Najac Aveyron shutterstock 516864970, Aveyron

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Aveyron

Hoogtepunten van Aveyron

Aveyron is een prachtig departement in de Franse regio Occitanie met vele mooie bezienswaardigheden. Het departement, dat vernoemd is naar de gelijknamige rivier die door dit gebied stroomt, staat bekend om een rijke historie en mooie, rustige natuur. De streek wordt gekenmerkt door een authentiek karakter en een groen heuvelachtig landschap. Er is dan ook van alles te doen in dit departement in Zuid-Frankrijk. In Aveyron kan je bijvoorbeeld grotten bezoeken, heerlijk wandelen, kastelen bezichtigen en cultuur snuiven in een van de vele stadjes en dorpjes. Kort gezegd, op vakantie in Aveyron hoeft u zich niet te vervelen. In deze blog post vind u de 10 mooiste bezienswaardigheden en onze beste tips voor dit prachtige departement!

LEES OOK: De 10 mooiste campings in Aveyron

Kasteel van Belcastel Aveyron shutterstock 1023287026, Aveyron

1. (Het kasteel van) Belcastel

Er liggen vele mooie kastelen in Aveyron, maar een van de meest indrukwekkende is het kasteel van Belcastel. Het prachtige bouwwerk stamt uit de middeleeuwen en is al meer dan 1000 jaar oud. Het historische monument is in 1974 ontdekt door Fernand Pouillo, die het gebouw kocht en over een periode van acht jaar heeft gerestoreerd. Dit was een grote onderneming, aangezien het kasteel al sinds het einde van de 16e eeuw verlaten was. Naast een historische bezienswaardigheid dient het kasteel tegenwoordig ook als een kunstgalerij, waar u het hele jaar door tentoonstellingen kunt bezichtigen. Niet alleen het kasteel van Belcastel, le Château de Belcastel in het Frans, maar ook de rest van het kleine dorpje rondom dit monument is prachtig en zeker de moeite waard! Dit dorp is namelijk ook door Pouillon gerestoreerd en uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

2. Rougier van camarès

De Rougier van de Camarès is een opmerkelijk landschap wat net iets ten zuiden van de rivier de Tarn ligt. De grond bestaat hier uit rode aarde van zandsteen, klei en leisteen. De rode, oranje en paarse kleuren zijn te danken aan ijzeroxide die in de bodem aanwezig is. Ongeveer 250 miljoen jaar geleden was hier een ondiepe zee, en toen deze uiteindelijk opgedroogde, is het ijzer in dit gebied geoxideerd en heeft deze zee heeft een droog maar rijk gekleurd en zeer vruchtbaar gebied achtergelaten. In de Rougier  rond het stadje Camarès zijn ook veel eeuwenoude Menhirbeelden gevonden. Deze zijn nu nog te bewonderen in het Musée Fenaille in Rodez.

Viaduct millau Aveyron shutterstock 52939420 min, Aveyron

3. Viaduct van Millau

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Aveyron is het viaduct van Millau. Dit bouwwerk dient als een enorme oversteekplaats over de rivier de Tarn. Het is in december 2004 geopend en is tot heden de hoogste én langste tuiconstructie van de wereld. Het viaduct heeft een indrukwekkende lengte van 2,5 kilometer en de hoogste pijler is wel 343 meter hoog. Vanaf de hangbrug heb je een geweldig panoramisch uitzicht over de Tarnvallei, maar ook vanaf de grond is het bouwwerk zeer bewonderenswaardig. Naast het feit dat het viaduct ontzettend indrukwekkend is, dient het ‘Viaduc de Millau’ uiteraard ook een groot praktisch nut. Door de bouw van deze brug is de rit van Noord- naar het Zuid-Frankrijk namelijk een stuk sneller geworden. Ook zijn de tot vier uur oplopende files op de wegen door de vallei verleden tijd.

Tip! Kamperen in de buurt van Millau

Op een kleine 40 minuten rijden ten noordoosten van het viaduct ligt camping Les Genêts. De camping heeft een ideale ligging in de Aveyron met schitterende bezienswaardigheden in de omgeving. Het gebied staat bekend om zijn contrasterende landschappen van hoogvlakten en dalen. De camping met zwembad is gelegen aan één van de grootste stuwmeren van Frankrijk.

De sfeervolle Camping Les Genêts, geopend van half mei t/m half september, kampeerplaatsen aan de oever van het meer vanaf €19/nacht, meer informatie.

Najac Aveyron shutterstock 516864970, Aveyron

4. Najac

Najac is een ander fantastisch mooi plaatsje met een kasteel in Aveyron, en net als Belcastel benoemd tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het ligt aan de oevers van de Aveyron en in het dorpje zijn de ruïnes te vinden van een oude burcht uit de middeleeuwen. Door het opkomende toerisme in dit dorpje zijn er ook veel leuke restaurantjes en winkelstraatjes te vinden. Château de Najac is in de 13e eeuw na Christus gebouwd en pas in de 19e eeuw gekocht en gerenoveerd. Sindsdien is het een van de mooiste kastelen in Aveyron en is het open voor bezoekers. In het kasteel zelf kan je een tour krijgen van een gids om het middeleeuwse leven te leren kennen. Daarnaast heb je vanaf het kasteel een mooi uitzicht over de rest van Najac. Zeker de moeite waard dus! 

