Seine Île de France shutterstock 620136785, bezienswaardigheden in île-de-France

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Île-de-France

Hoogtepunten van île-de-France

Île-de-France is een mooie regio in Midden-Frankrijk, met als middelpunt de hoofdstad van Frankrijk, Parijs. De regio is tevens de kleinste van alle regio’s in Frankrijk. Desondanks is er wel van alles te beleven en te zien. Zo moet je natuurlijk een stedentrip plannen naar Parijs en daar de bijzondere musea en wijken bewonderen. Ook kan een bezoekje aan het Paleis van Versaille zeker niet missen, want daar kun je de extravagante levensstijl van de zonnekoning bewonderen. Auvers-sur-Oise en Provins zijn twee gezellige dorpjes met veel historie en pittoreske straatjes, waar je heerlijk kunt rondstruinen. Voor gezinnen zijn de leuke pretparken Disneyland Parijs en Parc Astérix een aanrader, daar kun je genieten van leuke attracties en sprookjesfiguren. Kortom, er is van alles te doen in Île-de-France! Bekijk hier de 10 leukste bezienswaardigheden in Île-de-France.

Parijs Île de France shutterstock 710380270, bezienswaardigheden in île-de-France

1. Parijs

Parijs is de prachtige hoofdstad van Frankrijk. Je vindt talloze bezienswaardigheden in Parijs en je kunt je er dan ook dagen vermaken. Op jouw stedentrip naar Parijs kan je natuurlijk zeker de Eiffeltoren niet missen. De mooie toren is erg indrukwekkend en kun je tevens ook beklimmen, waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de stad. Ook het Louvre moet je zeker bezoeken. Het museum staat vol met indrukwekkende kunstwerken en daarnaast vind je aan de buitenkant de bekende glazen piramides. Eén van de bekendste kunstwerken van het Louvre is de Mona Lisa. Naast bijzondere bezienswaardigheden, zijn er ook vele leuke wijken in Parijs. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan de kunstzinnige wijk Montmartre. Overal zie je straatmuzikanten en schilders en je kunt uren door de pittoreske straatjes lopen. Ook Le Marais is de moeite waard. Het is één van de oudste wijken van Parijs, waar je talloze restaurants, kunstgalerijen, bakkertjes en bars vindt. Daarnaast vind je er het mooie plein Place des Vosges. Kortom, er is van alles te zien en te beleven.

Lees ook: de 20 mooiste bezienswaardigheden in Parijs.

Château de Versailles Île de France shutterstock 53508787, bezienswaardigheden in île-de-France

2. Château de Versailles

Château de Versailles is een prachtig kasteel in de buurt van Parijs. Het kasteel werd bewoond door de bekende koning Lodewijk XIV en is dan ook erg luxe en extravagant. Het kasteel is één van de grootste in de wereld en daarnaast één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. Het kasteel heeft 226 woningen en 550 appartementen en er woonden dan ook honderden vrienden en werknemers van Lodewijk XIV. Een gedeelte van het kasteel is opengesteld voor publiek en je kunt dus kennis maken met de bijzondere leefstijl van de koningen en koninginnen van het Ancien Regime. Eén van de hoogtepunten is de bijzondere spiegelzaal. In deze mooie zaal is in 1919 het vredesverdrag van Versaille geschreven, dat een einde maakte aan de eerste wereldoorlog. Niet alleen het kasteel, maar ook de tuinen zijn wereldberoemd. Je kunt er uren rondlopen en je laten verwonderen door vijvers, fonteinen, beelden, paviljoenen en bloemenperken. Ook is er een grot en een groot kanaal en moet je er dus zeker een kijkje nemen.

