Pont à Mousson Meurthe et Moselle shutterstock 678913942, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

10 Prachtige bezienswaardigheden in Meurthe-et-Moselle

Wat te doen in Meurthe-et-Moselle

Meurthe-et-Moselle is een heerlijk departement gelegen in de regio Grand Est in het Noorden van Frankrijk. Het departement heeft een rijke geschiedenis met veel leuke bezienswaardigheden en steden. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de hoofdstad Nancy. Het is een historische stad met een gezellige sfeer en vele historische hoogtepunten. Ook Baccarat, Toul en Pont-à-Mousson zijn erg de moeite waard. Deze leuke stadjes liggen tussen de groene bossen en je waant je er weer even in het verleden. Voor een mooie wandeling kun je terecht bij het Parc Naturel Régional de Lorraine en voor een frisse duik moet je bij het Lac de Pierre-Percée zijn.

Ontdek de beste hotels van Meurthe-et-Moselle. Château d’Adomenil in Rehainviller is gevestigd in een park van 7 hectare en heeft een buitenzwembad. IN Nancy vind je Hotel D’haussonville. Het is een van de top aanbevelingen in het hart van de oude binnenstad, op 8 minuten lopen van het Museum voor Schone Kunsten van Nancy. Bekijk hier alle hotels in de Meurthe-et-Moselle.

Nancy Shutterstock 1214273833, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

1. Nancy

Nancy is de prachtige hoofdstad van Meurthe-et-Moselle. Nancy is een echte kunststad binnen de kunststroming Art Nouveau. Bij een wandeling door de stad zul je dan ook de mooiste kunstwerken en gebouwen tegenkomen. Het hoogtepunt van Nancy is het Place Stanislas. Dit plein staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het plein wordt omringd door historische gebouwen en leuke terrasjes. Zo vind je er het Opéra National de Lorraine, één van de mooiste operahuizen ter wereld. Ook mag je zeker de oudste stadspoort van Nancy niet missen. Deze Porte de la Craffe is erg indrukwekkend en je kunt er veel leren over de geschiedenis van Nancy. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Musée des Beaux-Arts de Nancy, het Musée Lorraine en het Musée l’École de Nancy. In deze musea kun je mooie kunstwerken en archeologische vondsten bewonderen. Wil je even tot rust komen? Dan moet je een stop maken in het Parc de la Pépinière. Hier vind je mooie fonteinen, een rozentuin en een kleine dierentuin.

Tip: Hotel Des Prélats! Het heerlijke 3 sterren hotel Hotel Des Prélats bevindt zich in het centrum van Nancy. Het hotel beschikt over ruime sfeervolle kamers en je kunt er genieten van een heerlijk restaurant met terras. Meer informatie en boeken

Parc naturel régional de Lorraine Meurthe et Moselle shutterstock 652013494, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

2. Parc Naturel Régional de Lorraine

Het Parc Naturel Régional de Lorraine is een prachtig natuurpark grotendeels gelegen in de departementen Moselle en Meurte-et-Moselle. Het is een groot park waar je kunt genieten van dichte bossen, uitgestrekte heides, smalle beekjes en mooie boomgaarden. Daarnaast vind je er meer dan 300 grotere en kleinere meertjes, waar je een frisse duik kunt nemen. Het belangrijkste meer is het Lac de Madine. Bij dit meer kun je allerlei watersporten beoefenen en je vindt er enkele leuke bezienswaardigheden. In het park kun je meer dan 200 soorten trekvogels spotten en het is dan ook de perfecte plek voor vogelliefhebbers. In het park kun je veel historische bouwwerken vinden, zoals kastelen, abdijen en monumenten. Ook kun je er talloze fiets- en wandelpaden vinden en je kunt er dan ook het hele park ontdekken.

Tip: Camping de la Moselle! De gezellige familiecamping Camping de la Moselle is een bevindt zich aan de oever van de Moezel en aan de voet van het Parc Naturel Régional de Lorraine. Je kunt er genieten van een zwembad en lekker restaurant. Meer informatie en boeken

Baccarat Meurthe et Moselle shutterstock 212565217, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

3. Baccarat

Baccarat is een mooi plaatsje gelegen in het zuiden van Meurthe-et-Moselle, aan de oever van de rivier de Meurthe. Het stadje staat bekend om de gelijknamige kristal die in het plaatsje worden gemaakt. In 1764 besloot de bisschop van Metz een kristalfabriek op te richten. Deze bijzondere kristallen waren onder andere favoriet bij Tsaar Nicolaas II. In het Musée Baccarat kun je alles leren over het productieproces van deze bijzondere kristallen en allerlei kunstwerken bewonderen. Langs de oever van de rivier de Meurthe vind je de Eglise Saint Remy de Baccarat. Deze kerk beschikt over prachtige glas-in-loodramen en veel kunstwerken. De stad zelf is erg gezellig en je kunt er genieten van pittoreske straatjes en oude vakwerkhuizen.