Chaos de Montpellier le Vieux Aveyron shutterstock 1140654881, Aveyron

5. Chaos de Montpellier-le-Vieux

Op de Causse Noir, een kalksteenplateau in het natuurpark ‘grands causses’ in Aveyron, is de Chaos de Montpellier-le-Vieux te vinden. Dit is een prachtige rotsformatie die op natuurlijke wijze gevormd is in dit gebied. De vreemdgevormde rotsen zijn heel lang geleden ontstaan door water en wind. Hier kan je prachtige wandelingen maken en er rijdt zelfs een treintje vanwaaruit je de rotsen in het gebied kan bewonderen. Een van de meest bijzondere formaties op de Chaos de Montpellier-le-Vieux is de Porte de Mycénes, een boog van steen waar je zo onderdoor kan wandelen!

6. Grot van Foissac

Net buiten het dorpje Foissac in Aveyron, ligt een grote prehistorische grot. De Grot van Foissac is wel 7 kilometer lang en werd in 1965 ontdekt door twee boeren die in de winter damp uit een gat in de grond hadden zien komen. Sinds 1973 is de grot opengesteld voor bezoekers, en kan je er prachtige natuurverschijnselen en archeologische vondsten bewonderen. Tijdens een Engelstalige tour kom je van alles te weten over de grot zelf en alle vondsten die er zijn gedaan. Zo is het achterste deel van de grot ooit gebruikt als grafkamer, en liggen hier nog skeletten. Ook zijn er potten uit het bronzen tijdwerk te bezichtigen.  Alles is achtergelaten op de plaats waar onderzoekers het ooit hebben aangetroffen, wat het allemaal nóg echter maakt.

Conques Aveyron, Aveyron
Afbeelding van Nelly VINCENT via Pixabay

7. Conques

Conques is een middeleeuws plaatsje en wordt tot de mooiste dorpjes van Frankrijk  gerekend. Er zijn veel eeuwenoude huisjes, winkeltjes en restaurantjes te vinden. Het dorp is vooral beroemd omdat het een belangrijke etappe is op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Conques is dan ook de abdij van Sainte-Foy. Deze kerk uit de 12e eeuw is gebouwd in de romaanse stijl en is bekend omdat de relikwieën van de heilige Foy, een martelaar uit de 4e eeuw, er liggen. Boven de hoofdingang van de kerk is een prachtig beeldhouwwerk (tympaan) te bezichtigen, dat het laatste oordeel voorstelt. Dit dorpje is zeker een bezoekje waard!

Gorges du Tarn Cevennen sh 17782021, Aveyron

8. Gorges du Tarn

De rivier de Tarn stroomt door Occitanië en staat vooral bekend door de Gorges du Tarn. Dit is een indrukwekkende kloof in de buurt van het Nationaal Park Cevennen, gelegen in de departementen Lozère en Aveyron. Steile rotswanden en prachtige uitzichten zijn karakteriserend voor de gorges du tarn. Je kan dan ook fantastische wandelingen maken door de indrukwekkende natuur in dit gebied. Daarnaast is het ook mogelijk om door de kloof heen te kanoën en is de Gorges ideaal voor een roadtrip. Er zijn namelijk vele mooie uitzichtpunten die ook met de auto bereikbaar zijn.

Meer weten? lees hier ook onze blog over de Grands Causses en de Gorges du Tarn!

9. De Abdij van Sylvanès

Een van de eerste cisterciënzerabdijen in Aveyron was de abdij van Sylvanès. De cisterciënzeorde werd opgericht in 1098, in de abdij van Cîteaux  en verspreidde zich snel door West-Europa. De abdij van Sylvanès is in 1136 opgericht en ligt in het Regionale natuurpark des Grands Causses. De abdij is gebouwd in Romaanse stijlen en bestaat uit een klooster waar ooit monniken leefden en er is een prachtige kerk. Tegenwoordig wordt de abdij vanwege de bijzonder goede akoestiek vaak gebruikt voor evenementen zoals opvoeringen van muziekstukken. Daarnaast wordt hier elk jaar een internationaal festival voor heilige muziek gehouden.

Meer weten? Bekijk hier de website van de Abdij van Sylvanès!

Grotten van Roquefort Aveyron, Aveyron
Afbeelding van tookapic via Pixabay

10. Grotten van de Roquefort

Wist je dat de Franse blauwschimmelkaas Roquefort vernoemd is naar een dorp in de Aveyron? Dit dorp heet Roquefort-sur-Soulzon, en er wordt al sinds de Romeinse tijd schapenkaas gemaakt. Op maar een kwartier rijden van Millau vind je het dorpje Roquefort, waarvan bijna elke inwoner werkt bij de kaasboer. In dit dorp zijn de Grotten van de Roquefort te bezichtigen; enorme kaas kelders waar duizenden kazen liggen te rijpen. Zeker een bezoekje waard dus, voor de kaasliefhebbers onder ons! Je krijgt er een rondleiding door de ondergrondse gangen en achteraf kan je ook nog proeven van deze delicatesse. Het is het ook zeker waard om na de rondleiding een stukje Roquefort kaas te kopen, buiten de kelders is deze namelijk een stuk minder goed geprijsd.

Onze tip voor een leuke camping in de Aveyron

RCN Val de Cantobre in Nant is een prachtige panoramacamping in de Aveyron met prachtig uitzicht. De camping heeft een waterparadijs met twee zwembaden en diverse waterglijbanen. De camping is ideaal gelegen voor avontuurlijke en sportieve activiteiten. Meer informatie en boeken

Enthousiast geworden?

Lees ook

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Natuurhuisje in Noailhac header, Aveyron

De 5 mooiste natuurhuisjes in de Aveyron

Ontdek de mooiste natuurhuisjes in de Aveyron. De accommodaties liggen mooiste plekjes en bieden een comfortabele plek om te ontspannen.