Home » Bezienswaardigheden » De 5 mooiste vuurtorens van Bretagne

De 5 mooiste vuurtorens van Bretagne

Vuurtorens in Bretagne

Waar vind je 鈥檚 werelds grootste concentratie van vuurtorens (phares)? In Bretagne. Absolute recordhouder is het departement Finist猫re met een twintigtal vuurtorens. Je kunt een prachtige vuurtorenroute volgen; met de auto, op het water, wandelend, op de fiets en zelfs met een app! Journalisten David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot maakten een selectie van de meest indrukwekkende vuurtorens in Bretagne.

Lees ook: de mooiste bezienswaardigheden van Bretagne.

Vuurtoren van Saint-Mathieu

1. De vuurtoren en abdij van Saint-Mathieu

Vlakbij het pittoreske havenplaatsje Le Conquet rijst bij de Pointe Saint-Mathieu een vuurtoren op pal naast de ru茂nes van een oude abdij. Ooit waren het de Benedictijner monniken die bovenin de abdij een vuur maakten om zeevaarders te waarschuwen. In 1835 werd het een echte vuurtoren. Dit deel van de Atlantische Oceaan wordt Iroise-zee genoemd. Beroemd en berucht om de sterke stromingen. Het is ook een rijk natuurgebied en je hebt een grote kans om dolfijnen en grijze zeehonden te zien. Vooral als je een excursie boekt met Lucky van Archipel Excursions.

2. De vuurtoren Les Pierres Noires

De boot van Lucky brengt je onder meer langs vuurtoren Les Pierres Noires. De vuurtorenwachters noemden de vuurtorens die in zee lagen vroeger 鈥榙e hel鈥. Het was gevaarlijk werk zo midden op zee en bovendien eenzaam want ze zaten er soms 100 dagen achter elkaar. De vuurtorens op eilanden werden 鈥榟et vagevuur鈥 genoemd en die op het vasteland waren het 鈥榩aradijs鈥. Les Pierres Noires bevindt zich volgens de vuurtorenwachters in 鈥榙e hel鈥, maar voor de hedendaagse bezoeker biedt het een hemelse aanblik. Met een hoogte van 28 meter kun je Les Pierres Noires zelfs zien vanaf Pointe Saint-Mathieu. De vuurtoren, herkenbaar door zijn witte en rode kleuren is gebouwd tussen 1867 en 1871.

Vuurtoren bij Ile Vierge, Credit Yannick le Gal

3. Vuurtoren Ile Vierge

In Plouguerneau aan de noordkust van Bretagne voel je je pas echt aan het eind van de wereld! Ile Vierge ligt op zo鈥檔 1,5 kilometer van de kust. De vuurtoren op het eilandje is met 82,5 meter de hoogste vuurtoren van Europa. Het is een magische plek. Bereid je dan ook voor op een flinke klim van maar liefst 365 treden. Eenmaal boven word je beloond met een fenomenaal uitzicht over de eilandjes die verspreid liggen in het Pays des Abers, een Keltisch woord voor 鈥榬iviermonding鈥. De vuurtoren is open voor publiek van april tot september.

Sauzon

4. Vuurtoren van Sauzon

Belle Ile (鈥榤ooi eiland鈥), voor de kust van Zuid-Bretagne, is het grootste eiland van Bretagne. Het doet zijn naam eer aan. Aan het eiland zijn grote namen verbonden zoals Vauban, de architect van Lodewijk XIV, de impressionistische schilder Claude Monet en de Frans-Nederlandse actrice Sarah Bernhardt.

Vanuit het schiereiland Quiberon ben je binnen 45 minuten met de veerboot in het hoofdstadje Le Palais, dat gedomineerd wordt door een imposante citadel, die ontworpen werd door Vauban.

Haventje van Sauzon

Het eiland Belle-卯le heeft meerdere vuurtorens. Onze favoriet is bij ons lievelingsdorpje Sauzon. Een schattig vissersplaatjse waar bij eb de bootjes in het estuarium allemaal als visjes op het droge liggen. De zon geeft de pastelkleurige huisjes langs het water een nog warmere kleur. Je kunt fantastisch eten in de schaduw van de vuurtoren, in hotel du Phare.

Tip: lees meer over Belle-卯le op het office de tourisme van het eiland.

Vuurtoren bij Cap Frehel

5. Vuurtoren van Cap Fr茅hel

Een van de meest spectaculaire uitzichten in Bretagne heb je vanuit Cap Fr茅hel. Uitgestrekte felgekleurde paarse heide en gele gaspeldoorn, krijsende zeevogels, grillige rotsen, steile kliffen, diepblauwe zee en een majestueuze vuurtoren als klap op de vuurpijl. De eerste vuurtoren langs dit deel van de Smaragdkust werd gebouwd in het begin van de achttiende eeuw in opdracht van -ja alweer- architect Vauban. In de Tweede Wereldoorlog werd de vuurtoren vernietigd. De huidige vuurtoren is gebouwd tussen 1946 en 1950. De kaap is een walhalla voor wandelaars. Het beroemde kustpad GR 34, ook wel de Route des Douaniers of Smokkelaarsroute genoemd, loopt hier langs. Een echte aanrader is om een wandeling te maken vanuit Cap Fr茅hel naar het imposante Fort la Latte, bekend van de film The Vikings met Kirk Douglas.

Leuke plekjes om te overnachten!

In het historische centrum van Le Conquet, vlakbij de haven vind je La Vinoti猫re Chambres Appartements Spa, op slechts 50 meter van de oude vissershaven en de veerboot naar de eilanden Mol猫ne en Ouessant.

Halverwege Cap Fr茅hel en Plouguerneau is Les Terrasses des Br茅hat een mooie tussenstop. Een heerlijk hotel/restaurant met uitzicht op Ile Br茅hat, het bloemeneiland.

Controleer beschikbaarheid en prijzen:

Tip: op het office de tourisme van Bretagne vind je meer praktische informatie over de leukste bestemmingen en vakanties in Bretagne.

Lees ook:

Tekst en beeld: reisjournalisten David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot.

Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op Pinterst.

vuurtorens in bretagne

Over David en Nathalie

David en Nathalie
Frankrijk is hun grote passie. Reisjournalisten David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot doen niets liever dan onontdekte juweeltjes in la douce France onder de aandacht brengen. Ze hebben een speciale interesse in geschiedenis, esoterie en spiritualiteit.

Bekijk ook

10 Prachtige bezienswaardigheden in de Savoie

De Savoie is een mooi departement met grote natuurparken, mooie steden en grote meren. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van de Savoie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.