10 Mooie bezienswaardigheden in de Pays de la Loire

Hoogtepunten van de Pays de la Loire

Pays de la Loire is een prachtig regio, die zich uitstrekt rond de rivier de Loire. De regio bestaat uit de departementen Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Mayenne, Sarthe en Vendée en beschikt over een afwisselend landschap. Zo vind je er een prachtige kuststreek met uitgestrekte stranden en badplaatsjes zoals Les Sables d’Olonne. Landinwaarts zijn er juist uitgestrekte groene heuvels en bossen en kun je genieten van prachtige natuurgebieden zoals Marais Poitevin. Ook zijn er veel leuke steden in de Pays de la Loire. Eén daarvan is Nantes, een moderne stad met veel cultuur en historie. Bij Nantes vind je daarnaast ook nog eens de uitgestrekte wijngaarden van de Muscadet. In de Loire streek zijn natuurlijk ook genoeg kastelen. Zo moet je in Pays de la Loire zeker een bezoekje brengen aan Château d’Angers en Château de Brissac. Kortom er is van alles te doen en te beleven in Pays de la Loire. Bekijk hier de 10 leukste bezienswaardigheden van Pays de la Loire.

Lees ook:

Afbeelding van christels via Pixabay

1. Nantes

Nantes is de prachtige hoofdstad van Pays de la Loire en is tevens ook één van de drukbezochtste bestemmingen van de regio. Nantes werd al bewoond in de middeleeuwen en heeft dus een rijke historie en cultuur. Daarnaast is het ook een hele hippe en moderne stad, waar je kunt genieten van leuke exposities, theaters en cafeetjes. Het stadscentrum bestaat uit veel statige gebouwen en beschikt over chique restaurants en winkels. In de andere wijken vind je juist meer pittoreske straatjes met gezellige pleinen en leuke uitgaansgelegenheden. Een aanrader is om alle wijken van de stad te ontdekken, want er staan bijzondere moderne kunstwerken verspreid door de hele stad. De kunstwerken zijn gemaakt door verschillende kunstenaars en staan voornamelijk bij belangrijke gebouwen. Het meest bijzondere project is het les Machines de l’Île. Dit project is gebaseerd op tekeningen van Da Vinci en verhalen van de bekende schrijver Jules Verne, die uit Nantes komt. Het bestaat uit verschillende mechanische dieren waar je zelf op kunt klauteren en in kunt zitten. Zo is er bijvoorbeeld een enorme olifant, die erg indrukwekkend is. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Château des Ducs de Bretagne. Dit kasteel werd vroeger bewoond door hertogen en is gebouwd in een 15e eeuwse en 18e eeuwse stijl. In het kasteel bevindt zich een fantastisch museum over de geschiedenis van Nantes en de regio.

LEES OOK: Bezienswaardigheden in Nantes.

2. Château d’Angers

Château d’Angers is een prachtig kasteel in het stadje Angers, gelegen aan de oevers van de rivier de Maine. Château d’Angers is in de 13e eeuw gebouwd en is een groot gedeelte van de tijd bewoond door de hertogen van Anjou. In de 14e eeuw liet één van die hertogen een enorm wandtapijt maken, het Tapisserie de l’Apocalypse. Een 103 meter lang wandtapijt, dat de dag des oordeels verbeeld. Dit tapijt is één van de hoogtepunten van Château d’Angers. Het kasteel bestaat uit 17 enorme torens die door muren met elkaar verbonden worden. Om de muur heen, vind je prachtige tuinen met bloemperken, heggen en fonteinen en een slotgracht. Dit alles zorgt voor een erg indrukwekkend plaatje en je moet dan ook zeker lange wandelingen door de tuinen gaan maken. Van binnen is het kasteel ook erg mooi. Zo kun je verschillende vertrekken en de kapel bezoeken. Daarnaast bevindt zich er een museum van wandtapijten waar je onder andere de Tapisserie de l’Apocalypse kunt bezichtigen. Kortom een echte aanrader! Na een bezoek aan het kasteel kun je ook nog zeker een paar uur doorbrengen in Angers. Een gezellig stadje met de grootste bloemenmarkten van Frankrijk.

Lees ook het artikel: De mooiste bezienswaardigheden in Angers

3. Themapark Le Puy du Fou

Le Puy du Fou is een bijzonder attractiepark, gelegen in de Vendée. Het is het perfecte uitje voor gezinnen en het geeft je de kans om een kijkje te nemen in het verleden. Het attractiepark is niet zoals andere pretparken, want het bestaat bijna volledig uit shows. In indrukwekkende openluchttheaters worden allerlei voorstellingen opgevoerd, die gaan over ridders, vikingen en gladiatoren. De shows zijn een waar spektakel en spelen zich vaak af in gereconstrueerde kastelen en oude vikingschepen. Daarnaast is er ook een gladiatoren voorstelling die zich afspeelt in een heus amphitheater. De populairste show is de Cinéscénie. Deze voorstelling wordt gespeeld bij echte ruïnes van een kasteel en vertelt het verhaal van 700 jaar van de geschiedenis van de Vendée. Het is een enorme productie, waar duizenden acteurs en honderden paarden aan meedoen. Deze show wordt alleen op vrijdagen en zaterdagen in de zomer opgevoerd, en je moet de tickets van tevoren reserveren. In het park vind je naast de shows ook nog gereconstrueerde middeleeuwse stadjes en viking dorpen, waar acteurs zich voordoen als de bewoners. Le Puy du Fou is dus het perfecte park voor iedereen die gek is op geschiedenis.

