Rocamadour

11 bezienswaardigheden in de Lot die je niet mag missen

De Lot in Frankrijk is een prachtig departement in het zuiden van Frankrijk en een geliefde vakantiebestemming onder rustzoekers, cultuur- en natuurliefhebbers. Het departement grenst aan de departementen Corrèze, Cantal, Aveyron, Tarn-et-Garonne, Lot-et-Garonne en Dordogne. De Lot behoort tot de regio Occitanië. In het oosten passeert de rivier de Lot het plaatsje Sint-Cirq-Lapopie en vervolgd zijn weg naar de hoofdstad Cahors. Eenmaal daar aangekomen gaat de rivier stroomafwaarts langs de oeverterrassen waar de wijngaarden zich ontpoppen. Even later bereikt de Lot de groene valleien, beboste heuvels en truffeleiken in een prachtig landschap. Daarna stroomt de rivier verder richting het bergachtige Quercy met zijn prachtige druipgrotten. In deze omgeving vind je honderden bomen, riviertjes en heb je een uitzicht op de Cantal. In de Lot is genoeg te beleven en je verveeld je hier zeker geen moment. Bekijk hier de 11 mooiste bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen!

1. De Pont Valentré, middeleeuwse brug in de Lot

de brug Pont Valentré met twee toren en een stuk of vijf bogen over een rivier waarin de brug weerspiegelt.

De Pont Valentré is één van de mooiste middeleeuwse bruggen in Cahors. Met drie stoere torens om de overgang van de rivier te controleren. Daarnaast is de brug door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. De bouw van de Pont Valentré begon in 1308 en duurde bijna een halve eeuw. Volgens de legende zou een wanhopige bouwmeester zijn ziel aan de duivel hebben beloofd, in ruil voor hoop. Na de voltooiing wilde de man onder zijn belofte uitkomen en bedacht een list. Uit wraak liet de duivel ’s nachts een bouwsteen uit de middelste toren vallen. Hoe vaak men hem ook terug plaatste de steen viel telkens weer naar beneden. Toen de brug in de 19e eeuw werd gerestaureerd werd de bewuste steen voorzien van een beeldje van een duivel.

Camping tip vlakbij Cahors! De heerlijke Camping Quercy Vacances is een familiecamping op slechts 15 minuten rijden van de Pont Valentré in Cahors. De camping beschikt over een heerlijk zwembad en er worden leuke activiteiten georganiseerd zoals gezamenlijke diners. Bekijk beschikbare plaatsen en huuraccommodaties en prijzen.

Bekijk campings in de Lot

2. Gouffre de Padirac, 77 meter diepe grot

Een diepe grot gezien vanaf beneden. Aan het uiteinde zie je een blauwe lucht met wolken.

De Gouffre de Padirac is een 77 meter diepe grot in Quercy. Gouffre de Padirac is één van de bekendste en spectaculairste grotten van Frankrijk. Dit komt doordat de ingang uit een enorm gat bestaat met een doorsnede van meer dan 40 meter. Maar ook omdat er een rivier door de grotten heen stroomt, waar je met een gondel op kunt varen. De grot werd ontdekt door Alfred Martel toen het plafond van het enorme gat in de grond (gouffre) was ingestort. Het gat ontstond doordat de rivier miljoenen jaren de grond heeft weggespoeld en uiteindelijk instortte. Je gaat met een trap of een lift naar beneden en komt daar in een plaatselijke regenbui want het water dat het gat heeft gemaakt valt nog steeds naar beneden. Daarna stap je in een bootje en gaat de grotten in (het kan er aardig nat zijn, en koud). Het water in de grot is heel helder en het uitzicht op de verschillende ‘zalen’ in de grot is prachtig. Je kijkt de hele tocht, die een klein half uurtje duurt, je ogen uit.

Gouffre de Padirac, van 24 maart tot 11 november, alle dagen van 10.00 tot 16.00 uur. Kinderen tot 4 jaar gratis, 4-12 jaar €9,50, volwassenen €13,50. Meer info op de website van Gouffre de Padirac.

3. Grotte du Pech-Merle, prehistorische grot

De Grotte du Pech-Merle is een echte prehistorische grot met prachtige muurtekeningen. De muurtekeningen zijn meer dan 20.000 jaar oud en zien er nog helemaal perfect uit. Doordat de schilderijen zo fragiel zijn mag er maar een beperkt aantal mensen naar binnen per dag, zodat de tekeningen in perfecte staat blijven. De rotstekeningen staan bekend als de mooiste rotstekeningen van Frankrijk. De galerijen hebben een gemiddelde hoogte van 5 tot 10 meter en bestaan uit twee niveaus (de tekeningen zijn echter alleen op het eerste niveau gevonden). De tekeningen werden gevonden in 1922 en de jaren daarna zijn er in de buurt nog diverse andere grotten gevonden met wandtekeningen. Maar alleen deze is opengesteld voor bezoekers om de ander zo mooi mogelijk te houden.

