Troyes Aube shutterstock 650446204, Bezienswaardigheden Aube

10x de mooiste bezienswaardigheden van Aube

Hoogtepunten in Aube

Het departement Aube ligt in het noorden van Frankrijk, in de regio Grand Est, midden in de Champagnestreek en staat bekend om zijn schitterende natuur en bijzondere steden. Het departement, wat op zo’n 6 uur rijden van Utrecht ligt, heeft voor ieder wat wils. Zo zijn er verschillende steden met schilderachtige huisjes. Ook kunnen natuurliefhebbers hier hun hart ophalen. In het departement liggen 3 prachtige meren, verschillende valleien, bossen en rivieren. Een bekend park is Parc Natural Re’gional de la Forêt. Ook fijnproevers kunnen zich hier helemaal uitleven. Zo zijn er in de regio Côte des Bar diverse wijngaarden in dit departement waar je heerlijke wijnen kunt proeven.

Troyes Aube, Bezienswaardigheden Aube

1. Troyes

Troyes staat dik op nummer één als het gaat om bezienswaardigheden in Aube. De stad staat vooral bekend om de prachtige, historische vakwerkhuizen die worden gekenmerkt door gekleurde stenen met bruine balken. De stad heeft een oud centrum waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. Een leuk feitje: het centrum van de stad is gebouwd in de vorm van een champagnekurk! Troyes heeft verschillende culturele hoogtepunten die je kunt bezoeken. Zo zijn de gotische kerken van de stad, de Église Saint-Jean-au-Marché en Église Sainte-Madeleine zeker een bezoekje waard. Daarnaast is deze stad ook rijk aan diverse musea, zoals het Musée Saint-Loup, waar je archeologische vondsten en kunstwerken kunt vinden. Ook het Musée d’Art Moderne is zeker een must-see. Hier vind je een grote collectie van moderne kunstwerken. Daarnaast zijn er verschillende markten die in Troyes kunt bezoeken. In de zomer vindt de Saint-Jean markt plaats en in de winter de Saint-Rémy markt. De Markthal van de stad, Marché des Halles, moet je zeker niet missen. 

Zoek je een hotel in Troyes? Bekijk alle mooie hotels in Troyes op Booking.com

Parc Naturel Régional de la Fôret dOrient Aube, Bezienswaardigheden Aube

2. Parc Naturel Régional de la Fôret d’Orient

Parc Naturel Régional de la Fôret d’Orient is een mystiek stukje Ardennen. Het nationale park is zo’n 82000 hectare groot en bestaat vooral uit veel water, heuvellandschappen en bossen. Er is een rijke diversiteit aan flora en fauna in het park. Er is dan ook grote kans dat je tijdens een wandeling opeens oog in oog staat met een hert of wild zwijn! De heuvelige landschappen en bossen wisselen zich in dit nationale park af met historische dorpjes. Ook is het park rijk aan rivieren en 3 stuwmeren. Het bekendste meer is het Lac d’Orient. Maar ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Het meer trekt namelijk jaarlijks duizenden vogels. Een ander mooi gedeelte in het park waar je veel fauna kunt bewonderen is de Fontaine aux Oiseaux. Hier kun je onder andere kikkers, salamanders en ooievaars spotten. 

Tip! Huur een natuurhuisje. De natuurhuisjes in Aube bevinden zich midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes.

3. Abdij van Clairvaux 

De Abdij van Clairvaux is een voormalige cisterciënzerabdij in het dal van de rivier Aube. Het klooster is een van de vier dochterskloosters van de moederabdij Cîteaux. De Abdij is gesticht in het jaar 1115 door de Heilige Bernard van Clairvaux. Dit was een zeer invloedrijke Monnik die verschillende abdijen heeft opgericht. In 1792 is de Abdij  door de Franse Revolutie opgeheven. Hierna heeft het een tijdje als armenhuis gediend. Tegenwoordig is het een gevangenis. In 1971 zijn de verschillende gebouwen van de Abdij gerestaureerd. De abdij bestaat uit schitterende bouwwerken en ligt midden in het groen van de Champagne. Naast dat het een gevangenis is, kun je er vandaag de dag ook een rondleiding krijgen. Tijdens de rondleiding krijg je de verschillende bewaard gebleven gebouwen te zien en leer je van alles over de geschiedenis van dit prachtige klooster. De abdij is een leuke bezienswaardigheid als je er met de kinderen een dagje op uit wilt en de geschiedenis in wilt duiken. Tickets voor de rondleiding kunnen besteld worden op de website. 

