Route des Crêtes Gorges du Verdon shutterstock 59558266, Gorges du Verdon

10 x de beste bezienswaardigheden Gorges du Verdon

Ontdek bezienswaardigheden bij de Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon wordt gezien als één van de mooiste rivierkloven in Frankrijk. De prachtige blauwe rivier wordt omringd door hoge kliffen, groene bossen en bergen. Je kunt er kajakken in het water of wandelen door de natuur. Ook heb je er allerlei gezellige stadjes zoals Castellane en Moustiers-Sainte-Marie. Je kunt daar cultuur snuiven en het is daarnaast ook de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Gorges du Verdon. Ook zijn er talloze mooie wandel-, mountainbike- en autoroutes te vinden. Sentier Martel is bijvoorbeeld een mooie wandelroute die je naar het indrukwekkende uitzichtpunt Point Sublime leidt. Kortom, er is van alles te zien en beleven tijdens een vakantie bij de Gorges du Verdon. Bekijk hier 10 leuke bezienswaardigheden bij deze rivierkloof!

1. Ontdek Castellane, een stadje aan het begin van de Gorges du Verdon

Castellane Gorges du Verdon shutterstock 1280989138, Gorges du Verdon

Castellane is een gezellig stadje aan het begin van de Gorges du Verdon. Het is de perfecte uitvalsbasis om de kloof te verkennen en er is van alles te doen en te zien. Boven Castellane vind je een prachtig klein kerkje dat is gelegen op een indrukwekkende hoge klif. Deze kerk, de Notre Dame du Roc, is een eenvoudig en mooi kapelletje en vanaf de klif heb je een uitgestrekt uitzicht op Castellane en de prachtige natuur. Ook het stadje zelf is ontzettend gezellig. Je hebt er een oud middeleeuws centrum vol met historische stadspoorten, nauwe straatjes met schattige huisjes en gezellige pleinen.

Ook zijn er twee kerken die je niet mag missen, de église Saint-Victor en de église du Sacré-Coer. Beide kerken zijn mooi versierd en zeker een bezoekje waard. Daarnaast vind je in en om Castellane ook allerlei ruïnes uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Je kunt deze ruïnes nog steeds bewonderen en meer leren over de geschiedenis van Castellane en zijn omgeving. Een aanrader is eveneens om het vlakbij gelegen Reserve Naturelle Géologique de Haute Provence te bezoeken. In dit natuurpark vind je nog fossielen van oeroude zeedieren.

Hotel tip! Nouvel Hôtel du Commerce is een heerlijk 3-sterrenhotel in het centrum van Castellane. Het is een sfeervol hotel met fijne bar en restaurant. Bij het hotel vind je een tuin met een heerlijk zwembad.

2. Verken Lac de Sainte-Croix, een groot stuwmeer

france 3234609 1920, Gorges du Verdon
Afbeelding van Tom und Nicki Löschner via Pixabay

Lac de Sainte-Croix is het op één na grootste stuwmeer in Frankrijk en is in 1973 gecreëerd door het plaatsen van een stuwdam. Het is een populaire vakantiebestemming en je kunt er heerlijk tot rust komen bij het blauwe water. Daarnaast stroomt de Gorges du Verdon uit op het meer en kun je de kloof dus uitstekend verkennen. In de zomer wordt er veel gezwommen bij één van de strandjes of worden er watersporten beoefend op het uitgestrekte meer. Zeilen en windsurfen zijn populair op het meer zelf, terwijl kanoën en kajakken populair zijn om de Gorges du Verdon te verkennen.

Daarnaast kun je bij het Lac de Sainte-Croix ook goed wandelen en fietsen. Er zijn talloze mooie routes die je langs de groene bossen en de hoge heuvels leiden. Je hebt dan prachtige uitzichten op het meer en kunt ook de leuke dorpjes in de buurt bezoeken. Het is dus de perfecte vakantiebestemming voor een actieve vakantie en een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de Gorges du Verdon.

