Chateau de Bazoches Nievre, Bezienswaardigheden Nièvre

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Nièvre

Hoogtepunten in Nièvre

Nièvre is een schitterend departement in het midden van Frankrijk. Het staat vooral bekend om de groene omgeving en het bekende natuurpark Parc Naturel Régional du Morvan. Wandel- en fietsliefhebbers kunnen in dit departement hun hart ophalen. Maar ook watersportliefhebbers kunnen zich hier helemaal uitleven op de meren die in dit departement liggen, zoals het Lac des Settons en Lac de Pannecière. Naast de prachtige groene omgeving is dit departement ook rijk aan culturele bezienswaardigheden, zoals de steden Nevers, Clamecy en Varzy. Daarnaast kent Nièvre ook een aantal schitterende Châteaus die zeker een bezoekje waard zijn. Kortom, een schitterend departement waar van alles te zien en te beleven is. Benieuwd naar de mooiste bezienswaardigheden van dit departement? Lees hier over de 10 mooiste hoogtepunten van Nièvre!

Nevers Nievre, Bezienswaardigheden Nièvre

1. Nevers

De hoofstad van het departement Nièvre is Nevers. De stad is gesticht in de Gallo-Romeinse tijd en kent een rijke geschiedenis. De stad is gebouwd op een heuvel langs de Loire. In de 5e eeuw heeft de stad lange tijd als kloostercentrum gefungeerd.  In de tweede wereldoorlog is deze stad ook gebombardeerd. Hierdoor zijn verschillende bezienswaardigheden in de stad flink beschadigt geraakt. Het is een prachtige stad om te bezoeken. Het centrum van Nevers is rijk aan historische gebouwen. Zo kun je een bezoekje brengen aan de Kathedraal van Nevers. Deze kathedraal, die gebouwd is tussen de 10e en 16e eeuw, is een mix tussen de gotische en de romaanse bouwstijl. Het opvallende aan de kathedraal is dat de kerk twee koren heeft. Ook het Palais Ducal, het paleis van de stad, is een schitterende bezienswaardigheid. Vandaag de dag fungeert dit gebouw als rechtbank van justitie en keramisch museum. Een heerlijke lokale lekkernij van Nevers is Négus. Deze lekkere snoepjes werden in 1900 gemaakt door Maison Grelier. Vandaag de dag kun je dit lokale product op verschillende plekken in de stad kopen. In Nevers vindt elke dinsdag tot en met zaterdag een markt plaats waar je terecht kunt voor verse groente, fruit en lokale producten.

Op zoek naar een B&B in Nevers? Chambres d’Hôtes Côté Parc-Côté Jardin is een schitterende accommodatie op vlak bij het centrum met een binnentuin.

Parc Naturel Regional du Morvan Nievre, Bezienswaardigheden Nièvre

2. Parc Naturel Régional du Morvan

Parc Natural Régional du Morvan heeft een oppervlakte van 281.400 hectares en bedekt vier departementen waaronder Nièvre. Het heuvelachtige, ongerepte granietmassief heeft een maximale hoogte van 900 meter. Op dit hoogste punt, genaamd Haut Folin, heb je een schitterend uitzicht over de groene landschappen van het Parc Natural Régional du Morvan. Het park heeft uitgestrekte bossen, grote meren en verschillende rivieren en stroompjes. Het is een ideale bestemming voor actievelingen en rustzoekers. Er kan heerlijk gewandeld en gefietst worden. De bekendste meren in het park zijn het meer les Settons , het meer van Pannecière, het meer van Saint-Agnan en het meer van Chambroux. Op de meren in het natuurpark kunnen verschillende watersporten beoefend worden, zoals vissen en kajakken. Een prachtige waterval om te bezoeken in het park is de waterval van Gouloux. Een toeristische trekpleister in het natuurpark is Bibracte. Deze plek is van oorsprong een Gallische nederzetting. Op ruim 800 meter hoogte kun je vandaag de dag de ruïnes van deze nederzetting bewonderen. Hier vind je ook het Musée de la Civilisation. Hier leer je alles over de oorspronkelijke bewoners en hun cultuur. Kortom, in dit schitterende natuurpark is van alles te doen en te beleven.

