9x Wandelen op Corsica

De mooiste wandelroutes van Corsica

Tijdens een kampeerrondreis door Corsica kun je intens genieten van de natuur door de omgeving wandelend te verkennen. Er is een groot aanbod aan onwijs gave wandeltochten door het veelzijdige Corsicaanse landschap. In dit artikel delen we 9 mooie wandelingen op Corsica. Van korte wandelingen om de benen te strekken tot uitdagende wandeltochten in de bergen. Een mini-wandelgids met 9x wandelen op Corsica.

1. Plage de l’Arinella tot Punta Caldanu (boven Calvi)

Dit is een aangename korte strandwandeling vanuit een zandstrandje gelegen in een kleine baai. Het zandstrand wordt aan beide kanten omringd door rotsen en aan de rechterkant van het strand loopt een wandelpad langs een rotsachtige kust. Je kunt bijvoorbeeld een korte wandeling maken tot aan Punta Caldanu, een in ruïne Genuese toren. De grote rotsblokken verspreid langs de kustlijn vormen een prachtig geheel, zeker op een stormachtige dag wanneer het woeste zeewater tegen de kliffen aan slaat.

Lees ook: De 10 mooiste stranden van Corsica

Plage de l’Arinella
Landschap bij Lumio
Landschap bij Lumio
Rotsen bij Lumio

2. Gorges de la Spelunca

De Gorges de la Spelunca (Spelunca kloof) is een zeer populaire wandelplek op Corsica. Een kloof is trouwens een groot woord, een diepe vallei omringd door imposante rotsachtige bergtoppen omschrijft deze plek beter. De Spelunca kloof is een geliefde plek onder wandelaars, het befaamde wandelpad Tra Mare e Monti loopt er namelijk doorheen. De Tra Mare e Monti schijnt na de GR20 de mooiste en populairste lange afstand wandeling op Corsica te zijn (135 km in 9 à 11 dagen). Naast het feit dat een stuk van deze schitterende lange afstand wandeling door de Spelunca kloof loopt, is dit deel van de wandeling ook zeer toegankelijk. Het wandelpad bestaat uit rotspaden, maar heeft slechts kleine hoogteverschillen waardoor het ook voor de minder ervaren wandelaar of mensen met kinderen goed te doen is. Daarnaast nodigen de heldere rivier en de verschillende natuurzwembaden uit tot pootje baden en/of zwemmen. Een ideale locatie!

Het is ongeveer 40 minuten wandelen op zeer rustig tempo tot de brug van Zaglia, een prachtige Genuese boogbrug. Verder wandelen tot Evissa is mogelijk, maar dan moet je een taxi regelen of een tweede auto parkeren bij Evissa, of dezelfde route terug te wandelen (4 à 5 uur retour).

Camping tip! Camping E Canicce is een kleine en rustige camping, gelegen aan een riviertje in het noorden van Corsica. De camping ligt midden een natuurpark en beschikt over een zwembad, barbecueplaats en een snackbar.

Bord bij Gorges de la Spelunca
Gorges de la Spelunca

Panorama Gorges de la Spelunca
Gorges de la Spelunca
Gorges de la Spelunca
Pont de Zaglia
Pont de Zaglia

3. Wandelen door de Calanques de Piana

Wanneer je de Calanques de Piana tot in het hartje wilt verkennen, doe je dit het beste te voet. Verschillende wandelroutes lopen door deze waanzinnig mooie omgeving. Vanuit de Tête de Chien, een rots in de vorm van een hondenkop, wandel je binnen 30 à 45 minuten door een rood, rotsachtig landschap tot aan het Château Fort, een grote rotspartij waar je met een beetje creativiteit een fort in kunt zien. Het kronkelende, rotsachtige wandelpad daalt af door het bos, langs diverse roodachtige rotspartijen en leidt tot een even rotsachtig uitkijkpunt. Hier word je getrakteerd op een magnifiek uitzicht over de baai van Porto en de Calanques van Piana. De totale wandeling neemt ongeveer 60 à 90 minuten in beslag. Verder is het mogelijk om te wandelen over de geasfalteerde weg die door de Calanques loopt. Deze plek is een en al natuurpracht. De imposante rode rotsen in allerlei vormen en maten en het schitterende panorama over de baai zijn van ongekende schoonheid.

