Home » Bezienswaardigheden » De 10 mooiste bezienswaardigheden in Sa么ne-et-Loire

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Sa么ne-et-Loire

Hoogtepunten van Sa么ne-et-Loire

Sa么ne-et-Loire is een mooi departement, gelegen in de regio Bourgogne-Franche-Comt茅. Het departement wordt gekenmerkt door uitgestrekte wijngaarden, groene heuvels en leuke stadjes. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de steden M芒con en Autun. Deze steden hebben een rijke geschiedenis en je kunt er de mooiste bezienswaardigheden vinden. Ook moet je een kijkje nemen in Cluny, waar je de oude abdij van Cluny kunt bewonderen. Op zoek naar een beetje natuur? Maak dan een wandeling naar de top van de Roche de Solutr茅, waar je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt. Ook op de Mont Beuvray kun je mooi wandelen met een uitzicht op de groene heuvels. Kortom, er is van alles te doen en te zien in de Sa么ne-et-Loire. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Lees ook: bezienswaardigheden in de Bourgogne.

1. M芒con

M芒con is een historische stad, dat al in de derde eeuw voor christus gesticht werd. De stad heeft dan ook een rijke geschiedenis en heeft veel verschillende bezettingen en oorlogen meegemaakt. Desalniettemin is het centrum prachtig en kun je er de mooiste bezienswaardigheden vinden. De stad wordt gekenmerkt door mooie kleurrijke vakwerkhuizen, pittoreske pleinen en charmante straatjes. Daarnaast stroomt de rivier de Sa么ne door de stad en kun je er heerlijk wandelen langs de oever. Ook vind je er de Pont Saint Laurent. Deze stenen brug stamt uit de elfde eeuw en bij een wandeling over de brug, heb je prachtig uitzicht op de stad en de rivier. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de Kathedraal Saint-Vincent. Deze kathedraal is tijdens de Franse revolutie grotendeels verwoest en je kunt nu nog de restanten bezichtigen. Daarnaast is er ook een nieuwe kathedraal Saint Vincent gebouwd om de oude vernielde kathedraal te vervangen. Het oudste gebouw van M芒con is het Maison de Bois. Dit houten vakwerkhuis werd gebouwd in de 15e eeuw en is versierd met houten figuren.

Hotel tip!

H么tel Concorde is een fijn 2-sterrenhotel waar je ruime kamers kunt vinden en kunt genieten van een mooie tuin en lekker ontbijtbuffet. Ook het H么tel de Bourgogne – M芒con is een aanrader. Dit moderne 3-sterrenhotel beschikt over een mooie bar met pooltafel en een mooie eetzaal. Het hotel staat vol met mooie kunstwerken en is erg modern. Op zoek naar een beetje luxe? Boek dan je verblijf bij Panorama 360 Hotel & Spa. Dit 4-sterrenhotel beschikt over een heerlijk dakterras, spa en ruime kamers.

2. Autun

Autun is een prachtig stadje, gelegen in het noorden van de Sa么ne-et-Loire. De stad ligt aan de voet van het natuurpark Morvan en het is dus de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het park. Daarnaast is het ook nog eens een heel leuk stadje, waar je allerlei bezienswaardigheden kunt vinden. De stad is gesticht door het Gallische volk Haedui en werd later overgenomen door de Romeinen. De Romeinen hebben er diverse prachtige dingen gebouwd, waarvan de ru茂nes van de tempel en het theater nog steeds te bezoeken zijn. Ook in de middeleeuwen bloeide de stad op en werd er een prachtige kathedraal gebouwd, die ook zeker een bezoekje waard is. Deze Kathedraal Saint-Lazare is gebouwd in de 12e eeuw en heeft een prachtige Romaanse timpaan. Het oude centrum staat vol met historische gebouwen en je kunt er daarnaast ook veel leuke restaurantjes en winkeltjes vinden.

