Fantasticable Chatel PVF Header, Fantasticable

Adrenaline in de Franse Alpen: Fantasticable in Châtel

Spectaculaire tokkelbaan in Châtel

Zowel in de winter als in de zomer zorgt de Fantasticable voor een vlucht vol sensaties. Deze spectaculaire tokkelbaan laat met een snelheid van 100 km/u door de lucht zweven over een adembenemend landschap. Is het echt heel spannend of valt het allemaal erg mee? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Hotels in Châtel

LEES OOK: 10 Bezienswaardigheden in de Franse Alpen

Hoe kom je er?

Om aan de top van de Rochassons stoeltjeslift te komen, daar waar de Fantasticable start, neem je twee liften vanuit Pré-la-Joux of je skiet er vanuit Avoriaz naartoe. De tokkelbaan bestaat uit twee delen, waarvan in de winter alleen het eerste deel open is. De bedoeling is dat je in de winter met skischoenen en al de tokkelbaan afgaat. In de zomer is dit zonder uiteraard.

Fantasticable Chatel PVF, Fantasticable

Een vakkundige voorbereiding

Wees gerust, voordat je daadwerkelijk boven de vallei zweeft, word je eerst onderworpen aan een vakkundige voorbereiding. Zo word je eerst in een harnas gehesen en gewogen. In verband met veiligheid is er namelijk een minimum en maximum gewicht toegestaan. Wees daar dus op voorbereid. Je andere skispullen laat je staan en komen later via een aparte vlucht in een transporttas naar beneden. Als het je beurt is loop je naar het platvorm waar mijn vlucht over de wondermooie Plaine Dranse zal starten. Het harnas wordt zorgvuldig vastgemaakt aan de kabel en je word gevraagd om mijn handen op de grond te leggen zodat je lichaam een zwevende houding aanneemt. Met je (ski)schoenen druk je het achterste deel van het harnas naar achteren zodat je benen in een gestrekte positie blijven en met je handen houd je het harnas op mijn rug stevig vast. Et maintenant tu ne bouges plus. En nu beweeg je niet meer totdat je tot stilstand komt. En daar hang je dan in een onnatuurlijke positie bovenop de berg, wachtend op het moment suprême. De medewerkers komen gelukkig heel geoefend en rustig over. Je merkt dat ze weten wat ze doen en dat neemt al een stukje onrust en angst weg.

Leestip! 10 Mooie vakantiehuizen in de Franse Alpen

Fantasticable Chatel 8 PVF, Fantasticable
Fantasticable Chatel 9 PVF, Fantasticable

Vliegen als een vogel boven de bergen

Zowel het begin als het eindpunt worden bemand door twee medewerkers die via de talkie walkie met elkaar communiceren. Je naam en gewicht worden aangekondigd, de kabels die je tegenhouden worden losgemaakt en dan wordt je un bon vol, een fijne vlucht gewenst. C’est parti!

Wat een adembenemende reis. Een minuut lang zweef je als een vogel boven de skipistes. 140 meter lager zie je het besneeuwde landschap aan je voorbij gaan. Vanuit de lucht laat de natuur zich van haar beste kant zien en de skiërs en de bomen zijn niet meer dan donkere stippels en vlakken in een eindeloos wit landschap. De snelheid waarmee je naar beneden gaat is 100 km per uur maar zo snel voelt het absoluut niet. Zo hangend boven de vallei kan je gedurende deze korte minuut de wereld waarnemen als een drone. Zo mooi en zo ontzettend gaaf. Het spannendste moment is wanneer het eindpunt nadert. De snelheid lijkt niet te minderen totdat je op het laatste moment op een abrupte manier word afgeremd. Via een druk op de knop kom je ineens tot stilstand. Direct hierna word je opgevangen door een medewerker die je losmaakt en uit het harnas haalt.

