Roche de Solutré Saône et Loire shutterstock 746290342, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Saône-et-Loire

Hoogtepunten van Saône-et-Loire

Saône-et-Loire is een mooi departement, gelegen in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het departement wordt gekenmerkt door uitgestrekte wijngaarden, groene heuvels en leuke stadjes. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de steden Mâcon en Autun. Deze steden hebben een rijke geschiedenis en je kunt er de mooiste bezienswaardigheden vinden. Ook moet je een kijkje nemen in Cluny, waar je de oude abdij van Cluny kunt bewonderen. Op zoek naar een beetje natuur? Maak dan een wandeling naar de top van de Roche de Solutré, waar je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt. Ook op de Mont Beuvray kun je mooi wandelen met een uitzicht op de groene heuvels. Kortom, er is van alles te doen en te zien in de Saône-et-Loire. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Lees ook: bezienswaardigheden in de Bourgogne.

Mâcon Saône et Loire shutterstock 551910784, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

1. Mâcon

Mâcon is een historische stad, dat al in de derde eeuw voor christus gesticht werd. De stad heeft dan ook een rijke geschiedenis en heeft veel verschillende bezettingen en oorlogen meegemaakt. Desalniettemin is het centrum prachtig en kun je er de mooiste bezienswaardigheden vinden. De stad wordt gekenmerkt door mooie kleurrijke vakwerkhuizen, pittoreske pleinen en charmante straatjes. Daarnaast stroomt de rivier de Saône door de stad en kun je er heerlijk wandelen langs de oever. Ook vind je er de Pont Saint Laurent. Deze stenen brug stamt uit de elfde eeuw en bij een wandeling over de brug, heb je prachtig uitzicht op de stad en de rivier. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de Kathedraal Saint-Vincent. Deze kathedraal is tijdens de Franse revolutie grotendeels verwoest en je kunt nu nog de restanten bezichtigen. Daarnaast is er ook een nieuwe kathedraal Saint Vincent gebouwd om de oude vernielde kathedraal te vervangen. Het oudste gebouw van Mâcon is het Maison de Bois. Dit houten vakwerkhuis werd gebouwd in de 15e eeuw en is versierd met houten figuren.

Hotel tip!

Hôtel Concorde is een fijn 2-sterrenhotel waar je ruime kamers kunt vinden en kunt genieten van een mooie tuin en lekker ontbijtbuffet. Ook het Hôtel de Bourgogne – Mâcon is een aanrader. Dit moderne 3-sterrenhotel beschikt over een mooie bar met pooltafel en een mooie eetzaal. Het hotel staat vol met mooie kunstwerken en is erg modern. Op zoek naar een beetje luxe? Boek dan je verblijf bij Panorama 360 Hotel & Spa. Dit 4-sterrenhotel beschikt over een heerlijk dakterras, spa en ruime kamers.

Autun Morvan shutterstock 79926262, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

2. Autun

Autun is een prachtig stadje, gelegen in het noorden van de Saône-et-Loire. De stad ligt aan de voet van het natuurpark Morvan en het is dus de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het park. Daarnaast is het ook nog eens een heel leuk stadje, waar je allerlei bezienswaardigheden kunt vinden. De stad is gesticht door het Gallische volk Haedui en werd later overgenomen door de Romeinen. De Romeinen hebben er diverse prachtige dingen gebouwd, waarvan de ruïnes van de tempel en het theater nog steeds te bezoeken zijn. Ook in de middeleeuwen bloeide de stad op en werd er een prachtige kathedraal gebouwd, die ook zeker een bezoekje waard is. Deze Kathedraal Saint-Lazare is gebouwd in de 12e eeuw en heeft een prachtige Romaanse timpaan. Het oude centrum staat vol met historische gebouwen en je kunt er daarnaast ook veel leuke restaurantjes en winkeltjes vinden.

