Montargis Loiret, Loiret

10x de mooiste bezienswaardigheden van Loiret

De hoogtepunten van Loiret

Loiret is een prachtig departement midden in Frankrijk. Het departement is rijk aan historie. Zo zijn er verschillende abdijen en kastelen die je kunt bezoeken, zoals de Abbaye de Fleury of het Château Sully-sur-Loire. Daarnaast zijn er prachtige steden waar je heerlijk doorheen kunt struinen en waar je de mooiste kerken en pleinen kunt bezoeken. Steden als Orléans en Gien zijn heerlijke bestemmingen voor een citytrip of een dagje winkelen. Daarnaast zijn er ook diverse parken en bossen in Loiret waar je helemaal tot rust kan komen in de natuur of juist actief kan sporten. Kortom, een departement waar er voor iedereen wat te doen is. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Loiret. 

Orleans 2 Loiret, Loiret

1. Orléans

Dik op nummer één van de bezienswaardigheden van Loiret is Orléans. Deze stad is een van de oudste steden van Frankrijk en is vooral bekend geworden door Jeanne d’Arc. Door de stad stroomt de rivier de Loire. In de stad is van alles te bezichtigen. Midden in het centrum van de stad vind je het Place du Matroi, waar je ook het standbeeld van Jeanne d’Arc kunt vinden. Vanaf het plein kun je een wandeling maken richting de Sainte-Croix Kathedraal, die ook zeker bewonderenswaardig is. De glas-in-lood ramen van de kerk weerspiegelen het verhaal van de Maagd Maria. Ook is er een interessant museum gevestigd in de kathedraal die je ook niet moet missen. In het centrum van Orléans vind je ook verschillende musea, zoals het Musée des Beaux-Arts en het Musée Historique et Archéologique de l’Orléanais. Wil je even ontsnappen uit de drukte? Maak dan een mooie natuurwandeling langs de Loire. Langs de rivier kun je heerlijk ontspannen en genieten van het uitzicht. Een aanrader is om de markt van Orléans te bezoeken. Die vind elke zaterdagochtend plaats op de Quai de Roi, aan de rivieroever. Op de markt kun je onder andere verse groente, vlees, vis en streekproducten kopen. 

Hoteltip! Een prachtig hotel in Orléans is Empreinte Hotel & Spa. Dit moderne 4-sterrenhotel ligt aan de oevers van de Loire en biedt heerlijke wellnessfaciliteiten.

Abbaye de Fleury Loiret, Loiret

2. Abbaye de Fleury

Vroeger was Abbaye de Fleury een van de belangrijkste benedictijner abdijen in Frankrijk. Vandaar dat deze abdij op de de UNESCO erfgoed lijst staat. De Abdij werd gesticht rond het jaar 630, maar werd pas echt belangrijk in het jaar 672, toen de relikwieën van Benedictus naar deze plaats werden overgebracht. Tijdens de Franse revolutie werden de monniken verdreven uit dit klooster, maar in het midden van de 19e eeuw hebben ze weer hun intrek genomen in de abdij. Het klooster is vandaag de dag nog steeds in gebruik en je kunt het gratis bezoeken. Daarnaast kun je er ook op aanvraag een rondleiding krijgen. De rondleidingen worden in het Frans of in het Engels gegeven. De abdij herbergt diverse prachtige gebouwen uit de romaanse architectuur. De basiliek van de abdij is bewonderenswaardig. In de kerk vind je onder andere de relikwieën van Benedictus en de tombe van koning Filips I. Daarnaast heeft de abdij een enorme poorttoren die het nieuwe Jeruzalem moet uitbeelden. Deze bezienswaardigheid moet je zeker niet missen als je in Loiret bent!

3. Parc Floral de la Source

Parc Floral de la Source is een prachtige tuin in het buitengebied van Orléans. Van oorsprong is de tuin gesticht door monniken in het jaar 510. Vanaf de 15e eeuw is de tuin van verschillende nobele families geweest. Vandaag de dag is het park een heerlijke plek om te bezoeken. Een gedeelte van het park is van de universiteit en het grootste gedeelte (35 hectare) is voor openbaar gebruik. De tuin trekt jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers en dat is niet gek. Parc Floral de la Source biedt een grote diversiteit aan dieren, bloemen, planten en verschillende waterstromen. Ook vind je verschillende historische gebouwen in het park. De tuin heeft zijn naam te danken aan de Loiret, de rivier die hier ontspringt. In het park vind je verschillende tuinen, zoals een rozentuin, een iristuin, een Aziatische tuin en ene tropische tuin. Kom helemaal tot rust in deze groene natuur met een boekje of een drankje en geniet van de schitterende vergezichten. Ben je met kinderen op stap? In de tuin is een dierenpark waar je exotische vogels en vlinders kunt spotten. Daarnaast is er voor de kinderen een speeltuin waar ze zich kunnen uitleven. Je kunt zelf heerlijk door de tuinen struinen, maar je kunt er ook rondleidingen krijgen op aanvraag. 

