Home » Franse regio's » Hauts-de-France » 10 Bezienswaardigheden in Noord-Frankrijk

10 Bezienswaardigheden in Noord-Frankrijk

Hoogtepunten van de Hauts-de-France

Noord-Frankrijk is een prachtig gebied, op slechts een paar uur afstand van Nederland. Je kunt er dus makkelijk op vakantie en er is van alles te zien en te doen. Boek bijvoorbeeld een stedentrip naar Lille, waar je kunt genieten van de levendige sfeer en de mooie gebouwen of ga heerlijk wandelen langs de Opaalkust en de Cap Blanc-Nez. Je vindt er mooie kastelen zoals die van Chantilly en er zijn genoeg stranden en badplaatsen waar je helemaal tot rust kunt komen. Een vakantie naar Noord-Frankrijk is dus ontzettend afwisselend en er is voor iedereen wel iets te vinden. Bekijk hier de 10 hoogtepunten van Noord-Frankrijk.


1. Lille

Lille is een gezellige en levendige stad, die erg geschikt is voor een leuke stedentrip. Het centrum staat vol met restaurantjes, cafeetjes en winkels en je kunt er heerlijk rondstruinen. Overal staan authentieke huizen en indrukwekkende gebouwen. De schattige straatjes worden afgewisseld met drukke pleinen en smalle steegjes. Het middelpunt van het centrum is het place du Général-de-Gaulle. Dit bijzondere plein wordt gekenmerkt door een indrukwekkend standbeeld en wordt omringd door gekleurde huizen en het oude beursgebouw. Ook kun je er heerlijk op een terrasje zitten en genieten van een lekker hapje en drankje. Vergeet ook niet het mooie straatje Rue de la Monnaie in te wandelen. Hier vind je het Hospice Comtesse en allerlei versierde gevels die nog stammen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is daarnaast het Palais des Beaux Arts. Dit kunstmuseum heeft een ontzettend afwisselende collectie met werken van bekende artiesten zoals Monet en van Gogh. Een bezoekje aan een kerk kan natuurlijk ook niet missen tijdens je vakantie in Lille. De Notre-Dame-de-la-Treille is de bekendste kerk en is gebouwd in een neogotische stijl en bijzonder versierd.

2. Opaalkust

De Opaalkust is een mooie kuststreek die zich uitstrekt van Duinkerke tot aan Berck. Het is een prachtig gebied met veel afwisselende natuur. Zo kun je er wandelen door duinen, langs uitgestrekte weides, over zandstranden of boven indrukwekkende rotskliffen. Het uitzicht zal je dus nooit vervelen en er is voor iedereen wel een leuke activiteit te vinden. Veel mensen komen naar de Opaalkust om te wandelen. Er zijn dan ook talloze prachtige routes die je langs de verschillende landschappen leiden. Veel delen van de Opaalkust zijn heuvelachtig en bieden je daarom een goed uitzicht op de omliggende natuur en de zee. Daarnaast zijn er veel gezellige badplaatsjes langs de kust en kun je dus ook even tot rust komen na een lange dag wandelen door de omgeving. In de zomer zijn er allerlei goede stranden te vinden, waar je een verfrissende duik in het water kan nemen of een lange strandwandeling kan maken. Er is dus voor ieder wel wat wils!

3. Le Touquet-Paris-Plage

Le Touquet-Paris-Plage is de belangrijkste badplaats aan de Opaalkust. In de zomer is het er altijd gezellig druk met zowel toeristen als Franse vakantiegangers. Voor de deur vind je er een heerlijk zandstrand waar je kunt zwemmen, watersporten kunt beoefenen of wandelingen kunt maken. Daarnaast is Le Touquet-Paris-Plage zelf ook een erg charmant stadje met veel architectuur uit de negentiende eeuw. Vooral de Art Deco stijl kun je terugvinden in de gekleurde villa’s en de gave gebouwen. Deze bijzondere bouwstijl geeft de hele stad een charmante uitstraling en het is het dan ook meer dan waard om een paar uur door de stad te struinen. Je kunt er eveneens heerlijk uit eten of een drankje drinken en er zijn allerlei gezellige winkeltjes waar je souvenirtjes en plaatselijk eten kunt kopen. Een gezellige vakantiebestemming dus waar je tot rust kunt komen en kunt genieten van de zee en de stad!

4. Baie de Somme

De Baie de Somme is een prachtige riviermonding aan het eind van de rivier de Somme. Om de diverse flora en fauna van de Baie de Somme te beschermen, is het gebied uitgeroepen tot een natuurreservaat en je kunt er dan ook genieten van de rust van de natuur. De omgeving bestaat uit duinen, moerassen, uitgestrekte vlaktes en meren. Je kunt er heerlijk wandelen langs de rivier en door de landschappen en er zijn ontzettend veel diersoorten die je kunt bewonderen. Zo vind je bij de Baie de Somme de grootste zeehonden kolonie van Europa. Daarnaast zijn er vele vogelsoorten te spotten en is het dus voor een vogelliefhebber ook de perfecte bestemming. Bij een laag tij komt een groot gedeelte van de zandlandschappen droog te liggen en je kunt er dan voor kiezen om met een gids de omgeving te verkennen en zo meer leren over de bijzondere flora en fauna.

