Cap de la Hague Manche shutterstock 145019605, Bezienswaardigheden in Manche

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Manche

Wat te doen in het departement Manche

Manche is een prachtig departement gelegen in het westen van Normandië. Het departement is rijk aan geschiedenis en cultuur en er is dan ook van alles te doen. Bezoek het prachtige klooster eiland Mont-Saint-Michel waar je je even in het verleden waant of leer meer over de tweede wereldoorlog bij Utah Beach en het Landingsmuseum. In het Parc Naturel Régional des Marais du Cotentin et du Bessin – Territoire kun je lekker wandelen en in Sainte-Mère-Église en Cherbourg kun je genieten van de historische bezienswaardigheden. Kortom, er is van alles te zien en te doen in de Manche. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van de Manche.

Ontdek de beste hotels van Manche. Helemaal in Cherbourg vind je Hotel Le Cercle, een top aanbeveling in Cherbourg-en-Cotentin. Op op 5 km van Utah Beach en 40 km van Omaha Beach bevindt zich Hotel Le Grand Hard. Je kunt je eigen paard meebrengen naar deze accommodatie. Bekijk hier alle hotels in Manche.

Frankrijk Normandie Manche Mont Saint Michel 45972028 min, Bezienswaardigheden in Manche

1. Mont-Saint-Michel

Mont Saint-Michel is een schiereiland in het zuid-westen van Normandië. Het is de meest bezochte bezienswaardigheid van Normandië en zelfs de op twee na meest bezochte bezienswaardigheid in Frankrijk. Het schiereiland wordt door een brug met het vasteland verbonden en je kunt het bereiken te voet of met een speciale bus. Ook is het mogelijk om bij eb het eiland te bereiken via het wad. Je kunt hier dan prachtig wandelen en genieten van de mooie omgeving. Op het eiland vind je veel mooie huizen, restaurantjes en winkeltjes en natuurlijk het hoogtepunt, de abdij. Deze prachtige middeleeuwse abdij neemt je even mee terug in de tijd. Je kunt er voor een kleine toegangsprijs onder andere de kerk, de refter en de tuinen bezoeken. Vanaf de abdij heb je een schitterend uitzicht op de zee en het landschap van Normandië. Na het bezoek aan de abdij kun je de rest van het schiereiland verkennen. Zo vind je er nog een kerk, monument, kapel en verschillende uitkijkpunten. Het stadje is daarnaast ook prachtig met veel smalle steegjes en middeleeuwse huisjes.

Familiecamping! De familiecamping Saint Michel bevindt zich op 8 km van de Mont-Saint-Michel. De camping heeft een verwarmd zwembad en voor de allerkleinsten is er een kinderbad aanwezig. Vanaf deze luxe camping zijn er volop mogelijkheden om gemakkelijk de omgeving te gaan verkennen.

Lunchtip! Voor een unieke ervaring reserveer je een tafel in het restaurant Mère Poulard. Uiteraard bestel je hier de legendarische omelet, die op authentieke wijze boven een groot haardvuur wordt bereid. Schrik niet van de prijs, want die is niet mals. Je kunt ook overnachten bij Mère Poulard in een van de gezellige kamers in het historisch gebouw.

LEES OOK: de 10 mooiste bezienswaardigheden in Normandië

Utah Beach D Day shutterstock 81097345, Bezienswaardigheden in Manche

2. Utah Beach en Landingsmuseum

Utah Beach is één van de vijf stranden waar de geallieerde troepen tijdens D-Day aan land kwamen. Utah beach is het meest westelijke strand en het enige strand dat in de Manche ligt. Het uitgestrekte strand is één van de meest bezochte landingsstranden, waar je veel monumenten kunt vinden. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij het Utah Beach Landingsmuseum. Het is één van de meest indrukwekkende musea over de tweede wereldoorlog in Normandië en je kunt er alles leren over D-Day in Frankrijk. In het museum leer je vooral veel over de vierde Amerikaanse infanteriedivisie, die als eerste voet aan wal zetten. Daarnaast kun je de B 26 Marauder bommenwerper bewonderen. Er zijn slechts 6 van deze bommenwerpers overgebleven waarvan er één in het Landingsmuseum staat. Het museum is het perfecte uitje voor het hele gezin en je leert er alles over het verloop van landing op Utah Beach.

Camping aan het strand! Aan het strand vind je de 3 sterren camping Utah Beach. De camping heeft een zwembad en is een ideaal vertrekpunt voor allerlei leuke uitjes.