Campingtip! Camping Castel Les Bois du Bardelat is een prachtige familiecamping in het Loiredal tussen het groen en de kastelen. Geniet op deze groene camping van de rust en ruimte.

Chateau Sully sur Loire Loiret, Loiret

4. Château Sully-sur-Loire

Château Sully-sur-Loire is een schitterend kasteel aan de Loiret. De Château is minder toeristisch dan andere kastelen in de omgeving. Het kasteel werd aan het einde van de 14e eeuw gebouwd op een strategische plek. Tijdens de Gallo-Romeinse periode was deze plek namelijk een van de zeldzame oversteekplaatsen van de Loire. De meest bekende bewoner van het kasteel was Maximiliaan de Béthune, de eerste hertog van Sully. Hij heeft ook de opdracht gegeven om de kasteeltuinen te ontwerpen en verschillende gedeeltes aan het kasteel toe te voegen. In 1918 is een deel van het kasteel verloren gegaan door een brand. Dat gedeelte van het kasteel heeft daarom een andere stijl. vandaag de dag kun je het kasteel bezoeken. Je kunt in het kasteel schitterend bezienswaardigheden bewonderen, zoals de torenomloop, de wandtapijten en de verschillende gemeubileerde kamers. Daarnaast worden er door het jaar heen verschillende tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd in het kasteel. Ook de tuin is zeker een bezoekje waard. Hier kun je heerlijk wandelen of picknicken. Het is een prachtige bezienswaardigheid waar jong en oud zijn ogen uit kan kijken.

Canal de Briare Loiret, Loiret

5. Canal de Briare

Canal de Briare is een van de oudste kanalen van Frankrijk en verbindt het Canal latéral à la Loire met het Canal du Loing bij Buges. Op aanraden van de hertog van Sully werd dit kanaal ontworpen en gebouwd. De bouw van het kanaal startte in het jaar 1604 en heeft bijna 40 jaar geduurd. In het kanaal vind je 34 sluizen. Jarenlang was het een belangrijk kanaal voor de import en export van wol, eten en olie van en naar Parijs. De bekendste trekpleister van dit kanaal is het Briare aquaduct. Deze waterbrug is een schitterend bouwwerk met historische pilaren. Het aquaduct is bijna 700 meter lang en was lange tijd het grootste aquaduct van de wereld. Het bouwwerk is zeker een bezoekje waard. Je kunt over het aquaduct heenlopen over de stoep of met je eigen bootje het aquaduct overvaren.Vlak bij het aquaduct vind je ook het Musée des Deux Marines et du Pont-Canal, waar je van alles kunt leren over het kanaal en andere historische feitjes over Briare.

Beaugency Loiret, Loiret

6. Beaugency

Beaugency is een klein stadje in Loiret en telt zo’n 7300 inwoners. De Middeleeuwse stad ligt aan de oever van de Loire en heeft een rijke historie wat nog goed te zien is in de architectuur en gebouwen van het stadje. Het kasteel van Dunois is een van die gebouwen. Het kasteel dateert uit de 15e eeuw en staat bekend om zijn geborduurde wandkleden uit de 17e en 18e eeuw. Het kasteel is toegewijd aan de verschillende volkskunsten en tradities van de streek. Daarnaast zijn ook het stadhuis, de Notre Dame Adbij en de bijbehorende Romaanse Abdijkerk zeker een bezoekje waard. De kerk komt uit de 12e eeuw en heeft verschillende historische monumenten en prachtige glas in loodramen. De kerk staat bekend door de Franse koning Louis VII die hier is getrouwd met Leonoor van Aquitaine. Een toeristische trekpleister in de stad is de oude brug die over de Loire ligt. De brug staat bekend om zijn vele legendes. Dit 460 meter lange bouwwerk is een schitterende brug om over heen te wandelen of te fietsen.

7. Woud van Orléans

Het woud van Orléans is met zijn 35.000 hectare het grootste nationale bos van Frankrijk. Het bosgebied bestaat uit diverse wandelpaden, drie massiefrosten en prachtige meren, waarvan de bekendste het meer van La Vallée is. Het meer is een heerlijke bestemming voor vissers en zeilers. Ook op een warme zomerdag is het een heerlijke plek om af te koelen. Je kunt in dit bos genieten van diverse flora en fauna. Het bos is rijk aan grove dennen, mammoetbomen en andere naald- en loofbomen. Op het kruispunt des Domaines vind je verschillende bomen die wel 2000 jaar oud kunnen worden. Daarnaast is dit bos rijk aan verschillende dieren, zoals edelherten, reeën of wilde zwijnen. Ook aan de plassen en meren in het bos kun je verschillende dieren ontdekken. De plassen zijn de natuurlijke habitat van verschillende salamanders, rode kikkers en padden. Daarnaast kun je hier ook de unieke insecten-etende plant de Zonnedauw spotten. Het is een schitterend bos als je er een dagje op uit wil in de natuur. Er lopen verschillende wandel- en fietsroutes door het bos die je langs de verschillende hoogtepunten leidden.