LEES OOK: Wandelen bij het wintersportdorpje Châtel in de Franse Alpen

Fantasticable Chatel 3 PVF, Fantasticable
Fantasticable Chatel 1 PVF, Fantasticable

Fantasticable Chatel 2 PVF, Fantasticable
Fantasticable Chatel 5 PVF, Fantasticable
Fantasticable Chatel 6 PVF, Fantasticable

Wat kun je ervan verwachten

Het is een leuke activiteit en het uitzicht is prachtig vanuit de lucht, maar voor echte grote sensaties moet je toch ergens anders zijn. Ben je niet zo avontuurlijk, dan kan een vlucht met de Fantasticable juist voor een behoorlijke dosis adrenaline zorgen. De vlucht duurt ongeveer een minuut lang, waarin je met een snelheid van maar liefst 100 km/uur naar beneden zoeft. Dat klinkt heel snel, maar omdat je goed vastzit in een liggende houding voel je die snelheid niet zo. Laat deze toffe activiteit zeker niet links laten liggen want voor slechts 25€ vlieg je naar beneden.

Het eerste parcours is 1200 meter lang en brengt je van 1930 meter hoogte naar 1820 meter hoogte. Het tweede parcours is 1323 meter lang en brengt je van 1828 meter hoogte naar 1712 meter hoogte. Prijs is 25€ in de winter (een deel van het parcours) en 36€ in de zomer.

Overnachten in Châtel en omgeving? Dit zijn onze tips:

Hotel Le Roitelet in Châtel

Hotel Le Roitelet zininfrankrijk, Fantasticable

Gastvrij hotel aan de rand van het skigebied en bij het dorpscentrum van Châtel. De kamers bieden plek van een tot vier personen en hebben bijna allemaal een eigen balkon. Er is een restaurant met terras aanwezig waar je kunt ontbijten en regionale gerechten kun bestellen.

Meer info en boeken

Natuurhuisje in Abondance Melon (13 km van Châtel)

Natuurhuisje in Abondance Melon, Fantasticable

Heerlijk chalet op 1200 meter hoogte in de Franse Alpen. Het natuurhuisje is geschikt voor 6 personen en heeft een fantastisch uitzicht op de bergen en de vallei. Binnen is er een open haard die je warm houdt in de winter.

Meer info en boeken

Lees ook:

Veelgestelde vragen over de Franse Alpen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Franse Alpen?

Eén van de hoogtepunten van de Franse Alpen is letterlijk en figuurlijk de Mont Blanc. Het is met zijn 4808 meter de hoogste berg van de Alpen. Andere mooie bezienswaardigheden zijn de stad Grenoble en het Nationaal park Mercantour. Ontdek hier de top 10 bezienswaardigheden in de Franse Alpen.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen in de Franse Alpen?

Een paar mooie vakantiehuizen in de Franse Alpen vind je in Le Biot, Vénosc en Le Grand-Bornand. Bekijk hier 10 leuke vakantiehuizen in de Franse Alpen.

Wat zijn de mooiste dorpen in de Franse Alpen?

Een paar van de mooiste dorpjes in de Franse Alpen zijn Chamonix, Bonneval-Sur-Arc en Abondance. Bekijk hier een lijstje met onze top 10 favoriete dorpen in de Franse Alpen.

Wat zijn de leukste campings in de Franse Alpen?

In de bergen van de Franse Alpen kun je heerlijk wandelen en fietsen. Een camping is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Bekijk hier de leukste campings in de Franse Alpen.

Wat zijn de mooiste glamping en safaritenten in de Franse Alpen?

Een aantal luxe glamping en safaritenten in de bergregio zijn Camping La Pinède, Camping Le Lac Blue en Camping La Nublière. Bekijk hier 10 mooie glamping en safaritenten in de Franse Alpen.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Natuurhuisje in OBERSTEINBACH 7, Fantasticable

De 11 mooiste tiny houses in Frankrijk

Ontdek 11 charmante tiny houses in Frankrijk, van een tiny house op het platteland in Normandië tot een tiny house in de bergen van de Pyreneeën.