Tip: Hotel La Renaissance! Het fijne 3 sterren hotel Hotel La Renaissance bevindt zich in het centrum van Baccarat. Het hotel beschikt over ruime kamers en een restaurant met terras, waar je een lekker hapje kunt eten. Meer informatie en boeken

Château dHaroué Meurthe et Moselle shutterstock 6582244, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

4. Château d’Haroué

Château d’Haroué is een indrukwekkend kasteel gelegen in het zuiden van Meurthe-et-Moselle, aan de oever van de rivier de Madon. Het kasteel van Haroué is in de achttiende eeuw gebouwd door de vice koning van Toscane. Het kasteel heeft een klassiek ontwerp uit de middeleeuwen met vier torens en een slotgracht. In het kasteel kun je de verschillende vertrekken bewonderen en kun je veel kunstwerken en antieke meubels bewonderen. Rond het kasteel strekken groene tuinen zich uit, waar je lekker kunt wandelen en genieten van het uitzicht op de kasteel. In de omgeving van het kasteel kun je heerlijk fietsen en wandelen.

Tip: vakantiehuisjes in de natuur! De natuurhuisjes in Meurthe-et-Moselle bevinden zich midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de leukste natuurhuisjes.

Toul Meurthe et Moselle shutterstock 659149240, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

5. Toul

Toul is een mooi historisch dorpje gelegen aan de oever van de Moezel en bij het groene Parc Naturel Régional de Lorraine. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en genieten van de natuur. In de stad kun je genieten van een gezellige sfeer en veel voorzieningen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Cathédrale Saint-Étienne de Toul. Deze kathedraal heeft een mooie gotische bouwstijl en is prachtig bewaard gebleven. De kerk beschikt over een prachtige façade en je kunt er talloze kunstwerken bewonderen. Ook de Collégiale Saint-Gengoult is een echte aanrader. Deze gotische kapittelkerk werd in 1219 gebouwd en kun je van binnen en van buiten bekijken. In het stadje kun je heerlijk rondstruinen en genieten van de mooie pleinen en pittoreske straten. Daarnaast kun je ook een lange wandeling maken langs de oever van de Moezel.

Pont à Mousson Meurthe et Moselle shutterstock 678913942, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

6. Pont-à-Mousson

Pont-à-Mousson is een klein stadje gelegen aan de voet van het Parc Naturel Régional de Lorraine en aan de oever van de rivier de Moezel. Het stadje is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het natuurpark. De stad zelf is ook zeer de moeite waard. Zo moet je er zeker een kijkje nemen bij de Abbaye des Prémontrés. Dit mooie klooster ligt aan de Moezel en is mooi bewaard gebleven. Je kunt de verschillende vertrekken verkennen en er worden regelmatig leuke culturele evenementen georganiseerd. In het historische centrum vind je allerlei leuke restaurants en kun je genieten van een gemoedelijke sfeer. Je kunt er een bezoekje brengen aan het Musée au Fil du Papier. In het museum kun je alles leren over de geschiedenis van Pont-à-Mousson en je kunt er alles leren over de papier-maché-industrie.

Tip: Slapen in de Abdij des Prémontrés! In de Abbaye des Prémontrés vind je ook een hotel gedeelte. Het hotel beschikt over ruime historische kamers en je kunt er goed de abdij verkennen. Meer informatie en boeken

Saint Nicolas de Port Meurthe et Moselle shutterstock 1340268902, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

7. Saint-Nicolas-de-Port

Saint-Nicolas-de-Port is een mooi stadje gelegen ten zuidoosten van Nancy, aan de oever van de rivier de Meurthe. Het stadje is erg historische en je kunt er dan ook genieten van een mooi centrum met talloze oude gebouwen. Het hoogtepunt van Saint-Nicolas-de-Port is de Basiliek. Deze prachtige kerk is een bekend bedevaartsoord en is een prachtig voorbeeld van de flamboyante gotische stijl. De kerk werd in 1477 gebouwd omdat René II van Loraine de Slag bij Nancy had gewonnen en Loraine daardoor onafhankelijk kon blijven. In de basiliek kun je allerlei prachtige glas-in-loodramen bewonderen die door de beste glazeniers van Europa zijn gemaakt. Daarnaast kun je er enkele bijzondere relieken bewonderen en zijn er veel kunstwerken te bewonderen. Ook in de rest van Saint-Nicolas-de-Port kun je mooie bezienswaardigheden vinden en je kunt er genieten van veel plaatselijke winkeltjes en leuke cafeetjes.

