Vogue Ardeche 1635239347, dorpjes in de ardèche

Top 20 Karaktervolle Dorpjes in de Ardèche

Karaktervolle Dorpjes in de Ardèche

In de Ardèche vind je talloze karaktervolle, authentieke dorpjes op bergplateaus en tegen berghellingen aan. In de karaktervolle dorpjes proef je de middeleeuwse sfeer en de historie uit de Gallo-Romeinse tijd. Negentien dorpjes hebben het kwaliteitslabel “Villages de Caractère” gekregen. Saint-Montan is het enige dorpje zonder dit label, maar door zijn charme wel de moeite waard om aan deze lijst toe te voegen.

LEES OOK: 15 Bezienswaardigheden in de Ardèche

Plan je reis naar de Ardèche! De mooiste vakantiehuizen in de Ardèche vind je bij Natuurhuisje.nl en Interhome. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping, Suncamp of Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in de Ardèche boek je bij Booking.com.

1. Ailhon, genesteld in het bos

Het kleine dorpje Ailhon ligt tussen Aubenas en Largentière verbergt vele architectonische en historische verrassingen. Het bestaat uit oude zandstenen huizen gelegen rond het schitterende plein en twaalf gehuchtjes, genesteld in het dennenbos. De romaanse en gotische kerk (12-16de eeuw) met zijn opmerkelijke beeldhouwwerk vormt de parel van het dorp.

Ombre Bleue Du Figuier, dorpjes in de ardèche

Vakantiehuis tip!

Ombre Bleue Du Figuier is een vakantiehuis met een seizoensgebonden buitenzwembad, gratis privéparkeergelegenheid, een gemeenschappelijke lounge en een tuin.

Bekijk vakantiehuis

LEES OOK: De mooiste natuurhuisjes in de Ardèche

2. Alba-La-Romaine, een Romaanse middeleeuwse stad

Middeleeuws stenen fort omringd door groene bomen en bossen.

De tweeduizend jaar oude Gallo-Romeinse stad Alba-La-Romaine is genesteld aan de voet van het Massif du Coiron, in de wijngaarden van de zuidelijke Ardèche. Alba betekent heuvel of fort. De stad was bekend als hoofdstad van de Helviens in de Oudheid. Tegenwoordig is Alba-La-Romaine een belangrijke archeologische vindplaats in het departement, met fundamenten van thermen, een aquaduct, een forum, tempels, een arena en het theater met zijn 3000 zitplaatsen blootgelegd. Tegen het einde van de 4de of in het begin van de 5de eeuw kreeg Alba een bisschopszetel. Het middeleeuwse dorp biedt wandelaars een wirwar aan steegjes met witte (kalk) en zwarte (basalt) huizen, met daarboven het kasteel. Uniek is het centrale plein, La Grande Place, met het 12de eeuwse kasteel en de kerk Saint-André. 

Verblijf in Alba-La-Romaine – Onze tips!

 • La Musardière is een pension met mooie familiekamers, een buitenzwembad, gemeenschappelijke lounge en een tuin met barbecuefaciliteiten.
 • Chambre d hôte is een bed & breakfast met eigen zwembad, een tuin en gratis privéparkeergelegenheid.

Zoek hotels in Alba-La-Romaine

3. Antraigues-sur-Volane, het land van Jean Ferrat

Dorpje gelegen op een basalttop boven de valleien en omringd door groene bossen, bergen en bomen.

Het karaktervolle dorpje Antraigues ligt op een basalttop boven de valleien van de rivieren de Volane, de Bise en de Mas. In dit oude Cevennolse dorpje, met zijn steegjes, steile geplaveide straatjes met mooie bloemen en overdekte passages, is het gezellig druk als er rommelmarkten, concerten en partijtjes jeu-de-boulen worden georganiseerd. Het middelpunt van dit bekoorlijke dorpje is het schaduwrijke plein met aangename terrasjes waar fanatiek jeu de boules wordt gespeeld. 

Tip! Bekijk de mooiste natuurhuisjes in de Ardèche. Overnacht in een comfortabel vakantiehuis en geniet van een vakantie waar rust, ruimte en natuur centraal staan.

4. Balazuc, spectaculair

Stenen huisjes gelegen op een rots boven een rivier met veel groene bomen er omheen.

