De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Dordogne

Bezienswaardigheden in de Dordogne

De Dordogne is een prachtige regio in zuid-west Frankrijk. Je kunt er van alles zien en doen. Zo zijn er middeleeuwse stadjes zoals Rocamadour, Sarlat en Brantôme en vind je er de indrukwekkende kastelen van Castelnaud en Beyrac. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de vele grotten, waar je nog muurschilderingen uit de prehistorie kunt bewonderen. Ook de natuur is er prachtig. De rivier de Dordogne loopt er dwars doorheen en je kunt er perfect wandelen, fietsen of kanoën. Bekijk ook ons artikel over de mooiste rivieren van Frankrijk om meer te weten te komen over de Dordogne. Kortom, er is ontzettend veel te doen op een vakantie naar de Dordogne. Bekijk hier 10 bezienswaardigheden in de Dordogne.

Bezoek je graag Franse dorpjes, lees dan ook: de 10 mooiste dorpen van de Dordogne.

1. Kasteel van Castelnaud

Het Kasteel van Castelnaud is een prachtig kasteel gelegen op een berg boven de Dordogne rivier. Het is een imposant gebouw dat lijkt te waken over de omgeving. De ligging in combinatie met de rivier en de omliggende natuur, vormt een prachtig plaatje. Vanaf het kasteel heb je een weids uitzicht op het landschap en op het vlakbij gelegen Kasteel van Beynac. Het kasteel van Castelnaud zelf is ook absoluut de moeite waard. Het is een prachtig middeleeuws kasteel, dat wordt gezien als één van de mooiste van Frankrijk. Je kunt het kasteel van binnen en van buiten bewonderen en het is een leuk uitje voor het hele gezin. Binnen vind je een museum dat je van alles leert over het leven in de middeleeuwen en de rol van het Kasteel van Castelnaud. Dit is een interessant museum met onder andere een grote collectie aan wapens. Ook kun je er een rondleiding volgen, die een aantal keer per dag in het Nederlands wordt gegeven. Voor de kinderen worden er ridderspelen en demonstraties van middeleeuwse wapens georganiseerd. Een echte aanrader dus voor een leuke dagtrip!

Op zoek naar een leuk vakantiehuis?

In de groene velden rond het Kasteel van Castelnaud kun je een heerlijk natuurhuisje vinden, die van alle gemakken voorzien is. Rond het huisje vind je een grote tuin en in de omgeving kun je allerlei sportieve activiteiten ondernemen. Bekijk hier het mooie natuurhuisje.

Lees ook: 10 Rustieke natuurhuisjes in de Dordogne

2. Rocamadour

Rocamadour is een echt bedevaartplaats in Frankrijk. Het stadje is gebouwd op en tegen een rots en ziet er daardoor erg bijzonder uit. Onderaan de rots vind je het gezellige middeleeuwse stadje, iets hoger staat een mooie kerk en helemaal bovenaan staat een kasteel. In de middeleeuwen besloot Sint-Amadour zich op deze plek te vestigen en na zijn dood is hij in een tombe in de rots begraven. Zijn lichaam is later helemaal intact gevonden en de plaats is toen naar deze heilige vernoemd. Tegenwoordig kun je in Rocamadour de vele religieuze plekken bewonderen. Er zijn vele kerken, kathedralen en kapelletjes, die allemaal de moeite waard zijn. Het kasteel bovenop de rots kun je te voet of met een lift bereiken. Je vind er verschillende kapelletjes met fresco’s en een bijzondere kerk. Het stadje onderaan de rots is erg gezellig met smalle straatjes vol met restaurantjes, middeleeuwse huisjes en winkeltjes. Hier kun je ook zeker een paar uur spenderen en de mooie stad in je opnemen.

Hotel tip! Hotel Relais Amadourien is een sfeervol 2-sterrenhotel bij Rocamadour, gelegen in de groene velden. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers en je kunt er ’s ochtends heerlijk ontbijten in de ontbijtzaal.