Ontdek de 10 mooiste campings bij de Gorges du Verdon

3. Bezoek Moustiers-Sainte-Marie, de parel van de Verdon

Moustiers Sainte Marie Gorges du Verdon shutterstock 565169767, Gorges du Verdon

Moustiers-Sainte-Marie is een pittoresk stadje, dat wordt gezien als de parel van de Verdon. Het is er dan ook prachtig met veel gezellige pleintjes, bijzondere straatjes en authentieke huisjes. Het stadje is gelegen op een rots tussen de Gorges du Verdon en het Lac de Sainte-Croix en is dus de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de prachtige natuur. Het stadje is erg goed bewaard gebleven en het voelt er dan ook alsof je door de middeleeuwen wandelt.

De Eglise Notre-Dame-de-l’Assomption is een prachtige Romaanse kerk die zeker een bezoekje waard is. Binnen vind je er een bijzonder altaar en de kerk is mooi versierd. Ook ligt er op een hoger gelegen rots een mooi kapelletje, waar vandaan je een uitgestrekt uitzicht hebt op Moustiers-Sainte-Marie en de natuur. Je moet daarnaast zeker een dag uittrekken om gewoon door alle verschillende straatjes te wandelen. Overal vind je leuke restaurantjes en kleine winkeltjes waar je het porseleinen aardewerk kan komen, waar de stad bekend om staat. Kortom, het is de perfecte plek voor een vakantie vol cultuur en natuur.

Hotel tip! Hotel La Bastide du Paradou is een fijn 3-sterrenhotel gelegen bij het centrum van Moustiers-Sainte-Marie. Het hotel is erg sfeervol en pittoresk en je vindt er een grote tuin waar je helemaal tot rust kunt komen.

4. Rij over de Route des Crêtes, een autoroute bij de Gorges du Verdon

Route des Crêtes Gorges du Verdon shutterstock 59558266, Gorges du Verdon

De Route des Crêtes is de bekendste autoroute bij de Gorges du Verdon. De route loopt vanaf Moustiers-Sainte-Marie, via La-Palud-sur-Verdon naar Castellane. De route is zo’n 100 kilometer en kronkelt direct langs de Gorges du Verdon. Onderweg heb je talloze parkeerplaatsen, waar je even kunt stoppen voor foto’s en een fantastisch uitzicht over de omgeving. Het is de perfecte kans om een groot stuk van de Gorges in één dag te bezichtigen en je zal je blijven verwonderen over de prachtige kloof en zijn rivier. De route geeft je ook nog een eens de perfecte kans om één van de vele vogelsoorten die de Gorges du Verdon rijk is, te spotten. Met een beetje geluk zie je een indrukwekkende arend of gier boven je auto vliegen.

sandaya camping domaine du verdon 3, Gorges du Verdon

Camping tip! ★★★★

Camping Domaine du Verdon is gelegen aan de rivier de Verdon en beschikt over alle faciliteiten die je je maar kunt wensen.

Bekijk de camping

5. Ga naar Point Sublime, een prachtig uitzichtpunt bij de rivierkloof

Point Sublime Gorges du Verdon shutterstock 155714243, Gorges du Verdon

Point Sublime is één van de indrukwekkendste uitzichtpunten in de Gorges du Verdon. Het is daarom ook een drukbezocht punt voor toeristen die de prachtige kloof van boven willen bewonderen. Het bevindt zich tussen de stadjes Castellane en Moustiers-Sainte-Marie en kijkt uit over één van de hoogste en dunste stukken van de kloof. Dit zorgt voor een adembenemend uitzicht op de hoge kliffen, groene bossen en blauwe rivier. Je kunt Point Sublime wandelend bereiken vanuit het kleine dorpje Rougon. Daarnaast vind je er ook een prachtige wandelroute; de Sentier Martel van 14 kilometer naar Point Sublime. Over die bekende wandelroute vertellen wij je zo meer. Ben je een vogelliefhebber? Dan is Point Sublime ook de perfecte bestemming. Je kunt er namelijk allerlei zeldzame gieren, arenden en valken spotten.