Montargis Loiret, Loiret

8. Montargis

In de stad Montargis komen drie kanalen samen, het Canal de Briare, het Canal du Loing en het Canal d’Orléans. Montargis wordt daarom ook wel het Venetië van de regio genoemd. De stad is maar liefst rijk aan 17 bruggen. In Montargis vind je verschillende bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Girodetmuseum waar verschillende schilderijen, tekeningen en beelden staan tentoongesteld uit de Prehistorie en het Gallo-Romeinse tijdperk. Een echte lokale lekkernij van dit stadje zijn de Pralines van Mantorgis. Deze gegrilde en gekarameliseerde amandelen kun je zeker niet aan je neus voorbij laten gaan als je een bezoekje brengt aan deze stad. Daarnaast kun je ook de Saint-Madeleine kerk van de stad bezoeken die bekend staat om zijn prachtige glas-in-loodramen. In de avond vinden er in dit kerkje vaak uitvoeringen of concerten plaats. Ook het Château van Montargis is zeker een aanrader. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ben je klaar met al dat cultuur snuiven? In het centrum van de stad kun je heerlijk struinen door de verschillende straatjes en de diverse winkels bezoeken of terecht op een van de terrasjes.

9. Châteauneuf-sur-Loire

Een klein stadje in Loiret is Châteauneuf-sur-Loire. Het stadjes heeft zo’n 7200 inwoners en is gelegen aan de oever van de Loire. Een van de hoogtepunten van de stad is het wijde en aangename park waar je heerlijk kunt ontspannen. In het park kun je onder andere het kasteel van de stad en verschillende reuzenrododendrons bewonderen. In een van de stallen van de kastelen vind je het Musée de la Marine de Loire. Hier kun je van alles leren over de scheepvaart van de Loirestreek. Ook krijg je een goed beeld van hoe het leven in de Loirestreek er vroeger uitzag. Een nadeel is alleen wel dat de meeste informatie in het Frans is. Desalniettemin is het zeker een leuk uitje voor het hele gezin, want er is van alles te zien en te bewonderen. Église Saint-Martial, het kerkje van Châteauneuf-sur-Loire, kun je ook bezoeken. Op de Place Aristide Brian kun je een prachtig staandbeeld bewonderen. Elke vrijdag vind er op het Place de la Nouvelle Halle een markt plaats waar je tussen de locals verse groente, fruit, vlees, kleding en lokale producten kunt kopen. 

Gien Loiret, Loiret

10. Gien

Gien is een historische stad aan de rivier de Loire. De stad staat vooral bekend om de aardewerkfabriek die hier gevestigd is. De Engelsman Thomas Hall bouwde deze fabriek in 1821. Verschillende grote voorwerpen die later heel bekend zijn geworden en op verschillende wereldtentoonstellingen hebben gestaan zijn hier gemaakt. In Gien vind je daarom ook een Aardewerkmuseum waar je van alles kunt leren over de verfijnde aardewerken. Gien is in de tweede wereldoorlog gebombardeerd waardoor verschillende historische gebouwen beschadigd zijn geraakt. Verschillende gebouwen in de stad zijn daarom gerestaureerd. De oudste kerk in de stad, de Saint-Etienne (later de Saint-Pierre genoemd) uit het jaar 1452 is moest na het bombardement bijna volledig opnieuw gebouwd worden. Alleen de klokkentoren is bewaard gebleven. Rondom de stad vind je een 14e eeuwse vestigingsmuur die je kunt bewonderen. Ook het kasteel van Gien is zeker een bezoekje waard. Het kasteel heeft een tijdje als rechtbank en gevangenis gefungeerd en is vandaag de dag een jachtmuseum, het Musée de la Chasse. In het museum vind je verschillende jachtcollecties en dierlijke kunst, zoals schilderijen, wandtapijten en keramiek. Een opvallende bezienswaardigheid in Gien is de brug. Deze brug met 12 pijlers ligt over de Loire en dateert uit de 13e eeuw. 

Plan je reis naar Loiret
De mooiste vakantiehuizen in Loiret vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Loiret boek je bij Booking.com.

Meer over de Loiret:

Gerelateerde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Orléans?

De Sainte-Croix Kathedraal, het Musée des Beaux-Arts en het Musée Historique et Archéologique de l’Orléanais zijn een paar van de mooie bezienswaardigheden van Orléans. Lees hier over alle hoogtepunten van Orléans

Wat zijn de mooiste kastelen in de Loire-vallei?

De Loire-vallei is rijk aan prachtige kastelen, zoals Château Chambord, Château de Chennonceau en Château de Blois. Bekijk hier de mooiste kastelen in de Loire-vallei.

Wat zijn mooie fietsroutes langs de rivier de Loire?

Langs de rivier de Loire kun je heerlijk fietsen. Lees hier alles wat je moet weten als je gaat fietsen langs de rivier de Loire.

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Villatent Les Bois du Bardelet, Loiret

Top 10: Beste campings in Centre-Val de Loire

Zoek je een camping in Centre-Val de Loire om het Loiredal en de kastelen te ontdekken? Bekijk dan deze 10 campings in de Loirevallei!