10 bezienswaardigheden in de Lot die je niet mag missen

Wat te doen in de Lot?

De Lot is een prachtig departement in het zuiden van Frankrijk en een geliefde vakantiebestemming onder rustzoekers, cultuur- en natuurliefhebbers. Het departement grenst aan de departementen Corrèze, Cantal, Aveyron, Tarn-et-Garonne, Lot-et-Garonne en Dordogne. De Lot behoort tot de regio Occitanië. In het oosten passeert de rivier het plaatsje Sint-Cirq-Lapopie en vervolgd zijn weg naar de hoofdstad Cahors. Eenmaal daar aangekomen gaat de rivier stroomafwaarts langs de oeverterrassen waar de wijngaarden zich ontpoppen. Even later bereikt de Lot de groene valleien, beboste heuvels en truffeleiken in een prachtig landschap. Daarna stroomt de rivier verder richting het bergachtige Quercy met zijn prachtige druipgrotten. In deze omgeving vind je honderden bomen, riviertjes en heb je een uitzicht op de Cantal. In de Lot is genoeg te beleven en je verveeld je hier zeker geen moment. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen!

1. De Pont Valentré

De Pont Valentré is één van de mooiste middeleeuwse bruggen in Cahors. Met drie stoere torens om de overgang van de rivier te controleren. Daarnaast is de brug door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. De bouw van de Pont Valentré begon in 1308 en duurde bijna een halve eeuw. Volgens de legende zou een wanhopige bouwmeester zijn ziel aan de duivel hebben beloofd, in ruil voor hoop. Na de voltooiing wilde de man onder zijn belofte uitkomen en bedacht een list. Uit wraak liet de duivel ’s nachts een bouwsteen uit de middelste toren vallen. Hoe vaak men hem ook terug plaatste de steen viel telkens weer naar beneden. Toen de brug in de 19e eeuw werd gerestaureerd werd de bewuste steen voorzien van een beeldje van een duivel.

Camping tip vlakbij Cahors! De heerlijke Camping Quercy Vacances is een familiecamping op slechts 15 minuten rijden van de Pont Valentré in Cahors. De camping beschikt over een heerlijk zwembad en er worden leuke activiteiten georganiseerd zoals gezamenlijke diners. Bekijk beschikbare plaatsen en huuraccommodaties en prijzen.

2. Gouffre de Padirac

De Gouffre de Padirac is een 77 meter diepe grot in Quercy. Gouffre de Padirac is één van de bekendste en spectaculairste grotten van Frankrijk. Dit komt doordat de ingang uit een enorm gat bestaat met een doorsnede van meer dan 40 meter. Maar ook omdat er een rivier door de grotten heen stroomt, waar je met een gondel op kunt varen. De grot werd ontdekt door Alfred Martel toen het plafond van het enorme gat in de grond (gouffre) was ingestort. Het gat ontstond doordat de rivier miljoenen jaren de grond heeft weggespoeld en uiteindelijk instortte. Je gaat met een trap of een lift naar beneden en komt daar in een plaatselijke regenbui want het water dat het gat heeft gemaakt valt nog steeds naar beneden. Daarna stap je in een bootje en gaat de grotten in (het kan er aardig nat zijn, en koud). Het water in de grot is heel helder en het uitzicht op de verschillende ‘zalen’ in de grot is prachtig. Je kijkt de hele tocht, die een klein half uurtje duurt, je ogen uit.

Gouffre de Padirac, van 24 maart tot 11 november, alle dagen van 10.00 tot 16.00 uur. Kinderen tot 4 jaar gratis, 4-12 jaar €9,50, volwassenen €13,50. Meer info op de website van Gouffre de Padirac.

3. Grotte du Pech-Merle

De Grotte du Pech-Merle is een echte prehistorische grot met prachtige muurtekeningen. De muurtekeningen zijn meer dan 20.000 jaar oud en zien er nog helemaal perfect uit. Doordat de schilderijen zo fragiel zijn mag er maar een beperkt aantal mensen naar binnen per dag, zodat de tekeningen in perfecte staat blijven. De rotstekeningen staan bekend als de mooiste rotstekeningen van Frankrijk. De galerijen hebben een gemiddelde hoogte van 5 tot 10 meter en bestaan uit twee niveaus (de tekeningen zijn echter alleen op het eerste niveau gevonden). De tekeningen werden gevonden in 1922 en de jaren daarna zijn er in de buurt nog diverse andere grotten gevonden met wandtekeningen. Maar alleen deze is opengesteld voor bezoekers om de ander zo mooi mogelijk te houden.