Tip: huur een natuurhuisje! De natuurhuisjes langs de Gorges du Verdon bevinden zich midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes.

6. Volg de Sentier Martel, een schitterende wandelroute

Sentier Martel Gorges du Verdon shutterstock 1461008789, Gorges du Verdon

De populairste wandelroute bij de Gorges du Verdon is de Sentier Martel. Het wandelpad is vernoemd naar de Frans speluoloog Edouard-Alfred Martel en is een prachtige route die je langs de oever en de kliffen van de kloof leidt. Martel vergeleek de Gorges du Verdon met de Grand Canyon en kwam er veel om te wandelen en om onderzoek te doen. De route is 14 kilometer en eindigt op het prachtige uitzichtpunt Point Sublime. Je begint je tocht aan de oever van de Verdon en zult langzaam naar de toppen van de kliffen stijgen. Het is dus wel een pittige tocht met veel hoogteverschillen. Zorg daarom dat je goed voorbereid op pad gaat en klaar bent om trappen en tunnels te beklimmen. De beloning is een een prachtig uitzicht langs de volledige lengte van de route. Na elke bocht wordt je weer verrast door de indrukwekkende natuur. Je zult er je ogen uitkijken!

7. Ontdek de Cadières de Brandis, een bergkam bij de Gorges du Verdon

De Cadières de Brandis is een prachtige bergkam van 1500 meter hoog bij de Gorges du Verdon. De bergkam wordt gekenmerkt door puntige dolomieten rotsen die allerlei bijzondere vormen hebben aangenomen door de wind en regen. Je kunt de rotsen van dichtbij bewonderen door één van de routes naar de bergkam te nemen. Vanaf het nabijgelegen dorpje Villars-Brandis kun je één van die wandeltochten beginnen. Je loopt over de bergen met uitzicht op de Gorges du Verdon en de Cadières de Brandis. Je komt langs lavendelvelden, groene bomen en bijzondere rotsformaties. Je zult je tijdens deze wandeling dus nooit vervelen. Eenmaal aangekomen heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en kun je de dolomieten van dichtbij bewonderen.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Terra Verdon-Ciela Village is een heerlijke familiecamping gelegen bij de Cadières de Brandis. De camping heeft een heerlijk zwembad en er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

8. Maak de Sentier l’Imbut wandeling door de kloof

De Sentier l’Imbut is een bekende en geliefde wandeling die je door de kloof leidt naar de Imbut. De Imbut is een nauwe doorgang tussen de rotsen, waar een rivier doorheen stroomt. Je kunt de kloof alleen maar door met een kajak en het is dan ook heel gaaf om hier een kijkje te nemen. Je kunt de dappere kajakkers de afdaling zien maken en ze zien verdwijnen in de nauwe kloof. Het is een bijzonder natuurspektakel en een fantastische beloning aan het eind van deze wandeling.

De wandeling leidt je langs hoge kliffen, kabbelende beekjes, mooie bruggen en groene natuur. Sommige stukken zijn erg nauw, je loopt dan over een dun rotsachtig paadje en je moet jezelf dan goed vasthouden om niet te vallen. Andere stukken zijn juist breder en daar heb je een uitgestrekt uitzicht over helder blauwe rivieren en kiezelstrandjes. Het is dus erg afwisselend en een aanrader voor elke wandelaar!

