Le Crotoy Somme shutterstock 590555828, Bezienswaardigheden in Somme

10 Mooie bezienswaardigheden in Somme

Wat te doen in de Somme

Somme is een prachtig departement gelegen in de regio Hauts-de-France. Het departement heeft een rijke geschiedenis en veel mooie natuur en leuke steden. Eén van de hoogtepunten is de Baie de Somme. In deze baai kun je heerlijk wandelen en genieten van de rust. Ook moet je zeker een bezoek brengen aan Amiens. In deze mooie stad kun je genieten van historische bezienswaardigheden en leuke musea. Ook dorpjes zoals Le Crotoy, Abbeville en Saint-Riquier zijn zeker de moeite waard. In het departement vind je de rivier de Somme, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Somme.

Ontdek de beste hotels van Somme! Auberge de la Marine in Le Crotoy beschikt over een restaurant, een bar fraai uitzicht over de Baai van de Somme. Bekijk hier alle hotels in de Somme.

Amiens Noord Frankrijk shutterstock 590058839 e1586438486442, Bezienswaardigheden in Somme

1. Amiens

Amiens is de prachtige hoofdstad van Somme, waar je veel culturele en historische bezienswaardigheden kunt vinden. Eén van de hoogtepunten is de Cathédrale Notre Dame. Deze middeleeuwse kerk is de grootste van Frankrijk en is dan ook zeker een bezoekje waard. De kathedraal is rijkelijk versierd met standbeelden, kunstwerken en bijzondere gevels en kun je van zowel binnen als buiten bewonderen. Ook moet je zeker een wandeling maken door de historische wijk Saint Leu. Deze gezellige wijk staat vol met gekleurde middeleeuwse huisjes en er lopen overal kanalen met daaroverheen bruggetjes. Het doet je een beetje denken aan Venetië en je kan er dan ook heerlijk rondstruinen. De wijk staat bekend om zijn kunstenaars en leerlooiers en in de verschillende winkeltjes kun je de mooiste streekproducten kopen. Daarnaast zijn er veel restaurants en cafés te vinden, waar je een hapje kunt eten. Het is eveneens een aanrader om het Musée de Picardie te bezoeken. Hier vind je veel archeologische vondsten en mooie kunst.

Lees ook: Bezienswaardigheden en hotels in Amiens.

Hotel tip! Hotel Le Prieuré et La Résidence is een fijn 3-sterrenhotel gelegen aan de voet van de kathedraal van Amiens. Het hotel beschikt over moderne en ruime kamers en je kunt er genieten van een gezellige binnenplaats met terras.

Saint Valery sur Somme Somme shutterstock 1134487547, Bezienswaardigheden in Somme

2. Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme is een heerlijk stadje, gelegen aan de rivier de Somme, bij de Baie du Somme. Vanuit het stadje kun je de baai goed verkennen. De stad bestaat uit een moderne benedenstad en een historische bovenstad. In het oude centrum kun je genieten van veel mooie gebouwen en historische bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Église Saint-Martin. Deze mooie kerk werd in de vijftiende eeuw gebouwd en is opengesteld voor publiek. Ook de Chapelle des Marins is zeker de moeite waard. Deze schattige kapel bevindt zich op het uitzichtpunt Cap Hornu, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en over de baai. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan moet je bij Musée Picarvie zijn. In het museum is een negentiende eeuws dorpje nagebouwd, waar allerlei ambachten worden uitgebeeld en waar je kunt zien hoe zo’n dorp er vroeger uit zag. In het museum vind je een verzameling van meer dan 6000 gereedschappen.

Hotel tip! Hotel Les Pilotes is een heerlijk 3-sterrenhotel, gelegen aan de prachtige Baie du Somme. Het hotel is sfeervol ingericht en je vindt er een bistro waar je plaatselijke specialiteiten kunt proberen.

Le Crotoy Somme shutterstock 590555828, Bezienswaardigheden in Somme

3. Le Crotoy

Le Crotoy is een mooi stadje, gelegen aan de Baie de Somme. De stad vormt de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de spectaculaire baai. Le Crotoy heeft daarnaast een erg rijke cultuur en geschiedenis. Zo heeft Jeanne d’Arc in het kasteel van Le Crotoy vastgezeten en heeft Jules Verne in de stad gewoond en heeft hij er zijn mooie roman “Twintigduizend mijlen onder zee” geschreven. Het is een pittoresk stadje met oude vakwerkhuizen, gezellige restaurantjes en plaatselijke winkels. Je moet zeker een kijkje nemen bij de Sint-Pieterskerk en een wandeling maken langs de vele oude villa’s. Rond de stad vind je uitgestrekte stranden, waar je een mooie strandwandeling kunt maken. Vanaf de stranden heb je daarnaast een prachtig uitzicht op de baai. Delen van de baai vallen soms droog en dan kun je er allerlei pittoreske bootjes op het zand vinden, wat zorgt voor een bijzonder plaatje.