4. Bar-sur-Aube

Bar-sur-Aube is een middeleeuwse stad midden in Aube. De stad is rijk aan historische bezienswaardigheden. Tijdens de Middeleeuwen was Bar-sur-Aube namelijk een echte handelsstad. Zijn welvaart was vooral te danken aan de champagne markten die verschillende handelaren hier samenbracht uit heel Europa. Vandaag de dag kun je de historie in deze stad nog steeds proeven wanneer je wandelt door de oude straatjes en de historische gebouwen bewondert. Een prachtig plein dat je kunt bezoeken in Place Carnot. Hier kun je ook de lokale VVV vinden. Vanaf dit plein loopt een wandelroute door de stad van ongeveer 3 kilometer die je langs de verschillende hoogtepunten leidt. Om de wandelroute te lopen moet je de bronzen pijlen op de grond volgen. Een van de meest bekende trekpleisters van de stad is de Saint-Pierre kerk. Hier kun je ook het Mariabeeld bewonderen. Het hoofdaltaar wat vooraan in de kerk staat is oorspronkelijk afkomstig uit de Abdij van Clairvaux. Naast deze kerk zijn ook het stadhuis, wat een voormalig klooster is, en de kerk Saint-Maclou zeker een bezoekje waard. 

5. Essoyes

Essoyes is een historisch dorpje wat vooral bekend is geworden door de schilder Renoir, die hier een groot deel van zijn laatste jaren van zijn leven verbleef. Renoir behoorde tot de stroming Impressionisme. Hoewel schilders van deze stroming voornamelijk in de steden woonden, kwam daar rond 1880 verandering in. Vele schilders besloten de drukke stad in te ruilen voor de ruige natuur om hier inspiratie uit te halen. Zo ook Renoir. Essoyes ligt aan de rivier de Ource en vele van zijn schilderijen zijn ook aan deze rivier geschilderd. In het stadje zijn nog verschillende hoogtepunten die je herinneren aan deze schilder. Zo staat er op het plein bij het stadhuis een herdenkingsmuseum van Renoir, is er een oud atelier die je kunt bezoeken, en kun je ook het ouderlijk huis van de schilder bewonderen. Tijdens een wandeling door de stad kun je ook een bezoek brengen aan het graf van Renoir. Boven op zijn graf staat een schitterend bronzen beeld wat zeker bewonderenswaardig is. Hoewel de stad hier niet zo om bekend staat, zijn er ook diverse wijnboeren in de omgeving van Essoyes waar je heerlijke champagnes kunt proeven. 

Lac d’Orient en Lac d’Auzon Temple en lac d’amance Aube, Bezienswaardigheden Aube

6. Lac d’Orient, Lac d’Auzon Temple en Lac d’Amance

3 prachtige stuwmeren die zeker een bezoekje waard zijn zijn Lac d’Orient, Lac d’Auzon Temple en lac d’Amance. Ze vertegenwoordigen samen de 2 na grootste waterreservoir van Frankrijk. De stuwmeren liggen in het Parc Naturel Régional de la Fôret d’Orient en zijn rijk aan prachtige flora en fauna. Je kunt hier diverse vogels en andere waterdieren spotten. Daarnaast bieden de meren veel recreatiemogelijkheden. Op en rondom de meren kunnen diverse watersporten worden beoefend, zoals kanoën, kajakken of waterfietsen. Lac d’Orient is een ideaal meer voor zeilers en zwemmers en heeft een oppervlakte van 2500 hectare. Aan het meer zijn verschillende strandjes waar je een duik kunt nemen in het heldere water. Je mag hier alleen niet varen. Varen of waterskiën mag je wel doen op het Lac Amance. Heb je zelf geen bootje? Bij de haven van Doienville kun je een motorboot huren of parasailen achter een speedboot. Lac du Auzon Temple is een wat rustiger meer en is ideaal voor vissers en andere rustzoekers. Ook hier zijn motorboten niet toegestaan, maar mag je wel met je kajak of sufplank het water op. 

Campingtip! Camping Lac d’Orient is een schitterende familiecamping aan het meer met verschillende faciliteiten, zoals animatie, een zwembad, een restaurant en nog veel mooi. Een heerlijke vakantiebestemming voor een watersportvakantie!

La Côte des Bar Aube, Bezienswaardigheden Aube

7. La Côte des Bar

De Aube staat natuurlijk bekent om de Champagne. In de streek La Côte des Bar kunnen wijnliefhebbers hun hart ophalen. De champagnestreek gaat hier langzaam over in de Bourgogne. Het is de belangrijkste regio in Aube die Champagne produceert en is rijk aan wijngaarden en pittoreske dorpjes, zoals Bar-Sur-Aube en Bar-Sur-Seine. Terwijl deze streek vroeger werd gezien als het lelijke eendje van de champagne regio, is het tegenwoordig een populaire bezienswaardigheid die je niet wilt missen. In La Côte des Bar kun je diverse wijngaarden ontdekken. Daarnaast loopt er ook een kerkenroute die je langs de verschillende kerken van de streek leidt. Er lopen verschillende wandelroutes door de streek, maar je kunt ook met de auto het gebied verkennen. Sla eens een keertje links of rechts af en ontdek de verlaten weggetjes met prachtige uitzichten die deze streek rijk is. Een paar leuke champagneboertjes die je kunt bezoek zijn Albert Beerens, in het dorp Arrentièrees, Michel Falmet, in Rouvres-les Vignes, en Christian Peligri in Colombey-les-Deux-Eglises.