Château de Fontainebleau Île de France shutterstock 1199229835, bezienswaardigheden in île-de-France

3. Château de Fontainebleau

Château de Fontainebleau is een prachtig kasteel in het bos van Fontainebleau, ten zuiden van Parijs. Het kasteel is gebouwd in de middeleeuwen en diende als jachtverblijf voor veel Franse koningen. Daarnaast is het ook bewoond door Napoleon en vind je er dan ook een museum, die aan hem is gewijd. Ook kun je de verschillende vertrekken van het kasteel bekijken en is het dus een goede blik in het luxe leven van de Franse koningen. De tuinen die het kasteel omringen, zijn prachtige en erg groen. Je vindt er veel bloemenperken, beelden, fonteinen en vijvers. Je kunt er heerlijk wandelen door de tuinen die uiteindelijk overgaan in het bos. Het Forêt de Fontainebleau is een rustig bos, waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de frisse lucht.

Seine Île de France shutterstock 620136785, bezienswaardigheden in île-de-France

4. Seine

De Seine is een mooie rivier die door de hele regio heen stroomt. De rivier komt langs dorpjes zoals Melun en stroomt ook midden door Parijs. De oevers van dit deel van de Seine staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dit komt omdat er veel mooie bezienswaardigheden en parken zijn. Op en langs de rivier kun je van alles beleven. Zo zijn er vooral rond Parijs veel leuke boottochten langs alles bruggen en kun je overal ook kano’s en kajakken huren. Er lopen daarnaast veel leuke wandel- en fietspaden langs de oevers en sportievelingen kunnen zich hier helemaal uitleven. De omgeving is mooi groen en tijdens een wandeling zul je dus ook kunnen genieten van mooie uitzichten.

Disneyland Paris Île de France shutterstock 1360097162, bezienswaardigheden in île-de-France

5. Disneyland Parijs & Parc Astérix

Disneyland Parijs en Parc Astérix zijn twee hele leuke pretparken, waar jong en oud zich goed kunnen vermaken. Disneyland Parijs is één van de bekendste en populairste pretparken van Europa en het wordt dan ook druk bezocht. Het is een magisch park met de bekende Disney Parade, waar alle Disney figuren op praalwagens voorbij komen. Ook vind je er een sprookjeskasteel en zijn er veel vette achtbanen en attracties. Om het park heen, vind je allerlei hotels en vakantieparken, die allemaal een Disney thema hebben en je kunt je hier dus volledig onderdompelen in de wereld van Disney. Parc Astérix is een pretpark, helemaal gewijd aan de bekende stripfiguren Asterix en Obelix. Er zijn verschillende spannende achtbanen en er worden allerlei gave shows opgevoerd. Bij dit park zit ook een mooi thema hotel, waar je kunt overnachten.

Basiliek Saint Denis île de France shutterstock 709641667, bezienswaardigheden in île-de-France

6. Basiliek van Saint-Denis

De Basiliek van Saint-Denis is een mooie kathedraal in het voorstadje van Parijs, Saint Denis. De kathedraal is erg bijzonder, omdat het wordt gezien als het kerkhof der koningen. Er liggen dan ook veel Franse koningen begraven en je kunt deze graven vinden in het indrukwekkende mausoleum. De basiliek is al in het jaar 630 gebouwd en is sindsdien een belangrijk religieus middelpunt geweest, waar veel bedevaarders een bezoek aan brachten. Ook staat de kathedraal bekend als een gotisch meesterwerk en voor een architectuur liefhebber is het dus ook zeker een bezoekje waard. In de zomermaanden worden er in de basiliek verschillende klassieke concerten georganiseerd.