3. Grotten van Lascaux

In de Dordogne zijn erg veel mooie grotten en de bekendste daarvan zijn de Grotten van Lascaux. Bij deze grotten vind je prehistorische muurschilderingen die meer dan 17.000 jaar geleden zijn geschilderd. Er zijn verschillende prehistorische dieren afgebeeld en de grot is in 1940 ontdekt. Sinds 1963 zijn er geen mensen meer toegestaan in de originele grotten doordat de tekeningen daardoor werden aangetast. In plaats daarvan is er een exacte replica gebouwd, die je vlakbij de originele grotten vindt. Niet alleen de tekeningen zijn na gemaakt, ook de temperatuur, vochtigheidsgraad en verlichting zijn precies hetzelfde als de Grotten van Lascaux. Deze namaak wordt Lascaux IV genoemd en is een absolute aanrader. Naast de Grotten van Lascaux, zijn ook de Grotten van Font de Gaume, de Grotten van Rouffignac en de Grotten van Proumeyssac zeker een bezoekje waard, Vooral de laatste is erg bijzonder. Dit is een druipsteen grot waar je een rondleiding kunt volgen. Deze rondleiding begint met een prachtige muzikale lichtshow, waarbij je de grot van een hele andere kant kunt zien.

4. Sarlat

Sarlat is één van de populairste bestemmingen in de Dordogne. Het is een mooie historische stad, waarvan de binnenstad zelfs autovrij is. Je kunt hier dus perfect rondstruinen en alle straatjes ontdekken. De sfeer is erg authentiek en het lijkt alsof je terug in de tijd bent gegaan naar de middeleeuwen. Overal staan herenhuizen die vaak nog uit de 14e eeuw stammen. Overal vind je gezellige terrasjes die altijd vol zitten en in de zomer zijn er vaak ook leuke straatmuzikanten. Het mooiste deel van de stad vind je rond het Place du Peyrou. Hier staan vooral mooie middeleeuwse huizen en gebouwen, waaronder de St. Sacredos Kathedraal en het Présidal Paleis. Ook het Place de la Liberté is erg populair onder toeristen. Ook hier vind je weer mooie huizen uit de 14e tot 17e eeuw en hier vind je ontzettend veel terrasjes. Dit is dan ook echt een middelpunt van de stad waar mensen samenkomen. Een echte aanrader is om op woensdag of zaterdag Sarlat te bezoeken. Dan zijn er namelijk grote markten waar de lekkerste streekproducten worden verkocht. Daarnaast moet je gewoon simpelweg rondlopen, want er zijn overal mysterieuze steegjes die uitkomen op binnenplaatsjes met fonteinen, wachttorens en trappen.

Wil je kamperen in de buurt van de middeleeuwse stad Sarlat? Op 5 minuten van Sarlat vind je Camping Huttopia Sarlat midden in 13 ha natuur met een verwarmd zwembad! Leuke tip voor je verblijf: kanoën op de rivier de Dordogne en een bezoek aan de Grot van Lascaux IV.

Afbeelding van Siggy Nowak via Pixabay

5. Brantôme

Brantôme is een prachtige plaats in de Dordogne, die door veel ook wel het Venetië van de Périgord wordt genoemd. De stad was vroeger alleen een eiland die werd omgeven door de rivier de Dronne. In de middeleeuwen zijn er verschillende verbindingskanalen aangelegd, die je nu doen denken aan de kanalen in Venetië. De kanalen zijn niet het enige wat de monniken hebben gebouwd, ze hebben ook verschillende kerken en abdijen in de stad gebouwd. De populairste bezienswaardigheid is de Benedictijner Abdij. De abdij stamt uit de 9e eeuw, maar heeft ondertussen flink wat wijzigingen ondergaan. De abdij is wel nog steeds prachtig en je vind er bijvoorbeeld één van de oudste klokkentorens van Frankrijk. Tussen de tuin en de abdij vind je een mooie 16de eeuwse brug en er staat er ook een mooie kerk. De grotten die verscholen zijn achter de abdij, moet je ook zeker bezoeken. Hier staat in het steen een reliëf uitgehouwen die het laatste oordeel laat zien. Naast deze bezienswaardigheden, moet je ook zeker door de stad gaan wandelen. Overal vind je gezellige straatjes met terrasjes die uitkijken op de mooie rivier met stenen bruggetjes.

