het speelde een cruciale rol in talloze politieke en culturele gebeurtenissen. Deze dynamische geschiedenis heeft zijn stempel gedrukt op het kasteel. De prachtige zalen en binnenplaatsen van Château de Blois ademen de sfeer van vervlogen tijden. De zalen hebben dienst gedaan als het toneel van koninklijke intriges, diplomatieke onderhandelingen en weelderige feesten. Elke kamer draagt de sporen van degenen die er hebben gewoond en de gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden.

Bezoek Château royal de Blois

Hotels in Blois – Onze tips!

  • Hotel de France is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw in het hart van Blois, slechts 100 meter van het kasteel van Blois. Het biedt kamers met gratis WiFi.
  • Appart’City Classic Blois is gelegen in het stadscentrum, tussen de rivier de Loire en het treinstation, op 350 meter van het kasteel en vlak bij vele winkels en restaurants.

Meer hotels in Blois

Meer lezen over kastelen in Frankrijk? Bekijk ook:

Veelgestelde vragen over de mooiste kastelen van Frankrijk:

Wat zijn enkele van de oudste kastelen in Frankrijk?

Enkele van de oudste kastelen in Frankrijk zijn Château de Langeais, Château de Fougères-sur-Bièvre en Château de Gisors.

Wat zijn mooie kastelen langs rivier de Loire?

Aan de Loire liggen veel mooie kastelen zoals Château Chambord, Château de Chenonceau en Château de Blois. Bekijk hier 10 mooie kastelen langs de Loire.

Over Elise

Elise

Onze nieuwste artikelen

Calvi Corsica shutterstock 705396178, Kastelen

De 13 mooiste plekken op Corsica

Vakantie naar Corsica? Ontdek hier de mooiste plekken van het eiland. Maak kennis met heerlijke stranden, leuke dorpjes en mooie natuurplekken.