Campingtip! Camping L’Étang de la Fougeraie is een middelgrote camping met grote staanplaatsen midden in de bossen van de Morvan.

Lac de Panneciere Nievre, Bezienswaardigheden Nièvre

3. Lac des Settons en Lac de Pannecière

Twee schitterende meren in het Parc Naturel Régional du Morvan zijn Lac des Settons en Lac de Pannecière. Het Lac de Pannecière is het grootste meer van de Morvan en heeft een omvang van 520 hectare. Het stuwmeer wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en zorgt er voor dat de rivieren Yonne en Seine niet overstromen. Naast dat het het grootste meer van de Morvan is, is het ook één van de schoonste meren van Frankrijk. Het meer ligt midden tussen de beboste heuvels en heeft een wilde uitstraling. Het is de hemel op aarde voor vissers en zonaanbidders. Langs het meer zijn verschillende strandjes waar je kunt zonnebaden. Op het meer van Pannecière mag je niet met een motorboot op het water. Maar niet getreurd, op het Lac des Settons kun je wel alle watersporten beoefenen. Daarnaast zijn er hier ook verschillende aangelegde strandjes waar je heerlijk een dagje kunt ontspannen. De zuid-west kant van Lac des Settons wordt gezien als het mooiste gedeelte. Aan de zuidkant vind je ook twee kleine eilandjes, La Petitie Île en la grande Île. Deze eilandjes kun je bereiken met de kano of de boot. In sommige jaargetijden staat het hier droog en kun je naar de eilandjes toe lopen. Niet alleen op het water kan genoeg gedaan worden. Rondom de meren kun je heerlijk wandelen, fietsen of mountainbiken. 

Leestip! Lees hier alles over de 10 mooiste meren van Frankrijk

4. Château-Chinon

Château-Chinon wordt gezien als de hoofdstad van het Parc Naturel Régional du Morvan. Het stadje ligt midden in het natuurpark en wordt omgeven door veel groen en bebossing. Château-Chinon heeft door zijn hoge ligging door de jaren heen een strategische positie gehad. Een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad is het Musée de Septennat. Hier kun je alle geschenken van de oud-burgemeester François Mitterrand bewonderen. Het museum bevindt zich in het voormalige klooster van de stad, het Les Clarisses klooster. Een ander museum in Château-Chinon wat je kunt bezoeken in het Musée du Costume et des Arts et Traditions Populaires du Morvan. Hier kun je verschillende kostuums uit de 18e eeuw bewonderen. Een ander hoogtepunt van de stad is de Notre-Dame poort. Deze poort is een restant van de oude stadsmuur. Voor een adembenemend uitzicht moet je naar het panorama du Calvarie, de Franse naam voor Golgotha. Op het uitzichtpunt staan ook drie kruizen die daar naar verwijzen. Op de heuvel heb je een schitterend uitzicht over de stad en het glooiende landschap van de Morvan.

Chateau de Bazoches Nievre, Bezienswaardigheden Nièvre

5. Château de Bazoches

Château de Bazoches ligt op een beboste helling vlak bij het dorpje Bazoches. Het kasteel werd in 1180 gebouwd door Jean de Bazoches. Tijdens de regering van Lodewijk XIV was het de woning van Vauban. Vauban heeft veel invloed gehad op de architectuur van verschillende belangrijke steden van Frankrijk. Hij was een van de bekendste bouwmeesters van Frankrijk van die tijd en heeft verschillende vestingsplaatsen volledig geherstructureerd. De huidige eigenaren van het kasteel, de verre erfgenamen van Vauban, houden hun voorvader in ere. Vandaag de dag is het een historisch monument en kun je het kasteel gedeeltelijk bezichtigen. Er is zelfs informatie beschikbaar in het Nederlands. In het goed onderhouden gebouw kun je nog verschillende bouwinstructies en plattegronden bewonderen die Vauban gemaakt heeft. Je kunt hier van alles leren over het leven van deze indrukwekkend Maarschalk. Ook heeft het kasteel drie bibliotheken die zo’n 5000 boeken bevatten. Daarnaast kun je ook de zonnewijzer op de deuren van de binnenplaats uit de 17e eeuw bewonderen.