8. Fort de Fermont

Het Fort de Fermont is een historisch fort gelegen langs de Franse verdedigingslinie, de Maginotlinie. De linie werd tussen 1930 en 1938 aangelegd op de grens met België, Luxemburg en Duitsland. Het doel van de linie was het beschermen van Frankrijk tegen aanvallen van de omliggende landen. Langs de linie zijn meer dan 50 forten gebouwd, die onder andere in de tweede wereldoorlog gebruikt zijn. Een groot aantal forten en schuilplaatsen is momenteel opengesteld voor publiek. Fort de Fermont is het fort dat in de Meurthe-et-Moselle ligt. Het is een indrukwekkend fort, waar je rondleidingen kunt volgen en alles kunt leren over de geschiedenis van de Maginotlinie. Daarnaast kun je er ook een ritje maken in de originele munitieterrein.

9. Lunéville

Lunéville is een prachtig stadje gelegen in het zuiden van Meurthe-et-Moselle. De stad ligt aan de oever van de rivier de Meurthe en wordt omringd door groene heuvels. De stad heeft een rijke geschiedenis met veel historische gebouwen. In de achttiende eeuw werd de stad de hoofdstad van de Lorraine en woonden de Hertogen van Lorraine in het stadje. In 1702 werd het Château de Luneville verbouwd en dit kasteel werd bewoond door de hertogen tot 1766. Het prachtige paleis is geïnspireerd op het Kasteel van Versailles en je kunt er de prachtige vertrekken bewonderen. Rond het kasteel vind je grote tuinen, waar je een mooie wandeling kunt maken. Het centrum van Lunéville is ook zeker de moeite waard. In dit centrum kun je genieten van gezellige pleinen en oude vakwerkhuizen. Je moet er zeker een kijkje nemen bij de église Saint-Jacques de Lunéville. Deze mooie kerk kun je van binnen en van buiten bewonderen.

Tip: hotel in Lunéville! Logis Hôtel Les Pages is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Lunéville. Het hotel beschikt over fijne kamers en een restaurant met terras waar je Franse gerechten kunt proberen.

10. Lac de Pierre-Percée

Lac de Pierre-Percée is een groot stuwmeer gelegen in het zuidoosten van de Meurthe-et-Moselle. Het is een groot meer met veel vertakkingen en het wordt omringd door groene bossen en uitgestrekte heuvels. Het is een rustige omgeving, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen langs de mooie oevers. Er zijn veel mooie wandelpaden te vinden die je langs de verschillende takken van het meer leiden. Je kunt daarnaast de omliggende heuvels beklimmen, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Bij het meer kun je kleine zandstrandjes vinden en is het mogelijk om een frisse duik in het water te nemen.

Onze tips voor een leuke camping in Meurthe-et-Moselle

Zin in de Meurthe-et-Moselle gekregen? Op ANWB Camping vind je een aantal mooie en betaalbare campings in het departement Meurthe-et-Moselle en trouwens ook in andere Franse streken! Nadeel van sites met een heel groot aanbod is dat je al snel uren aan het surfen bent, op zoek naar je ideale camping. Dus dat hebben wij nu al voor je gedaan! Zie hier twee leuke tips!

Camping de la Moselle – 206 plaatsen

Camping de la Moselle, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

Middelgrote camping (206 plaatsen) in de gemeente Liverdun. De camping biedt gratis wifi en beschikt over een openluchtzwembad. Staanplaats vanaf € 70 per week

Campéole Le Brabois – 190 plaatsen

Campéole Le Brabois, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

Middelgrote camping (190 plaatsen) in de gemeente Villers-lè-Nancy. De camping is ideaal voor onderweg naar het zuiden van Frankrijk. De camping beschikt over een zwembad met schuifdak. Staanplaats vanaf € 152 per week

Nog meer mooie campings in de Meurthe-et-Moselle ontdekken? Bekijk het totale aanbod van campings in de Meurthe-et-Moselle op Campingfrankrijk.eu.

Lees ook:

Veelgestelde vragen Meurthe-et-Moselle

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Frankrijk?

Noord-Frankrijk is een prachtige regio met mooie steden, groene natuur en veel leuke bezienswaardigheden. Er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Wat zijn de leukste campings van Noord-Frankrijk?

Geniet van de mooie bezienswaardigheden en natuur vanuit een gezellige camping. Ontdek hier 10 leuke campings in Noord-Frankrijk.

Plan je reis naar Meurthe-et-Moselle
De mooiste vakantiehuizen in Meurthe-et-Moselle vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Meurthe-et-Moselle boek je bij Booking.com.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Meurthe-et-Moselle Bezienswaardigheden

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.