LEES OOK: De leukste bezienswaardigheden van Mayenne

4. Château de Brissac

Château de Brissac is een prachtig kasteel in het departement Maine-et-Loire en ligt op slechts 15 kilometer van het stadje Angers. Het kasteel is gebouwd op een groene heuvel en heeft 7 verdiepingen. Daarmee is het het hoogste kasteel van Frankrijk en het is dan ook erg indrukwekkend en imposant. Een deel van het kasteel is opengesteld voor publiek. Je kunt bijvoorbeeld de eetzaal, verschillende galerijen en het prachtige theater bewonderen. Je bezoek eindigt in de kelder, waar je de heerlijke wijnen kunt proeven, die bij het kasteel worden verbouwd. Na een rondleiding door het kasteel, moet je ook zeker nog tijd vrijmaken voor de prachtige tuinen. Château de Brissac wordt omringd door groene heggen, kleurrijke bloemen en mooie fonteinen. Je kunt er rustig wandelen en genieten van het mooie uitzicht op de omgeving en het kasteel. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk, waarbij er één leidt naar de bekende Pont du Rouge. Vanaf deze brug heb je een fantastisch uitzicht op het kasteel.

5. Wijngaarden van de Muscadet

In de Pays de la Loire worden ook heerlijke wijnen geproduceerd. Deze wijnen worden Muscadet genoemd en bestaan voornamelijk uit droge witte wijnen. De wijnen zijn perfect in combinatie met vis en schelpdieren en ze worden dan ook door de hele Loire streek volop geserveerd. Het wijngebied begint bij Nantes en bevindt zich tussen de rivieren de Loire en de Vendée. Het is een groen en heuvelachtig landschap die gekenmerkt wordt door uitgestrekte wijngaarden en schattige bakstenen huizen. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en je kunt bij de verschillende wijnhuizen vaak rondleidingen krijgen en proeverijen doen. Een echte aanrader is om de route Le Vignoble à Vélo te volgen. Deze fietsroute leidt je langs alle wijngaarden en geeft je een goed beeld van het prachtige gebied. Er zijn daarnaast ook veel wandelroutes die speciaal zijn uitgezet voor het ontdekken van de omgeving.

6. De Abdij van Fontevraud

De Abdij van Fontevraud is een prachtig klooster bij het plaatsje Fontevraud-l’Abbaye. Het klooster is gesticht in 1101 en is de best bewaarde verzameling kloostergebouwen in de wereld. Daarmee is het dus absoluut een aanrader voor iedereen die van geschiedenis houdt. Bij een bezoek aan het klooster kun je alle verschillende vertrekken bezoeken en je helemaal onderdompelen in het klooster bestaan. Zo kun je bijvoorbeeld de Romaanse keuken, de abdijkerk, de ziekenzaal en de priorij bezoeken. Daarnaast is ook zeker de kapittelzaal erg bijzonder, want daar vind je eeuwenoude muurschilderingen. Buiten de gebouwen bevinden zich grote middeleeuwse tuinen, kruidentuinen en oude stallen. Ook hier kun je heerlijk rondwandelen en van alles leren over de manier waarop de nonnen en monniken vroeger leefden.

7. Île d’Yeu en Île de Noirmoutier

Île d’Yeu en Île de Noirmoutier zijn twee prachtige eilanden aan de kust van het departement Vendée. Beiden eilanden zijn makkelijk met de boot te bereiken en Île de Noirmoutier is zelfs met het land verbonden door een weg. Île d’Yeu is een prachtig ongerept eiland. De kustlijn mag helemaal niet bebouwd worden en je kunt er daarom heerlijk wandelen door de ruige natuur. Het landschap wordt afgewisseld door kliffen, moerassen, duinen en weiden. Daarnaast zijn er ook veel leuke vissersdorpjes zoals Port Joinville. Je vindt er pittoreske straatjes en gezellige cafeetjes. Je kunt op Île d’Yeu natuurlijk ook genieten van uitgestrekte zandstranden. Île de Noirmoutier is wat groter als île d’Yeu en net zo paradijselijk. Het is een heerlijk zonnig eiland met meer dan 50 kilometer aan mooie zandstranden. In het noorden vind je er rotsen en in het zuiden uitgestrekte duinen. Je kunt er dus heerlijk wandelen door verschillende landschappen. Bij een bezoek aan Île de Noirmoutier mag je zeker het Château de Noirmoutier niet missen. Het is een mooi middeleeuws kasteel, waar je een museum vindt en de stadsmuur kan beklimmen, waar je een prachtig uitzicht hebt.