LEES OOK: 10 mooie campings in Normandië

Parc Naturel Régional des Marais du Cotentin et du Bessin Territoire Manche shutterstock 1297733842, Bezienswaardigheden in Manche

3. Parc Naturel Régional des Marais du Bessin et du Cotentin

Het Parc Naturel Régional des Marais du Bessin et du Cotentin is een prachtig natuurpark gelegen in de Manche en de Calvados. Het is een groen gebied gekenmerkt door dichte bossen, uitgestrekte velden en kleine riviertjes. Het is een moerasgebied met een rijke biodiversiteit. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de rust en ruimte. Het park is een echte aanrader voor vogelliefhebbers want miljoenen vogels kiezen ervoor om in het gebied te overwinteren. Door het park vind je talloze wandel- en fietsroutes die vaak duidelijk worden aangegeven met borden. Daarnaast zijn er veel leuke dorpjes zoals Sainte-Mère-Église, die de perfecte uitvalsbasis vormen.

Natuurhuisjes! De natuurhuisjes in Manche bevinden zich midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de leukste natuurhuisjes.

Sainte Mère Église Manche shutterstock 375847465, Bezienswaardigheden in Manche

4. Sainte-Mère-Église en Airborne Museum

Sainte-Mère-Église is een mooi stadje gelegen in het groene Parc Naturel Régional des Marais du Bessin et du Cotentin. Het is een historisch stadje met oude vakwerkhuizen en een mooie kerk. Het dorp werd op D-Day als één van de eerste plekken bevrijdt van de Duitsers. Op die dag landde parachutisten van de 82ste divisie in het dorp. Parachutist John Steele bleef daarbij steken op de kerktop en ter herinnering kun je nog steeds een parachutistenpop aan de kerk zien hangen. Daarnaast vind je in de stad het Airborne Museum. In dit museum kun je alles leren over de reddingsactie in 1944 en er staan veel bijzondere voorwerpen tentoongesteld.

Rustige camping! In het hart van het dorp Sainte Mère Eglise vind je de gelijknamige camping Sainte Mère Eglise. Een rustige camping met ruime kampeerplaatsen en stacaravans.

Avranches Manche shutterstock 220777651, Bezienswaardigheden in Manche

5. Avranches

Avranches is een mooie stad gelegen in het zuiden van Manche. Het stadje ligt op slechts een halfuur van Mont-Saint-Michel en bevindt zich op een heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Jardin des Plantes d’Avranches. In deze botanische tuin kun je heerlijk rondstruinen en genieten van de vele mooie planten. Daarnaast vind je er een oriëntatietafel, waarvandaan je een bijzonder uitzicht hebt op Mont-Saint-Michel. Je mag zeker de Église Notre-Dame-des-Champs en de Château d’Avranches niet missen. Deze historische gebouwen zijn prachtig bewaard gebleven en kun je van binnen en buiten bewonderen. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan moet je bij Scriptorial zijn. In dit museum kun je allerlei historische manuscripten vinden die grotendeels in Mont-Saint-Michel zijn gevonden.

Cherbourg shutterstock 619213712, Bezienswaardigheden in Manche

6. Cherbourg

Cherbourg is een prachtige havenplaats in het noorden van de Manche. Het is een charmante stad met gezellige straatjes, oude vakwerkhuizen en historische bezienswaardigheden. Het hoogtepunt van de stad is de mooie haven. Je kunt er uren rondstruinen en genieten van de mooie jachten, kleurrijke vissersboten en gezellige kade. Bij de haven kun je talloze leuke restaurantjes vinden en het is dan ook de perfecte plek om een hapje te eten. Ook zijn er een paar prachtige tuinen en parken zoals het bloemenpark van Martinvast. Deze enorme Engelse tuin bevat bossen, vijvers, weiden en watervallen en je kunt er heerlijk wandelen. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij het Museum La Cité de la Mer. In dit museum kun je alles leren over het menselijke avontuur op zee en je vindt er onder andere ook een groot aquarium. Cherbourg is tevens de plek waar de Titanic aanmeerde, voor zijn noodlottige reis naar Amerika. Ook hierover kun je veel leren in het museum.

Goed beoordeeld hotel. Hotel Le Cercle is een goed 3-sterrenhotel (9,2) gelegen in het centrum van Cherbourg. Je kunt er genieten van een fijne bar en een heerlijk ontbijtbuffet.

Granville Plages Normandië stranden shutterstock 333361331, Bezienswaardigheden in Manche

7. Granville

Granville is een mooi stadje aan de westkust van Normandië. De camping bevindt zich op een hoge rots waardoor de stad ook wel het “Monaco van het Noorden” wordt genoemd. Granville beschikt over een historisch centrum dat wordt omringd door een stadsmuur. Je waant je er even in de middeleeuwen en kunt heerlijk rondstruinen langs verschillende bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Église Notre-Dame die uit de vijftiende eeuw stamt. Daarnaast kun je er ook genieten van het uitzichtpunt Pointe du Roc. Vanuit dit punt kun je ver kijken over de zee en het omliggende land. De haven van Granville is ook een echte aanrader. Deze haven staat altijd vol met mooie jachten en vormt het middelpunt van het uitgaansleven van Granville. In de omgeving van de stad kun je daarnaast genieten van een lekker strand en kun je heerlijk wandelen door de duinen en over de kliffen.