Hotel tip! Het hotel dat wij jaren geleden hebben ontdekt is Hotel Restaurant Les Tourelles, een hotel dat eens een keer niet op Booking.com staat. Reserveren is absoluut noodzakelijk. Je kunt in het restaurant ook uitstekend eten, eerlijke gerechten voor een goede prijs.

Abbeville Somme shutterstock 710677426, Bezienswaardigheden in Somme

4. Abbeville

Abbeville is een historische stad gelegen in het westen van Somme, aan de oever van de rivier de Somme. De stad heeft een rijk verleden waar onder andere het verschrikkelijke Bloedbad van Abbeville plaatsvond in 1940. In Abbeville vind je dan ook een rijke geschiedenis en cultuur en je kunt er rondstruinen door mooie straatjes en langs historische gebouwen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de gotische Collégiale Saint-Vulfran kerk. De indrukwekkende kerk is prachtig versierd en kun je van binnen en van buiten bewonderen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Belfort van Abbeville. Deze belfort is in de dertiende eeuw gebouwd en behoort tot de Unesco werelderfgoedlijst. In de belfort vind je daarnaast het Musée Boucher-de-Perthes. In dit museum kun je allerlei mooie kunstwerken vanaf de zestiende eeuw vinden en zijn er veel wisselende exposities.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Le Château des Tilleuls is een gezellige familiecamping gelegen op slechts een paar kilometer van het centrum van Abbeville. De camping beschikt over een fijn zwembad en een restaurant.

Abbaye de Valloires Somme shutterstock 1092488165, Bezienswaardigheden in Somme

5. Abbaye de Valloires

Abbaye de Valloires is een prachtige cisterciënzerabdij gelegen in het noordwesten van Somme. De abdij werd in de twaalfde eeuw gesticht en er verbleven toen wel 100 monniken. Helaas kreeg de abdij het zwaar te verduren tijdens de honderdjarige oorlog en werd een groot deel verwoest. In de achttiende eeuw werden er weer nieuwe kloostergebouwen bijgebouwd en die kun je vandaag de dag bewonderen. De abdij is opengesteld voor publiek, waarbij je het klooster, de kapittelzaal, de cellen en de kerk kunt bewonderen. Je kunt er veel mooie kunstwerken en antieke meubels vinden. Daarnaast wordt de abdij omringd door prachtige tuinen, waar je heerlijk kunt rondstruinen.

Baie de Somme Noord Frankrijk shutterstock 1354992827, Bezienswaardigheden in Somme

6. Baie de Somme

De Baie de Somme is een prachtige riviermonding aan het eind van de rivier de Somme. Om de diverse flora en fauna van de Baie de Somme te beschermen, is het gebied uitgeroepen tot een natuurreservaat en je kunt er dan ook genieten van de rust van de natuur. De omgeving bestaat uit duinen, moerassen, uitgestrekte vlaktes en meren. Je kunt er heerlijk wandelen en er zijn ontzettend veel diersoorten die je kunt bewonderen. Zo vind je bij de Baie de Somme de grootste zeehonden kolonie van Europa. Daarnaast zijn er vele vogelsoorten te spotten en is het dus voor een vogelliefhebber ook de perfecte bestemming. Bij een laag tij komt een groot gedeelte van de zandlandschappen droog te liggen en je kunt er dan voor kiezen om met een gids de omgeving te verkennen en zo meer te leren over de bijzondere flora en fauna.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Le Champ Neuf is een heerlijke familiecamping gelegen in de Baie du Somme en bij Parc du Marquenterre. De gezellige camping beschikt over een zwemparadijs en er worden veel leuke activiteiten georganiseerd.

