Cap Frehel Cotes dArmor Bretagne shutterstock 329488040, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Côtes-d’Armor

Hoogtepunten van de Côtes-d’Armor

De Côtes-d’Armor is een prachtig departement gelegen in het noorden van de regio Bretagne. Je kunt er genieten van een ruige kust met roodbruine rotsformaties, uitgestrekte stranden en kleine eilandjes. De gezellige havenstadjes en de pittoreske middeleeuwse dorpjes zijn ook zeker een bezoekje waard. Ontdekken wat je allemaal kunt doen in de Côtes-d’Armor? Bekijk hier dan de 10 mooiste bezienswaardigheden!

Vakantie in Côtes-d’Armor?

Op zoek naar een goede reisgids? Voor onze inspiratie en reizen naar de Côtes-d’Armor gebruiken wij De Groene Reisgids – Bretagne Noord van Michelen. Bestel de reisgids bij Bol.com.

1. De Côte de Granit Rose

Côte de Granit Rose

De Côte de Granite Rose, oftewel de roze granietkust, is een prachtige kuststrook in de Côtes d’Armor. De naam van de kuststrook is letterlijk te nemen, want de kust bestaat uit granieten rotsformaties met roze en roodbruine tinten. In combinatie met de blauwe zee, de witte stranden en schattige stadjes levert het een prachtig plaatje op. De Côte de Granite Rose strekt zich uit over meer dan dertig kilometer en is geliefd bij wandelaars. Langs de kust loopt een stuk van de GR34, ook wel het Sentier des Douaniers genoemd. Het is kustroute van maar liefst 2.000 kilometer lang. Behalve tijdens een wandeling langs de kust kun je ook tijdens een dagje strand in één van de baaien genieten van fenomenale uitzichten. Een paar van de meest geliefde badplaatsen zijn het gezellige Perros-Guirec en Ploumanac’h met zijn mooie haven.

Campingtip: RCN Port l’Epine is een Nederlandse kwaliteitscamping met zwembad. Kom genieten van een kampeervakantie op deze fraai gelegen camping aan zee. Meer info & boeken

2. Het middeleeuwse stadje Dinan

Dinan Bretagne shutterstock 64497355, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Dinan is een middeleeuws stadje met een dorps karakter. Het stadje is fraai gelegen op een groene heuvel aan de rivier de Rance. De rivier kabbelt door de stad heen en de omgeving wordt gekenmerkt door groene bossen. De oude binnenstad van Dinan wordt omringd door een oude stadsmuur en als je hier rondstruint is het net alsof je teruggaat in de tijd. De stad en de muren zijn opvallend goed bewaard gebleven en in het centrum vind je steile straatjes en mooie vakwerkhuizen. Ook zijn er prachtige kerken en kloosters en gezellige cafés te vinden. Een 14-eeuws kasteel maakt deel uit van de stadmuren en is een populaire bezienswaardigheid. Je kunt de kerktoren beklimmen en binnen vind je een klein museum met meubels, wapens en andere voorwerpen uit de middeleeuwen.

Zoek hotels en appartementen in Dinan

3. Cap Fréhel

Cap Frehel Cotes dArmor Bretagne shutterstock 329488040, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Cap Fréhel is een prachtig natuurgebied en de spectaculairste kaap van de Côtes d’Armor. 70 meter boven de zee bieden de kliffen van leisteen en roze zandsteen prachtige vergezichten. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte paarse heide, de gele gaspeldoorn, steile rotswanden en krijsende vogels. De steile rotswanden zijn namelijk het broedplaatsgebied van talrijke vogelsoorten. Bij Cap Fréhel komen zowel natuurliefhebbers als geschiedenisliefhebbers ruimschoots aan hun trekken. Je kunt er mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld naar het Fort La Latte, een 14e-eeuws fort dat een prachtig uitzicht biedt op de Côte Emeraude. Het historisch monument is al meerdere malen als filmdecor gebruikt en je kunt er genieten van de kapel, de hoofdwachten en de kerker. Als klap op de vuurpijl biedt Cap Fréhel ook nog een majestueuze vuurtoren van 103 meter.

Natuurhuisje in Fréhel! Dit natuurhuisje in Fréhel is een fijn vakantiehuis voor 2 personen in de Côtes d’Armor. De accommodatie ligt op slechts 3 km van het stadje en 4 km van de badplaats Sables-d’Or-les-Pins. Meer informatie…

4. Het havenplaatsje Erquy

Erquy Cotes dArmor Bretagne shutterstock 1866412273, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Erquy is een charmant havenplaatsje, niet ver van de Cap Fréhel gelegen. Er vissen wel tachtig boten naar voornamelijk de sint-jakobsschelp en de venusschelp. Van november tot en met maart kun je vanaf de parkeerplaats in de buurt van het dok kijken hoe de vissers hun schelpen uitladen voordat ze worden verkocht op de veiling. Daarna kun je heerlijk rondstruinen door de straatjes die geplaveid zijn met roze zandsteen. Wanneer je het dorpje binnentreedt, zal het je wel eens bekend voor kunnen komen. Drie stenen in de open zee bij een Bretonse kaap en steenhouwerijen… Dit moet het dorp van Astérix zijn! Striptekenaar Albert Uderzo zou als kind zijn vakanties in de omgeving hebben doorgebracht en geïnspireerd zijn geraakt door de plek. Erquy wordt daarom ook wel de ‘Geboorteplaats van Astérix’ genoemd.

