Ardeche Gite Bergeras, herfstvakantie
© Astrid Dieteren

5 tips voor de herfstvakantie in de Ardèche

5 Leuke oktobertips voor de herfstvakantie in de Ardèche

Voor hen die de auto pakken om van een vleugje Frankrijk te genieten en hierbij het idee hebben om de Ardèche aan te doen heeft Astrid Dieteren, woonachtige in de Ardèche, een paar leuke oktobertips.

Musée de la Chataigne, herfstvakantie
© alunavacances.fr

1. Musée de la Chataigne in Joyeuse

De Ardèche is van oudsher de streek van de kastanje. Vroeger werd niet alleen het hout veelvuldig gebruikt voor allerhande meubels. Ook aan de inwendige mens werd gedacht door een veelvoud aan kastanje producten. Van de tamme kastanje wel te verstaan, die prachtig groenbruine harige stekelvarkentjes aan de bomen. In Nederland kennen we vooral de kastanje puree tijdens de feestdagen maar er zijn zoveel meer producten op basis van de kastanje. In het plaatsje Joyeuse kun je het Musée de la Chataigne bezoeken. Hier krijg je uitleg over alles wat betreft de kastanje: de soorten, de oogst maar vooral ook de producten gemaakt van wat de kastanjeboom levert. Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag iedere middag van 14.00 tot 18.00 uur. In de winkel kun je diverse producten kopen. Probeer eens de crème de marron (gezoet) of zo’n lekker krokant kastanje koekje. Verslavend!

2. Meng je in het kastanje feest “Castagnade”

Om nog even in de kastanjesfeer te blijven. In veel dorpjes in de Ardèche vinden er in oktober en november de “Fête de la Chataignes”, de “Castagnades” oftewel de kastanje-feesten plaats. De Fransen zijn een ster als het gaat om lokale feesten. Als het even kan pakken ze de mogelijkheid aan om iets te vieren: wijnfeesten, broodfeesten, het begin van een seizoen, de schapen die naar de weide gaan, het fruit. Alles is mogelijk. Zo ook bovengenoemde “Castagnade”, op lokale markten waar uiteraard ook van alles te zien is over de kastanje, met kraampjes en proeverijen. Probeer een crêpe à chataigne (flensje met gezoete kastanje-crème) of probeer een glaasje kastanje-likeur en geniet van de gezellige drukte. Voor meer informatie: Castagnade.fr.

Grotte Chauvet, herfstvakantie
© cavernedupontdarc.fr

3. Grotten bezoeken in de Ardèche

Nu is het wel vaak mooi weer in de Ardèche, maar het is hier ook niet voor niets zo groen. Af en toe komt het hier met bakken uit de hemel vallen. Ze noemen dat de Pluies Cévenoles. Dit soort dagen zijn uitermate geschikt om je onder de grond te begeven oftewel om één van de vele grotten te bezoeken zoals “Caverne du Pont d’Arc et Grotte Chauvet”. Omdat de originele Grotte Chauvet niet meer te bezoeken is heeft men deze grot 1:1 nagemaakt, inclusief alle rotstekeningen, waardoor het toch nog mogelijk is om deze bijzonderheden te aanschouwen. Het is wel aan te raden om via de site een kaartje voor Caverne du Pont d’Arc van tevoren te boeken zodat een lange wachtrij vermeden kan worden. Ook kun je twee andere grotten bezoeken. De druipsteengrotten: La Madeleine en de Aven de Orgnac met zijn prachtige “kamers” zijn absoluut de moeite waard. Combineer deze bezoeken bij mooi weer met een tocht langs de Gorges d’Ardeche, en bekijk vanaf de diverse uitkijkpunten de rivier Ardèche die zich door het landschap meandert. Verbaas je niet als er zomaar een aantal geiten over de weg lopen!

Balazac Ardeche, herfstvakantie
© Astrid Dieteren

4. Het prachtige stadje Balazuc

Ook is het de moeite waard om het prachtige hooggelegen stadje Balazuc te bezoeken. Één van de mooiste dorpjes van de Ardèche. Neem je camera mee, slenter door het doolhof van straatjes geplaveid met stenen en kasseien, klim omhoog voor een prachtig uitzicht op de rivier Ardèche en bezoek het museum de L’Ardèche met zijn archeologische vondsten.

Cascade de Ray Pic, herfstvakantie
© Astrid Dieteren

5. Cascade du Ray Pic

Een dagje buiten, een prachtige tocht over de D215 brengt je naar de Cascade du Ray-Pic. Helaas alleen toegankelijk voor mensen die goed ter been zijn. Het is vanaf de parkeerplaats circa 15 minuten lopen. Er zijn paden en trappen aangelegd die de weg ernaartoe makkelijker maken, maar trek wel goede wandelschoenen aan! Beneden heb je vanaf een aantal punten een mooi uitzicht over de watervallen: een grote en een kleinere waterval ernaast.

Enthousiast geworden?

https://www.instagram.com/p/BlpLtk4Avso

Dit is een gastblog van Astrid Dieteren. Samen met haar man woont zij in de Ardèche. In 1997 hebben zij een ruim 300 jaar oude Bergerie gekocht. Zij hebben de Bergerie verbouwd tot een heerlijke comfortabele woning. In het beneden gedeelte van het huis bevindt zich een comfortabele vakantiewoning: Gîte Bergeras

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Calvi Corsica shutterstock 705396178, herfstvakantie

De 13 mooiste plekken op Corsica

Vakantie naar Corsica? Ontdek hier de mooiste plekken van het eiland. Maak kennis met heerlijke stranden, leuke dorpjes en mooie natuurplekken.