Bar sur Seine Aube, Bezienswaardigheden Aube

8. Bar-sur-Seine

Midden tussen de uitgestrekte wijngaarden van Aube ligt het plaatsje Bar-Sur-Seine. Het dorpje heeft zo’n 3500 inwoners en wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Seine. Van oorsprong werd het dorp gevestigd op de bijliggende heuvel, maar door de jaren heen heeft het dorp zich verder uitgebreid op de vlakte. Het dorp was tot de 15e eeuw onderdeel van het Hertogdom van Bourgondië. Door de jaren heen zijn er verschillende bezienswaardigheden vernietigd door oorlogen, maar het stadje heeft zijn charme goed weten te behouden. Het stadje heeft nog verschillende bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn. Midden in de stad staat de kerk Saint-Etienne, die rijk is aan prachtige historische kerkschatten. Iets buiten de stad staat de Tempelierskapel van Avalleur, een historisch gebouw die je ook zeker niet wilt missen als je in Bar-sur-Seine bent. Ook kun je heerlijk langs het water van de Seine wandelen. Een echte aanrader is het wijnhuis Champagne Devaux wat iets buiten de stad ligt. Hier kun je een rondleiding krijgen en verschillende champagnes proeven en kopen!

9. Nigloland

Wil je een dagje weg met de kinderen? Dan is het attractiepark Nigloland zeker een aanrader. Het attractiepark ligt midden in het Parc Naturel Régional de la Fôret d’Orient en is met 40 hectare het grootste attractiepark van Aube. Jaarlijks komen er honderd duizenden bezoekers naar dit park voor een heerlijk dagje weg met vrienden of familie. Het attractiepark is vooral populair door zijn groene ligging en zijn verleden als kermis tijdens de roaring twenties. Verschillende elementen van de kermis van toen kun je nog terugvinden in diverse attracties, zoals de draaimolen. Daarnaast zijn er ook een aantal moderne attracties voor als je meer uitdaging zoekt. Zo kun je een bezoekje brengen aan het spookhuis, is er een afrikaanse savanne en kunnen echte waaghalzen zich uitleven in de achtbanen, zoals de Alpina Blitz of de Le Schlitt’ Express. Ook zijn er vier themadorpen in het attractiepark waar je heerlijk doorheen kunt lopen. Wil je de hoogte in? Vanaf het reuzenrad La Grand Roue heb je een prachtig uitzicht over de heuvels in de omgeving.

Brienne le Château Aube, Bezienswaardigheden Aube

10. Brienne-le-Château

Het charmente stadje Brienne-le-Château is rijk aan historische gebouwen en kunstwerken. Het stadje hoorde lange tijd tot het Romeinse rijk en kwam pas tot bloei in de tijd van Napoléon. Het stadje is vooral bekend omdat Napoléon Bonaparte hier ook zelf gestudeerd heeft op de militaire school. Het gebouw van de school is tegenwoordig een museum waar je alles uit de geschiedenis van het tijdperk van Napoléon te weten kan komen. Je kunt in het museum onder andere schilderijen, beelden, kostuums en andere overblijfselen bewonderen uit deze periode. Ook het stadhuis is zeker een bezoekje waard. Hier vind je ook een standbeeld van Napoléon wat je kunt bewonderen. Ook het standbeeld van Maarschalk Valléé is in Brienne-le-Château te vinden. De Briennoise straatjes zijn zeker een aanrader om te bezoeken. Hier kun je de prachtige architectuur van de vakwerkhuizen bewonderen. Boven op de heuvel van het stadje ligt een historische kasteel. Bij het kasteel kun je onder andere de mooie tuin en verschillende gebouwen bewonderen.

Plan je reis naar Aube
De mooiste vakantiehuizen in Aube vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Aube boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn mooie bezienswaardigheden van Troyes?

Troyes is een prachtige stad in het departement Aube en rijk aan verschillende bezienswaardigheden. Je kunt hier onder andere verschillende schilderachtige huisjes bewonderen, heerlijk eten, verschillende kerken bezoeken en verschillende musea ontdekken. Lees hier alles over de bezienswaardigheden in Troyes

Wat zijn leuke bezienswaardigheden in de Haute-Marne

Naast het departement Aube ligt de Haute-Marne. In dit schitterende departement vind je prachtige landschappen, bossen, kastelen en champagnehuizen. Ook kun je hier heerlijk genieten van de Franse keuken. Bekijk hier bezienswaardigheden in de Haute-Marne

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.