Lees ook: De 15 mooiste bezienswaardigheden op Corsica

Calanques de Piana
Calanques de Piana
Bloemen bij Calanques de Piana
Uitzicht Calanques de Piana

4. Capo Rosso

Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt, Capo Rosso. Deze zalmroze kaap is te bereiken via een afdaling door de maquis, de typische Corsicaanse begroeiing, tot aan een oude schaapstal. Dan volgt een stevige klim over rotspaden en rotspartijen tot de rode Genuese toren in zicht is. Vanaf dat moment volgt een waanzinnig mooi panoramisch uitzicht over de Calanques de Piana en het Scandola Reservaat, de baai van Sagone en het binnenland. De afdaling richting de schaapstal is eenvoudig, maar de klim naar de top van de kaap vereist meer doorzettingsvermogen. Let erop dat het wandelpad schaduwloos is en dat de temperaturen snel kunnen oplopen. Reken circa 4 uur retour (zonder pauzes).

 • Moeilijkheidsgraad: Het eerste deel is eenvoudig, het tweede deel is iets moeilijker vanwege de rotsachtige klim (en de warmte wanneer de wandeling in volle zon wordt gemaakt).
 • Duur wandeling: Circa 4 uur retour (zonder pauzes).
 • Beginpunt: In de buurt van Piana (de route tussen Porto en Ajaccio) via de D284 richting plage d’Arone. De parkeerplaats ligt in een grote bocht naar links. Je ziet Capo Rosso in de verte al liggen.
 • Uitkijkpunt: De Genuese toren van Turghiu, op 331 meter.

Overnachting tip! Natuurhuisje midden op het eiland aan de voet van de berg Monte d`Oro. Dit authentieke huisje ligt op een rustig plekje op een landgoed van 6000 vierkante meter. Er kunnen 5 personen in overnachten.

Uitzicht Capo Rosso
Schaapstal Capo Rosso
Capo Rosso

Rode rotsen van Capo Rosso
Toren Capo Rosso
Uitzicht Capo Rosso

5. Lac de Nino

Ben je op zoek naar een uitdaging, gevolgd door een paradijselijk berglandschap, dan is de wandeling naar Lac de Nino iets voor jou. De klim is op het eerste deel nog geleidelijk, maar wordt halverwege bij de schaapstal alsmaar steiler en rotsachtiger. Dit stuk kenmerkt zich door losse stenen en immense rotspartijen die overbrugt moeten worden. Kruipen en klimmen hoort hier ook bij. Eenmaal de top Bocca Stazzona bereikt, weet je dat een van de meest spectaculaire uitzichten je opwacht. Een zee van rust en ruimte. Sprookjesachtig, spectaculair, oogverblindend! De vele watergaten, ook pozzines genoemd, kenmerken deze plek. Dit zijn moerasachtige mini-meertjes en om deze reden is het gras rondom het meer erg nat. Bezoek je dit meer in de zomer (na juni) dan galopperen hier zelfs wilde paarden.

 • Moeilijkheidsgraad: Middelzwaar. Technisch zijn er geen grote moeilijkheden, maar op sommige plekken moet je goed opletten, vooral tijdens het rotsbeklimmen. Deze wandeling is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of zonder goede basisconditie.
 • Beginpunt: Maison forestière de Popoghia (1076 m) op de D84 nabij de col de Verghio.
 • Hoogste punt: Bocca a Stazzona (1762 m).
 • Hoogteverschil: 700 m.
 • Duur: 4 à 5 uur zonder pauzes (1 uur extra erbij tellen voor een rondje om het meer).

