La Romieu Gers shutterstock 1118522255, Bezienswaardigheden in de Gers

10 Mooie bezienswaardigheden in de Gers

Dit zijn de hoogtepunten van de Gers

De Gers is een prachtig departement in de regio Occitanië in het zuiden van Frankrijk. Het departement is rijk aan historie en cultuur en is bekend doordat de Bedevaartsroute naar Santiago de Compostella door het departement loopt. Je kunt er genieten van leuke stadjes zoals Auch. In Auch vind je een prachtige kathedraal en kun je heerlijk wandelen door de historische straatjes. Ook moet je zeker een kijkje nemen in La Romieu en Larressingle. Deze kleine stadjes zijn prachtig bewaard gebleven en je waant je er dan ook even in het verleden. In Gers kun je genieten van een glooiende riviervallei, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden in de Gers.

Bezoek je graag kastelen en burchten? Dit zijn de mooiste kastelen en burchten in Occitanië.

Auch Gers shutterstock 1502174360, Bezienswaardigheden in de Gers

1. Auch

Auch is de prachtige hoofdstad van de Gers. De stad bevindt zich op een heuvel, aan de oever van de rivier de Gers. De stad beschikt over een prachtig historisch centrum, waar je kunt genieten van pittoreske straatjes, gezellige restaurantjes en leuke winkels. Het hoogtepunt van Gers is de prachtige Cathédrale Sainte-Marie. De kathedraal bevindt zich op de top van de heuvel en kun je dus vanuit de hele stad al zien. De kathedraal is erg groot en indrukwekkend De romaanse kathedraal werd gebouwd tussen de vijftiende en zeventiende eeuw en is prachtig versierd. Je kunt er indrukwekkende beelden en glas-in-loodramen bewonderen. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij de Escalier Monumental. Deze monumentale trap beschikt over 370 treden en brengt je van de hoge stad naar de lage stad. Het is een mooie trap, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Gers vallei. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij de Rue Dessoles. Aan deze historische straat vind je vele prachtige gebouwen, waaronder het vijftiende eeuwse Maison Fedel.

Hotel tip! Hôtel de France is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van de stad Auch. Het hotel beschikt over ruime sfeervolle kamers en je kunt er heerlijk eten in het restaurant.

Waar kun je nog meer lekker eten & slapen in Auch? Een van onze favorieten bestemmingen is het Restaurant van Le Domaine de Baulieu op het Franse platteland net buiten Auch. Je vindt hier een moderne Franse keuken en lokale producten. Bij mooi weer kun je in de prachtige tuin met zwembad dineren! Meer informatie over de kamers van het hotel Le Domaine de Baulie vind je hier.

Larressingle Gers shutterstock 164677253, Bezienswaardigheden in de Gers

2. Larressingle

Larressingle is een prachtig vestingplaatsje in het noorden van de Gers. Larressingle is één van de kleinste plaatsen met stadsrechten en heeft slechts 300 inwoners. De stad bevindt zich op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. Larressingle wordt omgeven door een kanaal en is volledig ommuurd. Het stadje speelde een belangrijke rol in de honderdjarige oorlog. De stad werd toen namelijk als 1 van de weinige plaatsen in de omgeving, niet veroverd door de engelsen. In de eeuwen erna raakte het stadje deels vervallen, maar in de twintigste eeuw is Larressingle weer volledig opgebouwd. Bij een bezoek aan de stad waan je je weer even in de middeleeuwen en kun je heerlijk rondstruinen tussen oude vakwerkhuizen en hoge stadsmuren. Het is één van de mooiste vestingstadjes in Frankrijk en dus zeker een bezoekje waard.

Op zoek naar een leuk hotel? Hotel Logis L’Auberge de Larressingle is een heerlijk 3-sterrenhotel in Larressingle. Het hotel heeft een grote tuin met terras, waar je heerlijk kunt eten met uitzicht op het ommuurde stadje. Daarnaast vind je er een spa et sauna.