La Charite sur Loire Nievre, Bezienswaardigheden Nièvre

6. La Charité-sur-Loire

Een prachtige stad in Nièvre is La Charité-sur-Loire. De stad is gelegen aan de rechteroever van de Loire en wordt verbonden met de stad Chapelle-Montlinard door de Middeleeuwse brug die over de Loire ligt. De stad stond in de geschiedenis bekend als een echte handelsstad. Daarnaast wordt de stad gezien als een echt kloostercentrum. In 1059 werd er een benedictijns klooster gesticht, de orde van Cluny. Daarnaast is de stad bekend geworden door de Santiago de Compostella, een bekende pelgrimsroute. De stad fungeert als een etappeplaats op deze route. Vandaag de dag kun je nog steeds verschillende overblijfselen vinden van het kloostercentrum. Zo kun je onder andere de kerk en de Sainte-Croix klokkentoren bewonderen. Daarnaast zijn ook de kapittelzaal en de Benedictijnse tuin zeker een bezoekje waard. Het schilderachtige centrum van La Charité-sur-Loire is bewonderenswaardig. Hier kun je terecht voor leuke boekenwinkels en boetiekjes. Het hele jaar door worden er in de stad boekevenement georganiseerd, zoals het Festival du Mot in Juni, de Foire aux Livres Anciens et Vieux Papiers in juli en de Nuit du Livre in augustus. Ook is er elke derde zondag van de maand van oktober tot maar een boekenmarkt in het centrum.

Kanaal van Nivernais Nievre, Bezienswaardigheden Nièvre

7. Kanaal van Nivernais

Midden in het glooiende heuvellandschap van Nièvre ligt het kanaal van Nivernais. Het is een bekend kanaal wat de Loire met de Seine verbindt. Het kanaal, van 180 kilometer lang, loopt van het zuiden van Nièvre tot midden in Yonne en stroomt door verschillende natuurgebieden met diverse flora en fauna. Het kanaal is in de 18e eeuw oorspronkelijk aangelegd om hout te vervoeren naar Parijs. Later werd het het ook een belangrijk kanaal voor het transport van wijn, granen, steenkool en kalksteen. Kanaal van Nivernais wordt beschouwd als het mooiste kanaal van Frankrijk. De bijnaam van het kanaal is tuinkanaal, omdat het door verschillende schitterende groene landschappen stroomt. Geen wonder dat het kanaal daarom erg is geliefd bij fietsers en vaarliefhebbers. Langs het kanaal lopen diverse prachtige fietsroutes. Daarnaast kun je ook de hele route nemen van 180 kilometer langs het gehele kanaal. Deze fietsroute leidt je langs prachtige dorpen over verschillende lokale weggetjes.Wijnliefhebbers kunnen in de omgeving van het kanaal ook hun hart ophalen. Het kanaal stroomt door prachtige wijnstreken waar je kunt genieten van heerlijke wijnen.

Uniek plekje! Verblijf in een kasteel in dit vakantiehuis in Onlay met zwembad.

