le de Ré Charente Maritime sh 304019660, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Charente-Maritime

De hoogtepunten van de Charente-Maritime

Charente-Maritime is een prachtig departement in de regio Nouvelle-Aquitanië. Het departement ligt aan de Atlantische kust en heeft van alles te bieden. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het prachtige natuurgebied Marais Poitevin. Het moerasgebied wordt gekenmerkt door kanalen en groene bossen, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Ook de eilanden Île de Ré en Île d’Oléron zijn zeker de moeite waard. Je kunt er wandelen door de natuur, leuke stadjes bezoeken en genieten van het strand. Behoefte aan cultuur en geschiedenis? Bezoek dan het stadje Saintes, waar je allerlei Romeinse ruïnes kunt bewonderen. Ook in Rochefort kun je talloze musea vinden, waar je alles kunt leren over de omgeving. Kortom, er is van alles te zien en te beleven in de Charente-Maritime. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden.

Leestip. Voor onze inspiratie en reizen naar de Bourgogne gebruiken wij De Groene Reisgids – Poitou-Charentes van Michelin. De reisgids kun je kopen op Bol.com. 

Saintes Charente Maritime PX, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime
Afbeelding van cristouclap via Pixabay

1. Saintes

Saintes is een historische stad, gelegen aan de rivier de Charente. De stad is meer dan tweeduizend jaar oud en is gesticht door de Romeinen. De stad was erg belangrijk en vormde een veelgebruikte handelsweg tussen de omliggende steden. In de eeuwen die volgde heeft Saintes veel oorlogen moeten doorstaan, maar gelukkig zijn veel historische bezienswaardigheden nog steeds bewaard gebleven. Het absolute hoogtepunt is het Amfitheater van Saintes. Dit theater is in de eerste eeuw na christus gebouwd en werd gebruikt voor gladiator en stierengevechten. Het theater is nog grotendeels intact en je kunt er ervaren hoe het er in de Romeinse tijd aan toe ging. Naast het amphitheater moet je ook zeker de Boog van Germanicus, de stadswallen, de Romeinse thermen en het Aquaduct bezoeken. Als je meer wilt leren over de levens van de Romeinen, dan mag je het Archeologisch museum zeker niet missen. Hier kun je uren rondlopen en van alles leren over de bijzondere geschiedenis van Saintes. Daarnaast moet je ook zeker het oude centrum verkennen. De gezellige straatjes staan vol met leuke restaurantjes en winkeltjes en je zult je dus geen moment vervelen.

Hotel tip: Citotel Hôtel des Messageries, is een fijn hotel met ruime kamers en een fijne binnenplaats waar je kan zitten. Het hotel bevindt zich midden in het centrum van Saintes en je kunt er elke ochtend genieten van een lekker ontbijtbuffet.

La Rochelle Charente Maritime PX, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime
Afbeelding van chrisbromley0 via Pixabay

2. La Rochelle

La Rochelle is één van de populairste kustplaatsjes van de Charente-Maritime. Het stadje is gesticht in de 10e eeuw en was vanaf de 12e eeuw een belangrijk handelscentrum. Door de jaren heen zijn er vele prachtige huizen en bezienswaardigheden gebouwd, die je nog steeds kunt bewonderen. Zo moet je zeker een dag door de stad rondstruinen. Je zult versteld staan door de mooie kades, imposante herenhuizen, oude vestingmuren en gezellige straatjes. Daarnaast vind je overal leuke restaurantjes en kun je genieten van het prachtige uitzicht op de zee en de haven. De Vieux Port is het hoogtepunt. Deze oude haven staat vol met grote jachten en kleine vissersbootjes en wordt omringd door veel restaurantjes en terrasjes. Een leuk uitje in La Rochelle is het aquarium. In het aquarium kun je haaien, schildpadden en bijzondere vissen bewonderen.

Hotel tip: In de levendige wijk Saint Nicolas in La Rochelle vind je Hôtel Saint Nicolas, het hotel wordt omgeven door antiquairs, bars en cafés.

Restaurant tip: voor een goed restaurant adviseren wij Le Bistrot des Bonnes Femmes. Op de kaart vind je uiteraard oesters, tartare de poisson, entrecôte en pavé de merlu. 