Balazuc ligt op een rots boven de rivier de Ardèche en is terecht geklasseerd als een van de “Mooiste Dorpen van Frankrijk”. Het voormalige vestingdorp van kalksteen ligt tegen een steile helling. De blauwachtige stenen huizen zijn neergezet tegen steile kliffen. Het is een leuk dorp met Saraceense allures en een rijk gerestaureerd erfgoed, een wirwar aan bochtige fleurige straatjes, trappen, stenen hellingen en bogen. Als je de kans hebt, benader dan Balazuc vanuit het westen dan zie je het dorpje op zijn best. Steek de brug over voor het mooiste uitzicht op Balazuc, met de klokkentoren van zijn romaanse kerk en de restanten van de overige torens.

Cabanes Lodges Le Serviere, dorpjes in de ardèche

Overnachting tip!

Cabanes Lodges Le Servière biedt unieke cottages in Balazuc met gratis WiFi, eigen keuken en een badkamer met douche.

Bekijk accommodatie

5. Banne, een Cevenolse sfeer

Stenen huisjes en een spitse klokkentoren gelegen op een groen stuk land en omringd door bergen, heggen en bomen.

Banne is een oud, steil dorp op het kruispunt van een kalksteenvlakte en de eerste heuvels van de Cevennen. Het bestaat uit twee hooggelegen wijken, die van het Fort en die van de Kerk, die met zijn spitse klokkentoren hoog boven de vlakte uitsteekt. Je kan heerlijk wandelen in de middeleeuwse sfeer. Vanaf de top heb je een schitterend weids panorama uitzicht op het grensgebied van de Gard en de Basse-Ardèche. 

Verblijf in Banne – Onze tips!

 • La Magnanerie du Castanet ligt in Banne en biedt accommodatie met airconditioning, een eigen zwembad, uitzicht op de tuin en een terras.
 • Le vieux tilleul ligt op een boerderij in Banne. De kamer heeft een flatscreen-tv en biedt uitzicht op de tuin. Er is een zithoek waar u kunt ontspannen en je vindt er een waterkoker.

Bekijk alle hotels in Banne

LEES OOK: Wandelen in de Ardèche: Het mooie dorp Banne en omliggende gehuchtjes

6. Beauchastel, blik op de Eyrieux

Aangehaakt tegen de flank van een uitloper op de samenloop van de Rhône en de Eyrieux, is Beauchastel te herkennen aan zijn machtige vierkante donjon. De huizen van leisteen uit de bergen en de rivier keien uit de Eurieux, de overdekte passages, kronkelende trappen en enge straatjes strekken zich uit van onderaan de heuvel tot aan het hooggelegen dorpsplein. Het terras van het Maison du Patrimoine biedt een schitterend uitzicht over Saint-Laurent-du-Pape en het dal. 

Camping La Garenne, dorpjes in de ardèche

Camping tip!

Camping La Garenne is een familiecamping met een heerlijk zwembad gelegen in de fraaie natuur van de Ardèche, vlak bij Beauchastel.

Bekijk camping

LEES OOK: Top 10 glamping & safaritenten in de Ardèche

7. Boucieu-Le-Roi, koninklijk en geheim

Oude stenen huisjes met blauwe ramen en deuren gelegen aan een weggetje.

Diep weggedoken in een groene vallei ligt Boucieu-Le-Roi aan de oevers van de rivier de Doux, tussen Tournon-sur-Rhône en Lamastre. In de 13de eeuw was het de zetel van een voormalig koninklijk baljuwschap van de Haut-Vivarais. Je vind er het huis van Bailly en de middeleeuwse brug, beid ingeschreven op de lijst van historische monumenten. Missiepriester Pierre Vigne, die zalig verklaard werd in 2004, heeft er een kruisweg met 35 kapellen aangelegd die elke Goede Vrijdag door vele bedevaarders gevolgd wordt. Bewonder de stenen korenmaten die voor de belastingheffing dienden, en de Koningsbrug over de Doux. 

LEES OOK: 8 Redenen voor een vakantie in de Ardèche

8. Chalencon, rijke geschiedenis

Granieten huizen met rode daken en een stenen fort gelegen midden op een berghelling tussen de groene bossen.

Het oude protestantse dorpje Chalencon ligt in het hart van het Parc Régional des Monts d’Ardèche, op 700 meter hoogte. Het was ooit de zetel van een belangrijke baronie. De granieten huizen liggen verspreid tegen de berghellingen. De Poort van Besse, Rue Royale en een mysterieuze vierkante toren getuigen van zijn prestigieuze verleden van vestingstad en baronie. Vanaf de top van het oppidum zijn in het oosten de uitlopers van de Alpen en de Vercors te zien en in het westen de vallei en gorges van Eyrieux.

