Chateau de Pierrefonds Oise Hauts de France min shutterstock 1716551215, Château de Pierrefonds

Bezoek het Château de Pierrefonds in de Oise

Het sprookjeskasteel van Pierrefonds in Hauts-de-France

Ga je op pad in de Oise, dan mag je een bezoek aan het Château de Pierrefonds eigenlijk niet overslaan. Het ligt net buiten het bos van Compiègne, op een kleine heuvel, en overziet het gelijknamige dorpje Pierrefonds.

Een stukje geschiedenis

Het kasteel dateert uit de middeleeuwen maar daar was in de 19e eeuw helaas weinig van over. Château de Pierrefonds was niet meer dan een ruïne. Gelukkig kwam daar verandering in toen Napoléon het voor een prikkie kocht en een facelift liet geven. Het werd op eigen wijze in ere hersteld door architect Viollet-le-Duc. Op eigen wijze want de huidige staat van het kasteel is een mix van overblijfselen en reconstructie, plus de eigen creatieve touch van de architect. Het resultaat is een sprookjeskasteel, waarvan zowel de buiten als de binnenkant imponerend zijn. Zonder deze meneer zouden veel middeleeuwse monumenten hedendaags in slechte staat verkeren. In de 19e eeuw is hij een van de weinigen die opkomt voor het middeleeuws erfgoed. En niet alleen dat, hij is erdoor gepassioneerd. En dat zie je terug in zijn werk. De muren van Carcasonne en kathedraal Notre Dame zijn hier een paar voorbeelden van. Maar, terug naar Pierrefonds.

Lees ook: De 10 mooiste bezienswaardigheden in Oise

Pierrefonds PVF, Château de Pierrefonds

Château de Pierrefonds van buiten

Je kunt (gratis) rondom het kasteel wandelen en zo een glimp opvangen van de schoonheid van dit historische monument. Via een poort leidt een aangelegd pad je rondom het kasteel en zo krijg je al een mooi algemeen overzicht. Vergeet niet naar boven te kijken want het kasteel heeft maar liefst 8 verdedigingstorens op 38 meter hoogte. Als je naar boven wandelt naar de ingang van het kasteel zie je alvast meer van dit imposante bouwwerk en vind je een aantal leuke doorkijkjes op het dorpje. Het exterieur is prachtig maar het interieur mag er zeker ook wezen.

Hotel tip! Logis Hotel Beaudon is een goed 3-sterren hotel in het dorpscentrum van Pierrefonds en op loopafstand van het kasteel.

Pierrefonds 1 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds 2 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds 3 PVF, Château de Pierrefonds

Pierrefonds 4 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds 5 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds 6 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds 7 PVF, Château de Pierrefonds

Château de Pierrefonds van binnen

Via een ophaalbrug wandel je naar een grote binnenplaats en dan is het tijd voor de “tour du château”. Je wordt echt verrast door de grootsheid van het kasteel, de prachtige grote zalen, de eeuwenoude schilderijen en beelden en sculpturen, maar ook de hoeveelheid kleur in bepaalde zalen. Het decor is uniek en je waant je echt even terug in de tijd. Een paar hoogtepunten van de binnenkant van het kasteel zijn La Salle des Preuses, een echte balzaal, van Le Salon de reception, waar men familie en vrienden ontving, en het kapel met schitterend glas in lood en boogstructuren. Tot slot mag een bezoek aan de kelder van het kasteel, waar koninklijke graven van Basilique Saint Denis zijn opgeslagen, niet ontbreken. Hier vind je de permanente expositie “le bal des Gisants”. Een gisant is een beeldhouwwerk, onderdeel van een grafmonument, waarbij de overledene liggend is afgebeeld. De expositie is bijzonder mooi in scene gezet met behulp van gekleurde verlichting en er hangt een mysterieuze sfeer. Het is mooi en tegelijkertijd een beetje luguber. Het heeft toch veel weg van een horrorfilm decor.

Lees ook: 4 mooie dorpjes in de Oise

Pierrefonds visite PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds interieur PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds interieur 2 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds interieur 3 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds interieur 4 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds interieur 5 PVF, Château de Pierrefonds

Pierrefonds interieur 6 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds interieur 7 PVF, Château de Pierrefonds
Pierrefonds interieur 8 PVF, Château de Pierrefonds

Sente du Point de Vue

Wandel na een bezoek aan het kasteel nog even door het dorpje en beklim de trappen van het Sente du Point de Vue voor een mooi uitzicht op dorp en kasteel.

Pierrefonds uitzicht PVF, Château de Pierrefonds

Toegang kasteel

De binnenkant van het kasteel is toegankelijk tegen betaling. Maar, als je het goed plant, kun je de binnenkant gratis bezoeken. Iedere eerste zondag van de maand tussen november en maart opent het kasteel gratis zijn deuren. Een deel van het kasteel is voor het publiek geopend. Daarnaast kun je een expositie bekijken en het kapel bezoeken. Op eigen houtje met een informatief boekje of audiogids (in verschillende talen waaronder Nederlands) of door middel van een begeleid bezoek (in het Frans). Meer informatie: http://www.chateau-pierrefonds.fr. Tickets voor het kasteel vind je hier.

Overnachten in de Oise, in de buurt van het kasteel van Pierrefonds? Dit zijn onze favorieten:

Il Etait Une Fois – Bed & Breakfast

BB Il Etait Une Fois zininfrankrijk, Château de Pierrefonds

Sfeervolle B&B midden in het centrum van Pierrefonds en op 100 meter van het kasteel. De kamers zijn geschikt voor 2 tot 6 personen en van alle gemakken voorzien. Verder is er een tuin en lounge waar je lekker kunt zitten.

Meer info & boeken

Camping Campix

Camping Campix zininfrankrijk, Château de Pierrefonds

Fijne camping met zwembad, gelegen tussen de bomen in zuiden van de Oise. Je kunt er kampeerplaatsen, trekkershutten, pipowagens en bungalows huren. Verder heeft Camping Campix een speeltuin, snackbar en animatie. Ligt op een uurtje van Château de Pierrefonds.

Meer info & boeken

Natuurhuisje in Chambly

Natuurhuisje in Chambly zininfrankrijk, Château de Pierrefonds

Knusse tiny house op het platteland van de Oise. Vanaf het natuurhuisje heb je een weids uitzicht op de paarden en het licht glooiende landschap. Biedt plek voor 4 personen en heeft een modern ingerichte badkamer. Gelegen op een uur en een kwartier van Pierrefonds.

Meer info & boeken

Meer inspiratie voor een geslaagde reis door de Oise:

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Burzet rivier PVF header, Château de Pierrefonds

Mini roadtrip/dagtocht in de Ardèche: Het waterdak van de Montagne Ardéchoise

Deze dagtocht met het thema “water” leidt je langs het waterdak van de Montagne Ardéchoise, de bergen van de Ardèche.