Zoek hotels in Erquy

5. De eilandjes van Île-de-Bréhat

le de Bréhat Eilanden Frankrijk shutterstock 126623669, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Het Île-de-Bréhat aan de kust van de Côtes d’Armor bestaat uit twee kleine hoofdeilanden en meer dan 90 kleine rotseilandjes. Al deze rotsen zorgen voor een ruige kustlijn waar je prachtige foto’s kunt maken. De twee hoofdeilanden zijn met elkaar verbonden door een brug. Opmerkelijk is het grote verschil van vegetatie tussen de twee eilandjes, die samen amper 3,5 bij 1,5 kilometer groot zijn. Het noordelijke eiland heeft een ruige begroeiing met heide en brem, terwijl het zuidelijke eiland een mediterrane begroeiing met palmen, vijgen, mimosa en eucalyptussen heeft. Het eiland is autovrij en kun je uitstekend te voet of per fiets verkennen. Je kunt een fiets huren op het eiland, maar wat ook leuk is, is een kano huren om langs de kleine rotseilandjes te varen.

Overnachten op Île-de-Bréhat? Hôtel Bellevue is een 3-sterrenhotel gelegen aan de haven en op vier minuten lopen van het strand op Île-de-Bréhat. Meer informatie…

6. Het oude vissersplaatsje Paimpol en zijn abdij

Abdij Beauport Paimpol Cotes dArmor Bretagne shutterstock 2025533579, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Paimpol is een oud vissersplaatsje dat vroeger vooral bekend stond om de kabeljauwvisserij in Newfoundland en IJsland. Vandaag de dag zijn het toerisme en de oesterkwekerij er de belangrijkste activiteiten. De oester “La Paimpolaise” is de specialiteit van de stad en moet je zeker proeven als je hier bent. Het stadje wordt gekarakteriseerd door redershuizen, lieflijke straatjes en een charmante haven. In het haventje kun je heerlijk wandelen en bootjes kijken of aanschuiven in één van de levendige restaurants. Een bezienswaardigheid die je niet kunt missen in Paimpol is de abdij van Beauport. Deze abdij rijst al sinds de dertiende eeuw boven de bossen, duinenrijen en fruitgaarden uit. Je kunt er genieten van elegante ruïnes en uitzicht op de zee. Vanuit Paimpol vertrekken ook de overzetboten naar Île-de-Bréhat.

Natuurhuisje nabij Paimpol! Dit vakantiehuis in Ploubazlanec ligt nabij Paimpol en heeft een grote tuin met ligstoelen en terrasmeubilair. Meer informatie…

7. Bisschopsstad Tréguier

Treguier Cotes dArmor Bretagne shutterstock 1303104370, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Tréguier is een oude bisschopsstad gelegen op de helling van een heuvel aan de Côte de Granit Rose. Het stadje wordt omarmd door de Jaudy aan de ene kant en de Guindy aan de andere kant. Het kent lieflijke houten vakwerkhuisjes, smalle straatjes en een charmant haventje. Je vindt er diverse bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals de kathedraal Saint-Tugdual met zijn romaanse, gotische en classicistische torens. Aan deze kathedraal is ruim 130 jaar gebouwd en het is dan ook één van de mooiste kathedralen van Bretagne. Ben je ook geïntegreerd door mysterieus geplaatste megalieten? Rijd dan langs de megalieten van Tossen Keller, waar 58 grote stenen uit de prehistorie bij elkaar staan.

Zoek hotels in Téguier

8. De badplaats Sables-d’Or-les-Pins

Sables dOr les Pins Cotes dArmor Bretagne shutterstock 1913796520, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Sables-d’Or-les-Pins is een geliefde badplaats met een enorm groot zandstrand dat is ontstaan door een samenspel van wind, golven en menselijk ingrijpen. De badplaats in de Côtes d’Armor ontstond midden in de roaring twenties, toen twee vastgoedontwikkelaars er kansen zagen en er huizen in twee verschillende stijlen bouwden: in art-decostijl en Anglo-Normandische stijl. Vele beroemheden hebben hier vroeger ongestoord hun vakantie doorgebracht in de grote herenhuizen en villa’s met tuinen en de zee voor de deur. Vandaag de dag is Sables-d’Or-les-Pins een bruisende familiebadplaats waar je zowel kunt ontspannen als actief bezig kunt zijn. Zo kun je er onder meer surfen, strandzeilen en kitesurfen. Het strand loopt uit op een landtong die het vasteland verbindt met een eilandje waarop een kapel staat. Bij laag water kun je ernaartoe lopen.