5. Amiens

Amiens is een prachtige stad met veel culturele en historische bezienswaardigheden. Eén van de hoogtepunten is de Cathédrale Notre Dame. Deze middeleeuwse kerk is de grootste van Frankrijk en is dan ook zeker een bezoekje waard. De kathedraal is rijkelijk versierd met standbeelden, kunstwerken en bijzondere gevels en kun je van zowel binnen als buiten bewonderen. Ook moet je zeker een wandeling maken door de historische wijk Saint Leu. Deze gezellige wijk staat vol met gekleurde middeleeuwse huisjes en er lopen overal kanalen met daaroverheen bruggetjes. Het doet je een beetje denken aan Venetië en je kan er dan ook heerlijk rondstruinen. De wijk staat bekend om zijn kunstenaars en leerlooiers en in de verschillende winkeltjes kun je de mooiste streekproducten kopen. Daarnaast zijn er veel restaurants en cafés te vinden, waar je een hapje kunt eten. Het is eveneens een aanrader om het Musée de Picardie te bezoeken. Hier vind je veel archeologische vondsten en mooie kunst.


6. Cap Blanc-Nez

Cap Blanc-Nez is een prachtige kaap aan de Opaalkust. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden in Noord-Frankrijk en je kunt er prachtig wandelen op de kliffen en langs het strand. De witte kliffen, het blauwe water en de groene begroeiing zorgen voor een prachtig kleurcontrast en het uitzicht zal je dan ook nooit gaan vervelen. De wandeling van Cap Blanc-Nez naar Cap Gris-Nez is één van de mooiste wandelingen en neemt je mee over de kliffen, langs de mooie omgeving. Het is een flinke wandeling van 22 kilometer maar je zult wel beloont worden met uitzichten op de prachtige kapen. Je kunt Cap Blanc-Nez ook verkennen vanaf het strand en er zijn bijzondere fossielen en vogels te spotten. Daarnaast heb je op een heldere dag, zelfs de kans om de kliffen van Engeland te zien.

7. Château de Chantilly

Het kasteel van Chantilly is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Noord-Frankrijk. De bouw begon in de 16e eeuw en het is dan ook een typisch voorbeeld van de Renaissance stijl. Het bestaat uit twee gedeelten, het oude gedeelte stamt uit de 16e eeuw en het nieuwe gedeelte uit de 19e eeuw. Dit zorgt voor een fascinerend bouwwerk, waar je je ogen uitkijkt. In het kasteel vind je het Musée Condé. In dit museum staan prachtige renaissance schilderijen tentoongesteld en vind je ook een bibliotheek met eeuwenoude manuscripten. Chantilly staat ook bekend om de paardensport en bij het kasteel vind je dan ook enorme paardenstallen met daarin een museum. Bij de stallen liggen daarnaast de bekende renbanen van Chantilly. De paardenliefhebber zal zich hier dus uitstekend vermaken en zijn ogen uitkijken.

8. Saint Omer

Saint Omer is een mooi stadje op zo’n 45 minuten afstand van de Opaalkust. Het is een historische bestemming, waar de belangrijkste bezienswaardigheid de Cathédrale Notre-Dame is. Deze middeleeuwse kerk is zowel van binnen als buiten erg bijzonder om te zien en is dan ook zeker een bezoekje waard. Je vindt er een prachtige kruisafneming van Rubens en diverse bijzonder schilderijen en standbeelden. Naast de kathedraal heb je nog diverse andere mooie kerken en de ruïnes van een middeleeuwse abdij. Vergeet ook zeker niet om een paar uur rond te wandelen door de stad. Je zult overal mooie straatjes met bijzondere bouwkunst en gezellige terrasjes vinden. Vanuit Saint Omer kun je daarnaast makkelijk La Coupole bereiken. La Coupole is een ondergrondse bunker die in de tweede wereldoorlog door de nazi’s werd gebruikt als opslagruimte en lanceerbasis voor raketten. Tegenwoordig zit er een interessant museum in La Coupole gevestigd, waar je alles kunt leren over de tweede wereldoorlog in Frankrijk en het wapengebruik van de nazi’s.

9. Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is een mooi historisch stadje aan de Opaalkust. Het bestaat uit twee delen: de bovenstad en de benedenstad. De bovenstad vormt het oude centrum, waar je veel over de geschiedenis te weten kunt komen. Het oude centrum wordt omringd door stadsmuren, waarover je goede wandelingen kunt maken en de zee kunt bewonderen. In de stad zelf vind je veel leuke bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het Chateau-Musée en de kathedraal. Beiden zijn mooie bouwwerken waar je veel kan leren over de geschiedenis van Boulogne-sur-Mer. De bovenstad is ook zeker een aanrader. Het is een hippe wijk met veel leuke restaurantjes en een goed uitgaansleven. Je vindt er gezellige pleinen en een knus haventje waar je heerlijk kunt rondstruinen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden hier is het Nausicaa, het nationale zee centrum. Het centrum beschikt over meer dan 50 aquaria met meer dan 36.000 dieren. Je kunt er alles leren over de zee en de dieren en het is dan ook een leuk uitje voor jong en oud.

10. Compiègne

Compiègne is een mooi stadje die vooral bekend staat om zijn prachtige paleis. Dit paleis is gebouwd in 1751 door Lodewijk XVI en is later zelfs bewoond door Napoleon. Je vindt er een toerisme museum, een wagen museum en een museum over het tweede rijk. Alle 3 zijn ze erg de moeite waard en je kunt er veel leren over de Franse geschiedenis en het paleis. In het museum over het tweede rijk, leer je alles over de tijd van Napoleon en zijn verblijf in Compiègne. Daarnaast beschikt het paleis ook over prachtige tuinen die overlopen in het grote woud bij Compiègne. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de rust en de natuur. Ook zijn er verschillende fietspaden die je langs meren en en monumenten leiden en ook voor fietsers is het dus een goede bestemming. Naast het paleis moet je daarnaast zeker een bezoekje brengen aan het stadhuis. Hier vind je een leuk beeldenmuseum en het gebouw is mooi vormgegeven in de gotische stijl.

Enthousiast geworden?


Over Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Momenteel volgt Francis de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.