Grotte du Pech-Merle, van 5 juni tot 17 oktober, alle dagen van 9.30 tot 18.00 uur. Kinderen tot 4 jaar €1, 5-14 jaar €8,50, volwassenen €14,00. Meer info op de website van Grotte du Peche-Merle.

Boek een natuurhuisje! In de Lot vind je de mooiste natuurhuisjes. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Tip! natuurhuisje in Teyssieu vanaf €71 per nacht.

4. Château de Castelnau-Bretenoux, kasteel uit de 12e eeuw

Het Middeleeuwse kasteel Château de Castelnau-Bretenoux op een zonnige dag met daarvoor kleine, middeleeuwse huisjes.

De geschiedenis van het kasteel begint al heel lang geleden, in de twaalfde eeuw na Christus om precies te zijn. Château de Castelnau-Bretenoux ontstond doordat Hugues de Castelnau, gezinslid van de zeer machtige familie Castelnau een verdedigingsmuur om zijn domein lied bouwen voor de Middeleeuwse oorlog. Tussen de twaalfde en vijftiende eeuw werd het kasteel meerdere malen verbouwd. Zo werden onder andere de verdedigingsmuren versterkt en kwam Château de Castelnau-Bretenoux langzaam tot leven, zoals we het nu kennen. Tijdens de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland werd het kasteel in het jaar 1159 veroverd door de troepen van de Engelse Henry II. Aan het einde van die oorlog werd het kasteel weer teruggegeven aan de baronnen van Castelnau. Na de dood van de laatste baron werd er niks meer met het kasteel gedaan en raakte het in verval, totdat Jean Mouliérat het kasteel kocht en liet herstellen. Na zijn dood werd het kasteel over gedragen aan de Franse staat. Een bezoekje aan het kasteel is zeker de moeite waard. Je doet een paar stappen terug in de tijd, want alles is zo ingericht dat je weer terug bent in de Middeleeuwen.

LEES OOK: De 11 mooiste bestemmingen in Zuid-Frankrijk

5. La Forêt des Singes, bos en Berberapen

Een bos en Berberapen, dat is wat je tegen komt in La Forêt des Singes. In totaal lopen er meer dan 150 apen rond in het park, die je verleiden door de uitzonderlijke observatiemogelijkheden. Ook word je verrast door de ongelooflijke nabijheid van de apen. Ze aarzelen zeker niet om de popcorn, die je wordt aangeboden bij de ingang, uit je hand te pakken. Elke 3/4 uur worden er verschillende voedingssessies aangeboden. Hier worden de apen gevoerd en krijg je meer informatie over de apen. Zoals bijvoorbeeld de bedreiging van de Berberapen. Ze staan namelijk geclassificeerd als bedreigd diersoort. La Forêt des Singes is een unieke ervaring voor jong en oud. Zeker een heel leuk uitstapje om mee te maken!

Camping tip! De heerlijke Camping Les Cigales is een heerlijke familiecamping gelegen op loopafstand van La Forêt des Singes en Rocamadour. De camping beschikt over een mooi zwembad en een leuk terras, waar je een drankje kunt drinken. Bekijk beschikbaarheid en prijzen.

6. Cahors, de hoofdstad van de Lot

De stad Cahors gezien vanuit vogelperspectief. Rondom de stad roomt de rivier de Lot en zie je meerdere bruggen over de rivier naar de stad.

Cahors is de hoofdstad van de Lot en is omgeven door heuvels. Cahors is ontstaan in de Romeinse tijd en groeide in de Middeleeuwen uit tot een belangrijk financieel centrum. De binnenstad vertoont nog heel wat verschillende gerestaureerde Middeleeuwse huizen. In het midden van het historische centrum staat de monumentale Saint-Etienne kathedraal met haar Byzantijns geïnspireerde koepels. Vlakbij de kerk wordt op zaterdagochtend een kleurrijke Franse markt gehouden met typische producten van de streek. Cahors staat ook bekend om zijn ‘geheime tuinen’ die verstopt liggen in de oude wijken. Met een plattegrond kun je een route volgen die langs 30 tuintjes voert.