La Romieu Gers shutterstock 1118522255, Bezienswaardigheden in de Gers

3. La Romieu

La Romieu is een prachtig stadje gelegen in het noorden van de Gers. Het stadje is een belangrijke halte op de bedevaartsroute van Sint-Jacob-van-Compostella. Het stadje wordt omgeven door groene heuvels en je vindt er allerlei mooie huizen en middeleeuwse bouwwerken. Het hoogtepunt van La Romieu is de Église Collégiale Saint-Pierre. Deze prachtige gotische kerk is versierd met allerlei kunstwerken. Daarnaast kun je er de achthoekige Tour du Cardinal vinden. Deze toren kun je beklimmen en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Je moet ook zeker een paar uur door het centrum van het stadje lopen. Je kunt hier namelijk talloze beelden van katten vinden. Er gaat een legende dat de straatkatten de inwoners van La Romieu van een hongersnood hebben gered door de ratten uit het dorp te verjagen. Ter ere van deze legende kun je overal in de stad de kattenbeelden spotten.

Vakantie op een familiecamping met zwembad & restaurant bij La Romieu? Camping Castel Le Camp de Florence is een heerlijke familiecamping bij het stadje Le Romieu. De camping beschikt over een heerlijk zwembad, bar & restaurant, sportvelden en een kinderboerderij. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Boek bij ANWB Camping een staanplaats of huuraccommodatie.

Fourcès Gers shutterstock 1524417680, Bezienswaardigheden in de Gers

4. Fourcès

Fourcès is een klein vestingstadje in het noorden van de Gers. Het stadje is erg bijzonder doordat alle huizen en gebouwen in een rondje om het centrale plein zijn gebouwd. Veel andere dorpjes zijn juist in een rechthoek gebouwd en dit maakt Fourcès dus uniek. Het stadje werd één van de belangrijkste plaatsen in de omgeving en heeft veel te verduren gehad tijdens de honderdjarige oorlog. Bij een bezoek aan Fourcès kun je rondstruinen langs de oude vakwerkhuizen en genieten van de gemoedelijke sfeer. Op het centrale plein vind je vaak leuke marktjes en kun je veel lekkere restaurantjes vinden. In de omgeving van Fourcès kun je daarnaast ook heerlijk wandelen door de groene velden en langs de rivier.

Abdij van Flaran Gers shutterstock 75005797, Bezienswaardigheden in de Gers

5. Abdij van Flaran

De Abdij van Flaran is een prachtige abdij gelegen in het noorden van de Gers, bij het dorpje Valence-sur-Baïse. Het is één van de best bewaarde abdijen van Zuidwest Frankrijk en mag je dus zeker niet missen. De abdij werd gesticht in 1151 en heeft veel te verduren gehad. Zo werd een deel van de abdij afgebrand en werden de monniken vervolgd tijdens de godsdienstoorlogen. De abdij is in de twintigste eeuw grotendeels hersteld en is nu opengesteld voor publiek. Bij een bezoekje aan de abdij kun je de Romaanse kerk en de kapittelkerk bekijken. Daarnaast vind je er twee tentoonstellingen over de bedevaartroute naar Santiago de Compostella en de geschiedenis van de abdij.


Château Lavardens Gers shutterstock 1106819171, Bezienswaardigheden in de Gers

6. Château De Lavardens

Het Château de Lavardens is een prachtig kasteel gelegen ten noorden van Auch. Het kasteel werd in de zeventiende eeuw gebouwd, op de plek waar vroeger een fort stond. Het kasteel werd strategisch gebouwd op een heuvel en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht op de omliggende groene velden. Het kasteel is opengesteld voor publiek en het is mogelijk om er een rondleiding te volgen. Tijdens de rondleiding zul je alles leren over de geschiedenis van de regio. Je kunt er de verschillende vertrekken bekijken en de kleurrijke mozaïekvloeren bewonderen. Daarnaast worden er regelmatig kunsttentoonstellingen georganiseerd in het kasteel.

Tip! Huur een natuurhuisje

In de Gers kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de leukste natuurhuisjes.