LOFT LA ROSE DESIREE, dorpjes in de ardèche

Vakantiehuis tip!

LOFT LA ROSE DESIREE is een 2-sterrenhotel met gratis fietsen, een tuin, een terras, gratis WiFi en uitzicht op de bergen.

Bekijk vakantiehuis

9. Chassiers, middeleeuwse vesting

Vlak in de buurt van Aubenas biedt het middeleeuwse dorpje Chassiers een zeer rijk architectonisch erfgoed, met mooie middeleeuwse huizen, kastelen en kerken. Dit oude, terrasgewijs gebouwd plaatsje ligt tegenover de plateaus van de Bass-Ardèche. De burcht van La Mothe, een echte vesting met hangbrug, gracht en wachttorentjes, is geclassificeerd als historisch monument, net als de versterkte kerk Saint-Hilaire, waarvan de crypte is omgebouwd tot gemeentebibliotheek.

Verblijf in Chassiers – Onze tips!

 • La Bonne Rencontre ligt in Chassiers en biedt een seizoensgebonden buitenbad, gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.
 • Beaux Songes is een bed & breakfast in Chassiers met continentaal ontbijt, gratis WiFi en uitzicht op de tuin.

Bekijk alle accommodaties in Chassiers

10. Désaignes, een Hugenotenhart

Bergdorpje met stenen huisjes dat wordt omringd door wegen, bomen en andere heuvels.

Het bergdorpje Désaignes in de Doux-vallei heeft zijn middeleeuwse ziel behouden. Het ligt in het rijk van de kastanjes en wordt omringd door wallen met drie monumentale poorten die naar het dorpsplein leiden. In de 18de eeuw behoorde het tot de grootste steden van de Ardèche. Je kan er nu nog steeds de protestantse tempel, de mooiste gotische huizen en het kasteel uit de 15de en 16de eeuw bewonderen. Veel overblijfselen, zoals die van een Romeinse weg, getuigen van het belang van dit dorp in de Gallo-Romeinse tijd. 

LEES OOK: 10 Leuke kleine campings in de Ardèche

11. Jaujac, basaltkliffen

Stenen huizen gebouwd tegen een rots aan. gelegen aan een stenen brug en omringd door groene bomen en planten.

Het schilderachtige plaatsje Jaujac is stervormig aangelegd aan de voet van de Tanargue en de rivier. Met zijn vele kastelen en versterkte woningen wekt het grote nieuwsgierigheid. In het kasteel van Rochemure is het informatiecentrum van het Parc Naturel Régional de Monts d’Ardèche gevestigd. Hier vind je de mooiste basaltstromen van Europa, waaruit ook de rots onder het dorp is samengesteld.

LEES OOK: Mini roadtrip in de Ardèche: Rond het bergmassief Tanargue

12. Labeaume, steile geplaveide straatjes

Rotsachtige kliffen en stenen huisjes gelegen aan een zijrivier en omringd door groene bomen en planten.

Het dorp Labeaume ligt op een helling van de Gorges de la Beaume, een zijrivier van de Ardèche. Het dorp wordt omringd door kliffen waarin vroeger holwoningen waren uitgegraven. De huizen van riviersteen staan dicht op elkaar in een labyrint van bochtjes, steile geplaveide straatjes en kleine passages die zich uitstrekken in de vorm van een amfitheater. Er waren vroeger drie kastelen. Van twee hiervan zijn nog belangrijke ruïnes over. Wandel door de steile straatjes: de passages en huizen met arcades, waarvan sommige door kunstenaars zijn opgeknapt, bieden een schitterend aanblik. De prachtige brug vertserkt de schoonheid van Labeaume. De brug heeft geen reling omdat de rivier er bij hoogwater overheen stroomt.

Verblijf in Labeaume – Onze tips!

 • Le Bruit de l’Eau biedt mooie kamers met eigen badkamer, patio en gratis privéparkeergelegenheid in Labeaume.
 • Gite Mas Sophia ligt op 19 km van Pont d’Arc en is een mooi vakantiehuis met buitenzwembad, een tuin, balkon, airconditioning en gratis WiFi.