Hotel tip in Cahors? Het 3 sterren hotel Hôtel Terminus is een heerlijk hotel (8,3) in het centrum van Cahors. Het hotel bevindt zich in een heerlijk landhuis en je kunt er genieten van lekkere wijnen uit eigen wijnkelder. Bekijk beschikbare kamers en prijzen.

7. Rocamadour, rotsstadje aan het rivierdal van de Lot

het stadje Rocamadour gelegen tegen een rotswand, op een licht bewolkte dag.

Rocamadour is een prachtige stad aan het rivierdal van de Lot met steile, 120 meter hoge rotswanden. Waar zich een dorp, heiligdom en kasteel aan vastklampen, wat er natuurlijk prachtig uitziet. Met een enorme geschiedenis, al in het eerste millennium kwam men naar een primitief heiligdom om de Maagd Maria te eren. Pelgrims kwamen van heinde en verre om het heiligdom te bezoek. Toen in 1166 het bijna 1100 jaar oude lichaam van de heilige Amadour gevonden werd, groeide de populariteit van Rocamadour verder uit. Tegenwoordig is Rocamadour de twee na belangrijkste bedevaartplaats in Frankrijk. Vanuit het stadje kun je met een 216 traptreden tellende trap naar het heiligdom toe.

Hotel tip vlakbij het centrum! Hotel Relais Amadourien is een fantastisch 2 sterren hotel (9,2) vlakbij het centrum van Rocamadour, gelegen in de groene velden. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers en je kunt er ’s ochtends heerlijk ontbijten in de ontbijtzaal. Bekijk beschikbare kamers en prijzen.

8. Saint-Cirq-Lapopie, dorp aan de Lot rivier

het dorpje Saint-Cirq-Lapopie gebouwd op een rots, gelegen langs de rivier de Lot.

Het juweel van de vallei, zo wordt Saint-Cirq-Lapopie ook wel genoemd. Het dorp ligt op een 100 meter hoge rots boven de rivier de Lot. Omdat het dorp geïsoleerd ligt , is het oude karakter bewaard gebleven. Tegenwoordig is het grootste deel van de stad beschermd als historisch monument. Wandelen langs de prachtige versterkte stadspoorten, hobbelige straatjes en vakwerkhuizen. Ontdek de gotische gevels, woningen met bogengalerijen, steile trappen, nauwe doorgangen en nog veel meer. Op het hoogst gelegen punt ligt de 16e eeuwse kerk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Lot de daken van het dorp. Dit dorp is zo mooi dat het zelfs deel uitmaakt van de mooiste dorpen van Frankrijk.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Dordogne

9. Figeac, middeleeuws stadje in de Lot

een leeg straatje gelegen in de schaduw op een zonnige dag in Figeac

Figeac is een stad die is ontstaan rondom een abdij, die gesticht werd in de 9e eeuw. Vanaf de 12e eeuw kende het stadje een toenemende economische bloei. Er werd handel gedreven met heel Frankrijk en een eeuw later, de 13e eeuw werd er gehandeld met heel Europa. De welvaart van de handelaren uitte zich in prachtige huizen.De prachtig bewaard gebleven huizen, herinneren er aan dat tot het einde van de middeleeuwen Figeac een van de meest welvarende steden van Zuid-Frankrijk was. De honderdjarige oorlog veroorzaakte de ineenstorting van de handel. Tijdens de godsdienstenoorlogen kreeg Figeac het nog een keer zwaar te verduren. Pas in de 17e eeuw keerde de rust weer terug in Figeac. De stad had er decennia lang voor nodig om er weer helemaal bovenop te komen. Vandaag de dag toont de stad een panorama van de Franse architectuur van de middeleeuwen tot vandaag. Zeker iets wat je gezien moet hebben!

Hotel tip in het centrum van Figeac! Hôtel le Quatorze is een heerlijk 3-sterrenhotel (9,3) gelegen in het oude centrum van Figeac. Het hotel bevindt zich in een mooi landhuis en beschikt over een groene tuin met fijn terras. Bekijk beschikbare kamers en prijzen.

10. Loubressac, middeleeuws dorp met weids panorama

okerkleurige huizen met typerende puntdaken in het heuveldorp Loubressac

Loubressac is een prachtig heuveldorp met een prachtig weids panorama. Het middeleeuwse dorp kijkt uit op de valleien van de Dordogne, de Cère en de Bave. Vanaf dit ‘natuurlijke balkon’ kun je ook nog verschillende kastelen, de stad Saint-Céré en de uitloop van het Centraal Massief zien. Bovenin het dorp staat een 15e eeuws kasteel. Achter de vestingmuren bevinden zich smalle en kronkelige straatjes, okerkleurige huizen, veel architectuur en heel veel bloemen. Het dorp heeft twee keer de prijs van ‘le plus beau village fleuri’ gewonnen, uiteraard door de mooie bloemen in het dorp.