Chalon sur Sâone shutterstock 676551553, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

3. Chalon-sur-Saône

Chalon-sur-Saône is een prachtig stadje, gelegen aan de rivier de Saône. De stad beschikt over een heerlijk historisch centrum waar je uren kunt rondstruinen door steegjes en langs gezellige pleinen. De stad staat geklasseerd als Ville d’Art et d’Histoire en heeft dan ook een rijke geschiedenis en veel culturele bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Kathedraal Saint-Vincent. Deze kathedraal is gebouwd tussen 1090 en 1520 in een grotendeels neogotische stijl. Je kunt er vele prachtige kunstwerken bewonderen en voor architectuurliefhebbers is het zeker een aanrader. Rond de kathedraal kun je vele pittoreske straatjes vinden met historische vakwerkhuizen en leuke winkeltjes. Andere mooie bezienswaardigheden zijn de toren Tour du Doyenné waar je een prachtig uitzicht hebt en de kerk Saint-Pierre. Ook kun je een kijkje nemen op het eiland Saint-Laurent, waar je een hospitaal kunt vinden en lekker kunt wandelen.

Hotel tip!

Saint Georges Hotel & Spa is een mooi 3-sterrenhotel in het centrum van Chalon-sur-Saône. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers en je vindt er een spa en fitnesszaal. Ook is er een restaurant, waar je streekgerechten kunt uitproberen. Het Hotel Saint Regis is ook een aanrader. Dit 4-sterrenhotel beschikt over een heerlijk restaurant met terras. De kamers zijn erg comfortabel en het hotel bevindt zich midden in de stad.

Tournus Saône et Loire shutterstock 378935914, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

4. Tournus

Tournus is een mooi stadje, gelegen aan de rivier de Saône. De stad heeft een rijke geschiedenis en wordt gekenmerkt door middeleeuwse vakwerkhuizen, waar je je even in het verleden waant. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Abdij van Tournus. Dit klooster is gebouwd in de elfde eeuw en is één van de oudste en grootste van Frankrijk. Je kunt er kennis maken met het monnikenbestaan en in de crypte kun je verschillende fresco’s uit de 12e en 15e eeuw bewonderen. Ook moet je een kijkje nemen bij het Hôtel-Dieu. Dit oude hospitaal kun je van binnen bewonderen en je vindt er een museum waar je alles kunt leren over het oude hospitaal. Daarnaast vind je er ook het Musée des Beaux-Arts, waar verschillende schilderijen hangen die tussen de 14e en 20ste eeuw zijn gemaakt. In Tournus kun je ook allerlei leuke restaurants en winkels vinden. Zo zijn er vier restaurants met een michelinster en kun je er overal lekkere Franse streekgerechten uitproberen.

Cluny abdij shutterstock 98512514, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

5. Abbaye de Cluny

De Abbaye de Cluny is een prachtige abdij in het stadje Cluny. De abdij was ooit de grootste en machtigste abdij van Europa, maar is door veel oorlogen gedeeltelijk in verval geraakt. Zeker in de Franse revolutie had de abdij het zwaar te verduren en zijn veel kunstwerken geplunderd. Wel was de abdij vroeger het middelpunt van een belangrijke hervormingsbeweging, namelijk die van de Orde van Cluny en je kunt er dus erg veel leren over de religieuze hervormingen. Tegenwoordig kun je bij een bezoek aan de abdij, nog wel het gebouw in volle glorie bewonderen door middel van een gave 3D-constructie in het museum. Je kunt er alles leren over het klooster bestaan en het verleden van deze bijzondere abdij.

Grottes dAzé Saône et Loire shutterstock 1176924736, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

6. Grottes d’Azé

De Grotten van Azé zijn bijzondere grotten, gelegen bij het dorpje Azé. De grotten zijn uitgesleten door een ondergrondse rivier en werden in de prehistorie al gebruikt door de toenmalige bewoners. In de 20ste eeuw werden de grotten voor het eerst verkend en er werden toen veel mooie vondsten gedaan. Zo zijn er skeletten gevonden van beren en leeuwen en zijn er prehistorische vuurstenen, gereedschap en aardewerk aangetroffen. De grotten zijn opengesteld voor publiek onder begeleiding van een gids. Je kunt er de prehistorische vondsten, ondergrondse rivier en druipstenen bewonderen en er van alles leren over het verleden van de grot.