Parc du Marquenterre Somme shutterstock 1136257325, Bezienswaardigheden in Somme

7. Parc du Marquenterre

Parc du Marquenterre is een prachtig reservaat gelegen bij de Baie de Somme, aan de Atlantische kust. Het is een ornithologisch park, wat betekent dat het park in het teken staat van vogels en de vogelkunde. Het gebied is 3000 hectare groot en bestaat uit duinen, moerassen en velden. In het gebied komen meer dan 450 vogelsoorten voor en het is dan ook een echte aanrader voor elke vogelliefhebber. Veel voorkomende vogelsoorten zijn blauwe reigers, zwanen, ooievaars en lepelaars. Daarnaast vind je in het gebied 6 kilometer aan wandelpaden, waar je kunt genieten van mooie uitzichten en de rustige omgeving. Er zijn verschillende observatiepunten en een bezoekerscentrum, waar je alles kunt leren over het gebied en allerlei tentoonstellingen kunt bewonderen.

Tip! Huur een natuurhuisje

De natuurhuisjes in Somme bevinden zich midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes.

Saint Riquier Somme shutterstock 152653553, Bezienswaardigheden in Somme

8. Saint-Riquier

Saint-Riquier is een historisch stadje gelegen in het westen van Somme. Het is een klein stadje, gekenmerkt door pittoreske straatjes, gezellige pleinen en oude vakwerkhuizen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de Abdij van Saint-Riquier. Deze bijzondere abdij is opgericht door monniken uit Wales die naar Picardië kwamen om de bewoners te bekeren tot het christendom. Bij de abdij kun je een prachtige abdijkerk bewonderen, die versierd is met kunstwerken en beelden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de belfort van Saint-Riquier. Deze belfort is mooi bewaard gebleven en behoort tot één van de 56 belforten in België en Frankrijk die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het Napoleonhuis is ook een echte aanrader. Dit huis werd rond 1840 gebouwd door een oud-strijder van Napoleon. Het is een pittoresk huisje dat je niet mag missen.

9. Parc Samara

Parc Samara is een interessant archeologisch park gelegen op slechts 15 kilometer van Amiens. Het is één van de grootste archeologische parken van Frankrijk en je waant je er even in een andere tijd. In het park doorloop je een periode van 600.000 jaar. Je begint in het neolithicum en eindigt in de gallo-romeinse periode. In het park vind je originele en gereconstrueerde woningen en gebouwen uit al deze periodes. Daarnaast zijn er acteurs die bijvoorbeeld de kunst van het mandenvlechten en pottenbakken voor doen. Je leert er van alles over het leven en de werkwijze van het Franse volk door de tijd heen. Je kunt er daarnaast themawandelingen maken, waarbij je bijvoorbeeld langs een moerasgebied komt en leert over het steken van turf. Je kunt er ook een arboretum, een botanische tuin en een expositieruimte vinden. Het is een interactief museum en een leuk uitje voor het hele gezin.

10. Péronne

Péronne is een prachtig stadje gelegen in het zuiden van Somme, aan de oever van de rivieren de Somme en La Cologne. Péronne vormt samen met Albert en Bapaume de driehoek waarin de Slag aan de Somme in de eerste wereldoorlog plaatsvond. De Slag aan de Somme is één van de bekendste veldslagen in deze oorlog, waarbij meer dan een miljoen soldaten sneuvelden. Péronne is dan ook aangewezen als een historisch monument van de militaire geschiedenis van Frankrijk. Het hoogtepunt van de stad is het Château de Péronne. In dit mooie kasteel kun je namelijk het museum Historial de la Grande Guerre vinden. In dit museum kun je alles leren over Frankrijk in de eerste wereldoorlog en over de verwoestende Slag aan de Somme. Ook moet je zeker een wandeling maken door het centrum van Péronne. Je kunt er genieten van historische gebouwen en je vindt er plaatselijke winkeltjes en fijne restaurants.

Plan je reis naar Somme
De mooiste vakantiehuizen in Somme vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Somme boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Frankrijk?

Noord-Frankrijk is een prachtige regio met leuke stadjes, mooie natuur, lekkere stranden en gezellige badplaatsen. Je kunt er van alles zien en doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Frankrijk.

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden en hotels van Amiens?

Amiens is de prachtige hoofdstad van Somme. In de stad kun je genieten van historische gebouwen, leuke musea en gezellige straatjes. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden en hotels van Amiens.

Wat zijn de leukste campings in Noord-Frankrijk?

Noord-Frankrijk is een heerlijke regio met veel natuur en leuke bezienswaardigheden. Verken Noord-Frankrijk op een gezellige camping. Bekijk hier de leukste campings in Noord-Frankrijk.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in Somme

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.