La Beaume rivier Ardeche zininfrankrijk, Wandelen Ardèche

Wandelen in de Ardèche: Tétines de Vernon en Cascade de Baumicou

Wandeling in de Ardèche

Wie op zoek is naar een fijne toegankelijke wandeling van 2 à 3 uur langs enorm veel natuurschoon zit hier goed. Deze wandeling laat je een minder bekend stukje Ardèche zien en neemt je mee naar geologische interessante plekken, een prachtige waterval, omvangrijke dennenbossen, uitgestrekte wijnvelden en tot slot het schilderachtige dorpje Vernon.

Lees ook: De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Ardèche

Rotskliffen en een slingerende rivier

De wandeling begint in Vernon, een rustig dorpje gelegen op een berg, tussen kastanjebomen en wijnvelden. Kenmerkend voor Vernon zijn het château en de kerk met klokkentoren die uitkijken over de vallei. Anders dan de meeste karaktervolle dorpjes in de buurt, is deze minder compact en de huizen verspreiden zich een beetje overal over de berghelling, op verschillende niveaus. Wat het wel gemeen heeft met andere dorpjes is dat er een echte Franse sfeer hangt. Met oude huizen, rustige straten en prachtige wijnvelden die de heuvels bekleden. En het heeft uiteraard ook een jeu-de-boulesbaan. Deze speel en ontmoetingsplekken zijn niet meer weg te denken uit Zuid Franse dorpjes en ook hier vind je er een, bij het startpunt van de wandeling, naast de parkeerplaats. Vanaf hier volg je het bord “Sanilhac” en kort daarna het pad aan de linkerkant met wit-gele markering. Je wandelt gelijk een van de mooiste stukken van deze route tegemoet. Op een gegeven moment draait het pad naar rechts, maar het is leuk om even af te wijken van de route en rechtdoor te lopen. Al snel bevind je je bovenop de rotswanden op een soort hoogvlakte en als je wat dichter langs de kliffen loopt, heb je hier en daar leuke doorkijkjes en sta je oog in oog met de slingerende la Baume rivier, de Gorges de l’Ardèche in het klein. Deze mini versie doet zeker niet onder voor de welbekende grote kloven in de Ardèche. Kijk maar!

Camping Tip! Schaduwrijke gezinscamping met zwembad, sportveld en restaurant gelegen aan een rivier in het dorpje Pradons. Camping Les Coudoulets ligt op een half uurtje rijden van Vernon.

Uitzicht rotskliffen Vernon PVF, Wandelen Ardèche
Rotskliffen boven de la Baume rivier
La Baume rivier PVF 1, Wandelen Ardèche
Mini versie van de Gorges de l’Ardèche

Rotskliffen Vernon PVF, Wandelen Ardèche
Onderlangs de kliffen

Bijzondere rotsformaties en een prachtige waterval

Eenmaal teruggekeerd op de route volg je de markering. Het eerste deel van de route gaat over een zandstenen rotswand met bijzondere rotsformaties: de “tétines” de Vernon, oftewel de spenen van Vernon. Deze kleine, kegelvormige rotsformaties gevormd door erosie zien er best grappig uit. Even verder volgt na een korte afdaling het allermooiste plekje van dit gebied: de Grotte-Cascade de Baumicou. Vanaf de overhangende rotsen valt de rivier in dunne slierten zachtjes naar beneden (als het genoeg heeft geregend, na lange droogte is er geen waterval). In medio maart is het een oase van rust. Het is mogelijk om achterlangs de waterval te lopen. Zo kun je de waterval en bijhorende rotsschuilplaats vanuit een andere hoek observeren. Je blijft je verwonderen over deze magische natuurplek. De rotswand is bedekt met diverse groene planten en ook rond de heldere waterplas waarin de waterval beland is genoeg begroeiing te vinden. Het lijkt wel een mini jungle, zelfs in de winter. Vanaf de lente, als alle bomen en struiken weer bladeren hebben, moet deze plek nog groener en betoverender zijn.