Bekijk 10 mooie vakantiehuizen bij de Gorges du Verdon

9. Verken het stadje Aiguines, aan het einde van de Gorges du Verdon

Aiguines Gorges du Verdon shutterstock 68317930, Gorges du Verdon

Aiguines is een gezellige stadje aan het einde van de Gorges du Verdon bij het Lac de Sainte-Croix. Het is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving en je hebt er een prachtig uitzicht over de mooie natuur. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is het mooie Château d’Aiguines. Dit kasteel heeft een prachtig gekleurd dak en samen met het achtergelegen meer, zorgt dit voor een prachtig plaatje. Hoger op de rots vind je daarnaast het kapelletje, Chapelle Saint-Pierre, met een mooi uitzicht op de omliggende bergen. Het stadje zelf is ook zeker een bezoekje waard. Je vindt er een gezellig centrum met veel leuke restaurantjes en winkeltjes. Je kunt er daarnaast heerlijk ronddwalen door de vele straatjes en steegjes.

Hotel tip! Gabrielle hôtel is een prachtig gelegen hotel in Aiguines, met uitzicht over het Lac de Sainte-Croix.

10. Fiets of mountainbike de Robion-route door de rivierkloof

De Robion-route is perfect voor iedereen die van fietsen en mountainbiken houdt. Het is een uitdagende route die je door alle verschillende natuurgebieden van de Gorges du Verdon leidt. In dorpjes zoals Castellane en La Palud-sur-Verdon kun je goede fietsen huren en vanaf daar de uitdagende route beginnen. Je fietst langs de rivier, de kliffen, de bossen en de bergen. Het hoogtepunt is de klim naar de 1193 meter hoge bergtop van de Colle. Vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht op de omgeving en de afdaling is ook erg indrukwekkend. Ben je nog niet zo’n ervaren mountainbiker? Dan is het ook mogelijk om een makkelijkere versie van de route af te leggen. Je kunt overal kaarten kopen waarop duidelijk aangegeven staat welke wegen beter te doen zijn.

Onze tips voor leuke accommodaties bij de Gorges du Verdon

RCN les Collines de Castellane200 plaatsen

RCN les Collines de Castellane 2, Gorges du Verdon

RCN les Collines de Castellane in de gelijknamige gemeente Castellane is een gunstig gelegen familiecamping in een ideale omgeving voor avontuurlijke buitensporten. Vanaf de kampeerplaatsen en huuraccommodaties heb je een bijzonder uitzicht over de omgeving. De camping heeft een zwemparadijs en adventure parc.

Bekijk de camping

Huttopia Gorges du Verdon – 235 plaatsen

Huttopia Gorges du Verdon, Gorges du Verdon

Gezellige familiecamping gelegen aan de prachtige Gorges du Verdon, in de buurt van Castellane. Huttopia Gorges du Verdon ligt direct aan de rivier waar je kiezelstrandjes kunt vinden en dus heerlijk kunt zwemmen. Op de camping kun je genieten van een groot zwembad en er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd zoals workshops en sporttoernooien.

Bekijk de camping

Natuurhuisje in Montpezat – 8 personen

natuurhuisje Montpezat gorges du verdon, Gorges du Verdon

In het plaatsje Montpézat, gelegen aan de ingang van de Gorges du Verdon, vind je een typisch Provençaals natuurhuisje met een zwembad. Vanuit de tuin en het zwembad geniet je van een schitterend uitzicht op de omgeving.

Bekijk het natuurhuisje

Meer artikelen over de Gorges du Verdon:

Veelgestelde vragen over de Gorges du Verdon:

Wat is de reistijd naar de Gorges du Verdon?

Vanaf Utrecht is het met de auto ongeveer 1280 kilometer en 13 uur en 50 minuten rijden naar de Gorges du Verdon.

Wat voor weer is het bij de Gorges du Verdon?

Het klimaat bij de Gorges du Verdon is mediterraan met warme, droge zomers en milde, natte winters. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot rond de 30°C, terwijl de winters gematigder zijn met temperaturen rond de 10°C.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 Mooie vakantiehuizen bij de Gorges du Verdon, Gorges du Verdon

10 mooie vakantiehuizen bij de Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is een schilderachtige rivierkloof in Zuid-Frankrijk. Wij zetten 10 mooie vakantiehuizen bij de Gorges du Verdon op een rij.