Op zoek naar een leuke familiecamping in de Côtes d’Armor? RCN Port l’Epine is verkozen tot één van de vijftig mooiste camping van Frankrijk en is fraai gelegen op een landtong aan de Bretonse kust. Meer informatie

Zoek hotels in Sables-d’Or-les-Pins

9. Lac de Guerlédan

Lac de Guerledan 1711206811, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Het Lac de Guerlédan is een groot stuwmeer gelegen op de grens van de departementen Côtes-d’Armor en Morbihan in Bretagne. Het is het grootste stuwmeer van Bretagne dat tussen 1923 en 1930 is aangelegd om de elektriciteitscentrale van de stuwdam te voeden. Natuur- en watersportliefhebbers kunnen bij het meer hun hart ophalen. Zo kun je op het meer onder andere zeilen, waterskiën, suppen, kanoën en bootje varen. Rondom het meer vind je meerdere stranden en kun je heerlijke wandelingen maken. Ook vind rondom het meer diverse terrasjes, restaurants en bezienswaardigheden. Breng zeker een bezoekje aan het dorpje Forges des Salles, het Kanaal Nantes-Brest en de hunebedden van Liscuis.

le cheval rouge herenboerderij, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Tip! Camping Le Cheval Rouge

Camping Le Cheval Rouge is een Bretonse vakantieboerderij met 3 gîtes, chambres d’hôtes en een kleinschalige natuurcamping in de Côtes-d’Armor.

Meer informatie

10. Het middeleeuwse dorpje Moncontour

Moncontour, Bezienswaardigheden in Côtes-d'Armor

Moncontour is een middeleeuws ommuurd dorpje, gelegen op de top van een heuvel in de Côtes-d’Armor. Het dorpje heeft een welvarend verleden en is officieel erkend als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het was ooit het centrum van linnenproductie in Bretagne en van dit geld zijn veel mooie huizen gebouwd, die je vandaag de dag nog steeds kunt bewonderen. In één van de huizen is het Musée du Costume gevestigd, waar je allerlei toneelkostuums uit de middeleeuwen tot aan de vroege 20e eeuw kunt bekijken. Bezienswaardigheden die je niet mag missen in Moncontour zijn het kerkje met de originele glas-in-lood ramen, de traditionele granieten huizen, het markplein en het gemeentehuis. Een aanraders is ook om de steile trappen naar het hoger gelegen deel van het dorp te beklimmen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Overnachten in Moncontour? Bekijk hier de best beoordeelde hotels en gîtes!

Enthousiast geworden over de Côtes d’Armor?

Campings & gîtes in de Côtes d’Armor – Onze tips!

Op zoek naar een leuke gîte of camping in de Côtes d’Armor? Wij hebben enkele mooie accommodaties voor je op een rij gezet.

Natuurhuisje in Ploubazlanec – 4 personen

natuurhuisje Ploubazlanec cotes d armor, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Rustig gelegen natuurhuisje op het platteland in Ploubazlanec, vlak bij het centrum en het vissersplaatsje Paimpol. Het vakantiehuis ligt op een ruim perceel met een tuin waar je heerlijk kunt ontspannen of kunt dineren op het terras.

Meer informatie en boeken

RCN Port l’Epine – 155 plaatsen

RCN Port lEpine kindvriendelijke campings, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

RCN Port l’Epine is een fraai gelegen familiecamping op een landtong aan de Bretonse kust. Op de middelgrote camping kun je kamperen met je eigen kampeermiddel of een luxe glamping tent, stacaravan of chalet huren. Tijdens de vakanties worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd en je hebt een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Meer informatie en boeken

Camping Armor Loisirs – 101 plaatsen

camping armor loisirs cotes d armor, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Camping Armor Loisirs in Trébeurden is een gemoedelijke familiecamping aan de Côte de Granit Rose. De camping ligt op slechts 500 meter van het strand en heeft een overdekt zwembad, waarvan op warme dagen het dak geopend kan worden. De kids vermaken zich in de speeltuin met klimtoestel en glijbaan, terwijl de ouderen een wedstrijdje jeu de boules spelen.

Meer informatie en boeken

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in de Côtes d’Armor:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Côtes d’Armor?

Bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een vakantie in de Côtes d’Armor zijn de Côte de Granit Rose, het middeleeuwse stadje Dinan en de badplaats Sables-d’Or-les-Pins. Bekijk hier de 10 hoogtepunten van de Côtes d’Armor.

Wat zijn leuke campings in de Côtes d’Armor?

Een paar vaan de mooiste en leukste campings in de Côtes d’Armor zijn RCN Port l’Epine, Camping Armor Loisirs en Camping Au Bocage du Lac. Bekijk hier alle campings in de Côtes d’Armor.

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, bezienswaardigheden Côtes d'Armor

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.