3. Chalon-sur-Sa么ne

Chalon-sur-Sa么ne is een prachtig stadje, gelegen aan de rivier de Sa么ne. De stad beschikt over een heerlijk historisch centrum waar je uren kunt rondstruinen door steegjes en langs gezellige pleinen. De stad staat geklasseerd als Ville d鈥橝rt et d鈥橦istoire en heeft dan ook een rijke geschiedenis en veel culturele bezienswaardigheden. ZO moet je zeker een kijkje nemen bij de Kathedraal Saint-Vincent. Deze kathedraal is gebouwd tussen 1090 e 1520 in een grotendeels neogotische stijl. Je kunt er vele prachtige kunstwerken bewonderen en voor architectuurliefhebbers is het zeker een aanrader. Rond de kathedraal kun je vele pittoreske straatjes vinden met historische vakwerkhuizen en leuke winkeltjes. Andere mooie bezienswaardigheden zijn de toren Tour du Doyenn茅 waar je een prachtig uitzicht hebt en de kerk Saint-Pierre. Ook kun je een kijkje nemen op het eiland Saint-Laurent, waar je een hospitaal kunt vinden en lekker kunt wandelen.

Hotel tip!

Saint Georges Hotel & Spa is een mooi 3-sterrenhotel in het centrum van Chalon-sur-Sa么ne. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers en je vindt er een spa en fitnesszaal. Ook is er een restaurant, waar je streekgerechten kunt uitproberen. Het Hotel Saint Regis is ook een aanrader. Dit 4-sterrenhotel beschikt over een heerlijk restaurant met terras. De kamers zijn erg comfortabel en het hotel bevindt zich midden in de stad.

4. Tournus

Tournus is een mooi stadje, gelegen aan de rivier de Sa么ne. De stad heeft een rijke geschiedenis en wordt gekenmerkt door middeleeuwse vakwerkhuizen, waar je je even in het verleden waant. E茅n van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Abdij van Tournus. Dit klooster is gebouwd in de elfde eeuw en is 茅茅n van de oudste en grootste van Frankrijk. Je kunt er kennis maken met het monnikenbestaan en in de crypte kun je verschillende fresco鈥檚 uit de 12e en 15e eeuw bewonderen. Ook moet je een kijkje nemen bij het H么tel-Dieu. Dit oude hospitaal kun je van binnen bewonderen en je vindt er een museum waar je alles kunt leren over het oude hospitaal. Daarnaast vind je er ook het Mus茅e des Beaux-Arts, waar verschillende schilderijen hangen die tussen de 14e en 20ste eeuw zijn gemaakt. In Tournus kun je ook allerlei leuke restaurants en winkels vinden. Zo zijn er vier restaurants met een michelinster en kun je er overal lekkere Franse streekgerechten uitproberen.

5. Abbaye de Cluny

De Abbaye de Cluny is een prachtige abdij in het stadje Cluny. De abdij was ooit de grootste en machtigste abdij van Europa, maar is door veel oorlogen gedeeltelijk in verval geraakt. Zeker in de Franse revolutie had de abdij het zwaar te verduren en zijn veel kunstwerken geplunderd. Wel was de abdij vroeger het middelpunt van een belangrijke hervormingsbeweging, namelijk die van de Orde van Cluny en je kunt er dus erg veel leren over de religieuze hervormingen. Tegenwoordig kun je bij een bezoek aan de abdij, nog wel het gebouw in volle glorie bewonderen door middel van een gave 3D-constructie in het museum. Je kunt er alles leren over het klooster bestaan en het verleden van deze bijzondere abdij.

6. Grottes d’Az茅

De Grotten van Az茅 zijn bijzondere grotten, gelegen bij het dorpje Az茅. De grotten zijn uitgesleten door een ondergrondse rivier en werden in de prehistorie al gebruikt door de toenmalige bewoners. In de 20ste eeuw werden de grotten voor het eerst verkend en er werden toen veel mooie vondsten gedaan. Zo zijn er skeletten gevonden van beren en leeuwen en zijn er prehistorische vuurstenen, gereedschap en aardewerk aangetroffen. De grotten zijn opengesteld voor publiek onder begeleiding van een gids. Je kunt er de prehistorische vondsten, ondergrondse rivier en druipstenen bewonderen en er van alles leren over het verleden van de grot.