Afbeelding van Dominique Devroye via Pixabay

6. Kasteel van Beynac

Het Kasteel van Beynac ligt aan de rivier de Dordogne, net iets verder dan het Kasteel van Castelnaud. Dit kasteel is net zo indrukwekkend gelegen op een klif. Het torent hoog boven het lager gelegen stadje, Beynac-et-Cazenac uit. Je moet dan ook zeker naar de andere kant van de Dordogne gaan om vanaf daar prachtige foto’s van het geheel te maken. Vanaf het kasteel heb je een weids uitzicht over de omgeving en kun je ook goed het Kasteel van Castelnaud bewonderen. Binnen kun je fresco’s uit de 14e eeuw aanschouwen en de verschillende middeleeuwse vertrekken, zoals de grote zaal en de keuken, met je eigen ogen zien. Ook kun je ervoor kiezen om een rondleiding te nemen, waarbij de gids je alles vertelt over de geschiedenis van het kasteel. Na een paar uur te hebben gespendeerd in het kasteel, moet je ook zeker het lager gelegen stadje gaan ontdekken. Het is een gezellige middeleeuwse plaat met nog veel historische huizen en gebouwen. In de zomer staat het vol met terrasjes en kun je hier dus een lekker hapje eten onder het genot van een prachtig uitzicht.

Afbeelding van Siggy Nowak via Pixabay

7. Périgueux

Périgueux is een oude Romeinse stad die nog erg provinciaal en gemoedelijk aanvoelt. Je kunt hier rondstruinen door de smalle straatjes, waar je gezellige kleine terrasjes, winkeltjes en cafeetjes aantreft. Op woensdag en zaterdag komen de omliggende boeren en stadsbewoners bij elkaar om de lekkerste streekproducten te verkopen. De stad staat dan vol met houten marktkraampjes waar je van alles kunt kopen en uitproberen. De gebouwen in de stad hebben veel kenmerken uit de Renaissance en er zijn ook nog steeds veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Eén daarvan is de 12e-eeuwse kathedraal St. Front. Het is één van de grootste romaanse kerken van het land en het bestaat uit 5 bijzondere koepels en een hoge romaanse klokkentoren. Een andere mooie plek is de Place Saint-Louis. Dit plein wordt omringd door historische huizen, waarvan de Maison Tenant het mooist is. Dit is een 14e-eeuwse stadspaleis die veel kenmerken van de Renaissance laat zien. Een aanrader is om het Museum Gallo-Romain de Périgueux te bezoeken. Hier kun je leren over de Romeinse stad die vroeger op de plek van Périgueux stond.

Op zoek naar een leuk hotel? Het Mercure Périgueux Centre Hotel is een mooi 4-sterren hotel gelegen in het centrum van Périgueux. Het hotel heeft diverse loungeruimtes en een bar waar je een drankje kunt drinken. Bekijk hier alle hotels in Périgueux.

Afbeelding van garnoteldelphine via Pixabay

8. Les Jardins Château de Marqueyssac

De tuinen van Marqueyssac zijn een aanrader voor zowel jong als oud. Het bestaat uit een verzameling van bijzonder gesnoeide Buksboompjes, kronkelende paden, vrijlopende pauwen, speelplaatsen en een groen bos. Dit alles is gelegen op een rots en je hebt er een prachtig uitzicht op de Dordogne vallei en de kastelen van Beynac en Castelnaud. De tuinen zijn erg groot en je kunt hier dus genieten van een lange wandeling. Er zijn 150.000 buksbomen aangelegd en die worden tweemaal per jaar bijgeknipt door 5 hoveniers. In de zomer kun je op donderdag in de avond wandelen in de tuin verlicht met duizenden kaarsen. Dit is een erg romantisch uitstapje en is dus ook zeker een aanrader. Bij de tuinen bevindt zich ook nog een mooi kasteel en je vindt er een paar terrasjes waar je kunt genieten van een lekker kop thee of een ijsje.

