ARA 193 Monastere de Brou Bourge en Bresse, beaujolais
© © Benoît Prieur / Wikimedia Commons

5 x de beste bezienswaardigheden in de Beaujolais

Top 5 van de Beaujolais: wijn en zo veel meer

Bij ‘Beaujolais’ denken de meeste mensen vooral aan die soepele, jonge wijn. Maar daar doe je dit gebied met zijn rijke historie, glooiende landschappen en schattige dorpjes mee tekort. Het zuiden van deze streek heet niet voor niets klein Toscane. Gastbloggers Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen delen hun top 5. On y va!

ARA 046 Uitzicht op Oingt vanuit Domaine Paire, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen
ARA 052 Domaine Paire Ste Paule, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

1. Wijnproeverij

Beaujolais is misschien wel veel meer dan wijn alleen, maar als je er toch bent moet je echt even wijn gaan proeven. Er is dwars door de streek een heuse Route des vins du Beaujolais uitgestippeld. Zo zijn wij op bezoek gegaan bij Domaine Paire die een belangrijke toerismeprijs heeft gewonnen. Op het wijndomein wordt al vier eeuwen wijn gemaakt. De gezellige eigenaar Jean-Jacques Paire geeft in charmant Engels les in wijn proeven en etiquette. Daarnaast vertelt hij vol trots over de wijntraditie in het gebied en hoe hij het wijn maken van zijn vader en grootvader heeft geleerd. Hij heeft zijn kennis aan zijn zoon doorgegeven, maar zijn eigen wijn vindt hij nog altijd de lekkerste. Probeer het en oordeel zelf. Je kunt volop proeven van verschillende wijnen en daarnaast krijg je kaasjes en worstjes uit de regio geserveerd.

ARA 047 Domaine Paire Ste Paule, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen
ARA 052a Domaine Paire Ste Paule, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

Overnachten op Domaine Paire

Als je onverhoopt na de proeverij niet meer verder kunt rijden dan biedt Domaine Paire overnachtingsplekken voor de camper. Het uitzicht is adembenemend. Er zijn ook gîtes te huur. Kijk op voor rondleidingen en overnachtingen op de website van Domaine Paire.

ARA 183 Oingt, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

2. Oingt: Dorpje van de Gouden Stenen

Midden in het hart van de beroemde Beaujolaisstreek, zo’n dertig kilometer van Lyon, ligt Oingt (spreek uit als <wèng>). Dit gebied wordt de Pierres Dorées genoemd, de Gouden Stenen. Dat komt door de gebouwen met kenmerkende goudkleurige kalksteen, dat vooral prachtig oplicht bij zonsopkomst en zonsondergang. Als je dat ziet dan snap je meteen waarom het zuiden van de Beaujolais klein Toscane wordt genoemd! En de wijn is veel lekkerder, vinden wij!

ARA 185 Oingt, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

Oingt is een van de ‘plus beaux villages de France’. Een wandeling begint bij Porte de Nizy, recht tegenover bar-resto Chez Marguerite. Het dorpje telt meer dan tien kunstboetiekjes, zoals Mano Facto waar eigenaresse Veronique McKay laat zien hoe ze sieraden van leisteen maakt. Halverwege de klim naar het kerkje van Oingt krijg je een mooi uitzicht op de oudste wijngaarden van Oingt. Hier wordt al sinds het jaar 1000 wijn verbouwd.

ARA 157 Oingt, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

Bezoek het kerkje en beklim de 18-meter hoge toren van Oingt. Deze toren stamt uit de 12e eeuw en bovenop heb je een schitterend panoramisch uitzicht op het eigenzinnige dorpje en de mooie omgeving. Tijdens de Kerst, is het helemaal feest in Oingt want dan staan er 100 kerststalletjes overal in het stadje. Vooral ’s avonds als ze allemaal verlicht zijn is het een wonderlijke beleving.
Voor meer informatie over activiteiten in Val d’Oingt zoals de gemeente sinds 2017 heet bezoek je de website van Oingt.

