Lourdes 2 shutterstock 1453346174, lourdes

7 x de beste bezienswaardigheden in Lourdes

De hoogtepunten in Lourdes

Lourdes is een stad in het departement Hautes-Pyrénées in de regio Midi-Pyrénées in het zuiden van Frankrijk. Het is de grootste katholieke bedevaartsplaats van het land. De stad is wereldberoemd en wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. De stad werd beroemd nadat de Heilige maagd Maria een openbaring had gedaan aan Bernadette Sibirous in 1858. In Lourdes vind je veel kerkjes en kapelletjes waar Maria vereerd wordt en waar je een kaarsje op kunt steken. De bekendste plek is het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdes. Ook als je niet gelovig bent is deze stad echt een bezoekje waard. De sfeer die er hangt, de vriendelijke mensen, mooie gebouwen en bijzondere rituelen vormen zeker een toevoeging aan je vakantie. 

Lourdes Hautes Pyrénées shutterstock 704152345, lourdes

Bezienswaardigheden in Lourdes

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Lourdes? Bezoek bijvoorbeeld het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouwe Lourdes, dit is een gebied in het centrum van de stad. Het Heiligdom is een gebied rond de Grot van Massabielle, het hart van Lourdes. Dit is de plek waar volgens de overlevering op 11 februari 1858 de Heilige Maagd Maria aan Bernadette Soubirious verscheen. De grot trekt jaarlijks zo’n zes miljoen pelgrims.

“Kom drinken aan de bron en was u er!”

Dit waren de woorden van de Heilige Maagd Maria toen ze aan Bernadette Soubirious verscheen. Deze uitspraak heeft geleid tot dat er baden werden gebouwd waar pelgrims tot op de dag van vandaag in ondergedompeld worden. Je bent van harte uitgenodigd om dit bijzondere ritueel te ondergaan. Ook als je niet gelovig bent. De onderdompeling wordt gedaan met “Lourdeswater”, dat massaal door alle pelgrims wordt afgetapt. Velen geloven dat het een geneeskrachtige werking heeft.

Lourdes shutterstock 110946785, lourdes

Kapel van Verzoening

Naast het ‘dopen’, kun je nog een ander ritueel meemaken. Namelijk, het biechten. Dit kan je doen in de “Kapel van Verzoening”. Op gezette tijden kun je deelnemen aan de biecht. De pastoor luistert naar wat je op je kerfstok hebt en geeft je een advies. Deze ervaring mag je niet missen als je in Lourdes bent.

Processies

Het hele jaar door, vooral van maart tot en met oktober, worden er processies gehouden in Lourdes. Er komen pelgrims vanuit heel Europa naar de stad getrokken. Ze komen speciaal naar het Heiligdom van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes om te bidden en het “Lourdeswater” af te tappen. De lichtprocessie en de sacramentsprocessie op het terrein van het Heiligdom zijn ontzettend indrukwekkend om bij te wonen.

Lourdes 2 shutterstock 1453346174, lourdes

Bezoek de musea in Lourdes

In Lourdes is een groot aantal musea te vinden. Deze musea vertellen de geschiedenis van de stad door middel van wassen beelden, video en er is een miniatuurversie van de stad. In de beroemde burcht van Lourdes is ook een museum gevestigd. Het Musée Pyrénéen vind je naast de botanische tuin in de burcht. Het museum vertelt over de historie van de stad. Je vindt hier de grootste collectie over de geschiedenis van de Pyreneeën. Aardewerk en meubels uit de 18e eeuw, traditionele klederdracht en miniaturen. Bezoek ook de burchttoren en geniet van een prachtig uitzicht over Lourdes en de Pyreneeën.

Met een treintje door de stad

Ben je met de kinderen in de stad? Dan is alles te voet bekijken misschien een brug te ver. Er rijdt een treintje door de stad wat je in 45 minuten alle hotspots laat zien. Op de route zijn verschillende momenten waar je uit kunt stappen en met korting een bezienswaardigheid kunt bezoeken. Het treintje is toegankelijk voor gehandicapten en honden.

Lourdes met het gezin

Als je met het gezin in Lourdes bent, doe je weer andere dingen dan je alleen of samen zou doen. Zijn de kinderen bijvoorbeeld dol op dieren? Ga dan langs bij de kinderboerderij bij de uitgang van het bos van de stad. Hier lopen de kippen, konijnen en pony’s vrij rond. Een gezellig tafereel om even doorheen te lopen en de kinderen hun gang te laten gaan. Op 13 kilometer buiten de stad is een dierentuin gevestigd, ook leuk om naar toe te gaan!

Wat zijn de beste restaurants in Lourdes?

In Lourdes kun je lekker eten. Er zijn een aantal restaurants die hoog op de lijst staan. Aan de rivier Gave de Pau ligt bijvoorbeeld restaurant Le Bodegon. Dit restaurant wordt veel als ‘uitstekend’ beoordeeld op Tripadvisor en is daarmee echt een aanrader. Restaurant O Piment Rouge ligt wat meer in het centrum en is ook zeker de moeite waard. Je kunt hier terecht voor een uitgebreid diner, maar ook voor een drankje op het terras ben je van harte welkom.

Overnachten in Lourdes

Wil je voor een langere tijd in Lourdes verblijven? Dat kan natuurlijk ook. Deze stad heeft een groot aantal hotels en bed & breakfast’s. Van luxe tot gezinsvriendelijke en knus. Er is voor ieder wat wils. Overnacht voor een klein prijsje midden in het centrum bij Chambres Au Berceau de Bernadette of ga voor een luxer verblijf bij Villa L’Orante aan de rivier le Gave du Pau.

Ook al ben je niet gelovig, Lourdes maakt indruk!

Lourdes is een prachtige stad en zéker de moeite van het bezoeken waard. De stad in de Hautes-Pyrénées is een bedevaartsplaats voor pelgrims, maar ook een bijzondere stad voor de ‘gewone’ toerist. Ga wat eten bij een goed restaurant, bezoek het Heiligdom van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes of maak een ritje met het treintje. Ook al ben je niet gelovig, Lourdes maakt indruk!

Enthousiast geworden?

Onze nieuwste artikelen

Calvi Corsica shutterstock 705396178, lourdes

De 13 mooiste plekken op Corsica

Vakantie naar Corsica? Ontdek hier de mooiste plekken van het eiland. Maak kennis met heerlijke stranden, leuke dorpjes en mooie natuurplekken.