Grotte du Pech-Merle, van 5 juni tot 17 oktober, alle dagen van 9.30 tot 18.00 uur. Kinderen tot 4 jaar €1, 5-14 jaar €8,50, volwassenen €14,00. Meer info op de website van Grotte du Peche-Merle.

Boek een natuurhuisje! In de Lot vind je de mooiste natuurhuisjes. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Tip! natuurhuisje in Teyssieu vanaf €71 per nacht.

4. Château de Castelnau-Bretenoux

De geschiedenis van het kasteel begint al heel lang geleden, in de twaalfde eeuw na Christus om precies te zijn. Château de Castelnau-Bretenoux ontstond doordat Hugues de Castelnau, gezinslid van de zeer machtige familie Castelnau een verdedigingsmuur om zijn domein lied bouwen voor de Middeleeuwse oorlog. Tussen de twaalfde en vijftiende eeuw werd het kasteel meerdere malen verbouwd. Zo werden onder andere de verdedigingsmuren versterkt en kwam Château de Castelnau-Bretenoux langzaam tot leven, zoals we het nu kennen. Tijdens de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland werd het kasteel in het jaar 1159 veroverd door de troepen van de Engelse Henry II. Aan het einde van die oorlog werd het kasteel weer teruggegeven aan de baronnen van Castelnau. Na de dood van de laatste baron werd er niks meer met het kasteel gedaan en raakte het in verval, totdat Jean Mouliérat het kasteel kocht en liet herstellen. Na zijn dood werd het kasteel over gedragen aan de Franse staat. Een bezoekje aan het kasteel is zeker de moeite waard. Je doet een paar stappen terug in de tijd, want alles is zo ingericht dat je weer terug bent in de Middeleeuwen.

LEES OOK: De 10 mooiste bestemmingen in Zuid-Frankrijk!

5. La Forêt des Singes

Een bos en Berberapen, dat is wat je tegen komt in La Forêt des Singes. In totaal lopen er meer dan 15o apen rond in het park, die je verleiden door de uitzonderlijke observatiemogelijkheden. Ook word je verrast door de ongelooflijke nabijheid van de apen. Ze aarzelen zeker niet om de popcorn, die je wordt aangeboden bij de ingang, uit je hand te pakken. Elke 3/4 uur worden er verschillende voedingssessies aangeboden. Hier worden de apen gevoerd en krijg je meer informatie over de apen. Zoals bijvoorbeeld de bedreiging van de Berberapen. Ze staan namelijk geclassificeerd als bedreigd diersoort. La Forêt des Singes is een unieke ervaring voor jong en oud. Zeker een heel leuk uitstapje om mee te maken!

Camping tip! De heerlijke Camping Les Cigales is een heerlijke familiecamping gelegen op loopafstand van La Forêt des Singes en Rocamadour. De camping beschikt over een mooi zwembad en een leuk terras, waar je een drankje kunt drinken. Bekijk beschikbaarheid en prijzen.

6. Cahors

Cahors is de hoofdstad van de Lot en is omgeven door heuvels. Cahors is ontstaan in de Romeinse tijd en groeide in de Middeleeuwen uit tot een belangrijk financieel centrum. De binnenstad vertoont nog heel wat verschillende gerestaureerde Middeleeuwse huizen. In het midden van het historische centrum staat de monumentale Saint-Etienne kathedraal met haar Byzantijns geïnspireerde koepels. Vlakbij de kerk wordt op zaterdagochtend een kleurrijke Franse markt gehouden met typische producten van de streek. Cahors staat ook bekend om zijn ‘geheime tuinen’ die verstopt liggen in de oude wijken. Met een plattegrond kun je een route volgen die langs 30 tuintjes voert.

Hotel tip in Cahors? Het 3 sterren hotel Hôtel Terminus is een heerlijk hotel (8,3) in het centrum van Cahors. Het hotel bevindt zich in een heerlijk landhuis en je kunt er genieten van lekkere wijnen uit eigen wijnkelder. Bekijk beschikbare kamers en prijzen.

