Louvre Paris shutterstock 1406439509,

Ontdek het prachtige Louvre

Tips voor jouw bezoek aan het Louvre

Het Louvre is een van de grootste musea in de wereld en één van de bekendste musea van Frankrijk. Het museum bevindt zich in het eerste arrondissement van Parijs en mag je absoluut niet missen bij een bezoek aan Parijs. Het museum wordt elk jaar door meer dan 10 miljoen mensen bezochten je kunt er enkele van de bekendste werken van de wereld zien.

Lees ook: de mooiste bezienswaardigheden van Parijs

Ontdek het museum

Bespaar tijd met snelle toegang: koop tickets voor Louvre Museum.

Het Louvre is gevestigd in een prachtig groot gebouw. Dit gebouw deed vroeger dienst als kasteel en werd in 1190 gebouwd. Toen het paleis zijn strategische rol verloor besloot koning Karel V het kasteel te gebruiken als koninklijk paleis. Hij breidde het paleis steeds verder uit en er hebben verschillende koningen gewoond. in de 18e eeuw werd er besloten om het paleis om te toveren in een mooi museum. in 1793 opende het Louvre zijn deuren en het is daarmee één van de oudste musea in de wereld.

Het museum bestaat uit 3 vleugels en 8 afdelingen. Je vindt er kunstwerken van de oudheid tot aan de eerste helft van de 19e eeuw. De verschillende afdelingen zijn: Midden-Oosterse oudheden, Kunst van de Islam, Egyptische oudheden, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden, Beeldhouwkunst, Kunstvoorwerpen, westerse schilderskunst en grafische kunst. Je kunt er een bijzondere collectie aan kunstwerken vinden van veel beroemde kunstenaars. Zo kun je er de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en La Belle Jardinière van Rafaël vinden. Er is daarnaast een grote collectie van Nederlandse en Vlaamse schilders. Zo kun je er onder andere werken van Rembrandt, Rubens en Vermeer bewonderen. Naast schilderijen zijn er in het museum ook beeldhouwwerken, tekeningen, tapijten, meubilair en keramiek tentoongesteld. In totaal staan er meer dan 35000 werken tentoongesteld en je kunt hier dan ook dagen rondlopen.

Rondleidingen en routes

Het Louvre is zo groot, dat je er in kunt verdwalen. Het is daarom slim om op voorhand al te plannen welke zalen en werken je wilt zien. Op de website van het Louvre kun je plattegronden vinden en op voorhand al een route plannen. Daarnaast is het ook mogelijk om het museum te ontdekken met een audio guide. Je kunt er 1 huren of een app installeren op je telefoon en daar je eigen audio guide vormgeven. Via de audio guide zul je veel informatie horen over de werken en het museum en het geeft dus een nieuwe dimensie aan je bezoek aan het Louvre. Het is daarnaast ook erg leuk om een rondleiding te volgen. Er zijn elke dag verschillende tours te vinden en het is een aanrader om de tour vantevoren op de website te reserveren. Liever zelf het museum verkennen? Dan kun je één van de vele visitor trails volgen. Deze uitgestippelde routes staan in het thema van een tijdperk, artistieke stroming of schilder en ze zijn de perfecte manier om het thema wat jij leuk vindt, goed te ontdekken. Zo kun je er bijvoorbeeld een Masterpieces of the Louvre, Italian Renaissance of een The Da Vinci Code route vinden.

Naast de vaste collectie, zijn er ook vaak wisselende exhibities en events. Het is dus een aanrader om deze in de gaten te houden en ook hierbij al vantevoren te bedenken welke je graag zou willen zien.

Praktische tips

Het kan erg druk zijn in het Louvre, zeker in de zomer. Zorg dus dat je van te voren al een kaartje koopt voor Louvre. Op die manier hoef je niet in de rij te staan en kan je optimaal genieten van je bezoek aan het museum. Kinderen tot 18 jaar krijgen het hele jaar door gratis toegang tot het museum. Ook jongeren tot 26 jaar uit de EU krijgen gratis toegang. Het is dus het perfecte uitje voor het hele gezin!

Populair bij onze lezers: De mooiste wijken van Parijs

Plan je bezoek aan het Louvre:
Bespaar tijd en met snelle, stressvrije toegang tot ’s werelds beroemdste museum. Met een e-ticket van Tiqets kom je soepel binnen bij het Louvre, de grande dame van de kunstmusea. 

Leuk hotel in de buurt van het Louvre?

Lees ook

Meer van dit soort leuke artikelen op je tijdlijn? Volg Zin in Frankrijk dan ook via Facebook.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664,

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.