Home » Franse regio's » Auvergne-Rhône-Alpes » Ardèche » 10 Bezienswaardigheden in de Ardèche

10 Bezienswaardigheden in de Ardèche

Hoogtepunten van de Ardèche

De Ardèche is een prachtig departement in zuidoost Frankrijk in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Je vindt er de beroemde Gorges de l’Ardèche met de iconische Pont d’Arc. Je kunt hier heerlijk wandelen en kanoën. Daarnaast zijn er allerlei grotten met druipstenen en muurschilderingen die zeker een bezoekje waard zijn. Vergeet ook niet de middeleeuwse stadjes te bezoeken die vol staan met kastelen en kerkjes. Er is van alles te doen! Bekijk hier 10 bezienswaardigheden in de Ardèche.


1. Gorges de l’Ardèche

Deze prachtige rivierkloof vind je bij de rivier de Ardèche en is één van de bekendste bezienswaardigheden van de Ardèche. Het is een indrukwekkende kloof die op sommige plekken wel 30 kilometer lang en 300 meter diep kan zijn. Het water wordt omringd door hoge kliffen met groene begroeiing en het is dan ook een aanrader om een kano te huren en de omgeving vanaf het water te bewonderen. Sommige delen van de rivier zijn wild en voor de ervaren kajakker of kanoër is het dus een echte uitdaging. Er zijn verschillende plekken en stadjes waar je kunt aanmeren en kunt genieten van de zon. Een voorbeeld hiervan is de natuurlijke brug de Pont d’Arc. In de mooie omgeving van de Gorges, kun je ook goed wandelen. Je hebt er verschillende paden langs de oever en over de kliffen die je belonen met de mooiste uitzichten. Langs de rivier kom je ook veel gezellige stadjes tegen en er zijn meerdere grotten die zeker een bezoekje waard zijn.

2. Pont d’Arc

De Pont d’Arc is een prachtige natuurlijke overbrugging bij de Gorges de l’Ardèche. De brug is wel 34 meter hoog en het is mogelijk om via een wandelpad boven bij de brug te komen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de hele gorges. Naast de brug ligt een lekker strandje waar je even kunt uitrusten en zelfs een duik in het water kunt nemen. Ook is het een goede plek om even aan te leggen met je kano of kajak. Vlakbij de brug ligt het stadje Vallon-Pont-d’Arc. Het is een gezellige plaats met veel winkeltjes en restaurants. Ook hier moet je dus zeker langs en het is een goede plek om een hapje te gaan eten na een dag bij de Pont d’Arc.

Tip! Kamperen in de Ardèche

Vakantie op een camping in de Ardèche is ideaal om de Pont d’Arc, Gorges de l’Ardèche en andere bezienswaardigheden met eigen ogen te zien. Kamperen in de Ardèche is geschikt voor jong en oud die van de combinatie rust, natuur, cultuur, actief bezig zijn en mooi weer houden.

3. Aven d’Orgnac

Aven d’Orgnac is één van de bekendste grotten in de Ardèche. De grot ligt vlakbij het stadje Vallon-Pont-d’Arc en is dus gemakkelijk vanuit deze plaats te bereiken. De grot staat vol met allerlei druipstenen en is daardoor erg indrukwekkend. Om in de grot te komen, moet je eerst diep afdalen, maar eenmaal beneden aangekomen kun je de bijzondere grot bewonderen. Er is een zogenaamde puinkegel, die is gevormd door duizenden jaren aan afval en puin, die de grot in is gevallen. Er zijn allerlei verschillende soorten puin, waaronder botten van dieren uit de ijstijd. De hoogste druipsteen zuilen kunnen in de Aven d’Orgnac wel 590 meter hoog zijn en de grot heeft een oppervlakte van 3 hectare. Je kunt een mooie rondleiding krijgen, waarbij je verschillende zalen en gangen te zien krijgt en je krijgt ook veel informatie over hoe de grot gevormd is.

4. Grot van Chauvet

De Grot van Chauvet ligt vlakbij de Pont d’Arc. Het is één van de best bewaarde grotten met muurschilderingen en het is dan ook zeker een aanrader om de grot te bezoeken. De muurschilderingen zijn van verschillende dieren en sommige zijn wel 32.000 jaar oud. De grot werd pas in 1994 ontdekt en sindsdien is het een populaire bezienswaardigheid. De grot zelf is afgesloten voor het grote publiek, omdat dit de tekeningen kan beschadigen. Er is wel een prachtige exacte replica van de grot gebouwd in het Caverne du Pont d’Arc. Niet alleen de grot en de schilderingen zijn nagebootst, ook de omstandigheden zijn hetzelfde. De luchtvochtigheid en geur zijn bijvoorbeeld identiek en het voelt dus net alsof je in een echte grot loopt. Je kunt hier een rondleiding nemen en je krijgt dan veel informatie over de grot en over de mensen die de rotstekeningen hebben gemaakt.

5. Vogüé

Vogüé is een prachtig kasteelstadje aan de rivier de Ardèche. De hele stad is onderdeel van het Franse culturele erfgoed en het is dan ook een populaire bezienswaardigheid. De stad is gebouwd tegen een rotswand en wordt omringd door groene bomen, de grijze kliffen en het kabbelende water van de Ardèche. Al met al een erg mooi plaatje! De stad zelf is ook erg mooi met middeleeuwse straten, gevuld met stenen huizen, kerkjes en restaurants. Je moet zeker door de La Rue des Puces lopen. Dit is één van de smalste straten in heel frankrijk en er staan veel middeleeuwse huizen en een paar die uit de 17e eeuw komen. Alle straten lopen uit op het kasteel van Vogüé. Het is een prachtig kasteel uit de 11e eeuw en het is nog erg goed bewaard gebleven. Bij het kasteel heb je een mooi uitzicht en er zijn ook vaak wisselende tentoonstellingen te zien.

