Beziers 013 Place de la Republic,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

7 pleinen in Frankrijk die je gezien moet hebben

De mooiste pleinen in Frankrijk

Het echte Franse leven ontdek je het beste vanaf een terrasje op een van de vele pleinen in Frankrijk. Keuze genoeg, want elke Franse stad heeft er wel een of meer. Pleinen vormen het hart van de Franse cultuur. Dit zijn de mooiste 7 pleinen van gastbloggers David en Nathalie. Wat zijn jouw favoriete pleinen?

Beziers 013 Place de la Republic,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

1. Place de la Révolution (Béziers)

Inwoners van Béziers worden Biterrois en Biterroises genoemd. In onze oren klinkt dit als de naam van een drankje. Béziers is een van de oudste steden van Frankrijk en ligt magnifiek aan de rivier de Orb. Paul Riquet is hier geboren, de architect van het beroemde Canal du Midi. Toch is de geschiedenis van Béziers vooral bepaald door de bloedige en wrede Albigenzen Kruistocht. Op 22 juli 1209 werd de stad geplunderd en totaal uitgemoord door het leger van de Kruisvaarders. Als je tegenwoordig door het liefelijke oude centrum wandelt dan is het bijna niet voor te stellen. Als je even wilt bij komen van het indrukwekkende verleden dan raden we Brasserie du Palais aan, op Place de la Révolution. Je zit hier op een terras onder schaduwrijke platanen met uitzicht op de kathedraal Saint-Nazaire. Ook een bezoek meer dan waard. Vanaf het plein voor de kerk heb je een mooi uitzicht op de kronkelende Orb, waar ooit de kruisvaarders gelegerd waren.

Hotel tip! Hotel in Situ is een heerlijk 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Béziers. Het mooie hotel beschikt ver een zwembad en tuin met terras. Geniet van een ontbijtbuffet en een mooie fitnesszaal.

Avignon 33a Place du Palais,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

2. Place du Palais (Avignon)

Sur le Pont d’Avignon, on y danse! Zo gaat het bekende Franse liedje. Voor een bezoek aan deze bruisende stad aan de Rhône moet je toch echt minstens een hele dag uittrekken. Avignon heeft nog zijn volledige middeleeuwse muren. Begin 14e eeuw was het heel onrustig in de eeuwige stad Rome; de zetel van de katholieke kerk. De aartsbisschop van Bordeaux weigerde Frankrijk te verlaten, nadat hij tot paus was gekozen. Als paus Clemens V vestigde hij zich in Avignon. Onder pausen die na hem kwamen werd het bisschoppelijk paleis gebouwd. Tegenwoordig staat het geweldige gebouw bekend als een van de grootste gotische paleizen ter wereld. Op Place du Palais kom je ogen tekort dus hier moet je echt even de tijd voor nemen. Het is niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. Aan het plein liggen namelijk het Pauselijk Paleis, daarnaast de kathedraal van Avignon, de prachtige tuinen van de Rochers des Doms en Hotel des Monnaies. Voor een 360 graden view raden we een van de vele gezellige terrassen aan op Place du Palais.

Hotel tip! Hôtel du Palais des Papes is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen bij het Place du Palais. Het hotel beschikt over ruime sfeervolle kamers en je vindt er een heerlijk restaurant met groot terras.

Nancy 002 Place Stanislas kleiner,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

3. Place Stanislas (Nancy)

Je kunt op weg naar het zuiden van Frankrijk echt niet zo maar Nancy passeren. Ooit was Nancy de hoofdstad van het hertogdom Lotharingen. Het oude centrum barst bijna uit zijn voegen van de bezienswaardigheden. Niet zo gek dus dat Place Stanislas UNESCO Werelderfgoed is. Het enorm ruime -autovrije- plein heet in de volksmond Place Stan. Midden op het plein staat een beeld van Stanislaw Leszczynski, de koning van Polen en ook schoonvader van Koning Lodewijk V. Het plein is in de 18e eeuw ontworpen. Je vindt er prachtige gebouwen, vergulde poorten en heel veel terrassen waar je quiche kunt eten (Lorraine!). Een bezoek aan Place Stanislas is in alle seizoenen de moeite waard, maar in de zomer kun je vanaf een terrasje extra genieten van een spectaculaire lichtshow op de gebouwen rondom het plein.