Zoek hotels in Labeaume

13. Meyras, vulkanisch

Meyras ligt in het hart van het Parc Naturel Régional des Monts d’Ardèche en heeft drie belangrijke facetten: zijn antieke verleden, met de thermen van Neyrac-les-Bains die stammen uit de tijd van de Romeinen (tegenwoordig is dit een kuuroord); zijn middeleeuwse verleden, waarvan het elegante kasteel van Hauségur en het imposante fort van Ventadour getuigen; en de vulkanische stad, het resultaat van een geologische geschiedenis waar in de loop der tijd grandioze landschappen zijn ontstaan. Geniet van de kleine straatjes, de schaduw van de passages en de mooie natuurstenen huizen. 

Tip! Geniet van het gezellige stadje en de prachtige natuur van de Parc Naturel Régional des Monts d’Ardèche. Bekijk hier de mooiste vakantiehuizen in Meyres.

14. Naves, de geur van olijven

Stenen dorpje gelegen midden tussen de groene bossen en bergen.

Naves is gebouwd op een uitloper van de Cevennen boven het Bassin des Vans. Het dorp heeft een middeleeuwse uitstraling dankzij de smalle straten met bogen en de huizen van leisteen. Het ligt te midden van olijfbomen in een uitzonderlijke omgeving. De geschiedenis van het dorp is onlosmakelijk verbonden met het kweken van de zijderups. Met zijn wirwar van steegjes heeft het dorp een ruige schoonheid behouden. De romaanse kerk, die gebouwd is in de 12de eeuw en gerestaureerd in de 17de eeuw, is een echt juweeltje.

Bienvenue dans notre Gite, dorpjes in de ardèche

Vakantiehuis tip!

Bienvenue dans notre Gîte is een fijn vakantiehuis met eigen zwembad, een tuin, barbecuefaciliteiten, gratis WiFi en privéparkeergelegenheid.

Bekijk camping

LEES OOK: 5 tips voor de herfstvakantie in de Ardèche

15. Rochemaure, balkon van de Rhône

Stenen huisjes gelegen aan de voet van een groene heuvel met daarop stenen wallen en een fort dat boven op de heuvel pronkt.

Rochemaure ligt aan de voet van een oude vulkaan, de Chenavari, vlak bij de Rhône. Boven de vlakte van Montélimar verrijst de ruïne van Rochemaure op een bergkam die de Coiron afbakent. Het dorp bezit een rijk historisch erfgoed, met onder andere de wallen en het kasteel dat hoog boven de huizen uitsteekt. Verborgen achter de rotspunt beschermt de kapel Notre-Dame de geheimen van het magische “vierkant van vijf”.

LEES OOK: De leukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden in de Ardèche

16. Saint-Montan, tijdloze charme

Natuurstenen huis met paden gelegen tegen een begroeide rots.

Het dorp Saint-Montan, in het zuiden van de Ardèche, is gebouwd op een kalksteenplateau en staat op diverse historische lijsten voor bescherming van erfgoed en historie. Het dorpje is vernoemd naar een eenzame meneer Montan, die in het dorpje verbleef. De natuurstenen huizen liggen dicht op elkaar geplakt tegen de rots. Met zijn tijdloze charme nodigt Saint-Montan uit tot een wandelingetje door de straatjes. 

Verblijf in Saint-Montan – Onze tips!

 • Le Mouleyras is een comfortabel pension in Saint-Montan. Gasten mogen gebruik maken van gratis WiFi en hebben hier toegang tot het buitenzwembad met ligstoelen.
 • Pavillon Mauricien ligt op 24 km van de Gorges de l’Ardèche. Het vakantiehuis heeft een bar, eigen zwembad en privéparkeergelegenheid.

Zoek vakantiehuizen in Saint-Montan

17. Saint Vincent de Barrès, hoog en droog

Het fraaie dorpje Saint Vincent de Barrès, gelegen tegen een kalkstenen uitloper, is gebouwd op de plek waar vroeger een Gallo-Romeins domein lag. De woningen zijn gemaakt van kalksteen uit het Rhône-dal en basaltstenen van de berg Coiron. De daken zijn bedekt met romaanse dakpannen. Negen imposante torens, overblijfselen van een middeleeuws fort steken hoog boven de huizen uit. www.saint-vincent-de-barres.fr

Natuurhuisje in Saint Vincent En Bresse 1, dorpjes in de ardèche

Vakantiehuis tip!