Lees hier meer over de wandeling naar Lac de Nino

Lees ook: De 12 mooiste dorpjes en stadjes op Corsica

Wandelpad Lac de Nino
Wandelpad Lac de Nino
Bocca Stazzona
Lac de Nino
Omgeving Lac de Nino
Wandelpad Lac de Nino

6. Lac de Melo en Lac de Capitello

Ook deze wandeling vereist een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen. Aan het einde van de schilderachtige Restonica vallei, liggen twee wondermooie meren. Lac de Melo en Lac de Capitello. Het wandelpad is geheel rotsachtig, van losse stenen tot grote rotspartijen. Hier en daar helpen kettingen en ijzeren trappen je een handje. Verder kun je in het hoger gelegen gebied nog sneeuw aantreffen. Het eerste deel tot aan Lac de Melo volgt de oever van de rivier en is heel open en ruimtelijk, waardoor het uitzicht over de vallei steeds weidser wordt. Er kan na de oude schaapstal van Melo gekozen worden voor een makkelijke route die de linkerkant van de rivier volgt, of een uitdagende route die de rechterkant van de oever volgt. Kies je de uitdagende route, dan zul je bepaalde rotsen moeten overbruggen door ijzeren trappen te beklimmen en je hier en daar te laten helpen door ijzeren kettingen.

Het tweede deel naar Lac de Capitello is erg steil en vrij smal. Het stijgen gaat snel en de daar bijhorende uitzichten worden steeds indrukwekkender. Het uitzicht vanaf het Lac de Capitello is zo ontzettend mooi. De donkere kleur van het water en de steile, rotsachtige bergwand contrasteert perfect met de witte sneeuw die hier en daar nog op de rotswanden rust. Een meer dat zoveel ruigheid uitstraalt en tegelijkertijd een enorm gevoel van rust geeft. En dan heb ik nog niet gesproken over het uitzicht over het lager gelegen Lac de Melo. Je kijkt hier uit over alles waarvoor je hard hebt moeten zwoegen. Een adembenemend panorama!

 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk tot zwaar afhankelijk van het gekozen eindpunt.
 • Route naar en parkeren: Vanuit Corte via de D623 en de Restonica vallei. Na 15 kilometer rijden over een kronkelende, smalle weg kom je aan bij de bergerie de Grotelle. In het hoogseizoen is de parkeerplaats hier snel vol, waardoor je op een van de lager gelegen parkeerplaatsen moet parkeren en met de pendelbus naar het beginpunt van de wandeling wordt gebracht. De parkeerkosten bedragen €5 in het hoogseizoen en het verkeer kan afhankelijk van de periode/drukte gereglementeerd zijn vanaf camping Tuani.
 • Beginpunt: Bergerie de Grotelle 1370 m.
 • Eindpunt: Lac Melo 1711 m, Lac Capitello 1930 m, Breche de Capitello 2200 m.
 • Hoogteverschil: 650 m tot aan Lac Capitello.
 • Duur: 3,5 à 4 uur (zonder pauzes).

Lees hier meer over de wandeling naar Lac de Melo en Lac de Capitello

Lees ook: De 4 mooiste uitzichtpunten op West Corsica

Waterval Lac de Melo

Trappen Lac de Melo
Bergpieken Lac de Melo
Lac de Capitello
Lac de Capitello
Vogels Lac de Capitello
Panorama uitzicht op Lac de Melo
Panorama Lac de Capitello

7. Trou de la Bombe

De wandeling naar le Trou de la Bombe loopt voor een groot deel door een Corsicaans dennenbos. Doordat het zo schaduwrijk is, is deze wandeling een echte aanrader op een warme dag. Lichte afdalingen en klimmen wisselen elkaar af waardoor het voor een groot publiek toegankelijk is. Trou de la Bombe betekent “Gat van de Bom”, maar deze naam is misleidend. Dit enorme gat in de kam van de rotsen heeft helemaal niets te maken met een bom. Op Corsica heeft de natuurlijke erosie door wind en regen sommige rotsen bijzondere vormen gegeven. Trou de la Bombe is een cirkelvormige opening in een granieten rotswand van maar liefst 8 meter diameter. De wandeling zelf is in het begin niet erg spectaculair. Het pad loopt alsmaar door het bos en is weinig afwisselend, maar wanneer je de befaamde rots nadert, waan je je ineens in een compleet andere omgeving. Het dennenbos verandert in een rotsachtig landschap. Het kenmerkende landschap van het Massif de Bavella. Vanuit de opening is het uitzicht geweldig.