Condom Gers shutterstock 1501332410, Bezienswaardigheden in de Gers

7. Condom

Condom is een klein plaatsje gelegen in het noorden van de Gers, aan de oever van de rivier Baïse.Al sinds de ijzertijd werd de regio bewoond en vanaf de veertiende eeuw werd Condom belangrijk, doordat het een officiële halte langs de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela werd. De route tussen Condom en Lectoure staat op de Unesco werelderfgoedlijst en je kunt er dan ook heerlijk wandelen of fietsen. In Condom moet je zeker een kijkje nemen bij de Cathédrale Saint-Pierre de Condom. Deze prachtige kerk werd gebouwd in de zestiende eeuw en je kunt er een prachtig kunstwerk vinden van de drie musketiers. Ook de rest van het stadje is zeker de moeite waard. Het staat er vol met historische gebouwen en pittoreske huisjes. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij het Musée de l’Armagnac de Condom. In dit museum kun je alles leren over de sterke drank Armagnac die in de streek wordt geproduceerd.

Hotel tip! Hotel Le Trois Lys is een gezellig 3-sterrenhotel gelegen bij het stadje Condom. Het hotel beschikt over een heerlijk zwembad en je kunt er helemaal tot rust komen op het terras.

8. Palmeraie du Sarthou

Palmeraie du Sarthou is een mooie botanische tuin in het westen van de Gers. De tuin is groot en je kunt er genieten van de mooiste exotische planten. Zo zijn er palmbomen, bananenbomen en bamboeplanten te vinden. De tuin werd in 1980 opgericht door liefhebbers van tropische planten. De tuin is door de jaren heen steeds verder uitgebreid en je vindt er ook een boerderij waar vaak leuke exposities of voorstellingen worden georganiseerd. De tuin is dagelijks open voor publiek en je kunt er helemaal tot rust komen. Daarnaast vind je er een klein winkeltje, waar je enkele tropische planten kunt kopen.

Campings in de Gers op het Franse platteland:
1. Camping Domaine Lacs de Gascogne (87 plaatsen)
2. Camping Castel Le Camp de Florence (207 plaatsen)
3. Yelloh! Village Le Talouch (170 plaatsen)
4. Camping Domaine Les Angeles (43 plaatsen)
5. Camping L’Anjou (44 plaatsen)

9. Lectoure

Lectoure is een prachtig stadje in het noorden van de Gers. Het stadje bevindt zich op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela en het stukje tussen Condom en Lectoure bevindt zich op de Unesco werelderfgoedlijst. Je kunt er in de omgeving dan ook heerlijk wandelen. Het dorp werd al bewoond in de prehistorie en heeft dan ook een rijke geschiedenis. Lectoure is strategisch gelegen op een hoge rots en je vindt er talloze verdedigingswerken die de stad verdedigen. Je vindt er een prachtige kerk die is gebouwd in de 15e eeuw en je kunt er de mooiste historische bezienswaardigheden en oude vakwerkhuizen bewonderen.

Camping tip! Camping Lac des Trois Vallées is een grote familiecamping gelegen bij het stadje Lectoure. De camping beschikt over een heerlijk zwemparadijs, waar de kinderen zich helemaal kunnen uitleven.

10. Barbotan-les-Thermes

Barbotan-les-Thermes is een prachtig stadje in het noordwesten van de Gers. Het stadje staat bekend natuurlijke bronnen en is dan ook een waar kuuroord. Je kunt er een prachtige badhuis en spa vinden, waar je even helemaal tot rust kunt komen. Het kuuroord gebruikt natuurlijk water uit de omgeving en je kunt er ook behandelingen krijgen met de plaatselijke plantaardige modder. In Barbotan-les-Thermes kun je een mooie kerk vinden die nog stamt uit de twaalfde eeuw. Daarnaast vind je er een heerlijk park met exotische planten, waar je lekker kunt rondstruinen.

Vakantie in de Gers: hoe er te komen & waar te verblijven?
De Gers is goed te bereiken met de auto via A10 of via A4 en A20, tolkosten (indicatie) €40. De mooiste vakantiehuizen in de Gers vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Gers boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in de Gers

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.