9. Monpazier

Monpazier is één van de bekendste bastide dorpjes in de Dordogne. De bastide dorpen werden gebouwd in de middeleeuwen volgens een nieuw stratenplan, waarbij het stratenpatroon recht is en er verschillende vierkanten percelen zijn waar huizen omheen zijn gebouwd. Het is dus erg overzichtelijk en je vind er veel gezellige pleinen met terrasjes. Veel huizen hebben de typische arcade bogen, waar de stad dan ook bekend om staat. Dit in combinatie met de middeleeuwse stenen huizen en de groene klimopplanten zorgt voor een prachtig plaatje. In de smalle straatjes vind je vooral veel ateliers en winkeltjes, waar je de mooiste handgemaakte spullen kunt vinden. Het centrale plein is de Place des Cornières en hier staat een gave 16e-eeuwse markthal. Voor de rest wordt het plein omringd door winkels en terrasjes.

10. La Roque Saint-Christophe

La Roque Siant-Christophe is een reeks van grotten die langs de Dordogne liggen. 55.000 jaar geleden woonden hier al holbewoners die er makkelijk konden schuilen voor wind en regen. De grotten bestaan uit een brede spleet in een rotswand, die doorloopt over enkele kilometers. In de middeleeuwen werden er ook echt huizen en stadjes tegen de rotswand aan gebouwd. Tegenwoordig kun je door de spleet wandelen en vanaf daar heb je ook een mooi uitzicht op de Dordogne vallei. Daarnaast kun je een 10e-eeuwse stadje en fort bezoeken en de middeleeuwse bouwkunst bewonderen. Je kunt er een rondleiding volgen die je langs alle belangrijke plekken leidt. Je krijgt dan ook verschillende prehistorische voorwerpen te zien en er zijn nagebouwde middeleeuwse bouwkundige machines. Een uitstapje naar La Roque Saint-Christophe biedt je dus een kijk in zowel de prehistorie als de middeleeuwen.

Onze tips voor leuke accommodaties in de Dordogne

RCN le Moulin de la Pique

Gezellige familiecamping in Pays de Belvès is een heerlijke 5-sterrencamping op een sfeervol, historisch landgoed. De camping in Dordogne heeft een aquaparc met vier zwembaden en drie spectaculaire glijbanen. Proef vanaf de camping de romantische sfeer van de Dordogne! Meer informatie en boeken.

Camping La Grand Dague

Gezellige familiecamping, gelegen bij het middeleeuwse stadje Périgueux en tussen de groene bossen van de Dordogne. De camping beschikt over een groot aquapark en er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Op de camping kun je genieten van een lekker restaurant. Meer informatie en boeken.

Plan je reis:
De mooiste vakantiehuizen in de Dordogne vind je bij Maisonne.eu, Natuurhuisje.nl en Belvilla. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping, Suncamp of Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in de Dordogne boek je bij Booking.com.

Ga je op vakantie naar de Dordogne?

Lees ook

Veel gestelde vragen Dordogne

Wat zijn de leukste dorpjes van Dordogne?

In de Dordogne kun je genieten van de leukste middeleeuwse dorpjes. In de dorpjes kun je mooie bezienswaardigheden, lekkere restaurantjes en pittoreske pleintjes vinden. Bekijk hier de leukste dorpjes van Dordogne.

Wat zijn de mooiste glamping en safaritenten in de Dordogne?

Wil je luxe kamperen op een glamping in de Dordogne? Wij hebben 15 safaritenten op de mooiste plekken en leukste campings voor je geselecteerd. Ontdek hier de leukste glamping en safaritenten in de Dordogne.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Bekijk ook

De 5 mooiste bezienswaardigheden in Narbonne

Narbonne is een mediterrane stad in het Franse departement Aude. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden in en rondom Narbonne.

Dorpsplein van Monpazier

Meer Dordogne tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips over de Dordogne, andere regio's, campings, huisjes, bijzondere overnachtingen en bezienswaardigheden in Frankrijk.

Bedankt, je bent succesvol ingeschreven.