Hotel in het centrum! Maison Pléville – Hôtel L’Arrivée is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Granville. Je kunt er genieten van een zitruimte en restaurant, met een groot terras.

Cap de la Hague Manche shutterstock 145019605, Bezienswaardigheden in Manche

8. Cap de la Hague

Cap de la Hague is het meest noordelijke puntje van het schiereiland Cotentin. De prachtige kaap wordt gekenmerkt door ruige kliffen, groene velden, heerlijke stranden en mooie dorpjes. Je kunt er mooi wandelen en genieten van de weidse uitzichten. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij Baie d’Écalgrain. Deze ruige baai ligt verstopt tussen de kliffen en is de perfecte plek voor een wandeling. Ook de fenomenale kliffen van Nez de Jobourg zijn zeker de moeite waard. Deze kliffen zijn meer dan 120 meter hoog en je hebt er een adembenemend uitzicht op de omgeving. Daarnaast moet je ook een kijkje nemen bij het noordelijkste puntje van de Cap de la Hague. Hier vind je namelijk een mooie vuurtoren en kun je heerlijk wandelen in alle rust en ruimte.

Leuke familiecamping! Camping Le Grand Large is een heerlijke familiecamping aan een uitgestrekt strand bij Cap de la Hague. Op de camping kun je genieten van een lekker zwembad en restaurant.

Barneville Carteret manche shutterstock 311048714, Bezienswaardigheden in Manche

9. Barneville-Carteret

Barneville-Carteret is een fijne badplaatsje gelegen in het noordwesten van de Manche. Bij het stadje vind je meerdere heerlijke stranden. De stranden zijn goed beschut en je kunt er genieten van een fijne stranddag en allerlei watersporten beoefenen. Je kunt er lekker wandelen door de duinen en genieten van het uitzicht over de zee. Bij Barneville-Carteret vind je een mooie vissers- en jachthaven, waar je kunt rondstruinen langs kleurrijke boten. In het stadje zijn veel fijne restaurants en plaatselijke winkeltjes. Vanuit de haven van Barneville-Carteret kun je een boot nemen naar de Anglo-Normandische eilanden Jersey en Guernsey. Deze eilanden zijn ook zeer de moeite waard.

Barfleur Dorpjes Normandië sh 1128301874, Bezienswaardigheden in Manche

10. Barfleur

Barfleur is een prachtig dorpje gelegen in het noorden van Manche. Het stadje behoort tot Les Plus Beaux Villages de France en ligt aan de Normandische kust. Barfleur heeft een rijke geschiedenis en de haven was erg belangrijk voor het scheepvaartverkeer met Engeland. De haven is dan ook één van de mooiste bezienswaardigheden. Je vindt er kleurrijke vissersboten en met eb staat de haven vaak droog, wat zorgt voor een bijzonder plaatje. Daarnaast moet je ook zeker een mooie wandeling maken door de charmante straatjes. Overal vind je oude vakwerkhuizen en je kunt er genieten van leuke winkels en terrasjes. Ten noorden van Barfleur kun je de Landtong van Barfleur vinden. Hier kun je heerlijk wandelen en er staat een vuurtoren, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

Kleinschalige camping! Op 1500 m van Barfleur vind je Camping La Ferme du Bord de Mer. Aan de overkant van de weg bevindt zich een lang zandstrand.

Plan je reis naar Manche
De mooiste vakantiehuizen in Manche vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Manche boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Veelgestelde vragen Manche

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Normandië?

Manche is een departement in de regio Normandië. Normandië wordt gekenmerkt door leuke steden, mooie stranden en groene natuur. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Wat zijn de mooiste dorpjes in Normandië?

In Normandië kun je veel prachtige dorpjes vinden. Honfleur is één van die dorpjes en je kunt er in de omgeving nog veel meer vinden. Bekijk hier de leukste dorpjes in Normandië.

Wat zijn de mooiste steden in Normandië?

Naast dorpjes heeft Normandië ook veel mooie steden. Je kunt er veel leuke hotels en restaurants vinden en er zijn allerlei bezienswaardigheden. Bekijk hier de mooiste steden in Normandië.

Onze tips voor leuke accommodaties in Frankrijk
Met deze tips voor campings, hotels en vakantiehuisjes in Frankrijk haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Wat zoek je?
Campings
Hotels of B&B’s
Vakantiehuizen
Natuurhuisjes
Campingvakanties

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in Manche

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.