7. Roche de Solutr茅

De Roche de Solutr茅 is een grote rots, gelegen in de groene wijngaarden in het zuiden van Sa么ne-et-Loire. De steile kalkrots steekt hoog boven de omliggende omgeving uit en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht op de uitgestrekte wijngaarden. Je kunt de rots beklimmen via verschillende routes. De kortste route duurt slechts een uur en is daardoor een aanrader voor wandelaars van alle niveaus. Ook is het mogelijk om de Route du Val Lamartiniere te bewandelen. Deze 16 kilometer lange route zorgt voor meer uitdaging en leid je door het groene landschap. Vlakbij de Rots van Solutr茅 kun je ook nog het Mus茅e de Pr茅histoire de Solutr茅 vinden. Hier kun je alles leren over de geschiedenis van deze streek. Het gebied werd namelijk al in de prehistorie bewoond en er zijn veel beenderen, werktuigen en vuurstenen gevonden.

8. Ch芒teau de Cormatin

Het Ch芒teau de Cormatin is een mooi kasteel, gelegen in de groene bossen van Sa么ne-et-Loire. Het kasteel was vroeger een burcht, maar is in de 17e eeuw omgebouwd tot een kasteel. Bij een bezoek aan het kasteel kun je het prachtige interieur bewonderen. Je vindt er veel verschillende renaissance stijlen en het geeft je dan ook een goed kijkje in de 17e eeuw. De vertrekken van het kasteel zijn prachtig versierd met schilderijen, antiek meubilair en bijzondere muurschilderingen. Ook kun je buiten heerlijk wandelen door de groene tuinen. Je komt er verschillende bloemenperken en fonteinen tegen en het is er heerlijk rustig.

9. Mont Beuvray

Mont Beuvray is een berg in het zuiden van het Parc Naturel R茅gional du Morvan. De berg is met zijn 821 meter hoog, 茅茅n van de hoogste bergen van de Morvan. De top bevindt zich op de grens tussen de departementen Sa么ne-et-Loire en Ni猫vre. Het is een populaire plek onder wandelaars en je kunt er dan ook genieten van de prachtige groene natuur. OP de top van de berg, heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en je kunt er genieten van diverse mooie wandelpaden. Ook vind je op Mont Beuvray de Gallische vestingstad Bibracte. In Bibracte kun je de opgravingen van de stad vinden en veel leren over de Keltische beschaving.

10. Semur-en-Brionnais

Semur-en-Brionnais is een prachtig klein dorpje in het zuidwesten van de Sa么ne-et-Loire. Het dorpje heeft slechts 600 inwoners en is daardoor erg knus. Tevens staat het geclassificeerd als Les Plus Beaux Villages de France en is het dus 茅茅n van de mooiste stadjes van Frankrijk. De stad bevindt zich in de groene heuvels, te midden van uitgestrekte wijngaarden. Je kunt er dan ook prachtig wandelen in de omgeving. Ook de stad zelf is erg leuk. Het wordt gekenmerkt door pittoreske vakwerkhuizen en je kunt er allerlei leuke winkeltjes en caf茅s vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Romaanse kerk Saint-Hilaire. De kerk werd gebouwd in de 12e eeuw en is prachtig versierd.

Enthousiast geworden?

Lees ook

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Sa么ne-et-Loire?

Autun, M芒con en Roche de Solutr茅 zijn een aantal van de mooiste bezienswaardigheden die toeristen in Sa么ne-et-Loire willen zien. Bekijk hier de hele lijst: De 10 mooiste bezienswaardigheden in Sa么ne-et-Loire.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Bourgogne?

Sa么ne-et-Loire is een departement binnen de regio Bourgogne. De Abdij van Fontenay, Dijon en de Morvan zijn bezienswaardigheden die toeristen in de Bourgogne willen zien. Bekijk hier de hele lijst: de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Bourgogne.

Over Francis

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Momenteel volgt Francis de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bekijk ook

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Puy-de-D么me

De Puy-de-D么me is een mooi departement met vulkanen, mooie steden en groene natuurparken. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden in de Puy-de-D么me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.