ARA 026 Salles Arbuissonnas en Beaujolais, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

3. De vrouwen van Salles-Arbuissonnas-en-Beaujolais

Op een steenworp afstand van de Route du Soleil, ten westen van de Beaujolais hoofdstad Villefranche-sur-Saône, ligt Salles-Arbuissonnas-en-Beaujolais. Een hele mond vol voor een piepklein dorpje. Salles, omringd door wijngaarden, is vooral bekend om zijn unieke 10e eeuwse romaanse klooster. Het kerkgebouw is gemaakt van goudkleurige kalksteen, dat prachtig oplicht zodra er een straaltje zon op valt. In een klein museum naast het klooster leer je in vogelvlucht meer over de bewogen geschiedenis. De eerste paar eeuwen hadden de Benedictijnse monniken het rijk alleen, maar daar kwam in de 15de eeuw verandering in toen jonge vrouwen van adellijke afkomst tot het klooster mochten toetreden. Ze kregen een steeds belangrijkere rol in het klooster en in het dorp; iets wat zeer ongebruikelijk was voor die tijd. Een bijzonder verhaal op een bijzondere locatie.

Hotel/restaurant La Benoite

Als je een beetje de sfeer van weleer wilt proeven dan raden we een verblijf aan in La Benoite, een hotel/restaurant vlakbij het klooster. Wat het extra aantrekkelijk maakt is dat het gevestigd is in een van de voormalige woningen van de adellijke dames. Bekijken op Booking.com.

ARA 065 Chateau de Bagnols, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

4. Château de Bagnols

Slapen in een hemelbed. Eten in een sjieke eetzaal. Uitkijken over wijnranken zo ver het oog reikt. Genieten van een prachtig aangelegde tuin met speelse fonteinen. Wie wil dat niet? Het kan allemaal in het prachtig gerestaureerde 13-eeuwse Château de Bagnols midden in het hart van de Beaujolais. Het imposante kasteel is ook opgetrokken uit Gouden Stenen en schittert als goud bij zonsopkomst (wij hebben het gecheckt ’s ochtends vroeg). De Zonnekoning, Louis XIV zou jaloers op het chateau zijn geweest. Wil je je ook een keertje een koning wanen? Boek dan bij kasteel Bagnols. Het vijf-sterren hotel kost wel (behoorlijk) wat, maar een verblijf is een onvergetelijke belevenis. Als het je allemaal te prijzig is, ga er dan op zijn minst een keertje eten. De bescheiden chefkok Jean-Alexandre Ouaratta heeft het vak geleerd van niemand minder dan Paul Bocuse, een van de grootste gastronomen van de 20e eeuw. Je proeft de hand van de meester in Bagnols. Boeken een kamer in Château de Bagnols bij Booking.com.

https://www.instagram.com/p/BpXK5rmjCZc
ARA 193 Monastere de Brou Bourge en Bresse, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

5. Koninklijk klooster van Brou

We geven direct toe dat Bourg-en-Bresse in het naburige departement Ain ligt, maar het koninklijk klooster van Brou mag wat ons betreft niet ontbreken in deze top 5. Dit klooster wordt namelijk de Taj Mahal van Frankrijk genoemd; een blijvend eerbetoon aan de liefde. Een aanrader voor alle romantici en welke liefhebber van Frankrijk is dat niet?

ARA 201 Monastre de Brou Bourge en Bresse, beaujolais
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

Het klooster draait om de liefde van Margaretha van Oostenrijk (1480-1530) en haar tweede man; Filibert II van Savoye. Margaretha was een van de meest invloedrijke vrouwen van haar tijd; ze was landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden, hertogin van Savoye en last but not least, koningin van Frankrijk. Toen de liefde van haar leven, Filibert, op zijn 24ste plotseling overleed na een jachtpartij besloot ze om een mausoleum voor hem te laten bouwen. Het koninklijke klooster van Brou is een meesterwerk van Vlaamse hooggotiek. Het interieur is schitterend versierd met delicate glas-in-lood ramen, indrukwekkende beelden en er zijn drie imposante marmeren tombes. De tombes bevatten de overblijfselen van Filibert, zijn moeder (Margaretha van Bourbon) en Margaretha zelf. Naast het klooster is Bourg-en-Bresse zelf, vooral beroemd vanwege de overheerlijke poulet de Bresse, ook zeer de moeite waard.

Voor meer informatie over het klooster bezoek je de website Monastère royal de Brou.

Dit is een gastbijdrage van journalisten Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen. Samen hebben ze o.a. voor Dominicus twee cultureel-historische themagidsen over Frankrijk geschreven. Meer info of volg David & Nathalie op FacebookInstagram en Twitter.

Enthousiast geworden?

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Calvi Corsica shutterstock 705396178, beaujolais

De 13 mooiste plekken op Corsica

Vakantie naar Corsica? Ontdek hier de mooiste plekken van het eiland. Maak kennis met heerlijke stranden, leuke dorpjes en mooie natuurplekken.