Dit knusse, vrijstaande vakantiehuis is pas gerenoveerd en ingericht met moderne, authentieke meubels. De tuin rondom het huis is begroeid met hoge struiken en biedt veel privacy.

Bekijk natuurhuisje

18. Thueyts, land van contrasten

Een inham van rivier de Ardèche met een klein strand gelegen tussen grote, begroeide rotsen.

Het vredige dorpje Thueyts, gelegen tussen de bergen en de vallei van de Ardèche, is gevestigd op een basalten platform dat eindigt in een basaltstroom boven de rivier. In de zomer is het een geliefde zwemplek en toeristische trekpleister vanwege het wonderbaarlijke natuurverschijnsel de Chaussée de Géants. Het dorp met zijn rijke, prachtige bouwwerken is te ontdekken via een wandeling door de straten en steegjes, met hun huizen uit de renaissance. 

Verblijf in Thueyts – Onze tips!

 • Hôtel La Gravenne biedt uitzicht op de bergen van de Ardèche. Het hotel biedt een restaurant met regionale Franse gerechten en een eethoek op het schaduwrijke terras.
 • Mas Casta Néa is gevestigd in een traditioneel huis uit de 14de eeuw. Het vakantiehuis beschikt over een tuin en terras. De kamers bieden uitzicht op het dorp of het bos.

Bekijk alle accommodaties in Thueyts

LEES OOK: 5x Paradijselijke natuurplekken in de Ardèche

19. Vinezac, rondom wijngaarden

Om de zuidelijke Ardèche contrasteren de witte en okerkleurige stenen van Vinezac met het groen van de wijngaarden eromheen. Van de vestingwerken heeft alleen kasteel Julien de tand des tijds doorstaan. De kleine romaanse kerk, geklasseerd als historisch monument, is kenmerkend voor de kerken van het zuiden met zijn grote platte stenen, “lauze” genaamd, in plaats van geglazuurde dakpannen.

Tip! De Ardèche is ideaal voor een heerlijke kampeervakantie. Bekijk hier de leukste campings in de Ardèche en overnacht comfortabel in je eigen kampeermiddel.

20. Vogüe, boven de rivier de Ardèche

Goudkleurig kalkstenen huisjes gelegen boven rivier de Ardèche en omringd door groene bossen en bomen.

Vogüe ligt in de goudkleurige kalkstenen van de kliffen in de vorm van een amfitheater boven de rivier de Ardèche. Het dorp is geklasseerd als een van de “Mooiste Dorpen van Frankrijk”. Hoog boven de huizen uit zien je de vier imposante torens en de poternes van het kasteel van de leenheren van Voguë. Dit bouwwerk is kenmerkend voor de oude verdedigingswerken in Zuid-Frankrijk.

Domaine Lou Capitelle Spa 1, dorpjes in de ardèche

Hotel tip!

Domaine Lou Capitelle & Spa is een heerlijk hotel met veel faciliteiten, waaronder een ontspanningsruimte met een verwarmd binnenzwembad, een sauna en een hamam.

Bekijk hotel

Meer over de Ardèche:

Veelgestelde vragen over een vakantie in de Ardèche:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Ardèche?

Ardèche is een prachtig departement waar je kunt genieten van leuke stadjes, mooie natuur en interessante bezienswaardigheden. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van de Ardèche.

Op zoek naar een leuke camping in de Ardèche?

Een camping is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Ardèche. Bekijk hier 10 leuke campings aan een rivier.

Wat is het klimaat in de Ardèche?

Het klimaat in de Ardèche, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, is over het algemeen een overgangsklimaat tussen een mediterraan klimaat in het zuiden en een continentaal klimaat in het noorden. Dit resulteert in warme, zonnige zomers en koude winters, met neerslag verspreid over het hele jaar.

Wat is de beste tijd van het jaar om naar de Ardèche te gaan?

De beste tijd om naar de Ardèche te gaan is meestal in de late lente, de zomer en het vroege najaar, dus van mei tot september. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en is er veel zon, waardoor het ideaal is voor buitenactiviteiten zoals kanoën, wandelen en het verkennen van de prachtige natuurlijke omgeving en grotten in de regio.

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Onze nieuwste artikelen

Domaine de Chaussy 4, dorpjes in de ardèche

De 10 leukste kindercampings in de Ardèche

Ontdek de 10 beste kindercampings in de Ardèche! Speciaal ontworpen om jonge gasten te vermaken en te laten genieten van het buitenleven.