7. Rocamadour

Rocamadour is een prachtige stad aan het rivierdal van de Lot met steile, 120 meter hoge rotswanden. Waar zich een dorp, heiligdom en kasteel aan vastklampen, wat er natuurlijk prachtig uitziet. Met een enorme geschiedenis, al in het eerste millennium kwam men naar een primitief heiligdom om de Maagd Maria te eren. Pelgrims kwamen van heinde en verre om het heiligdom te bezoek. Toen in 1166 het bijna 1100 jaar oude lichaam van de heilige Amadour gevonden werd, groeide de populariteit van Rocamadour verder uit. Tegenwoordig is Rocamadour de twee na belangrijkste bedevaartplaats in Frankrijk. Vanuit het stadje kun je met een 216 traptreden tellende trap naar het heiligdom toe.

Hotel tip vlakbij het centrum! Hotel Relais Amadourien is een fantastisch 2 sterren hotel (9,2) vlakbij het centrum van Rocamadour, gelegen in de groene velden. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers en je kunt er ’s ochtends heerlijk ontbijten in de ontbijtzaal. Bekijk beschikbare kamers en prijzen.

8. Saint-Cirq-Lapopie

Het juweel van de vallei, zo wordt Saint-Cirq-Lapopie ook wel genoemd. Het dorp ligt op een 100 meter hoge rots boven de rivier de Lot. Omdat het dorp geïsoleerd ligt , is het oude karakter bewaard gebleven. Tegenwoordig is het grootste deel van de stad beschermd als historisch monument. Wandelen langs de prachtige versterkte stadspoorten, hobbelige straatjes en vakwerkhuizen. Ontdek de gotische gevels, woningen met bogengalerijen, steile trappen, nauwe doorgangen en nog veel meer. Op het hoogst gelegen punt ligt de 16e eeuwse kerk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Lot de daken van het dorp. Dit dorp is zo mooi dat het zelfs deel uitmaakt van de mooiste dorpen van Frankrijk.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Dordogne!

9. Figeac

Figeac is een stad die is ontstaan rondom een abdij, die gesticht werd in de 9e eeuw. Vanaf de 12e eeuw kende het stadje een toenemende economische bloei. Er werd handel gedreven met heel Frankrijk en een eeuw later, de 13e eeuw werd er gehandeld met heel Europa. De welvaart van de handelaren uitte zich in prachtige huizen.De prachtig bewaard gebleven huizen, herinneren er aan dat tot het einde van de middeleeuwen Figeac een van de meest welvarende steden van Zuid-Frankrijk was. De honderdjarige oorlog veroorzaakte de ineenstorting van de handel. Tijdens de godsdienstenoorlogen kreeg Figeac het nog een keer zwaar te verduren. Pas in de 17e eeuw keerde de rust weer terug in Figeac. De stad had er decennia lang voor nodig om er weer helemaal bovenop te komen. Vandaag de dag toont de stad een panorama van de Franse architectuur van de middeleeuwen tot vandaag. Zeker iets wat je gezien moet hebben!

Hotel tip in het centrum van Figeac! Hôtel le Quatorze is een heerlijk 3-sterrenhotel (9,3) gelegen in het oude centrum van Figeac. Het hotel bevindt zich in een mooi landhuis en beschikt over een groene tuin met fijn terras. Bekijk beschikbare kamers en prijzen.

10. Loubressac

Loubressac is een prachtig heuveldorp met een prachtig weids panorama. Het middeleeuwse dorp kijkt uit op de valleien van de Dordogne, de Cère en de Bave. Vanaf dit ‘natuurlijke balkon’ kun je ook nog verschillende kastelen, de stad Saint-Céré en de uitloop van het Centraal Massief zien. Bovenin het dorp staat een 15e eeuws kasteel. Achter de vestingmuren bevinden zich smalle en kronkelige straatjes, okerkleurige huizen, veel architectuur en heel veel bloemen. Het dorp heeft twee keer de prijs van ‘le plus beau village fleuri’ gewonnen, uiteraard door de mooie bloemen in het dorp.

Domaine La Paille Basse

Mooie camping in een bosrijke omgeving bij Souillac met een zwembad. Ideaal voor families met kinderen. Meer informatie en boeken bij ANWB Camping of Vacanceselect.

Lees ook

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Bekijk ook

De 10 mooiste bezienswaardigheden van de Essonne

Essonne is een prachtig departement met historische kastelen, groene natuur en mooie stadjes. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Essonne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.