6. Balazuc

Balazuc is een prachtig stadje naast de rivier de Ardèche. Ook deze stad is tegen een rotswand aangebouwd en lijkt zelfs in de klif op te gaan. Op verschillende etages staan gebouwen en er is dus een groot hoogteverschil. Het stadje ligt daarnaast midden in een groene vallei en wordt dus omringd door prachtige natuur. Vanaf Balazuc heb je een goed uitzicht over de vallei en de rivier. In de stad lijkt het alsof de tijd even heeft stilgestaan en je terug bent naar de middeleeuwen. Overal zie je geplaveide straatjes met stenen bogen en er zijn veel gezellige pleintjes. Ook vind je er een prachtige kerk de Eglise Sainte Marie. Deze Romaanse kerk komt uit de elfde eeuw en is erg mooi van binnen en van buiten. Ook is er een kasteel die je zeker moet bezoeken. Even klaar met het wandelen door de stad? Ga dan naar het lekkere strandje bij de rivier!

Tip! Huur een Natuurhuisje

De natuurhuisjes in Ardèche zijn perfect gelegen voor een vakantie waar rust, ruimte en natuur centraal staan. Bekijk hier een mooi aanbod van landelijke vakantiewoningen in Ardèche.

7. Bois de Païolive

Bois de Païolive is een bijzonder bos in het zuiden van de Ardèche. Het bestaat uit veel groene bomen, een uitgestrekt landschap en aparte rotsformaties. Vooral de rotsen trekken veel toeristen naar dit bos toe. Gedurende miljoenen jaren tijd, zijn de rotsen langzaam geërodeerd en uitgeslepen door de wind en water. Daardoor hebben de rotsen nu bijzondere vormen en gaten, waar je allerlei voorwerpen en dieren in kunt herkennen. Als je er nu rondloopt, dan zul je afwisselend rotsen en bomen tegenkomen, wat zorgt voor een landschap dat je nog nooit eerder hebt gezien. In het bos zijn er verschillende wandelroutes die beginnen bij de omliggende parkeerplaatsen. Het is dus zeker een aanrader om een dag door deze bijzondere omgeving te lopen!

8. Labeaume

Labeaume is een mooi dorpje aan de rivier de Ardèche. Het dorpje ligt tegen de klif aan en bovenop vind je een prachtig kasteel. Dit kasteel moet je zeker bezoeken en vanaf boven heb je een weids uitzicht op de groene omgeving en de rivier. Het stadje zelf bestaat uit knusse straatjes met middeleeuwse stenen huisjes en kleine winkeltjes. In juli vindt hier een festival voor klassieke muziek plaats. Er reizen dan veel componisten en muzikanten naar Labeaume af en er worden allerlei concerten georganiseerd. Vanuit Labeaume kun je ook heel makkelijk de omliggende dolmen verkennen. Dolmen zijn, net als hunebedden, graven gemaakt van grote keien. In de omgeving van Labeaume zijn er wel 142 van deze dolmen gevonden en je kunt dus een mooie wandeling maken, waarbij je zoveel mogelijk dolmen ziet.


9. Mont Gerbier-de-Jonc

De berg Mont Gerbier-de-Jonc bevindt zich in het natuurpark Mont d’Ardèche. Dit grote natuurpark bestaat uit veel hoge bergen en een afwisselend landschap met rotsen, bossen en weides. Ook lopen er mooie riviertjes en beekjes door het landschap en zijn er kleine bergdorpjes. In het natuurpark staan nog twee vulkanen, waaronder de Mont Gerbier-de-Jonc. De vulkaan is niet meer actief, maar is nog wel een prachtige berg die je absoluut moet beklimmen. Vanaf de 1551 meter hoge berg heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende omgeving en je kijkt bijvoorbeeld uit op berg Mont Mézenec. Om de berg kun je daarnaast ook fantastisch wandelen en er zijn genoeg routes van verschillende moeilijkheidsgraden die je door het natuurpark leiden. Een echte aanrader dus voor een sportieve dag in de Ardèche!

10. Cascade du Ray-Pic

De Cascade du Ray-Pic is één van de mooiste watervallen van de Ardèche. Je kunt hem vinden in de buurt van het dorpje Péreyres. De waterval is 60 meter hoog en volgt het pad van een lavastroom die vroeger de rotswand heeft uitgehold. Voor de rest wordt het omgeven door groene bomen en rotsen. Je kunt er in de buurt goed wandelen en er zijn genoeg punten waar je prachtige foto’s van de waterval kunt maken. Er is daarnaast een wandelpad die je omhoog leidt tussen de rotsen. Eenmaal boven aangekomen heb je een fantastisch uitzicht op de Cascade du Ray-Pic.

Enthousiast geworden?

Over Francis Garlich

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Momenteel volgt Francis de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bekijk ook

De 5 mooiste Calanques tussen Cassis en Marseille

National Park Calanques is een paradijs op aarde! Het is een schitterend natuurgebied met metershoge kliffen, prachtige stranden en een azuurblauwe zee!