Château de Vaux le Vicomte Île de France shutterstock 7089448, bezienswaardigheden in île-de-France

7. Château De Vaux-le-Vicomte

Château De Vaux-le-Vicomte is een mooi kasteel boven het stadje Melun. Het kasteel is in de 17e eeuw gebouwd en is een prachtig voorbeeld van de Barokke bouwkunst. Het is dan ook zeker een aanrader voor architectuurliefhebbers. Het kasteel is ontworpen door de bekende architect Louis Le Vau, de decorateur Charles Le Brun en de landschapsarchitect André Le Nôtre. Het kasteel inspireerde vele bouwwerken in Europa en heeft ook Lodewijk XIV geïnspireerd voor het Paleis van Versaille. Bij een bezoek aan het kasteel, kun je vier verdiepingen met alle mooie vertrekken verkennen. Daarnaast kun je het torentje bovenop het kasteel beklimmen, waarvandaan je een weids uitzicht hebt op de omliggende tuinen. De tuinen zijn prachtig en dus ook zeer de moeite waard. Je kunt er heerlijk rondstruinen tussen de fonteinen en bloemenperken.

Abdij van Royaumont Île de France shutterstock 474048598, bezienswaardigheden in île-de-France

8. Abdij van Royaumont

De Abdij van Royaumont is een mooi klooster ten noorden van Parijs en het is de grootste abdij van Île-de-France. Het klooster is in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Saint-Louis. De abdij werd in eerste instantie bewoond door een monnikengemeenschap en is daarna tijdens de eerste wereldoorlog ook nog gebruikt als militair hospitaal. Tegenwoordig is het klooster opengesteld voor publiek en is het een belangrijk cultureel centrum. Je kunt er de verschillende abdijgebouwen, kerk ruïnes en een park met kanalen bekijken. Het is een perfecte manier om je te verdiepen in het monnikenbestaan van de middeleeuwen. Ook worden er veel evenementen georganiseerd zoals concerten, conferenties en tentoonstellingen.

Provins Île de France shutterstock 788295469, bezienswaardigheden in île-de-France

9. Provins

Provins is één van de mooiste plaatsjes van Île-de-France. Het middeleeuwse plaatsje staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het stadje heeft een rijk verleden en bestaat uit pittoreske straatjes, oude gebouwen en mooie monumenten, waar je heerlijk kunt rondwandelen. Het stadje heeft een landelijk en schilderachtig karakter en heeft veel mooie bezienswaardigheden. Eén daarvan is de Tour de César, een 44 meter hoge toren. Je kunt de toren beklimmen en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. Ook de kerk Saint-Quiriace en het Hótel-Dieu zijn twee mooie historische gebouwen waar je veel over de geschiedenis kunt opsteken. Het hoogtepunt van het stadje is het Place Le Châtel, een gezellig plein met oude huisjes, een fontein en veel gezellige restaurantjes.

Auvers sur Oise Île de France shutterstock 750323458, bezienswaardigheden in île-de-France

10. Auvers-sur-Oise

Auvers-sur-Oise is een schilderachtig dorpje, gelegen ten noorden van Parijs. Het dorpje staat bekend als een grote inspiratiebron voor wereldberoemde schilders. Zo hebben schilders zoals, Cézanne, Pissarro, Daubigny en van Gogh hier gewoond en gewerkt. Auvers-sur-Oise is dan ook erg prachtig plaatsje, waar je veel groen en charmante huisjes vindt. Vincent van Gogh heeft er zijn laatste jaren doorgebracht en er veel mooie schilderijen geschilderd zoals het Portret van Dr. Gachet. Het huis waar van Gogh heeft gewoond en uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd, kun je bekijken. Ook kun je zijn graf bij de groene begraafplaats van Auvers-sur-Soire bezoeken. Het huis van de schilder Daubigny is daarnaast ook opengesteld en daar vind je een museum over zijn leven en zijn werken.

Enthousiast geworden?

Veel gestelde vragen over Île-de-France?

Uit welke departementen bestaat Île-de-France?

De Franse regio Île-de-France heeft de volgende 8 departementen: Parijs, Seine-et-Marne, Yvelines, Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne en Val-d’Oise.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Calvi Corsica shutterstock 705396178, bezienswaardigheden in île-de-France

De 13 mooiste plekken op Corsica

Vakantie naar Corsica? Ontdek hier de mooiste plekken van het eiland. Maak kennis met heerlijke stranden, leuke dorpjes en mooie natuurplekken.