Hotel tip! Grand Hotel De La Reine – Place Stanislas is een heerlijk hotel gelegen aan het Place Stanislas. Het hotel bevindt zich in een mooi historisch gebouw en de kamers zijn sfeervol en ruim.

SoL 134. Toulouse. Place Roger Salengro,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

4. Place Roger Salengro (Toulouse)

Toulouse is la ville rose, de roze stad. Vrijwel alle gebouwen in het oude centrum zijn opgetrokken uit rode baksteen. Ons favoriete pleintje, Place Roger Salengro (Plaça Roger Salengro in het Occitaans), ligt in het historische centrum van Toulouse, in de wijk Capitole. Paul Riquet, die we al kennen uit Béziers, heeft een tijdje aan dit pittoreske pleintje gewoond. Midden op het plein staat fontein Saint Pantaléon. Ons favoriete cafeetje met terras is Flowers Café. En dat vinden wij niet alleen. Flowers is verkozen tot een van de 8 ‘les plus cosy’ cafés van Toulouse. En als je in Toulouse bent dan mag je dat andere plein, Place du Capitole, natuurlijk niet overslaan! Net zoals al die andere bezienswaardigheden die je op loop- of fietsafstand vindt: de basiliek St. Sernin, musée des Augustins en kathedraal St Etienne om er maar een paar te noemen.

Hotel tip! Hôtel des Arts is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in de binnenstad in Toulouse. De stad beschikt over een grote hoeveelheid prachtige kunstvoorwerpen en je kunt er genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Summer 2014 032 Bordeaux Miroir dEau 2,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

5. Place de la Bourse met le Miroir D’Eau (Bordeaux)

Je zou er bijna aan wennen, maar de historische binnenstad van Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt een speciale UNESCO-wandeling maken langs alle hoogtepunten zoals het statige Grand-Théâtre aan Place de la Comédie, met trotse beelden van godinnen en muzen van de kunst en wetenschap. Loop vervolgens door richting de rivier de Garonne waaraan het zakelijke hart, Place de la Bourse, ligt. Daar tegenover aan het water kun je Miroir D’Eau niet missen. Een mega-fontein waar kinderen (en volwassenen) in de lange zomers in het zuiden afkoeling zoeken en pootje baden.

Troyes 009a,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

6. Place St Remy en Place Alexandre Israel (Troyes)

Troyes is een stad waar de tijd stil heeft gestaan. Met een beetje fantasie kun je het zwaardgekletter van de tempeliers nog horen. Het wordt de historische hoofdstad van de Champagnestreek genoemd en toevalligerwijs –of niet?- ziet de plattegrond van het centrum eruit als een champagnekurk. Wij vinden Place St. Rémy met z’n in fleurige pasteltinten uitgevoerde voorgevels het mooiste plein van Troyes. Place St. Rémy wordt gedomineerd door een, in prachtige Art Deco stijl uitgevoerde, overdekte markt. Via de hobbelige keitjes en smalle straatjes kom je uiteindelijk uit op Place Alexandre Israel, waar het statige stadhuis te vinden is (en vooral heel veel gezellige terrasjes!).

Parijs Saint Sulpice,
© Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

7. Place Saint-Sulpice (Parijs)

Het mooiste plein van Parijs kiezen is heel moeilijk. Place du Tertre in de wijk Montmartre, Place St Michel, Place de la Concorde? Wij kiezen voor het elegante Place Saint-Sulpice in het 6e arrondissement. Dit plein dateert van de tweede helft van de 18e eeuw. In het midden staat de fontaine des Quatre Evêques. Heerlijk om op een bankje te zitten kijken naar het stromende water van de fontein. De enorme kerk Saint-Sulpice (na de Notre Dame de grootste kerk van Parijs) speelde een rol in de Da Vinci Code van Dan Brown en ook wij hebben er in Verborgen Frankrijk aandacht aan besteed. Direct rechts naast de ingang van de Saint-Sulpice vind je geweldige muurschilderingen van de bekende schilder Eugène Delacroix.

Dit is een gastbijdrage van journalisten Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen. Samen hebben ze o.a. voor Dominicus twee cultureel-historische themagidsen over Frankrijk geschreven. Meer info of volg David & Nathalie op FacebookInstagram en Twitter.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Calvi Corsica shutterstock 705396178,

De 13 mooiste plekken op Corsica

Vakantie naar Corsica? Ontdek hier de mooiste plekken van het eiland. Maak kennis met heerlijke stranden, leuke dorpjes en mooie natuurplekken.