Clamecy Nievre, Bezienswaardigheden Nièvre

8. Clamecy

Een schitterend stadje in Nièvre is Clamecy. In Clamecy vloeien de Yonne en de Beuvron samen met het kanaal van Nivernais. De stad stond tussen 1225 en de Franse Revolutie bekend als bisschopsstad. na de val van het koninkrijk Jeruzalem in de 13e eeuw zijn bisschoppen naar Clamecy gekomen omdat graaf Guililaume van Nevers hun daar een landgoed had nagelaten. Vanaf de 16e eeuw werd het een centrum voor houttransport. Het is een prachtig stadje om te bezoeken. Clamecy heeft zijn charme goed weten te kunnen behouden en kent oude vakwerkhuizen en diverse historische gebouwen. Zo kun je een bezoekje brengen aan de Église Notre-Dame de Bethléhem de Clamecy. Deze kerk heeft een oriëntaalse bouwstijl. Daarnaast is de Collegiale Sint-Martinus van Clamecy ook een schitterend gotisch bouwwerk wat je kunt bezoeken. In het centrum van de stad vind je ook het geboortehuis van Romain Rolland. Romain won de Nobelprijs voor literatuur in 1915. Zijn geboortehuis is vandaag de dag een museum, het Musée d’Art et d’Histoire Romain. Ben je even toe aan wat meer rust en ruimte? Dan kun je heerlijk wandelen langs de oevers van de verschillende rivieren die in de stad samenkomen. 

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Morvan

9. Varzy

Een klein, pittoresk stadje in Nevers is Varzy. Het stadje telt zo’n kleine 1400 inwoners en heeft een rijke, middeleeuwse geschiedenis. In de Middeleeuwen was Varzy een bedevaartsoord voor de hielige Eugénie van Alexandrië en van Sint Regnobert. Ook was het een etappeplaats op de pelgrimsroute van Vézelay naar de Santiago de Compostella. In het stadje lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Door de smalle straatjes met historische bouwwerken waan je je hier helemaal in de Middeleeuwen. Je kunt er heerlijk struinen en een bezoekje brengen aan de lokale bakker of slagerij. Er zijn nog verschillende bouwwerken in het centrum die je kunt bezoeken. Zo kun je een bezoekje brengen aan de parochiekerk Saint-Pierre. Deze kerk heeft een gotische bouwstijl, maar aan de opstelling van de kerk met zijn twee torens kun je zien dat het vroeger een Romaanse kerk is geweest. 3 kilometer buiten het stadje vind je en kleine kapel, de kapel Saint-Lazare. Dit kapelletje is het enige overblijfsel van het kasteel van Varzy wat hier was gesticht rond de 13e eeuw. In het centrum van Varzy vind je het Musée Auguste Grasset. Hier kun je verschillende aardewerken en kunstwerken uit Mesopotamië, Egypte en Oceanië bewonderen. Daarnaast heeft het ook een grote collectie aan muziekinstrumenten die tussen de 17e een de 19e eeuw gebruikt werden.

10. Arthel

Arthel is een piepklein dorpje en telt nog geen 100 inwoners, maar wordt gezien als één va de mooiste dorpjes van de regio. Het stadje ligt midden in het groen van het Nivernais landschap en wordt omringt door bossen en bomen. Arthel staat vooral bekend door zijn historische kasteel, het Chateau d’Arthel. Het kasteel is in de 18e eeuw volledig gerenoveerd op de ruïnes van een oud kasteel door François Guyneten. Vandaag de dag is het een historisch pand waar in de zomer ook rondleidingen worden gegeven. Tijdens de rondleidingen kun je van alles te weten komen over de verschillende kamers en de geschiedenis van dit gebouw. Ook het park rondom het kasteel is schitterend. Het bestaat uit vijf terrassen met verschillende boomgaarden. Ook het minder bekende Château de la Motte is een bezoekje waard. Daarnaast is het dorpje zelf ook heerlijk om doorheen te struinen. Het wordt gekenmerkt door bloemrijke straatjes en oude panden. Het is een prachtig dorpje om te bezoeken als je op zoek bent naar rust en ruimte. 

Plan je reis naar Nièvre
De mooiste vakantiehuizen in Nièvre vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Nièvre boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Morvan?

Lac des Settons, Château-Chinon en Vézelay zijn 3 schitterend bezienswaardigheden in Parc Naturel Régional du Morvan. Lees hier alle 10 mooie bezienswaardigheden in de Morvan

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden Nièvre

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.