Accommodaties in Loubressac

11. De truffelmarkt van Lalbenque

Elke dinsdag van begin december tot half maart is het kleine plaatsje Lalbenque in de Lot het drukke middelpunt van de truffelhandel. Chef-koks en inkopers komen vanuit alle hoeken om op de Marché aux Truffes hun slag te slaan. Maar niet alleen professionals bezoeken deze markt; voor de gewone burger is het een ware attractie. Veel Fransen kopen een enkele truffel bij de handelaren die hun mandjes met truffels op de lage bankjes hebben uitgestald. De truffel die hier verkocht wordt, wordt ook wel de “zwarte diamant van de Lot” genoemd, en dat is niet voor niets, want ze zijn erg kostbaar. Een kilo zwarte truffel kan wel 1000 euro kosten! Zeker rond de feestdagen, wanneer de vraag het grootst is. De reden waarom de truffels zo duur zijn? Dat komt door de zeldzaamheid en het enorme geduld dat nodig is voor de groei. De truffels groeien in de kalkgrond van de Causses van Quercy, aan de voet van truffelbomen zoals de eik of hazelaar, en het kan soms wel tien jaar duren voordat de eerste truffels verschijnen!

Overweeg je de truffelmarkt te bezoeken? Maak je bezoek aan Lalbenque compleet met een overnachting in het dorp. La Tissandière is een smaakvol 3-sterrenhotel met comfortabele kamers, vriendelijke eigenaren en een uitstekend restaurant. Bekijk hotel.

Fietsen & fietsvakantie in de Lot

Steeds meer Frankrijkliefhebbers vinden hun weg naar de Lot om te wandelen of te fietsen. De Lot heeft een goed netwerk aan fiets- en wandelpaden, een ideale manier om het prachtige departement te verkennen. Speciaal voor de fietsliefhebbers heeft Sawadee een fietsvakantie in de Vallei van de Lot samengesteld. Bekijk hier de fietsroute en reisaanbieding

Fietsvakantie in de Lot

Overnachten in de Lot

Plan je een vakantie naar de Lot? De Lot biedt volop mogelijkheden om (bijzonder) te overnachten. Wil jij een vakantiehuis in de Lot huren? Bekijk hier het grootste aanbod vakantiehuizen in de Lot. Overnachten midden in de natuur? Bekijk dan het aanbod natuurhuisjes in de Lot voor een vakantie midden in de natuur. Zoek je een hotel In de Lot? Bij Booking.com kies je uit tientallen hotels op de mooiste plekjes van het departement. Toch liever kamperen in de Lot? Bekijk hier de campings op mooiste plekjes van de Lot. Een echte aanrader is Camping aux Lodges du Mas de Nadal. Een echte charme camping in de Lot!

Meer over de Lot en de regio Occitanië? Lees dan ook:

Veelgestelde vragen over de Lot:

Waar ligt de Lot in Frankrijk?

De Lot lig in het zuidwesten van Frankrijk aan de departementen Corrèze, Cantal, Aveyron, Tarn-et-Garonne, Lot-et-Garonne en Dordogne. Het departement behoort tot de regio Occitanië.

Wat is de beste tijd om de Lot te bezoeken?

De beste reistijd voor de Lot hangt af van je persoonlijke voorkeuren en wat je precies wilt doen tijdens je vakantie. Veel reizigers bezoeken de Lot tijdens de zomer, wanneer het behoorlijk warm kan worden met temperaturen die soms de 30°C kunnen overschrijden. Het is dan heerlijk om je vakantie aan een rivier of op een camping met zwembad door te brengen. In het late voorjaar en het vroege najaar is het minder druk en zijn de temperaturen over het algemeen aangenaam om te genieten van de bezienswaardigheden en groene omgeving. Wil je de truffelmarkt bezoeken? Kom dan in de winter, wanneer de truffels worden geoogst.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Petit Domaine de vacances Les Armengauds zwembad, natuurhuisjes in Occitanië

De 7 mooiste adults only campings in Frankrijk

Ontdek de beste adults-only campings in Frankrijk voor een rustige en ontspannen vakantie. Geniet van fijne faciliteiten en prachtige natuur.