Roche de Solutré Saône et Loire shutterstock 746290342, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

7. Roche de Solutré

De Roche de Solutré is een grote rots, gelegen in de groene wijngaarden in het zuiden van Saône-et-Loire. De steile kalkrots steekt hoog boven de omliggende omgeving uit en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht op de uitgestrekte wijngaarden. Je kunt de rots beklimmen via verschillende routes. De kortste route duurt slechts een uur en is daardoor een aanrader voor wandelaars van alle niveaus. Ook is het mogelijk om de Route du Val Lamartiniere te bewandelen. Deze 16 kilometer lange route zorgt voor meer uitdaging en leid je door het groene landschap. Vlakbij de Rots van Solutré kun je ook nog het Musée de Préhistoire de Solutré vinden. Hier kun je alles leren over de geschiedenis van deze streek. Het gebied werd namelijk al in de prehistorie bewoond en er zijn veel beenderen, werktuigen en vuurstenen gevonden.

Kasteel van Cormatin Bourgogne shutterstock 1282520170, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

8. Château de Cormatin

Het Château de Cormatin is een mooi kasteel, gelegen in de groene bossen van Saône-et-Loire. Het kasteel was vroeger een burcht, maar is in de 17e eeuw omgebouwd tot een kasteel. Bij een bezoek aan het kasteel kun je het prachtige interieur bewonderen. Je vindt er veel verschillende renaissance stijlen en het geeft je dan ook een goed kijkje in de 17e eeuw. De vertrekken van het kasteel zijn prachtig versierd met schilderijen, antiek meubilair en bijzondere muurschilderingen. Ook kun je buiten heerlijk wandelen door de groene tuinen. Je komt er verschillende bloemenperken en fonteinen tegen en het is er heerlijk rustig.

Bibracte Morvan sh 540321169, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

9. Mont Beuvray

Mont Beuvray is een berg in het zuiden van het Parc Naturel Régional du Morvan. De berg is met zijn 821 meter hoog, één van de hoogste bergen van de Morvan. De top bevindt zich op de grens tussen de departementen Saône-et-Loire en Nièvre. Het is een populaire plek onder wandelaars en je kunt er dan ook genieten van de prachtige groene natuur. OP de top van de berg, heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en je kunt er genieten van diverse mooie wandelpaden. Ook vind je op Mont Beuvray de Gallische vestingstad Bibracte. In Bibracte kun je de opgravingen van de stad vinden en veel leren over de Keltische beschaving.

Semur en Brionnais Saône et Loire shutterstock 423148495, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

10. Semur-en-Brionnais

Semur-en-Brionnais is een prachtig klein dorpje in het zuidwesten van de Saône-et-Loire. Het dorpje heeft slechts 600 inwoners en is daardoor erg knus. Tevens staat het geclassificeerd als Les Plus Beaux Villages de France en is het dus één van de mooiste stadjes van Frankrijk. De stad bevindt zich in de groene heuvels, te midden van uitgestrekte wijngaarden. Je kunt er dan ook prachtig wandelen in de omgeving. Ook de stad zelf is erg leuk. Het wordt gekenmerkt door pittoreske vakwerkhuizen en je kunt er allerlei leuke winkeltjes en cafés vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Romaanse kerk Saint-Hilaire. De kerk werd gebouwd in de 12e eeuw en is prachtig versierd.

Enthousiast geworden?

Lees ook

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Saône-et-Loire?

Autun, Mâcon en Roche de Solutré zijn een aantal van de mooiste bezienswaardigheden die toeristen in Saône-et-Loire willen zien. Bekijk hier de hele lijst: De 10 mooiste bezienswaardigheden in Saône-et-Loire.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Bourgogne?

Saône-et-Loire is een departement binnen de regio Bourgogne. De Abdij van Fontenay, Dijon en de Morvan zijn bezienswaardigheden die toeristen in de Bourgogne willen zien. Bekijk hier de hele lijst: de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Bourgogne.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden Saône-et-Loire

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.