Camping tips! Zoek je een leuke campings op het eiland? dan adviseren we je Camping Domaine Le Midi op het eiland Noirmoutier. Houd je meer van een appartement met privacy? Dan is Le Domaine des Pins op het eiland van Noirmoutier iets voor jou.

LEES OOK: de leukste activiteiten en bezienswaardigheden Île de Noirmoutier

8. Côte de Lumière

Côte de Lumière is de prachtige kustlijn die zich uitstrekt tussen Île de Noirmoutier en het badplaatsje La Faute-sur-Mer. Langs deze kustlijn vind je gezellige vissersdorpjes, mooie badplaatsen en heerlijke stranden. Het is dan ook de perfecte plek voor een vakantie vol zon en cultuur. Eén van de leukste stadjes langs de Côte de Lumière is Les Sables d’Olonne. Het is een populaire badplaats, waar veel toeristen en lokale bevolking jaarlijks vakantie vieren. Het hoogtepunt van de stad is de pittoreske haven, waar je allerlei leuke restaurantjes kunt vinden. Je kunt er heerlijke vis en oesters eten, terwijl je de aangelegde boten kunt bewonderen. Bij de haven bevindt zich daarnaast ook nog het fort Eglise St-Nicolas, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over het strand en de stad. Naast Les Sables d’Olonne is Saint Gilles Croix de Vie ook zeker een bezoekje waard. Het is een kleiner stadje met een prachtige haven en uitgestrekte zandstranden. Je vindt er veel oude wijken, waar historische charmante villa’s liggen. De haven is het middelpunt van de stad en je kunt daar genieten van gezellige bars en restaurants.

9. Vouvant

Vouvant is een prachtig klein dorpje gelegen op een groene heuvel, aan de oevers van de rivier de Mère. Het stadje is gelabeld als Les Plus Beaux Villages de France en is dus één van de mooiste stadjes van Frankrijk. Het stadje lijkt dan ook stilgestaan te hebben in de tijd en je wandelt er zo weer de middeleeuwen in. Het stadje wordt nog voor een groot deel omringd door de oude stadsmuren en je vindt er veel restanten van het middeleeuwse fort. De stenen huisjes worden gekenmerkt door geschilderde luiken en prachtige bloemen. De straten worden door pleinen en steegjes met elkaar verbonden en staan vol met leuke cafeetjes en kunstateliers. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de groene natuur en de middeleeuwse sfeer. Op het centrale plein vind je de mooie Notre Dame kathedraal en bij de rivier kun je de oude stenen brug bewonderen. Bij een bezoek aan Vouvant moet je ook zeker een uitstapje maken naar het Mervent-Vouvant bos. Dit bos bevindt zich aan de noordkant van het stadje en je kunt er heerlijk wandelen door de groene bomen.

10. Marais Poitevin

Marais Poitevin is een prachtig natuurgebied in de Vendée dat ook wel het Groene Venetië wordt genoemd. Dit komt door de smalle kanalen die worden omringd door groene bomen, struiken en gras. Je wordt er verwonderd door alle verschillende kleuren groen en de rust en stilte die in het hele natuurpark heerst. Het woord Marais staat voor moeras en het is dan ook een moerasgebied, waarvan een gedeelte is ingepolderd. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en er zijn allerlei routes van verschillende lengtes door het hele gebied te vinden zijn. Een echte aanrader is om de kanalen per boot te verkennen. Op het water mag alleen gevaren worden met platboten en roeiboten en je kunt er voor kiezen om er zelf één te huren. Daarnaast is het ook mogelijk om een rondvaart te maken, waarbij een gids je allerlei dingen vertelt over het bijzondere natuurgebied.

Lees ook

Veelgestelde vragen over de Pays de la Loire

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Vendée?

Het themapark Le Puy du Fou, Marais Poitevin en Île de Noirmoutier zijn drie populaire bezienswaardigheden van de Vendée. Bekijk hier de hele lijst met bezienswaardigheden in de Vendée.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in het departement Sarthe?

De stad Le Mans, Château du Lude en de Abbaye de Solesmes zijn drie populaire bezienswaardigheden in Sarte. Bekijk hier de hele lijst met bezienswaardigheden.

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Maine-et-Loire?

De stad Angers, Saumur en het natuurpark Parc naturel régional Loire-Anjou-Touraine zijn drie populaire bezienswaardigheden van Maine-et-Loire. Bekijk hier de hele lijst met alle 10 de hoogtepunten.

Wat zijn de hoogtepunten van de Loire-Atlantique?

De stad Nantes, de badplaats La Baule en Pornic zijn drie populaire bezienswaardigheden van de Loire-Atlantique. Bekijk hier het hele overzicht met de 10 leukste bezienswaardigheden.

Gratis leuke Frankrijktips in je mailbox:

We garanderen 100% privacy. Uw gegevens worden niet gedeeld. Bekijk archief.

Over Francis

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Bekijk ook

De 10 mooiste bezienswaardigheden van de Essonne

Essonne is een prachtig departement met historische kastelen, groene natuur en mooie stadjes. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Essonne.