Lees ook: 5x Paradijselijke natuurplekken in de Ardèche

Tetines Vernon PVF, Wandelen Ardèche
Tétines de Vernon
Casade de Baumicou PVF, Wandelen Ardèche
Cascade de Baumicou: Een oase van rust
Cascade Baumicou 1 PVF, Wandelen Ardèche
Ongelofelijk helder water
Cascade Baumicou 2 PVF, Wandelen Ardèche
Achterlangs de waterval
Cascade Baumicou 3 PVF, Wandelen Ardèche
Nog meer natuurschoon..
Cascade Baumicou rotswand PVF, Wandelen Ardèche
Met groen bedekte rotswanden
Cascade Baumicou 5 PVF, Wandelen Ardèche
Cascade Baumicou 6, Wandelen Ardèche

Langs wijnvelden en over bospaadjes

Als je klaar bent om afscheid te nemen van deze paradijselijke plek (en dat valt niet mee!) kun je terugwandelen naar het dorp (20 minuten), of verder wandelen voor een langere tocht. De wandeling gaat verder langs een terrasvormige helling over een paar stenen trappetjes en kruist de route départementale. Vanaf hier volgt een onverhard bospad tot een vervallen gehuchtje. Vervolgens wandel je langs wijnvelden, door hoge dennenbossen en daalt het pad verder af door een open wijnveldenlandschap. Een laatste korte klim brengt je terug naar het dorpje Vernon, via het château en de kerk. Een mooie afsluiting van de wandeling met een prachtig uitzicht over het dorpje en het omringende middelgebergte.

Voor een uitgebreide beschrijving van de rondwandeling kun je hier terecht (omschrijving in het Frans, met handige routekaart).

Lees ook: Top 20 Karaktervolle Dorpjes in de Ardèche

Wandelpad PVF, Wandelen Ardèche
Slingeren langs de wijnvelden
Bos Vernon PVF, Wandelen Ardèche
Metershoge dennenbomen

Vernon PVF, Wandelen Ardèche
Mooie bloeiende struiken
Uitzicht Vernon PVF, Wandelen Ardèche
Uitzicht op Vernon vanaf de kerk
Vernon chateau eglise PVF, Wandelen Ardèche
De kerk met daarachter het kleine kasteel

Overnachten in de Ardèche? Dit zijn onze favorieten:

RCN la Bastide en Ardèche

RCN la Bastide en Ardeche zininfrankrijk, Wandelen Ardèche

Heerlijke familiecamping in Ruoms aan de rivier de Ardèche. RCN la Bastide en Ardèche heeft een zwembad met waterglijbanen, sportveld, speelpark, vismeer, snackbar en campingwinkel. Op 30 minuten rijden van Vernon.

Prijzen en beschikbaarheid

Natuurhuisje in Grospierres

Natuurhuisje in Grospierres zininfrankrijk, Wandelen Ardèche

Knus natuurhuisje voor twee personen in het zuiden van de Ardèche. Het huisje heeft een open keuken met vaatwasser, slaapkamer en een badkamer met douche en toilet. In de gemeenschappelijke tuin kun je lekker ontspannen, jeu de boulen en een duik nemen in het zwembad. Op 24,5 km van Vernon.

Prijzen en beschikbaarheid

Le Domaine du Fayet

Le Domaine du Fayet zininfrankrijk, Wandelen Ardèche

Sfeervolle B&B in de natuur van de zuidelijke Ardèche. Je kunt er gîtes en gastenkamers huren voor 2 tot 8 personen. In de tuin kun je heerlijk relaxen op de ligbedden, genieten van de mooie planten en verkoeling zoeken in het zwembad. Gelegen op een kwartiertje van Vernon.

Prijzen en beschikbaarheid

Meer wandelen in Frankrijk? Lees dan:

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Camping Soleil Vivarais 3, Wandelen Ardèche

De 10 mooiste campings in de Ardèche

Geniet van een heerlijke kampeervakantie op een camping in de Ardèche. Ontdek de pittoreske dorpjes, mooie natuur en de heldere rivieren.