Marais Poitevin Charente Maritime sh 1349843153, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime

3. Marais Poitevin

Het Marais Poitevin is een prachtig natuurgebied dat ook wel het Groene Venetië wordt genoemd. Dit komt door het groene gras en de groene bomen die de aangelegde kanalen omringen. De kanalen lopen kris kras door het park en vormen samen een oase van rust en natuur. Het is een moerasgebied, waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Door het hele park vind je allerlei routes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Naast wandelen en fietsen, kun je het water ook verkennen met de boot. Dit is een absolute aanrader en geeft je een uniek kijkje op het omliggende gebied. Door het park heen vind je verschillende bootverhuren, maar het is ook mogelijk om een boottocht te maken met gids, die je alles vertelt over de flora en fauna van het park.

Tip: neem een kaart mee van het gebied. In de wirwar van kanalen, kun je makkelijk verdwaald raken en het is daarom een aanrader om bij één van de bezoekerscentra een kaart mee te nemen.

Dierentuin van La Palmyre Charente Maritime PX, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime
Afbeelding van Stéphane CHADOURNE via Pixabay

4. Dierentuin van La Palmyre

De Dierentuin van La Palmyre is een bijzondere dierentuin gelegen bij het plaatsje Palmyre. De dierentuin is erg bekend en wordt elk jaar door vele lokale bewoners en toeristen bezocht. In de dierentuin kun je tegenwoordig meer dan 1600 dieren vinden. De dieren zijn verdeeld over 18 hectare en je kunt er dus makkelijk een hele dag rondlopen om de exotische dieren te bewonderen. Elke dag worden er daarnaast allerlei shows opgevoerd zoals een show met zeeleeuwen en een show met papegaaien. In het park vind je genoeg restaurantjes waar je een hapje kunt eten en er zijn allerlei leuke souvenirwinkels waar je een mooie herinnering voor thuis kunt meenemen.

Royan Charente Maritime PX, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime
Afbeelding van Markus Naujoks via Pixabay

5. Royan

Royan is een gezellige badplaats gelegen aan de heerlijke kust van de Atlantische Oceaan. De stad wordt in de zomer veel bezocht door toeristen en er is dan ook van alles te doen. De kustlijn wordt versierd door grote villa’s en charmante herenhuizen in allerlei kleurtjes. Deze huizen zijn gebouwd in de Belle Epoque en zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Ook de haven is een absolute aanrader. De haven ligt vol met mooie boten en wordt omringd door terrasjes, winkels, restaurants en kunstgalerijen. Daarnaast heb je er een mooi uitzicht over de oceaan. Even toe aan een dag in de zon? Breng dan een bezoek aan één van de 5 heerlijke stranden, waar je kunt genieten van de zee en allerlei leuke strandtenten.

le de Ré Charente Maritime sh 304019660, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime

6. Île de Ré en Île d’Oléron

In de Charente-Maritime kun je verschillende mooie eilanden vinden. De mooiste en bekendste eilanden zijn Île de Ré en Île d’Oléron. Op deze eilanden zul je versteld staan door de mooie stranden, gezellige stadjes en groene natuur. Île de Ré wordt met een brug verbonden met het stadje La Rochelle. Je kunt het eiland dus makkelijk bereiken tijdens een vakantie in de Charente-Maritime. Het landschap van het eiland bestaat uit uitgestrekte velden, groene bomen en mooie wijngaarden. Daarnaast vind je er heerlijke zandstranden en zijn er leuke stadjes zoals Saint-Martin-de-Ré waar je kunt genieten van gezellige straatjes en leuke restaurantjes. Île d’Olerón ligt ten zuiden van Île de Ré en is ook verbonden met het vasteland door middel van een brug. Het eiland wordt gekenmerkt door uitgestrekte weiden, groene bossen en mooie wijngaarden. Daarnaast vind je er ook hoge kliffen waar je een prachtig uitzicht hebt op de oceaan. Je kunt er genieten van heerlijke stranden en het is een aanrader om het kasteel “La Citadelle du Château d’Oléron te bezoeken.

Tip: Huur een fiets op de eilanden. Op die manier kun je makkelijk het hele eiland verkennen en weet je zeker dat je niks mist.

