Sedan chateau PVF, Sedan

Sedan: Een stad in de Franse Ardennen met een rijk verleden

Ontdek de stad Sedan in de Franse Ardennen

In de categorie niet voor de hand liggende stedentrips, is Sedan zeker een goede kandidaat. Een bezoek aan deze stad is allesbehalve vanzelfsprekend omdat het nogal kampt met een belabberd imago, toch heeft Sedan alles in haar mars om aantrekkelijk te zijn voor toeristen.

Lees ook: De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Franse Ardennen

Jaren geleden was er in Sedan nog sprake van welvaart, in de tijden dat het leger in de stad aanwezig was. Inmiddels is de stad in verval geraakt en dat is zonde. Het is niet meer aantrekkelijk voor mensen om er te wonen, de rijkeren zijn als het ware “gevlucht” naar omringende dorpjes en steden, en ook voor het toerisme valt er nog een hoop te verbeteren. Toch kun je je hier zeker laten verrassen en door de vergane glorie heen prikken, want veel overblijfselen en details getuigen van het rijke verleden van Sedan. De kunst is om erdoorheen te kijken, want wie oog heeft voor details, ziet overal schoonheid.

Kasteel van Sedan

Het Kasteel van Sedan (Château de Sedan) daterend uit 1424 was en is nog steeds dé trekpleister van de stad. Het is de grootste versterkte burcht van Europa en wordt omringd door dikke, metershoge muren. Een grote poort aan weerszijden leidt naar een fraaie binnenplaats. Hedendaags is dit deel van het kasteel ingericht met stijlvolle, authentieke kamers, en fungeert het als overnachtingsplek. Als je niet het geluk hebt om hier een kamer te bemachtigen, is het sowieso leuk om rondom de burcht te lopen, een kijkje te nemen bij de binnenplaats of het kasteel te bezoeken.

Het Franse leger heeft het kasteel sinds 1642 meer dan 300 jaar in zijn bezit gehad. Opmerkelijk is dat het leger het in 1962 heeft verkocht aan de stad, voor het symbolische bedrag van 1 euro. Na een stemmingsronde is het op het nippertje gered van vernietiging. Het lijkt er sterk op dat die 1 euro ook symbolisch is gaan staan voor wat Sedan nog waard is. Ooit rijk en bruisend, nu verpauperd. Eigenlijk is het best verdrietig, dat zoveel rijkdom is verdwenen.

Overnachten in het Kasteel van Sedan? Uniek overnachten in een echt middeleeuws kasteel. Het 4-sterren hotel beschikt over sfeervolle en modern ingerichte kamers. Bekijk prijzen en beschikbaarheid.

Sedan chateau PVF, Sedan
Buitenkant van het Kasteel van Sedan
Sedan chateau poort PVF, Sedan
Poort in het Kasteel van Sedan
Sedan chateau cour PVF, Sedan
Binnenplaats Kasteel van Sedan

Wandelen door de stad

Tijdens je bezoek aan Sedan is het leuk om een stadswandeling te maken. Hoewel het centrum er wat verpauperd bij ligt, kun je er nog wel een aantal bijzondere plekjes vinden. Loop bijvoorbeeld langs de Avenue de Verdun, waar je nog steeds een aantal prachtige statige gebouwen vindt.

Sedan 2 PVF, Sedan
Statig huis in Sedan
Sedan 1 PVF, Sedan
Statig huis in Sedan
Sedan 4 PVF, Sedan
Statig huis in Sedan

Langs de Meuse en door de stad

Loop vervolgens eens over de kade langs de Meuse. Sedan ligt immers in de Ardennen en in de omgeving is er volop natuur te vinden. In de zomer wordt er op deze wateren dan ook veel gekanood en gevaren. Tot slot ging de route door een woonwijk, door Rue de Thiers en verder door de stadskern.

Enkele blikvangers in Sedan zijn het Lycée Turenne met de kenmerkende architectuur van de 17e eeuw. Ook Dijonval behoort tot de historische monumenten van de stad. Dit is nu een museum, maar was ooit een belangrijke textielfabriek. Het sober uitziende Église Saint Charles, dat aan het gerenoveerde pleintje Place d’Armes ligt, is ook een blik waard. Naast Place d’Armes zijn er nog twee andere pleinen gerenoveerd de afgelopen jaren, waaronder Place de la Halle met enkele winkeltjes en restaurantjes rondom. De stad is de afgelopen jaren aan het investeren in haar imago, maar of ze het daarmee gaat redden? Verder is het in Sedan vooral kwestie van goed om je heen kijken en dan zie je nog genoeg moois.

Lees ook: 5x mooie vakantiehuizen in de Franse Ardennen

Sedan meuse PVF, Sedan
De rivier de Meuse (Maas)
Sedan 3 PVF, Sedan
Sedan place darmes PVF, Sedan
Place d’armes in Sedan
Sedan place halle PVF, Sedan
Place de la Halle in Sedan

Vieille Ville

Grenzend aan het Château vindt je het oude stadsdeel. Deze wijk heeft mooie oude panden en architectuur die uit de 16e en 17e eeuw dateert. Een deel daarvan doet echt middeleeuws aan. Deze straten hebben zelfs gefungeerd als decor voor een film die zich in een ver verleden afspeelde. Het gaat om een serie die door de BBC werd uitgezonden in 2019, geïnspireerd door het bekende roman ‘Les Misérables’ van Victor Hugo. Ook in en rondom het kasteel zijn er scenes gedraaid. Uiteraard hoopt de stad hierop mee te liften, aangezien filmlocaties vaak populair zijn onder bezoekers. Het oude stadsdeel is klein, je hebt het in ongeveer een half uur gezien, maar wel leuk om doorheen te lopen. Het was er een beetje uitgestorven in oktober, maar in de zomer zal dit deel vast en zeker levendiger zijn.

Appartement tip! Ruim en schoon appartement in het centrum van Sedan. Van alle gemakken voorzien. Bekijk prijzen en beschikbaarheid.

Sedan vieille ville 2 PVF, Sedan
Vielle ville in Sedan
Sedan vieille ville 1 PVF, Sedan
Vielle ville in Sedan
Sedan vieille ville 3 PVF, Sedan
Vielle ville in Sedan

Uitstapje naar Bouillon

Als je toch in de buurt bent, is het leuk om naar Bouillon te gaan in België. Dit is een leuke kleine stad aan de rivier la Semois met een indrukwekkend kasteel.

Bouillon PVF, Sedan
Bouillon

Meer Franse stedentrips? Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn mooie bezienswaardigheden in de Franse Ardennen?

De Franse Ardennen is een prachtig gebied in het noorden van Frankrijk, net over de Belgische grens. In de Franse Ardennen kun je genoeg doen en beleven, zoals kajakken of mountainbiken en verschillende steden bezoeken. Benieuwd naar alle bezienswaardigheden? Lees hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Franse Ardennen!

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Troyes Aube shutterstock 1720877554, Sedan

De 11 mooiste bezienswaardigheden in Troyes

Troyes is een prachtige stad met historische gebouwen, mooie kerken en interessante musea. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden en accommodaties in Troyes.