 • Duur: ongeveer 2 à 3 uur retour, zonder pauzes.
 • Beste tijdstip voor deze wandeling: In de ochtend en aan het einde van de middag i.v.m warmte en/of drukte in het hoogseizoen of buiten het hoogseizoen wanneer het rustig is. Wanneer je de wandeling in de middag maakt, staat de achterliggende vallei in de zon. In de ochtend heb je kans dat de zon precies door het gat schijnt, zoals bij ons het geval was, wat niet ideaal is voor het maken van foto’s.
 • Startpunt: Col de Bavella, 1218 m of Auberge de Bavella, iets lager gelegen.
 • Eindpunt: Trou de la Bombe, 1483 m.
 • Hoogteverschil: 250 m.
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk maar bij het naderen van le Trou de la Bombe wordt het pad steeds uitdagender.

Safaritent tip! Kleinschalige boerderijcamping op het Franse eiland Corsica. Deze safaritent is de ideale uitvalsbasis om het schitterende eiland te ontdekken.

Trou de la Bombe
Uitzicht Trou de la Bombe
Uitzicht Trou de la Bombe

8. Cascade de Piscia di Gallo

De wandeling naar Cascade de Piscia di Gallo is niet te vergelijken met alle overige wandelingen. Het kenmerkende landschap van het Massif de l’Ospédale zorgt voor een magisch mooie mix van stromend water, bizarre rotsen en een grote diversiteit aan bomen en planten. De Cascade Piscia di Gallo, die maar liefst 60 meter naar beneden klettert, is een van de bekende watervallen op Zuid-Corsica. Deze toeristische trekpleister is gelegen tussen de kustlijn van Porto-Vecchio en het Massief de Bavella, op ongeveer 1 uur rijden van beide plekken, en op 7 km van het Lac de l’Ospédale.

Deze wandeling is kort, aangenaam en zeer toegankelijk. Het eerste deel gaat over een licht dalend, steenachtig pad dat de oever van de rivier volgt. Op ongeveer de helft van de wandeling moet deze rivier worden overgestoken. Dan volgt een korte klim naar een klein plateau. Je waant je hier continu in een landschap van rotsen, dennen, struiken en heides. Boven op het plateau staat Rocher Sentinelle, een grote rotspartij gemodelleerd door erosie. Dit punt biedt een prachtig uitzicht over het Alta Rocca massief en de zee in de verte. Onderweg naar de waterval kruis je het pad van meerdere aparte rotsen waaronder een rotsschuilplaats. Hierna volgt een afdaling over rotspaden. Dit deel is beveiligd door kabels en daarom nog steeds toegankelijk ondanks het rotsachtige karakter van het pad. Het uitkijkpunt biedt helaas geen fijn uitzicht op de waterval. De grote hoeveelheid bomen “verpest” het uitzicht waardoor slechts een deel zichtbaar is. Om de waterval beter te kunnen zien, zit er niets anders op dan via het onbeveiligde deel naar beneden te klauteren, op eigen risico.

 • Hoe kom je er: Vanuit Zonza of vanuit Porto Vecchio via de D368.
 • Beginpunt: Parkeerplaats op ongeveer 7 km van Lac de l’Ospédale, op 950 m. Het is hier betaald parkeren in het hoogseizoen.
 • Eindpunt: Cascade Piscia di Gallo, 836 m. De waterval is 60 m hoog.
 • Hoogteverschil: 80 m.
 • Duur: Ongeveer 1,5 uur retour, zonder pauzes.
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk tot het plateau, iets moeilijker tot aan het uitkijkpunt en op eigen risico tot aan de voet van de waterval.