Kampeertip: midden in een prachtig pijnbomenbos, tussen Sainte-Marie-de-Ré en la Flotte-en-Rése ligt Huttopia Chardons Bleus – Île de Ré, op 10 minuten fietsen van de Oceaan.

Rochefort Charente Maritime PX, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime
Afbeelding van chrisbromley0 via Pixabay

7. Rochefort

Rochefort is een prachtige stad aan de rivier de Charente. De stad staat bekend om zijn geschiedenis en cultuur en wordt ook wel de stad van kunst en geschiedenis genoemd. Je kunt hier dan ook talloze musea en bezienswaardigheden vinden. Een aanrader is om het huis van Pierre Loti te bezoeken. Pierre Loti was een beroemde auteur die de wereld over reisde en daarover verhalen vertelde. Zijn huis is omgetoverd tot een museum waar je allerlei exotische voorwerpen kunt bewonderen. Rochefort heeft een maritiem verleden waarvan je nog steeds veel plekken kunt bezoeken. Zo kun je een kijkje nemen bij de maritieme werven met de koninklijke touwslagerij. Er zijn oude schepen tentoongesteld en je vindt er het internationaal zeecentrum, waar je alles kunt leren over de marine in Rochefort.

Cognac Charente Maritime sh 641418652, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime

8. Cognac

Cognac is een prachtige stad, gelegen aan de rivier de Charente. De stad is vooral bekend door het gelijknamige drankje dat er vandaan komt. Cognac mag alleen gedistilleerd worden in de streek rondom het stadje. Ben je een liefhebber van deze brandewijn, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Cognac. Het stadje wordt gekenmerkt door mooie herenhuizen en pittoreske straatjes. Je kunt er dus heerlijk rondstruinen en en er zijn verschillende kerken, waar je prachtig kunstwerken kunt bewonderen. Het Kasteel van Cognac is één van de hoogtepunten. Je kunt er de verschillende vertrekken bekijken en ervaren hoe het is om in een kasteel te wonen. Door de hele stad vind je allerlei grote cognachuizen, waar de drank wordt gemaakt. Je kunt er vaak veel leren over het productieproces en een glaasje uitproberen. Daarnaast kan een bezoek aan het Museum van de Cognac zeker niet ontbreken. In het grote museum zul je alles leren over Cognac en de stad.

Château La Roche Courbon Charente Maritime sh 317316359, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime

9. Château La Roche-Courbon

Het Château La Roche-Courbon is een prachtig kasteel gelegen in een groen bos. Het kasteel werd in de 15e eeuw gebouwd en is sindsdien door verschillende families bewoond. Het kasteel wordt momenteel nog steeds bewoond maar is tevens ook geopend voor bezoekers. Er worden verschillende tours aangeboden, waarbij je de prachtige vertrekken kunt verkennen. Daarbij zijn er allerlei spelletjes en activiteiten voor kinderen en het is dus een leuk uitje voor jong en oud. Door het jaar heen worden er leuke evenementen georganiseerd zoals theatervoorstellingen en themadagen. Bij het kasteel vind je ook nog eens prachtige tuinen waar je heerlijk kunt wandelen langs de bloemen en fonteinen.

Tip: Wil je overnachten bij het kasteel en zijn tuinen? Dan kun je het prachtige vakantiehuisje huren, dat zich bevindt aan de rand van het bos. Bekijk het huisje met privé tuin hier.

Fort Boyard Charente Maritime PX, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime
Afbeelding van Patou Ricard via Pixabay

10. Fort Boyard

Fort Boyard is een groot fort midden in de zee, gelegen tussen de eilanden Île d’Aix en Île d’Oléron. Het fort werd gebouwd in de 19e eeuw om het Franse land te beschermen tegen de Engelsen. Het fort is tot 1913 in gebruik geweest en is sindsdien alleen gebruikt voor toerisme. Daarnaast werd het fort een lange tijd gebruikt voor het televisieprogramma “De Sleutels van Fort Boyard”. In dit Nederlandse spelprogramma gingen kandidaten op zoek naar de sleutel om uit het Fort te ontsnappen. Het fort is helaas niet opengesteld voor publiek, maar je kunt er langs varen en het bijzondere gebouw bewonderen.

Wegwijs in de Charente-Maritime

Lees ook:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in de Charente-Maritime

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.