Lees ook: De mooiste natuurplekken van Corsica

Massif de l’Ospédale
Rocher Sentinelle
Trap bij Cascade de Piscia di Gallo

Cascade de Piscia di Gallo
Cascade de Piscia di Gallo

9. Iles Sanguinaires

Net voor de baai van Ajaccio is dit archipel van 4 eilanden te bewonderen. Sanguinaires betekent letterlijk “bloeddorstig”. Deze naam zou te danken zijn aan de vuurrode kleur die de rotsen krijgen als de zon ondergaat, maar ook overdag mogen deze eilandjes er best wezen. Je kunt het grootse (schier)eiland te voet verkennen en de sportievelingen onder ons kunnen voor een zee-kayak toer kiezen langs de verder gelegen kleine eilanden. Het grootste eiland is binnen een uurtje te bezoeken. Klim vooral naar het Genuese torentje op de top, met als beloning een prachtig uitzicht over de kust.

Toren Iles Sanguinaires
Iles Sanguinaires
Iles Sanguinaires

Praktische informatie

 • Door het rotsachtige karakter van de paden op Corsica zijn goede wandelschoenen echt een must. Wandelen op gympen of slippers is hier risicovol.
 • Op Corsica schijnt de zon geregeld, daarom is het aan te raden om op warme zonnige dagen vroeg op pad te gaan. Vooral op de open stukken kunnen de temperaturen snel oplopen. Daarnaast is het aan te raden om minimaal 1,5 à 2 liter water per persoon mee te nemen, want voor je het weet is je water op. Ook is het prettig om je hoofd te bedekken met een pet, een hoed of een hoofdband.
 • Zorg dat je fit bent voor de langere tochten waarvoor een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig is.
 • De bewegwijzering van alle genoemde wandelingen is goed. Naast bordjes geven de vele opgestapelde stenen ook de richting aan.

Overnachten op Corsica? Dit zijn onze favorieten:

Camping Vigna Maggiore – Middelgrote camping (180 plaatsen)

Heerlijke familiecamping met zwembad en panoramisch uitzicht op de zee en het eiland. Je kunt er chalets en lodgetenten huren. Camping Vigna Maggiore heeft een speeltuin, zwembad met peuterbad, restaurant en campingwinkel.

Prijzen en beschikbaarheid

Hotel & Restaurant E Caselle

Rustig en gastvrij hotel, gelegen in de natuur in het midden van het eiland. Alle kamers hebben uitzicht op de tuin, de bergen of de rivier de Vecchio. Hotel & Restaurant E Caselle heeft een zwembad, een spa, een restaurant met terras en een bar.

Prijzen en beschikbaarheid

Appartement in Oletta

Tweekamer appartement voor 4 personen in een modern complex in het noorden van Corsica, vlakbij het strand van Saleccia. Elke accommodatie heeft een vaatwasser, airconditioning, wasmachine, wifi, een slaapkamer, een slaapbank, badkamer en een terras of balkon. Bij het complex vind je een zwembad waar je gebruik van kunt maken.

Prijzen en beschikbaarheid

Natuurhuisje in Porto-Vecchio

Luxe villa / appartement met privé zwembad. Vanaf dit natuurhuisje heb je een uitzicht op de bergen van Corsica. De accommodatie is modern ingericht en beschikt over een wasmachine, airconditioning, vaatwasser, slaapkamer, badkamer en een open keuken.

Prijzen en beschikbaarheid

Meer lezen over Corsica?

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Bekijk ook

Wandelen in de Ardèche: Mont Gerbier de Jonc beklimmen (in de winter)

Mont Gerbier de Jonc is een bergtop op een uitgestrekte hoogvlakte in de Ardèche. In dit artikel nemen we je mee tijdens een winterse wandeling op Mont Gerbier de Jonc.

MeerCorsica tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips over wat te doen, hotels en campings op Corsica.

Bedankt, je bent succesvol ingeschreven.